Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po upgradu z 7.04 - 7.10 Kubuntu se nespousti KDM - jen konzole tty1-tty6  (Přečteno 4862 krát)

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
Dobry den.

Jako obvykle, pokazde kdyz potrebuju neco duleziteho v linuxu delat, tak mi prijde nejaka aktualizace (nebo nova distribuce), ja to odkliknu a ono se to posere...

To samy se stalo i dnes, kdy jsem potreboval pracovat v oracle xe (ktery mi pod windowsem neslape). Po spusteni linuxu (Kubuntu 7.04) mi prisli aktualizace od Adepta jako obvykle, tak jsem je nainstalil a hned nato se mi objevila moznost upgrade distribuce (na kterou jsem uz cekal asi dva mesice, od kdy vim, ze je v obehu). Tak jsem ji spustil, zacala hezky v okenku a po chvili se zastavila, pac jsem mel neznamy klic pro repozitare WINE - tak hezky jsem repozitar zakazal a spustil pres adepta upgrade znovu...ted se uz hezky rozjel, informoval me o tom, ze se stahne pres giga dat, potvrdil jsem a ono mi to hezky asi za 5 minut stahlo (7-9MB/s). Pote se zacali instalovat aktualizace a tak jsem kliknul na "ZOBRAZIT KONZOLI" at vidim, co se to tam vlastne deje... Po kliknuti ale se to cely zamrzlo (cekal jsem asi 15 minut a ono to stale stalo na "Pripravuji lib-NECO-" - tudiz jsem usoudil ze to nejak zatuhlo...

RESTART

po restartu se mi objevil adept jakoby s aktualizacemi, ale po jeho spusteni se objevila varovna hlaska ze spravce balicku pouziva jiny program a tudiz adept nemuze spravne fungovat... Tak jsem se nastval a spustil apt-get dist-upgrade pres konzoli...

Vse slo hladce az na to, ze pri pokusu o instalaci (aktualizaci) nejake knihovny libpam-NECO- (nebo libam-NECO-) mi to spustilo takove DOSovske okno, kde byli v radku napsane aplikace, jez ma skript restartovat (mezi nimi i kdm [nebo gdm, ted si nejsem jistej - jako defaultni mam ale pouzivani kdm, jelikoz mam Kubuntu s doinstalovanym Gnome]) - nevedel jsem, co jineho bych tam dopsal nebo co smazal, tak jsem to nechal jak je a dal OK - pote mi ale hodilo hlasku, ze kdm [gdm] se nepodarilo restartovat - a opet to dosovske okno, ze ta knihovna libpam (pro nejakou sluzbu PAM) se nemohla uplne aktualizovat a ze se nepodarilo restartovat kdm [gdm], proto jej pak budu muset spustit rucne (/etc/init.d/<sluzba> start).

Jina komplikace se nevyskytla...

jediny co me zarazilo bylo to, ze aktualizace skoncila jaksi z niceho nic (objevil se opet muj login@domain-#:) a nehlasilo mi to zadny stav upgradu, ani ze to chce restartovat PC ani nic... (pricemz to instalilo nove jadro, a po kazdy aktualizaci jadra to chce samo od sebe restart PC, tak nevim) - tak jsem provedl restart PC sam.

Po restartu jsem mel v boot screenu jiz opet vsechna jadra, co nechapu co je za picovinu ze se mi porad zobrazujou vsechna jadra v seznamu, ale budiz, dyt si je pak stejne manualne smazu, a po spusteni Kubuntu se Kubunutu zavadelo jako obvykle, tedy nezdalo se mi nic spatne - az na to, ze to zustalo stat na "tty1 login:" - [ALT+F7] zobrazilo prazdnou obrazovku s blikajicim podtrzitkem... tak jsem se zalogoval do tty1 a zkusil "/etc/init.d/kdm start" - vyhodilo to asi neco takovyho (budu se snazit presne): "shadowmanonly root can runkdm has already started" kde shadowman je muj login - mezery jak jsem je vynechal ja byli vynechany taky, tedy nejde o muj preklep.

[ALT+F7] porad nic, [ALT+F8] (jen tak zkusmo) vypsalo nejake jakoby kdm zavadeci skripty (az dva se stavem OK) a zase jenom blikajici podtrzitko...

jinak VUBEC NIC...

