Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: S cim vsim ma smysl prispivat na wiki?  (Přečteno 10284 krát)

nettezzaumana

• Host
S cim vsim ma smysl prispivat na wiki?
« kdy: 21 Listopadu 2007, 13:39:44 »
uz nejakou dobu si pohravam s myslenkou, ze napisu maly tutorial na vyhledavani v logach a na zakladni editaci stdout pomoci RE (sed, grep, awk) + par dalsich triku .. vubec nevim, jestli to ma smysl, kdyz na root.cz je nekolik perfektnich serialu na toto tema.

Co myslite? ma to cenu? mohlo by se to dat na wiki?

Vi Jan Tleskac co dela:
Kód: [Vybrat]
:$ echo "$(hwinfo --cdrom | grep 'Device File:' | awk -F: '{ print $2; }' | sed 's/^.//')"
:$ ACT=$(ls | grep -E '\.sh$'); ARR=($ACT); for ((x=0; x<$(echo $ACT | awk '{print NF}'); x++)) { ITM=$(echo ${ARR[$x]}); mv $ITM $ITM.bckp; }
:$ ifconfig | grep '^\w' | awk '{print $1; }'

-- tri priklady co jsem uvedl je dle meho soudu snadna (pro nekoho koho to nezajima samozrejme ne) demonstrace neskutecne moci linuxoveho bashe a pripada mi, ze po nejake chvilce pouzivani tato syntaxe prejde do krve a pouzivani Linuxu bez ni (a bez moznosti bashe) je alespon pro me jako sex s gumovou panou..

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Re: S cim vsim ma smysl prispivat na wiki?
« Odpověď #1 kdy: 21 Listopadu 2007, 13:49:57 »
Ntz - tak co Suse? Ani si sa nepochvalil....
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 21 Listopadu 2007, 13:54:12 »
Kreativitě se meze nekladou, ale...
Podle mě se normální BFU takovými složitými a dlouhými příkazy zabývat nechtějí. Já sám končím u "| grep". :) Kdo se chce naučit více, stačí jen trochu hledat, nebo se zeptat a malá rada napoví...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Listopadu 2007, 13:55:23 »
4 hase >>
jj, mam no zatim. cekam na HH. ;)  -- resp. doufam, ze si SuSE zlikviduju nejdrive az bude HH nebo nejaky II

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 21 Listopadu 2007, 13:59:40 »
Ntz
Napis par postrehov do tej temy co sme zacali - celkovo by ma to zaujimalo. Ja mam tiez na 2. disku, sem tam to nastartujem, ale v porovnani s Ubuntu-studio, je to jednoznacne minus - v rychlosti, prehladnosti, zatazenia proc. atd. Som vsak zvedavy na iny postreh.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:03:17 »
Kreativitě se meze nekladou, ale...
Podle mě se normální BFU takovými složitými a dlouhými příkazy zabývat nechtějí. Já sám končím u "| grep". :) Kdo se chce naučit více, stačí jen trochu hledat, nebo se zeptat a malá rada napoví...
to neni pro BFU .. precte si to ten, kdo bude chtit! a treba zrovna tobe se docela divym, pac mam pocit ze mas <20let, takze mozek ti jeste slouzi a Linux vypadas, ze mas dcela rad..

ps. co se jeste vyse zmineneho tyce, tak mi zde pred nejakou dobou nejmenovana mistni celebrita napsala, ze sed uz nikdo nepouziva -- byla to celebrita s >500 prispevky na konte. Tohle mi pripada smutne.

Ja Linux pouzivam v kombinaci s myslenkami FSF a OSS a jeho neskutecnou nativni moci, ktera se sice musi lehce naucit a chvili zkouset, ale potom je k nezaplaceni .. Ten kdo ma rad Linux a chce delat trebas moderatora tady na foru by se mel snazit jit dal nez | grep ..

ps. nic proti tobe -- nemyslim to spatne, jen to treba konkretne u Tebe skutecne nechapu (moderator + hafo prispevku + Tva hlaska aka "Milhouse je slavny..") ..

