mno, tak s tou variantou jsem vůbec nepočítal, to je fakt. lépe řečeno, zatím jsem nepotkal nikoho, kdo by si to tak nechal udělat. takže z win mu ten modem funguje? to je dobrá zpráva. tak tedy popíšu co by měl udělat a co jak nastavit se stacionární adresou. pro lepší nastavování je dobré si z win opsat následující údaje:
1) ip adresu počítače
2) ip adresu dns serveru
3) ip adresu výchozí brány
tyto tři adresy pak musí zadat v linuxu.
a) spusť manager pro nastavení připojení: hlavní nabídka->nastavení systému->network settings
b) spusť administrátorský režim. heslo je tvoje přihlašovací
c) označ tu síťovku, kterou používáš, nebo chceš použít pro připojení k i-netu (určitě budeš mít něco jako eth0)
d) dole klikni na nastavit rozhraní...
e) zapuntíkuj ručně:
f) nastav ip adresu počítače
g) masku podsítě nechej takovou, jakou ti to vyhodí
h) klikni na pokročilá nastavení
i) zadej výchozí bránu, bu de to: xxx.yyy.zzz.kkk
j) potom je potřeba zadat všesměrové vysílání, bude to jako adresa výchozí brány, ale na konci bude 255: xxx.yyy.zzz.255
k) na té kartě klikni na ok
l) klikni na kartu směrové vysílání a tam zadej ip adresu výchozí brány
m)klikni na kartu dns a tam zadej ip adresu dns serveru. tlačítko přidat. kdyby se zdálo, že první řádek je jakože prázdný v tom seznamu, kliknout na něj a odstranit
n) v pravém dolním rohu manageru klikni na použít. chvilku to bude cosi dělat a pak se zkus připojit.
toto je postup pro ruční přidělování adres. jak jsem psal, používám kubuntu, ale nastavování ip-adres je všude stejné, jen bude vypadat manager nastaveni sítě jinak