Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Připojení k internetu - ADSL  (Přečteno 4563 krát)

dracek116

• Návštěvník
Připojení k internetu - ADSL
« kdy: 24 Října 2007, 08:13:18 »
Prosím poradí někdo s připojením na internet v Ubuntu 7.10 když mám ADSL.
« Poslední změna: 24 Října 2007, 12:41:24 od Anna Taliánová »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: Připojení k internetu
« Odpověď #1 kdy: 24 Října 2007, 08:19:36 »
Jaky mate modem? Pripojujete se pres USB rozhrani, nebo pres klasicky sitovy kabel zakonceny koncovkou RJ-45?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

dracek116

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Října 2007, 08:21:31 »
Klasický sítový RJ-45,ale modem nevím

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 24 Října 2007, 08:40:32 »
ahoj. připojení k internetu přes sítovou kartu. co je k tomu potreba? popíšu to pro kubuntu 7.10. podle mě ubuntu to bude mít hodně podobné:

a)  spusť manager pro nastavení připojení: hlavní nabídka->nastavení systému->network settings
b)  spusť administrátorský režim. heslo je tvoje přihlašovací
c)  označ tu síťovku, kterou používáš, nebo chceš použít pro připojení k i-netu (určitě budeš mít něco jako eth0)
d)  dole klikni na nastavit rozhraní...
e)  zapuntíkuj automaticky:
f)   a vedle zkontroluj, jestli je nastaveno dhcp
g)  klikni na povolit rozhraní, pokud ještě není
h)  v pravém dolním rohu manageru klikni na použít. chvilku to bude cosi dělat a pak se zkus připojit.

toto je postup pro automatické přidělování adres.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #4 kdy: 24 Října 2007, 08:53:22 »
Uzivatel mne kontaktoval pres ICQ, podle jeho slov DHCP nevyuziva a po manualnim nastaveni site se nic nestalo, musel odejit, takze bohuzel neznam podrobnosti. To jen tak na okraj, at vime na co se pripravit :)
Stiskni CTRL + W ...

tomubuntu

• Host
« Odpověď #5 kdy: 24 Října 2007, 08:58:44 »
Prosím poradí někdo s připojením na internet v Ubuntu 7.10 když mám ADSL.
Dělal jsem instalaci 4x pro 7.04 a 2x pro 7.10. Vždy stačilo zasunout správný (!) kabel mezi ADSL modem a počítač. Čekat cca 15 s.
Modem je většinou z fabriky nastavenej tak, že přiřadí IP adresu.
Ubuntu po instalaci také.
Kabel musí být "nekřížený", tzn. mezi počítač a router a ne mezi počítač a počítač (nejčastější chyba). Některé modemy už zvládají i oba kabely.

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 24 Října 2007, 09:20:05 »
adsl nikdy nedává stacionární ip adresy. vždy je to přes dhcp. je to telecom a dělal jsem jich několik. jak komunikoval přes icq? to byl na jiném počítači? na jiné síti? ať se tedy ozve a dá podrobnosti. ona totiž právě verze 7.10 nemá po instalaci uvedeno defaultně žádné připojení. to jest ani automaticky a ani přes ručně. musí se prostě zvolit ručně jak se má systém připojit k i-netu
« Poslední změna: 24 Října 2007, 09:23:44 od martasek »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #7 kdy: 24 Října 2007, 10:09:21 »
Byl na windows, bohuzel jsem z neho moc nedostal. Co se tyce adsl, tak zajiste vite, ze za pakatel lze stacionarni IP adresu poridit, je to tusim stokoruna, nicmene si myslim, ze uzivatel si sam nastavoval modem a DHCP proste vypnul - proc ne, ma to i sve vyhody.
Stiskni CTRL + W ...

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Října 2007, 11:01:05 »
mno, tak s tou variantou jsem vůbec nepočítal, to je fakt. lépe řečeno, zatím jsem nepotkal nikoho, kdo by si to tak nechal udělat. takže z win mu ten modem funguje? to je dobrá zpráva. tak tedy popíšu co by měl udělat a co jak nastavit se stacionární adresou. pro lepší nastavování je dobré si z win opsat následující údaje:

1)  ip adresu počítače
2)  ip adresu dns serveru
3)  ip adresu výchozí brány

tyto tři adresy pak musí zadat v linuxu.

a)  spusť manager pro nastavení připojení: hlavní nabídka->nastavení systému->network settings
b)  spusť administrátorský režim. heslo je tvoje přihlašovací
c)  označ tu síťovku, kterou používáš, nebo chceš použít pro připojení k i-netu (určitě budeš mít něco jako eth0)
d)  dole klikni na nastavit rozhraní...
e)  zapuntíkuj ručně:
f)   nastav ip adresu počítače
g)  masku podsítě nechej takovou, jakou ti to vyhodí
h)  klikni na pokročilá nastavení
i)   zadej výchozí bránu, bu de to: xxx.yyy.zzz.kkk
j)   potom je potřeba zadat všesměrové vysílání, bude to jako adresa výchozí brány, ale na konci bude 255: xxx.yyy.zzz.255
k)  na té kartě klikni na ok
l)   klikni na kartu směrové vysílání a tam zadej ip adresu výchozí brány
m)klikni na kartu dns a tam zadej ip adresu dns serveru. tlačítko přidat. kdyby se zdálo, že první řádek je jakože prázdný v tom seznamu, kliknout na něj a odstranit
n) v pravém dolním rohu manageru klikni na použít. chvilku to bude cosi dělat a pak se zkus připojit.

