Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hledání souborů v Ubuntu GG 7.10  (Přečteno 17734 krát)

Jean1

• Návštěvník
Hledání souborů v Ubuntu GG 7.10
« kdy: 01 Prosince 2007, 20:58:19 »
Přešel jsem z winXP na nový Ubuntu - s tím, že je podstatně pomalejší jsem se tak nějak smířil, ale vadí mně, že se tam vpodstatě nedá pořádně vyhledávat mezi soubory na disku. Ve windowsech to bylo úplně v pohodě - stačilo zakliknout "hledat skryté" a našlo to úplně cokoliv - v tom ubuntu jednak není plnohodnotný vyhledávání v každým okně Nautilusu, ale ani ten program "Hledat soubory" nějak nic moc nenajde. Přinde mně to celý takový nedotažený ..
« Poslední změna: 03 Prosince 2007, 12:35:02 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Re: Hledání souborů v Ubuntu G G 7.10
« Odpověď #1 kdy: 01 Prosince 2007, 21:11:37 »
Používám jak Windows XP Professional, tak Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon a troufám si tvrdit (a zřejmě nás bude naprostá většina), že Ubuntu je o dost rychlejší než Windows. Jak ve startu, tak i při samotném běhu!
Na Hledání je v Ubuntu několik aplikací. Funguje skvěle jak nativní v Nautilusu, zejména, pokud si zapneš rozšíření, tak i další nástroje jako Hledat soubory, který si můžeš přidat na kterýkoliv panel, taky funguje výborně i Tracker. Z repozitářů si můžeš stáhnout další aplikace a vyzkoušet, která ti bude vyhovovat nejlépe.
Neposuzuj jen podle něčeho, na co jsi byl zvyklý jinde - je nutné si uvědomit, že GNU/Linux nebyl, není a nebude náhrada Windows nebo "takové jiné Windows" - je to prostě samostatný operační systém s jinou strukturou.
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 01 Prosince 2007, 21:19:02 »
U mě tahle nedotažená věc také spolehlivě funguje. ;)
Můžete zkusit i Google Desktop. Nebo se naučit ovládat find, ten jistě najde vše.  :D

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Prosince 2007, 21:48:59 »
Jenomže já nechci žádné indexování apod. - prostě jenom občas potřebuji najít nějaký soubor - a ono to nějak nefunguje - prostě tak. A nevim nevim - XP Prof. - neměl jsem tam jedinou aplikaci - kromě Firefoxu, která by "nenaskočila" okamžitě po poklikání - naopak tady není jediná aplikace, která by startovala takhle okamžitě - dokonce i Nautilus zdržuje (o možnostech nastavení ve srovnání s windows exporerem - škoda mluvit).
A ten boot !!! - windows po "odjetí" biosu po volbu uživatelů jsem dostal až pod 15 vteřin - Ubuntu startuje tak aspoň minutu - je to výkonostně krok zpět - to je jasný ....

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #4 kdy: 01 Prosince 2007, 22:05:22 »
Jenomže já nechci žádné indexování apod. - prostě jenom občas potřebuji najít nějaký soubor - a ono to nějak nefunguje - prostě tak. A nevim nevim - XP Prof. - neměl jsem tam jedinou aplikaci - kromě Firefoxu, která by "nenaskočila" okamžitě po poklikání - naopak tady není jediná aplikace, která by startovala takhle okamžitě - dokonce i Nautilus zdržuje (o možnostech nastavení ve srovnání s windows exporerem - škoda mluvit).
A ten boot !!! - windows po "odjetí" biosu po volbu uživatelů jsem dostal až pod 15 vteřin - Ubuntu startuje tak aspoň minutu - je to výkonostně krok zpět - to je jasný ....