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #6 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:10:04 »
4 hase >>
ja skutecne nemam problem s openSuSE -- a neni to kvuli tomu ze jsem delal v novellu --
ted ho normalne ke vsi spokojenosti pouzivam a konstatuji, ze je o 1000% dotazenejsi nez Ubuntu. co se tyce nevyhod, tak uz jsem psal jinde, ale jedine co mohu vytknout je snad jen:
> neskutecne pomala sprava baliku
> ???

v pripade meho HW ma v soucasnou chvili openSuSE 10.2 (kernel-2.6.18x) ve vsem ostatnim navrch nad Ubuntu
jak jsem psal, cekam na HH a pevne doufam, ze to bude lepsi nez GG

ja nejsem zadnej fanatik a nemam nic proti windows (i kdyz, to asi kecam ;D pac je jakoi uzivatel nemuzu ani citit) a uz vubec ne proti 99% Linuxovych distribuci.

Mam jedinou dlouhodobou strategii -- nenastavovat a neresit, ale pouzivat
« Poslední změna: 21 Listopadu 2007, 14:21:18 od nettezzaumana »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #7 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:16:53 »
jiste, ze to musi byt okomentovane ;)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #8 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:22:08 »
Ntz s tym nastavovanim GG mas pravdu, ale ubuntu je pre mna prehladnejie - co sa tyka graf. konfiguracie. Taktiez je to asi sposobene tym, ze som si tam supol U-studio s jadrom 2.6.22-14 rt a to do mojej masiny vliezlo jak "do maminy". Povodne som aj tak planoval do Ubuntu supnut Jack, Ardour, Audacious...(som muzikant). Takto som to mal vsetko v suchu a super.(akurat bojujem s MIDI). Jedine co som musel v U-studio nastavovat je zvuk pre SBlive ale aj to sa podarilo...Co povies napr. na pracu v Suse desktope? Nepripada ti to rozklikavanie aplikacii (vlavo dole) trochu debilne? A o Yaste uz ani nehovorim...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #9 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:23:34 »
ps. jeden muj kamarad, programator z IBM, si vsimnul u me pres rameno, ze mi nefunguje flash v opere a vyskakuje mi hlaska pokazde, kdyz vstoupim na stranku s flash aplikaci.. jeho reakce byla --
"jo v pohode, me taky nejde, ale neboj, me by ani nenapadlo to nastavovat.."
-- jj. nekomu to pripada smesny, protoze pro nej a me to je zalezitost jednoho dotazu pro google a par uhozu do klavesnice, ale proc se s tim zlobit :D .. me by to vazne taky normalne ani nenapadlo (az pul roce opery jako hlavniho prohlizece me donutil jeden kamarad, abych se podival na myspace na jejich novy klip a na to jsem ten flash musel konecne vyresit)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #10 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:31:45 »
no to je fajn ze si to vyriesil - konecne mozes zazit poriadny flash :D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #11 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:33:54 »
4 hase >>
ja nerozeznavam distribuce mezi sebou jinde nez kde se skutecne lisi -- co funguje a co ne a co je pomalejsi a rychlejsi..
uz roky pracuju na jakemkoliv linuxu, kde mam naistalovanou nejakou quake-console naprosto stejne!

je mi jedno, jestli je to suse nebo ubuntu, pac to ma bash a vsechny me skripty, nastaveni a nastroje co jsem si kdy udelal si proste jenom strcim "do cesty" a ono to jede..

pokud po me chces vehementne srovnani mezi mojim openSuSE 10.2 (ano, nemam 10.3) s kernelem 2.6.18-x a FF/GG, ktera jsem zkousel, tak rikam, ze v
FF -- 80% pohoda, par veci po instalaci je treba poresit (boot fix, acpi fix, hal fix) abych netuhnul
GG -- nedoresil jsem, nainstaloval jsem a bylo to uplne rozsypany -- na to nemam zdravi, cas a ani naladu
openSuSE 10.2 -- 95% pohoda + markantni rozdil v dotazenosti a detailech -- pozor. ja se yastu bojim jako cert krize a vubec ho nepouzivam na nic jineho nez spravu baliku -- pr. po instalaci jsem si zkopiroval nektere sekce ze sveho letiteho zalohovaneho xorg.conf do susiho xorgu, prestal jsem myslet a pustil jsem sax2, co si o tom mysli -- dopadlo to tak, ze to rezesral a prepsal si vsechna ma nastavenoi po svem, a to jsem znej odchazel pres "cancel"
to same yast + samba -- jen jsem se kouknul, co si mysli o me konfiguraci a uplne mi ji rozsypal -- pro me yast nejni