toto je postup pro ruční přidělování adres. jak jsem psal, používám kubuntu, ale nastavování ip-adres je všude stejné, jen bude vypadat manager nastaveni sítě jinak

Scareface

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 24 Října 2007, 11:58:38 »
Zdravim
Pred tym som pouzival 7.04 a tam mi isiel net bez problemov(ani som nic nemusel konfigurovat), no ako som presiel na 7.10, tak mi ide akurat firefox(aj to potom, ako som vypol ipv6). Pisem preto, ze mam mozno podobny problem, ako ten uzivatel, ktory sa ozval ako prvy... Na net sa pripajam cez router(D Link 564) a ubuntu mam na NB Acer TM 4050. V podstate mi okrem firefoxu nejde nic... Ani aktualizovat, stahovat programy, prijimat postu(evolution) a ani komunikovat cez Pidgin. Myslite, ze tam moze byt podobny problem? Dik za odpoved.
Pouzivam: Ubuntu 8.04  na lapotope ACER TM 4050 (Intel centrino 1,5 GHZ; 1 GB Ram a HDD 160 GB)

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 24 Října 2007, 12:10:52 »
to scareface: přes firefox se dostanete na net? můžete "serfovat" po netu? nebo se jen firefox otevre. jestli ne, tak ve vašem případě může být příčinou i ten router, pokud je spojeni s ntbk přes usb port. pakliže je spojení přes síťovou kartu jako takovou, to jest pomoci konektoru rj45, může být ten důvod stejný. jak jsem psal výše, ve verzi 7.10 se musí po instalaci ručně zvolit typ spojení. buď automaticky přes dhcp, nebo ručně pomocí stacionární adresy. postupoval bych přesně podle toho co jsem psal a zapnul opětovně ipv6. popisoval jsem obě varianty nastavení síťovky. a vypnout wifi.
« Poslední změna: 24 Října 2007, 12:19:29 od martasek »

Scareface

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 24 Října 2007, 12:34:31 »
Ano, cez FF dostanem na net, teda idu mi prehliadat aj stranky... Co sa tyka routera, tak sa pripaja cez dynamicku IP. A s nb je spojeny cez sietovy kabel. Takze skusim rucne nakonfigurovat to pripojenie... Trochu ma mrzi, ze to nejde automaticky, ako pred tym... Dakujem za radu.
Pouzivam: Ubuntu 8.04  na lapotope ACER TM 4050 (Intel centrino 1,5 GHZ; 1 GB Ram a HDD 160 GB)

anicka

• Host
Re: Připojení k internetu - ADSL
« Odpověď #12 kdy: 24 Října 2007, 12:43:41 »
Doplnila jsem nazev tematu /puvodne ''Pripojeni k internetu"/. Dekuji za pochopeni.

Omlouvam se ze pisu bez hacku a carek, ale testuji pripojeni Wifi z LiveCD Ubuntu 7.04.
« Poslední změna: 19 Listopadu 2007, 13:58:35 od Anna Taliánová »

Scareface

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 24 Října 2007, 12:54:54 »
Skusil som rucne nakonfigurovat to pripojenie a jedine ked mam automatic DHCP alebo roaming mi net ako tak funguje. Ked dam ipv4 alebo static IP, nejde mi ani forefox.

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 24 Října 2007, 13:08:28 »
v případě připojení k netu od o2 (telecom) a jejich adsl je ve většině případů pomocí dhcp. pokud si zákazník nedolatí statickou ip adresu. proto se domnívám, že připojení ve vašem případě je právě pomocí dhcp. static adresa by musela být přidělena poskytovatelem a to asi nejspíš nemáte. protože by jste od nich musel mít, nejspíš ve smlouvě, uvedenou ip adresu počítače, ip adresu dns serveru, a ip adresu výchozí brány. pokud si do statické adresy napíšete jakokoliv adresu, která vám nebyla přidělena, a nejen tuto ip adresu, tak se s netem nespojíte ani kdyby jste u toho odříkával prosby. proto nastavit jako automatické: dhcp. co se týče pak rychlosti, je to věcí poskytovatele, jakou vám po dohodě s váma udělil.

Scareface

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 24 Října 2007, 13:11:58 »
No, mam nastavenu automatic dhcp, no problem to nevyriesilo. Stale mi ide len prehliadanie stranok... A staticku IP urcite nemam.  Asi sa vratim ku FF.
« Poslední změna: 24 Října 2007, 13:30:59 od Anna Taliánová »

ufaak

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 25 Října 2007, 09:38:43 »
pokud je zaroven s tim adsl i iptv, tak je automaticky staticka ip bez poplatku, jen pro info:)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.