Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chyba 59695 - Linux fyzicky ničí notebookové disky  (Přečteno 10933 krát)

Nemo7

• Host
Chyba 59695 - Linux fyzicky ničí notebookové disky
« kdy: 05 Listopadu 2007, 10:36:40 »
Zdravím všechny,
v plátku RH se objevil článek s nadpisem "Linux fyzicky ničí notebookové disky" o této chybě : https://launchpad.net/bug59695.html
Dokázal by se k ní někdo z komunity odborně vyjádřit ? Co se děje, za jakých situací může nastat, je nebezpečná atd. ? Jinak se za chvíli bude objevovat na fórech odkaz na ni a může tak vesele poškozovat Ubuntu - RH bude na koni. :-) P.S. Odkaz na originál článku nedávám, nechci RH zvyšovat návštěvnost.

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
Re: Chyba 59695 - Linux fyzicky ničí notebookové disky
« Odpověď #1 kdy: 05 Listopadu 2007, 10:44:09 »
Kdyby sis pořádně pročetl fórum, tak zjistíš, že už se tu tu několikrát řešilo.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

chrasty

• Aktivní člen
  • *

Nemo7

• Host
« Odpověď #3 kdy: 05 Listopadu 2007, 10:48:53 »
Díky, fórum sleduji a nezaregistroval jsem to - dokonce jsem myslel, že RH objeví něco nového, hodil to tam včera. Klidně tento topic smažte.
EDIT : Informační hodnotu příspěvek má aspoň v tom, co o nás zase RH píše pěkného.
EDIT2 : Nějaké oficiální vyjádření by nebylo špatné, mohlo by třeba uklidnit poplašené uživatele.
« Poslední změna: 05 Listopadu 2007, 11:09:21 od Nemo7 »

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #4 kdy: 05 Listopadu 2007, 12:20:09 »
Díky, fórum sleduji a nezaregistroval jsem to - dokonce jsem myslel, že RH objeví něco nového, hodil to tam včera. Klidně tento topic smažte.
EDIT : Informační hodnotu příspěvek má aspoň v tom, co o nás zase RH píše pěkného.
EDIT2 : Nějaké oficiální vyjádření by nebylo špatné, mohlo by třeba uklidnit poplašené uživatele.
oficialni vyjadreni by mohlo byt treba "FUD" :)
jinak reagovat na RH je ztratou casu...  :-X
« Poslední změna: 05 Listopadu 2007, 12:21:47 od Marvn »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Nemo7

• Host
« Odpověď #5 kdy: 05 Listopadu 2007, 13:03:32 »
Ano, ale i FUD se dá pravdivě a věcně okomentovat. Máte pravdu, na výpady RH reagovat je ztráta času, ale toto by zasloužilo technicky popsat... Pak konečně třeba neuvidím na různých fórech názory typu - RH nesnáším, ale v lecčem má (možná) pravdu. :o

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #6 kdy: 05 Listopadu 2007, 13:17:50 »
Á, RH zase něco vyplivl, popsal problém, který je zčásti pravda, ale že je dostupné i snadné řešení, to už ho nezajímá a raději šíří FUD.
Kód: [Vybrat]
1) make a file named "99-hdd-spin-fix.sh". The important thing is starting with "99".
2) make sure the file contains the following 2 lines (fix it if you have PATA HDD):
#!/bin/sh
hdparm -B 255 /dev/sda
3) copy this file to 3 locations:
/etc/acpi/suspend.d/
/etc/acpi/resume.d/
/etc/acpi/start.d/
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Nemo7

• Host
« Odpověď #7 kdy: 05 Listopadu 2007, 13:32:37 »
Á, RH zase něco vyplivl, popsal problém, který je zčásti pravda ...
------------------
Neodpustím si jednu poznámku - ono je úplně jedno, kdo ten problém vyplivl. Spíš by mě zajímalo, jak je vážný, kdy a kde se může vyskytnout a v kterých situacích ho předvídat (a použít vaše řešení na vyřešení problému).
EDIT: Pokud je problém reálný, tak není zrovna nejlepší řešení některým uživatelům zkracovat životnost HDD z roků na měsíce a neupozornit je (aspoň na webu) jenom kvůli tomu, že to píše RH a přizná se tak, že i Linux není bez chyb.
« Poslední změna: 05 Listopadu 2007, 13:49:38 od Nemo7 »