Co udelam tedy ted:

Jelikoz si nejsem jist, jestli upgrade probehl na 100%, zkusim stahnout alt inst cd a zkusim upgradnout pres nej, pokud nic, tak maximalne nasranej a nastvanej, pac mi trvalo asi tri dny, dokud jsem si system nastavil, dalsi dva dny, dokud jsem nainstalil oracle xe a dalsi pul dne na nainstalovani APEXu (takova vec k oraclu - builder aplikaci)

Kdo by ale vedel poradit co s tim (krom format + reinstall), budu moc vdecny!!!
« Poslední změna: 14 Prosince 2007, 15:22:01 od Anna Taliánová »
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí
Nothing is so unreal to be so unbelievable...just open your mind and feel it at all!

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
Re: Po upgradu z 7.04 - 7.10 (kubuntu) se nespousti KDM - jen konzole tty1-tty6
« Odpověď #1 kdy: 22 Listopadu 2007, 14:12:27 »
okej, takze po spusteni se system chova normalne, bootuje jak ma, i s puvodni kubuntu splash screen, pak, kdyz ma dojit k spusteni KDM zobrazi se toto:

Kód: [Vybrat]
...
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic [Linux-initrd @ -NEJAKA_ADRESA-]
boot
Loading, please wait...
kinit: name_to_dev_t(/dev/disk/by-uuid/-NEJAKA_ADRESA-) = (-NECO-)
kinit: trying to resume from /dev/disk/by_uuid/-TA_SAMA_ADRESA-)
kinit: No resume image, doing normal boot...

Ubuntu 7.10 renovatio tty1

renovatio login: _

jak je mozne si povsimnout, ditribuce se uz jevi jako 7.10, tudiz mi nefungoval uz zadnej attempt pro opetovny upgrade, ani z CD pomoci alternate install cd - tam mi to hazelo nejake chyby, uz nevim ani co presne...ani kdyz jsem spustil konzoli z instalatoru, ani kdyz jsem to chtel spustit z "nabootovaneho" OS...

pri pokusu o cdromupgrade mi to jeste hlasilo i tuto chybu:

tar: ./dists/stable/-NECO-/dist-upgrader/binary-all/gutsy.tar.gz: Cannot open: No such file or directory
tar: Error is not recoverable: exiting now
tar: Child returned status 2
tar: Error exit delayed from previous errors
Could not find the upgrade application in the archive, exiting

cili, system nefunguje, (nebo funguje, ale jen pres konzoli, co je me naprd) a neda se uz ani upgradovat (pac se tvari ze je upgradovan) ale neco je proste spatne... - a ta chyba bude nekde v zavadeni KDM, a nebo, jak koukam (i kdyz tomu moc nerozumim) zeby v zavadeni jadra??? ale to by se pak nespustila ani konzole prece, ne?

Muzete mi prosim nekdo s timto poradit???
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí
Nothing is so unreal to be so unbelievable...just open your mind and feel it at all!

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 22 Listopadu 2007, 14:33:34 »
"/etc/init.d/kdm start" zadejte se sudo!
Pokračování v přerušené instalaci: sudo dpkg --configure -a
Nainstalování KDM nebo (GDM): sudo aptitude install kdm
Znovunastavení KDM: sudo dpkg-reconfigure kdm

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
« Odpověď #3 kdy: 22 Listopadu 2007, 15:10:33 »
dekuji za uzitecnou sadu prikazu.

dpkg --configure -a uz neudelal nic - tudiz zrejme byla aktualizace dokoncena radne...

prikaz /etc/init.d/kdm start jsem zadal se sudo, a vypsalo mi to ze "KDM is already running"
tak jsem ho stoppnul, znovu spustil, ale porad nic...

po provedeni prikazu (jen cisto ze zvedavosti, co se stane, pac jsem vedel ze kdm i gdm nainstalovane mam) aptitude install kdm mi to odstranilo nejakych 22 balicku, ktere pru nebyli pouzivane....

nu a nakonec jsem to vyresil nastavenim GDM jako defalutniho desktop managera pomoci vasho prikazu dpkg-configure kdm - po jeste drobnych potizich, kdy mi chybela nejaka soucast pro nastaveni displaye a po samotnym nastavenim displaye uz ted pisu z linuxu...

jedna potiz ale prece zustala:

po restartu se nezavede GDM - i kdyz je nastaven jako defaultni dm - jen se vypise hlaska, ze KDM se nezavedl, pac neni defaultni, a opet to zustane stat u tty1 login: => potreboval bych nejak udelat, aby se GDM i STARTovalo se spoustenim systemu (moc se mi nechce ho pokazde startovat manualne...)

Dekuji mockrat za pomoc!!!
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 22 Listopadu 2007, 16:32:12 »
Doufám, že jste dělal všechny ty příkazy se sudo!
Odstranil bych KDM: sudo aptitude remove kdm

Je zanedbatelná možnost, že pokud místo remove použijete purge, a následně znovu nainstalujete KDM, tak by se to mohlo spravit. POZOR! Aptitude bere sebou i závisle balíky, tedy pozorně čtěte, co se bude všechno odstraňovat!

