Po zrelej uvahe a hlavne po debatach s par novacikmi, ktori siahli po Ubuntu som sa rozhodol sem napisat par svojich myslienok o tom, ako spravne postupovat pri radach novackom.
Zkusme sa trochu vcitit do pozicie novacika! Uz cosi pocul o linuxe ako takom, ma neustale problemy s windowsom, virusy, peniaze...Naraz sa dopocuje o Ubuntu - ako o uzivatelsky PRIVETIVEJ distribucii, ktora neni tazka, plne mu nahradi Windows, precita si na strankach Ubuntu zamer tvorcov, nieco si vygoogli, je mu sympaticky nekomercny pristup... no a rozhodne sa, ze si to nainstaluje... Tak nejako som to mal ja, ked som sa pre Ubuntu rozhodol.
Teda stiahne a vypali si CD, nainstaluje, je mu sympaticka jednoduchost instalacie i jasne opisana uprava po instalacii (wiki), je presvedceny, ze skoro vsetko ide opravovat z grafickeho prostredia, prihlasi sa na forum, pretoze chce spojazdnit to alebo ono...a naraz bums. Odpoved na jeho otazku znie: sudo cd chmod/<......Tohoto sa vacsinou okamzite zlakne a vrati sa radsej ku svojim osvedcenym Windowsom a trojskym konom...Pritom tie prikazy neboli vobec nutne a veci isli vyriesit z grafickeho prostredia nastrojmi, ktore boli k tomuto VYVINUTE komunitou Ubuntu. Keby som ja nemal taku tvrdu hlavu a keby v dobach mojich zaciatkov nepomahali na fore taki ludia, ako napr. Lukas Svoboda, tak mozno urobim to iste.
Je samozrejme pekne, ze niekto chce pomoct a vysype okamzite z rukavu nejaky osvedceny skript, ale mam za to, ze takyto pristup Ubuntu skodi. Ludia okamzite ziskaju dojem, ze Ubuntu neni odlisne od ostatnych linuxov a vsetky tie kecy o uzivatelskej privetivosti bola iba blba propaganda.
Nechcem sa tymto nijako dotknut zkusenych a ochotnych pokrocilych uzivatelov linuxu, ale apelujem iba na to, aby neignorovali pri svojich radach nove graficke konfiguracne nastroje a aby ich ako uzivatelia i radcovia v Ubuntu tiez naucili pouzivat. Predcasne odkazy na prikazovu riadku vnimam ako znehodnocovanie Ubuntu ako distra, ktore ma byt ludske a ma sa ODLISOVAT!
Preto by som rad poprosil o to aby prva rada smerovala na graficke nastroje (ak je to mozne) a riesenie prikazovou riadkov bolo vzdy pouzite ako alternativa. V praxi si to predstavujem asi takto: Otvoris, zaskrtnes , kliknes, pridas....ALEBO zadas do terminalu sudo.....Proste plne vyuzivat Ubuntu ako Ubuntu! Dufam ze som spravne pochopeny.
Verte, ze po urcitom case stravenom v Ubuntu a po zdarnom vyrieseni roznych problemov, clovek sam zacne prejavovat zaujem o prikazovu riadku, jej moci - ako principu prace v linuxe, zacne sa co to ucit a tie prikazy mu budu stale viac blizsie...Ale najskor musi ziskat VZTAH k Ubuntu a k linuxu ako takemu - a k tomu je asi treba zo strany radcov na forach pristupovat citlivejsie. Uvedomme si, ze Ubuntu ma byt distro pre kazdeho, tak prilisna linixacka profesionalita moze fakt niekedy skodit.
Dakujem za pochopenie
Dovolil jsem si to trochu rozdělit na odstavce. Milhouse.