Osobne jsem z toho dost rozcarovanej. Prvne jsem zkusil 7.10 nacpat z CD na cistej oddil disku na svym starym TravelMate 243FX a ku podivu bez nejakejch zadrhelu se mi na tom povedlo rozbehnout i dost problemovej TV tuner Pinnacle hybrid pro 330e s novejsim chipem (2304:0226). Hele, rikam si, to bude asi dobry...
Tak jsem na notasu, kterej pouzivam na praci odkliknul prechod z 7.04 na 7.10 (Ferrari 4000 s turionem - tedy verzi systemu amd-64). I pres dost mizerny zkusenosti z predchozich pokusu o prechod na vyssi verzi (treba z 6.06 na 6.10, kdy mi to vytuhlo tesne pred koncem a uz se to nevzpamatovalo a musel jsem formatovat disk) jsem to proste risknul. A vysledek?
Prechod probehl relativne bezproblemove, ale...
1. bez moznosti se branit to odstreli radu baliku, ktery jsou udajne uz bez podpory (pricemz tytez baliky jdou ze stejnejch zdroju opetovne nainstalit a pustit, nebo dokonce i jenom prekopirovat a pouzivat)
2. behem reinstalace se to vyptava na kdejakou picovinu, chce to odsouhlaseni prepsani konfigurace vsech moznejch nepodstatnejch programku, ale podstatny veci, jako treba xorg.conf vodstreli bez varovani a prepise si podle svyho - a notabene samozrejme zcela nesmyslne a nefunkcne s pouzitim jakehosi driveru "xglrx" namisto dosud bezchybne fungujiciho driveru "radeon", se kterym jsem mel plochu rozhozenou pres dva monitory. Podobnym zpusobem mi to poslouzilo i s VIckem, kde mi to polikvidovalo nekolik vlastnich colorschemat (coz bych mozna prezil).
3. korunu tomu vsemu dava ta silena ficura s nazvem "obrazovky a graficke karty", ktera mi svou funkcnosti/nefukcnosti a nepremozitelnosti cosi napadne pripomina. Linuch pouzivam chvili a porad jsem znalostma spis widloidni klikac, nezli komadlajnovej doveda, ale az takovej ulet od vyvojaru bych bejval necekal. Podle par zminek, ktery jsem vyhrabal pri googlovani, usuzuju, ze se jedna o nejakou nedopecenou novejsi verzi X Protocolu, kterej naprosto pece na valnou vetsinu dosud platnejch nastaveni v xorg.conf. Mozna je to start cesty k lepsimu, ale ja jsem docela nasranej, ponevadz potrebuju tvorit hodnoty, abych nechcipnul hlady a ne si tejden hrat s compem, protoze mi ho nekdo bez varovani zbori nejakym polopasqilem.
Zaver? Zacina mi pripadat stale vic, ze jsem od Widli utekl zbytecne, protoze vsechno co mne na nich nejvic sralo se postupne zacina vkradat do OS, kterej se mi zatim dost libil. Doufam, ze to neni definitivni trend...