N. Á. V. O. D. Y.

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
« Odpověď #5 kdy: 22 Listopadu 2007, 17:28:44 »
ad 1: ano, se sudo, bez nej by prece nesli spustit ;-)

ad 2: odstranenim KDM by to vpodstate odstranilo nejake soucasti KDE:
The following packages will be automatically REMOVED:
  kde-core kde-extras kde-icons-crystal kde-icons-crystalclear
  kde-icons-noia kde-icons-nuovext kde-kdm-themes kdebase kdmtheme
The following packages will be REMOVED:
  kde-core kde-extras kde-icons-crystal kde-icons-crystalclear
  kde-icons-noia kde-icons-nuovext kde-kdm-themes kdebase kdm{p} kdmtheme
0 packages upgraded, 0 newly installed, 10 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0B of archives. After unpacking 87,5MB will be freed.

- pouzil jsem prikaz purge, ale stejny vysledek bych asi dostal i s pouzitim remove...

Pokud si myslite, ze muzu KDM i pres tyto balicky bezpecne odebrat, dejte mi vedet.

A pokud by jste vedel jak zabezpecit automaticke spousteni GDM budu taky moc rad.

(duvod proc jsem vlastne to KDM neodebral je ten, ze pracuju vic v prostredi KDE a bal jsem se aby tim nebylo nejak poskozeno, ale pouzivam nektere programy z Gnome, a taky jak jsem ted zjistil, se mi to osvedcilo tim, ze jsem mohl zakazat kdm a nahradit ho gdm a i kdyz ne stoprocentne, ale funguju dal...)
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 22 Listopadu 2007, 18:10:27 »
Tak odeberte příkazem:
Citace
sudo apt-get remove kdm
Ten si sebou nebere závislosti.
Evidentně nemáte celý systém v češtině. Já mám tyto hlášky česky.

N. Á. V. O. D. Y.

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
« Odpověď #7 kdy: 22 Listopadu 2007, 18:16:53 »
stejne se mi odeberou nejake kdmtheme a kde-kdm-themes...
ale je zrejme ze souvisi jenom s KDM, takze jsem to provedl...

Cely system by mel byt spis lokalizovan do slovenciny - pri instalaci systemu jsem si zvolil tuto jazykovou lokalizaci (jakozto jsem slovak) ale i presto mam nektere veci v EN (me to ale neprekazi :-P )

Po restrtu PC (ted se to urcite nechystam delat - mam neco rozdelany) se ozvu jestli se uz spousti GDM automaticky nebo ne...

Zatim dekuju za ochotu i za Vas cas!
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
« Odpověď #8 kdy: 25 Listopadu 2007, 10:14:56 »
Okej, takze ani odinstalace KDM nic nevyresila, porad se mi spusti jenom textova konzole. [ALT+F7] ani [CTRL+ALT+F7] vubec nikam neprepne (predtim me to alespon hodilo na prazdnou obrazovku s blikajicim podtrzitkem) a na [ALT+F8] to porad pise:
*Checking battery state.                                                                     [OK]
No starting K display manager (kdm). It is not the default desktop manager.
*Running local boot scripts (/etc/rc.local)                                                  [OK]
-> pricemz KDM jsem odinstalil, a zadne baterie nemam (mam desktop, ne book). Takze porad musim startovat GDM manualne, pak uz vse funguje jak ma...
-> rc.local je prazdny, v komentarich taky pisou ze defaultne dela velky kulovy...

Zkusim jeste jednou nainstalit KDM, jestli to vubec pujde, a uvidim co pak...

Kazdopadne se ale domnivam, ze to bude mit neco spolecneho s bootovanim jadra nebo ceho, jak jsem psal vypis obrazovky v #2...
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí

shadowman

• Aktivní člen
  • *
    • Forum o lidech
« Odpověď #9 kdy: 28 Listopadu 2007, 22:21:49 »
Takze vse se vyresilo reinstalaci KDM [ + kdmtheme + kde-kdm-themes ] a jeho opetovnym nstevnim jako default desktop manager.

Bootovani probiha porad stejne, nabehne ta sama obrazovka s tty1 a predtim tema vypis o bootovani jadra, ale po vterine (cca) to uz hodi login screen KDM...

takze dekuju vsem, co se alespon trosicku snazili mi pomoct (mnoho jich myslim nebylo)...
MY-SIG
Fórum o ľuďoch pre ľudí

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.