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 21 Listopadu 2007, 14:38:04 »
Nettezzaumana, právě že se dostávám do fáze, že víceméně "jen používám". Bude mi 30 a už se musím trochu snažit. :) Prostě se mi moc nechce se v tom hrabat. S tím grep jsem to trošku zjednodušil. ;)

Pokud to napíšeš, rád si to přečtu a něco se i naučím. Jenže nic konstruktivního nedělám, tak to asi zapomenu.

A dost fňukání... :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

styxx77

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 21 Listopadu 2007, 16:38:27 »
....dufam ze to bude cim skor...mam rad nove veci... 8)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #14 kdy: 21 Listopadu 2007, 17:50:05 »
uz to bastlim ;)

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #15 kdy: 21 Listopadu 2007, 20:27:30 »
....dufam ze to bude cim skor...mam rad nove veci... 8)

No já taky

Já osobně bych něco takového uvítal, kdyby to bylo okomentované, co to dělá :D

Já po tom úplně toužím. Kolikrát člověk potřebuje něco v opravit a příkaz nezaná.

qUAKER

• Host
« Odpověď #16 kdy: 21 Listopadu 2007, 20:43:23 »
Zelva si ted nainstaloval E17 podle meho navodu a vypada to ze zakladni nastaveni Enlightenmentu nebude pro cloveka co to vidi poprve uplne jednoduche.. tak pridam do wiki.ubuntu.cz/Enlightenment sekci "Popis prostredi" a "Zakladni nastaveni po instalaci"

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #17 kdy: 22 Listopadu 2007, 09:19:24 »
Ntz
Toto pisem ohladne vymeny nazorov s Milhouse. O tom, aky je pre koho linux zaujimavy..
Pises, ze uz dlho pracujes na akomkolvek Linuxe a ze do toho jednoducho prdnes tie svoje skripty - a ono to funguje. Samozrejme ti potom je celkom jedno, aka ta distribucia je...Dalej pises, ze mas z Yastu hrozu, kto vie, ako je na tom Synaptic...Pochopil som to tak, ze vsetko riesis cez konzolu a nove vymozenosti tej-ktorej distribucie, sa ta v podstate netykaju - tym myslim moznosti rieseni situacii z grafickeho prostredia.
Milhouse napisal (samozrejme prehnane), ze jeho znalosti prikazov koncia u "grep"... Pritom si myslim, ze zaujem o linux ako taky neni u neho slabsi nez u teba. On proste VYCHUTNAVA nove "klikacie" moznosti distra, plne vyuziva to, co niekto vyvijal k tomu aby sa to pouzivalo, namiesto zasadoveho riesenie pomocou "chmod, grep, cd, apt..." Ty si zastanca tej konzervativnejsej skupiny linuxakov a nove veci ti trchu nahanaju strach. Ja sa osobne myslenim stotoznujem s Milhouse, pretoze nove distra su stale viac vymakane co sa tyka graf. prace a prikazovu riadku pouzivam vskutku len vynimocne - vzdy s ohladom na efektivitu tej ktorej operacie. To vsak neznamena ze by som mal linux menej rad - prave naopak - jednoducho ocenujem jeho stale vacsiu jednoduchost a uz. privetivost. Urcite by som napr. radsej siahol po instalacii e17 pomocou klikatiek a Synapticu, ako vypisovat, mazat, pripajat...a radsej si potom vychutnaval  moznosti noveho prostredia...

kotz

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 22 Listopadu 2007, 10:12:33 »
Určitě do toho.