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #8 kdy: 05 Listopadu 2007, 13:55:04 »
Tím jak jste mne teď citoval jste se zachoval, i když nechtěně, podobně jako Hulán. Vzal jste první část věty a nevnímal druhou, kde říkám, že je dostupné řešení které on, řekl bych záměrně, vynechal. Jsem si téměř jistý, že RH ví o řešení (pokud se o problém zajímal o trochu více, než že přečetl první odstavec článku, který se tím zabývá), ale nenapsal ho úmyslně.
Problematika je popsána zde - http://www.root.cz/clanky/jak-na-uspavani-disku-v-linuxu/
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Nemo7

• Host
« Odpověď #9 kdy: 05 Listopadu 2007, 14:03:29 »
Závěr je : problém tedy existuje. Je to správný závěr ? Řešení - ano, máme. Jde pouze o to, jak těm nadšencům, kteří si Ubuntu nainstalují na NTB sdělit, že si mají pro jistotu instalaci ručně opravit. Nelíbí se mi přístup, že mají sledovat fórum, pořádně se o Linux zajímat a napravovat defaultní instalaci, která jim jinak může za pár měsíců HDD odpálit.
EDIT - Jedu na NTB pod Ubuntu a mám na něm data, která mě živí. Samozřejmě zálohuji (vždy večer), ale přijít zbytečně o práci za den je frustrující...
« Poslední změna: 05 Listopadu 2007, 14:26:24 od Nemo7 »

Pavel Půlpán

« Odpověď #10 kdy: 05 Listopadu 2007, 14:11:20 »
Mozna by nebylo to spatne dat do wiki jako poinstalacni upravu? Co vy nato? Az bude zaplata, tak se do z wiki odstrani. :)

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 05 Listopadu 2007, 14:32:00 »
Osobně nechápu, v čem je problém a proč se neopraví CD image... Ono čekat na opravu půl roku je docela dlouho....
Každopádně když už nic jinýho, tak napsat na (HLAVNÍ!) stránku, že byl objevenej kritickej bug, kterej může poškodit HDD a že se dá takhle a takhle opravit... Každej totiž nechodí na fórum a zatloukat to asi taky neni to pravý ořechový ;)
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

stn87

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 05 Listopadu 2007, 14:49:31 »
Tím jak jste mne teď citoval jste se zachoval, i když nechtěně, podobně jako Hulán. Vzal jste první část věty a nevnímal druhou, kde říkám, že je dostupné řešení které on, řekl bych záměrně, vynechal.

Ale to vůbec nikoho nezajímá. Téměř nikdo z normálních uživatelů se o problému nedozví a v Bugzille té chybě není věnována žádná pozornost a nikdo na ní nepracuje. Což je jednak smutné, a jednak docela trapné, protože milionům lidí se zbytečně ničí drahý HW, zvláště, když na chybu existuje řešení. Bylo by vhodné přiznat, že toto vývojáři Ubuntu nezvládají a nedělat mrtvého brouka. Když už na to není oficiální oprava (což je chyba), tak to mělo to být zmíněno v poznámkách k vydání či na hlavní straně, a ne aby to museli lidé náhodně zaregistrovat kdesi v nějakých článcích nebo fórech.
« Poslední změna: 08 Listopadu 2007, 11:38:43 od Anna Taliánová »

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #13 kdy: 05 Listopadu 2007, 20:15:16 »
ten článek na root.cz je celkem zajímací, ale krapet se jako začátečník bojím hrabat takhle zásadně do systému. Když třeba vypnu logování, tak po pádu systému mi asi nezbude nic jinýho než reinstall, páč nebudu vědět, proč to spadlo, že jo?
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #14 kdy: 05 Listopadu 2007, 21:32:49 »
no ono to neni tak horke, protoze laptop_mod je defaultne vypnut a kdyz si clovek zapina sluzbu, vetsinou si zjisti jeji problemy. to ze to za rok nikdo neopravil je hloupe, ale to je jina vec...
« Poslední změna: 05 Listopadu 2007, 22:01:10 od Marvn »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #15 kdy: 05 Listopadu 2007, 21:55:10 »
Chystá se oficiální oznámení o tom, že se nic neděje.

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 06 Listopadu 2007, 06:16:41 »
když nad tím tak přemýšlím, připomíná mi to MS...... O chybě víme a její opravu zahrneme do service packu, kterej vyjde za půl roku... Je to smutný :(
Linux Gaming Clan leader

tomubuntu

• Host
« Odpověď #17 kdy: 06 Listopadu 2007, 08:01:55 »
...................kdyz si clovek zapina sluzbu, vetsinou si zjisti jeji problemy..............
Myslím, že to tak není.

