Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: více síťových karet ubuntu-server 7.10 [vyřešeno]  (Přečteno 3796 krát)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
více síťových karet ubuntu-server 7.10 [vyřešeno]
« kdy: 07 Listopadu 2007, 18:20:57 »
Při instalaci ubuntu-server 7.10 instalátor správně rozezná přítomnost tří síťových karet a požádá o zvolení primární.
Karty jsou detekovány jako:
1) 05:04.0 Intel Corporation 82557/8/9 Ethernet Pro 100 (rev 08)
2) 05:03.0 Digital Equipment Corporation DECchip 21140 [Faster Net] (rev 20)
3) 02:00.0 Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
Každá z karet je zapojena do jiné sítě.

Provedl jsem tři zkušební instalace a pokaždé jsem vybral jako primární jinou kartu
v /etc/network/interfaces byla vždy jen ta jedna vybraná karta buď jako eth0 (v případě realteku) nebo jako eth1 (v případě dalších dvou) a jako druhé rozhraní lo. Vždy ta jediná karta pracovala správně, adresa přes dhcp se přiřadila.

pokud jsem zkusil mii-tool tak mi vypsal karty buď všechny jako eth0, eth1, eth2 (v případě že při instalaci zvolená primární byla realtek - eth0)
nebo vypsal stav jen eth1 a eth2 (pokud jako primární při instalaci byla zvolena Intel nebo DEC - eth1)

když jsem zkusil zadat ifup eth0, nebo eth1, nebo eth2 tak jsem dostal buď hlášení "Ignoring unknown interface" nebo (v případě vybrané karty)
interface ethX already configured.

když jsem zkusil ethtool tak pro kartu která je fukční vypíše "no data available"
pro ostatní dvě výpis módů a končí Link detected: yes

S linuxem mám téměř nulové zkušenosti, na wiki jsem v sekci networking nenašel nic o LAN kartách, toto fórum jsem prohledal, nenašel řešení, ale alespoň jsem se dozvěděl že existuje něco jako lspci, lshw, mii-tool, mii-diag, ethtool, /etc/init.d/udev...

Je toto standardní chování systému?
Jak bych měl postupovat aby fungovaly všechny karty a ne jen ta kterou si zvolím při instalaci jako primární?

Děkuji za jakoukoliv radu.
« Poslední změna: 08 Listopadu 2007, 08:33:56 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: více síťových karet ubuntu-server 7.10
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopadu 2007, 19:42:41 »
Podle toho co rikate nejsou v systemu sitove karty eth1 a eth2 nastaveny. Nastavte je v /etc/network/interfaces a vse bude ok. Dalsi vec, kterou bych vam doporucil je nastaveni jednotlivych karet do /etc/iftab - zjednodusene receno se nestane, ze by se pak karta zmenila, protoze se jeji nazev vaze na MAC adresu.

Je to standardni chovani systemu - vybirate tu kartu, ktera bude pouzita pro instalaci - u te si samosebou system nastaveni zachova i pro pozdejsi pouziti, zbyle dve nejsou nakonfigurovane.

Pokud jste objevil takove mnozstvi prikazu, pridam vam jeste jeden, ktery zcela urcite pouzijete - ifconfig

:)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Pavelp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2007, 21:04:06 »
Zkusil jste provest detekci a konfiguraci pres GUI ?

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 08 Listopadu 2007, 07:03:53 »
Zkusil jste provest detekci a konfiguraci pres GUI ?

Nezkusil, gui nemám. Nejprve jsem měl PC nainstalován s integrovaným realtekem, poté jsem fyzicky přidal další dvě karty které mi lspci korektně vypsal. Po půldnu marného hledání jsem se rozhodl pro novou čistou instalaci, nakonec jsem jich provedl několik a vypozoroval chování jaké jsem popsal, odlišné od toho co jsem jako začátečník očekával - tedy že se neobjevily všechny adaptéry, podporované, funkční a přítomné  v době instalace v /etc/network/interfaces

Pokud jste objevil takove mnozstvi prikazu, pridam vam jeste jeden, ktery zcela urcite pouzijete - ifconfig
:)
ifconfig jsem zkusil, bez parametrů a vypsal mi vždy stav aktivních adaptérů tedy jedna fyzická karta + loopback
taky mne mohlo napadnout že když má v názvu "config" tak by měl umět dělat něco s konfigurací :-) Takže jsem si teď nechal vypsat man ifconfig
a objevil jsem přepínač -a se kterým mi vypíše rozhraní všechny adaptéry

takže jsem ručně editoval /etc/network/interfaces a vložil tam řádky pro eth0 a eth2,
spustil /etc/init.d/networking restart
a hurá, karty fungují  :)

Dalsi vec, kterou bych vam doporucil je nastaveni jednotlivych karet do /etc/iftab - zjednodusene receno se nestane, ze by se pak karta zmenila, protoze se jeji nazev vaze na MAC adresu.