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #19 kdy: 22 Listopadu 2007, 10:31:50 »
nettezzaumana: to je super, že to bastlíš, také si to rád přečtu. A zkusím zapomatovat.. :-)
Jinak k těm logům, nemam nato zkušenosti abych dokázal napsat na wiki nějaké info o /var/log/ a kde co hledat za chyby a jak s tím pracovat a opravovat systém. A dost mě to zajímá, proto jsem na wiki založil http://wiki.ubuntu.cz/Komunikace_se_systémem  a snad se někdo chytně. Pokud se to bude překrývat, tak to smázněte, nebo doplňte.. dik :-)

hase: ani nevíš jak jsem rád, že sem se vcelku rychle zbavil klikátka přidat/odebrat, následně Synaptic a začal používat apt-get install ... Oproti synapticu to je luxusní věc, celá procedura zabírá vždy několik málo sekund.. Krásně natom jde vidět ten rozdíl mezi klikátkem a konzolovou aplikací. Nemyslím si, že pracovat s konzolí tím konzervativním způsobem je špatné, ba naopak, nejradši bych všechno dělal přes konzoli, ale nato prostě nemam. :-)  (kord když polovina grafických aplikací pořádně stejně nefunguje a v konečném důsledku nedokážou vše co konzolové protějšky :-) )

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #20 kdy: 22 Listopadu 2007, 16:26:35 »
apt-get install zas neni tak zlozite, aby sa to nedalo natukat, akurat vacsinou je to uz fakt zbytocne. Hovoris, ze si si odstranil pridat/odebrat, aj Synaptic???! Potrebnost tychto aplikacii nevidim len v jednoduchosti klik-instalacie, ale predovsetkym v prehlade dostupnych balikov kazdej sekcie. Napr. hladam nejaky doplnok ku k3b - ked do vyhladavaca natukam k3b, tak mi Synaptic okamzite zobrazi vsetky veci, ktore sa k3b tykaju (dokonca aj s popisom) a v tom vidim Synaptic ako neocenitelny. Jasne ze ked si najdem to co potrebujem, mozem zadat sudo apt-get...ale naco, ked staci kluknut?!

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #21 kdy: 22 Listopadu 2007, 18:18:58 »
apt-cache search k3b
apt-cache show k3b
apt-get source k3b
apt-get install k3b
dpkg -L k3b
apt-get --purge autoremove k3b
-------------------------------------
// co je na tom tezkeho?

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #22 kdy: 22 Listopadu 2007, 18:26:53 »
nic - otvorim synaptic a napisem k3b - no a mam tam vsetko - neni to lahsie? Ved prave snad o to ide pri vyvoji novych distribucii, nie? Ja osobne uz konzolu pouzivam (nano) len na upravu adresarov, fyzicke zmeny, upravu priorit a pod - apt-get som uz nepouzil dlho

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #23 kdy: 22 Listopadu 2007, 18:35:19 »
jo, to vis ze je ;) -- proti gustu zadny disputat, ja synaptic poustim pouze v pripade, ze nevim co chci a potrebuju slidit podle kategorii sw .. -- a to uz jsem sakra dlouho nedelal..

mozna az za nejaky cas zjistis, ze apt-get ma schopnosti svate kravy, tak ho zacnes pouzivat taky..

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #24 kdy: 22 Listopadu 2007, 18:46:01 »
Dobre beriem! - uz som ho tiez pouzil, to by som klamal. Zatial vsak plne vyuzivam novych moznosti graf. prostredia a system mi teraz skutocne slape na jednicku. Naco by som mal napr. pisat "which", ked mam graficky vyhladavacik, do ktoreho napisem to co hladam???  Uz som pisal vselico a tiez som si to trochu studoval, ale cim dalej mi to pripada ako hudba minulosti - proste sa ta potrebnost prikazovej riadky stale viac eliminuje - tak to proste je! Mam tiez uctu voci tim, ktori su v tej konzoli ako ryby vo vode a mozu sa pustit do genta, ci slackware, ale trend je dneska graficky...Je to asi otazka hobby - mna teraz koli mojej praci skor zaujima, ako poriadne rozchodit MIDI, takze ostatne veci si samozrejme zjednodusujem ako sa da...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.