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #18 kdy: 06 Listopadu 2007, 10:03:15 »
když nad tím tak přemýšlím, připomíná mi to MS...... O chybě víme a její opravu zahrneme do service packu, kterej vyjde za půl roku... Je to smutný :(
http://mjg59.livejournal.com/ - první spot

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #19 kdy: 06 Listopadu 2007, 11:01:50 »
Popravde porad premyslim, co se tu dokolecka omila neco, co vlastne neni pravda - ano, je pravda, ze urcity mod linuxu (nejenom ubuntu, tyka se to i debianu, fedory, suse, gentoo a spousty dalsich) obsahuje bug kterym se nikdo nezaobira (proc asi???), jenze tento mod NENI zapnuty pokud to neudela sam uzivatel, pro uzivatele, ktery se s linuxem seznamuje neni trivialni operace tento mod zapnout a uzivatel, ktery o problematice neco tusi vi, proc to zapina a pokud jej zapina, tak predpokladam, ze hleda v google, jak jej zapnout. Okamzite jako prvni vysledek vyhledavani vypadne info o tom, ze tento mod neni prave setrny k pevnym diskum a zaroven je tam zverejnen postup, jak laptop_mode zapnout a tohoto problemu se vyvarovat.

Kdyz to vezmu do extremu - je to jako by mi na woknech kamarad poradil, ze tento a tento program (ktery temer nikdo nezna) mi vycisti os, do googlu si jej dam vyhledat, abych si ho mohl stahnout a na prvnim odkaze me to upozorni, ze tento program sice os vycisti, ale zaroven je to spyware (nebo vir). Doplnujici informace mi reknou, jak se vyvarovat toho, aby spyware (nebo vir) udelal neco spatneho - podle ktereho postupu by pak mel clovek postupovat? Rozhlasit, ze se jedna o silenou bezpecnostni chybu systemu, kterou je treba OKAMZITE opravit? Nebo program nainstalovat podle uvedeneho postupu? Nebo program nainstalovat "natvrdo" a pak se divit, co se to vlastne deje?

Trochu jsem se rozkecal a je to asi malinko OT, jen se mi nelibi, ze tu (a nejen tu) nekdo dsti siru a plameny pekelne kvuli necemu, co vlastne neni ani tak problem systemu, jako spis uzivatele a jeho lenosti.
« Poslední změna: 08 Listopadu 2007, 11:44:51 od Anna Taliánová »
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 06 Listopadu 2007, 11:38:34 »
no, problém uživatele a lenosti bych netvrdil... imho se laptop-mode zapíná na notebooku automaticky po odpojení šňůry, nebo se mýlím? (bohužel, nemám možnost to otestovat, notebooka nemám)... vlastně nemám vůbec žádné zkušenosti s laptop-mode, ale proč se tedy o něm mluví jen v souvislosti s ubuntu a ne s ostatníma distrama? Je tu někdo, kdo může porovnat konfiguráky laptop mode v ubuntu a v jiných distrech?
Pokud je to chyba i v ostatních distrech, tak nenadávám na vývojáře ubuntu, ale i na ostatní... ovšem pouze za předpokladu, že se laptop-mode opravdu spouští při odpojení šňůry, a ne manuálně...
Linux Gaming Clan leader

Nemo7

• Host
« Odpověď #21 kdy: 06 Listopadu 2007, 18:35:35 »
Zkontroloval jsem na svém NTB podle http://mjg59.livejournal.com/ soubor /etc/default/acpi-support

Uklidnilo mě toto v něm
Kód: [Vybrat]
# Switch to laptop-mode on battery power - off by default as it causes odd
# hangs on some machines
ENABLE_LAPTOP_MODE=false

K větě : "Popravde porad premyslim, co se tu dokolecka omila neco, co vlastne neni pravda" bych rád poznamenal - protože Ubuntu začínají používat "normální" lidé (je to Linux pro lidi, ne ?), kterým by se mělo občas něco odborného vysvětlit - aby nenaletěli na různé FUDy a fámy. Proč tento článek někdo nepřeloží (klidně se hlásím se jako dobrovolník) a nevyvěsí se na fóru ? Aspoň všichni uvidí, jaký je RH .... odborník.  :)
« Poslední změna: 08 Listopadu 2007, 11:46:17 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #22 kdy: 06 Listopadu 2007, 18:38:09 »
No tak jen do toho... a klidne ten preklad clanku hod i na nejakej portal (abclinuxu, root, atp...) ;)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #23 kdy: 06 Listopadu 2007, 18:39:07 »
a kto ten blaf hodil do obehu??? este sa ho niekto zastava???
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 06 Listopadu 2007, 19:31:59 »
omlouvám se a mlčím, chyba byla v tom, že jsem špatně pochopil informace - věděl jsem, že to způsobuje laptop mode a myslel jsem, že je na notebooku defaultně zapnutý, ale teď vidím, že jsem se mýlil...
Linux Gaming Clan leader

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.