V mém případě to zřejmě nebude /etc/iftab ale /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules

Došel jsem k tomu následujícím způsobem:
Teď ještě aby se názvy neměnily to zkusím svázat s mac adresami, soubor /etc/iftab v sytému nemám, takže si jej vytvořím, atributy nastavím stejně jako jsou u  /etc/network/interfaces
popis co může soubor obsahovat jsem našel tady: http://www.linuxmanpages.com/man5/iftab.5.php
Takže abych vyzkoušel zdat tohle funguje zadám řádek
Kód: [Vybrat]
eth7   mac 00:11:22:33:44:55 do souboru /etc/iftab
a v /etc/network/interfaces změním výskyty eth2 na eth7

tak a jdu vyzkoušet zda to funguje
sudo shutdown -r now

no tak to nefunguje, eth7 mi ifconfig nevypíše

z http://www.linuxmanpages.com/man5/iftab.5.php se dozvídám že přejmenování interfaců podle iftab by měl provádět ifrename, hledám a v sytému jej nemám.
Takže zkusím sudo apt-get install ifrename
a zjišťuji že ifrename je zastaralý, není k dispozici a že jej nahrazuje udev, předtím při hledání souboru iftab jsem našel i skript /usr/lib/udev/migrate-iftab.pl tak jej zkusím spustit, a vrací že /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules už existuje, takže to bude asi ten soubor kde mám nastavit to co potřebuji. podívám se na něj a zde již nacházím záznamy pro stávající karty, zkusím zde přejmenovat eth2 na eth7 , reboot, a výsledek se dostavil, vidím i eth7

Velice děkuji Petru "Merlinovi" Vaněčkovi za rady, byly velmi užitečné, pomohly mi přeskočit můj zásek na něčem co je vlastně velmi jednoduché.
Virtual
| Distribuce

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2007, 07:14:45 »
4kiklhorn >>

vyborne mlady muzi, na to, ze zacinas s linuxem jsi velmi prikladny a snazivy..
ctes dokumentaci, wiki, manpages, googlis .. tobe helpnout je bez nadszky cti..

jen tak dal.. ;)

ps. me konkretne tady vetsi cast "mistni smetanky" prudi, ze jsem osklivy (obcas socialni idiot) a hruby k linemu a neiniciativnimu zacatecnikovi.. je to tak, ale kdyz si prectu tenhle thread -- jo, ma to cenu..

opravdu jen tak dal a "good hunting with Tux on your side.." ;)

zdravi ntz
« Poslední změna: 08 Listopadu 2007, 08:18:09 od nettezzaumana »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 08 Listopadu 2007, 08:21:09 »
nemam nic proti ubuntimu serveru (resp. ho vubec neznam), takze to nemyslim nijak spatne, ale zkus vyslidit nejake reference na debian, ktery ja osobne pouzivam v 80% jako serverovy system..

je velice podobny ubuntu, takze prechod neni nikterak bolestivy..

zdravi ntz

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: více síťových karet ubuntu-server 7.10 [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 08 Listopadu 2007, 11:23:56 »
Díky, ale nyní zůstanu se serverem u ubuntu i když přechod by byl naprosto bezbolestný, protože pokud nemám znalosti ani o jednom (snad jen tu že ubuntu vychází z debianu :) ).
Proč Ubuntu-server byla v mém případě jednoduchá volba - náhodně jsem zkoušel instalovat distribuce a textová instalace ubuntu-server 7.04 necpoucí mi do počítače nějaké Gnome nebo KDE mne příjemně překvapila, i tím že mi nabídla volitelnou instalaci LAMP. (po zděšení způsobeném OpenSUSE 10.3 ve kterém jsem jej v klikacím instalátoru nedokázal ani přimět aby stále nezatrhával pro instalaci hry)
Debian čeká na vyzkoušení na testovacím stroji, stejně jako pár dalších distribucí, momentálně tam je sabayon.

« Poslední změna: 08 Listopadu 2007, 11:39:56 od kiklhorn »
Virtual
| Distribuce

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #7 kdy: 08 Listopadu 2007, 12:34:44 »
Jsem rad, ze jsem pomohl :) Spravne jste pochopil, ze jsem nechtel prudit ci byt vuci vam urazlivy - pokud byste se projevil jako uzivatel, ktery kope a netusi, pravdepodobne bych vam poradil velice presne, jenze uz prvni prispevek byl peclivy a promysleny a reseni jednoduche, napsal jsem to tak, jak jsem to napsal. Z vlastni zkusenosti vim, ze pokud na neco clovek prijde sam, pamatuje si to a pochopi to lepe, nez pokud milionkrat pouzije ctrl+c ctrl+v.

Hodne stesti s ubuntim serverem - jen si dovolim poznamku, co se tyce debian server x ubuntu server, mam servery, kde bezi debian a mam servery, kde bezi ubuntu. Co se tyce ubuntu, obcas je konfigurace zbytecne slozitejsi a je narocnejsi prijit na to, proc to nejede, debianni server a jeho konfiguraky jsou promyslenejsi a rekl bych vice komplexnejsi (napr. rozdeleni jedne konfigurace na vice casti, pricemz uzivatel vpodstate zasahuje jen do jednoho souboru), obcas bych uvital debianni konfigurak na ubuntu a obcas zase naopak ubunti konfigurak na debianu. Kazde ma sve :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Pavelp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 11 Listopadu 2007, 09:55:33 »
po zděšení způsobeném OpenSUSE 10.3 ve kterém jsem jej v klikacím instalátoru nedokázal ani přimět aby stále nezatrhával pro instalaci hry)

A ja zase odebrat vyvojove prostredi. Ty zavislosti jsou tak prokloubene, ze bud celeho molocha, nebo nic.
Zlaty Debian, stribrne Ubuntu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.