;D ;D ;D můžeš mi vyjmenovat ty aplikace, které naskočily nebo naskočí okamžitě po poklikání??? Mimo Poznámkového bloku a Kalkulačky, prosím...
A ten boot!!! Takže si teď vem stopky a změř si čas od zadání přihlašovacích údajů do WinXP do doby, než můžeš spustit třeba nějakou hru nebo prohlížeč nebo jakýkoliv jiný program - to je doba, než se načte antivir, firewall, anti-spyware a další služby, viď  ;D ;D ;D
Můžu tě ubezpečit, protože přepínám dost často, že než můžu začít plně dělat na mém notebooku ve Windows, tak si stihnu udělat kafe a to se o widle řádně starám - pravidelně čistím registry, defragmentuji, mám zakázáno spoustu služeb, které jsou ve Windows nativně spuštěny... Pokud zadám přihlašovací údaje v Ubuntu, tak mu trvá nějakých 32 sekund, abych mohl vesele dělat.

Já jsem tedy s Ubuntu skočil výkonostně tak o pět kroků vpřed...

No, nevím nevím, jakýpakže to Ubuntu vlastně máš  ;) - ale spousta jiných zde na fóru (a opět si troufám tvrdit, že většina) má podobné zkušenosti jako já. Myslím, že zde nebude ani tak problém v hardwaru nebo softwaru, jako mezi klávesnicí a židlí  ;)

Mimochodem, doporučuji ti přečíst si "Linux není Windows" , co má "nodrive" v patičce
« Poslední změna: 01 Prosince 2007, 22:07:28 od marp »
Marek *Marp* Pszczolka
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #5 kdy: 01 Prosince 2007, 22:18:09 »
Schválně jsem teď zkusil v Ubuntu spustit spoustu aplikací, včetně Nautilusu (tj. otevření mé domovské složky) a nestihnu ani stisknout tlačítko na stopkách, jak rychle to najede - jedině GIMP nabíhá delší dobu (cca 5 sekund).
A až nabootuji do Windows, tak to schválně změřím taky - Dreamweaver, Adobe Photoshop, Nero, Driver Genius a WinDVD7 budou ti správní kandidáti (většina to jsou softwaroví obři, co se objemu dat po nainstalování týče  ;D ;D ;D )...
To bude porovnáníčko  ::) ::) ::)

Jinak myslím, že tu "někdo" zakládá na parádní flamewar  ;)
« Poslední změna: 01 Prosince 2007, 22:20:55 od marp »
Marek *Marp* Pszczolka

Tominn

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 01 Prosince 2007, 22:37:17 »
Přešel jsem z winXP na nový Ubuntu - s tím, že je podstatně pomalejší jsem se tak nějak smířil, ale vadí mně, že se tam vpodstatě nedá pořádně vyhledávat mezi soubory na disku. Ve windowsech to bylo úplně v pohodě - stačilo zakliknout "hledat skryté" a našlo to úplně cokoliv - v tom ubuntu jednak není plnohodnotný vyhledávání v každým okně Nautilusu, ale ani ten program "Hledat soubory" nějak nic moc nenajde. Přinde mně to celý takový nedotažený ..

Co se tyce vyhledavani, tak to s Vami rozhodne nesouhlasim, chce to jen znat zakladni Linux/Unix programy, ktere Vam vse co si reknete v okamzeni najdou. Viz.
Kód: [Vybrat]
man find
Kdyz pivo, tak plzensky, kdyz OS, tak tucnacky,
kdyz zenu, tak nahou, kdyz browser, tak Yahoo.

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 01 Prosince 2007, 22:44:19 »
Chápu, že widle co si "pěstuju a hýčkám" po dlouhý roky - mám to upravený nlitem - instalačka má velikost 130 MB (bez driverů), vypnutý všechny nepotřebný služby ala Black Viper, pečlivě vybraný programy - > žádný adobe akrobat reader (> foxit reader), winamp 2.95, ofice 2002 - > opět pečlivě při instalaci vybraný součásti jenom to co budu skutečně potřebovat (to v open office bohužel nejde), Total Comander s pluginem na vypalování -> program skoro jak ze sci-fi :), na video ffdshow + media player classic (btw. - čt24 asi v linuxu nehrozí ...), irfan view, ... prostě "vymazlenej" systém
srovnání Gnome - windows:
ve windows - "prolezu" po instalaci "ovládací panely" - co se týče výkonu -> vypnu grafický efekty (kéž by v gnome byl tak elegantní rámeček po vypnutí zobrazování obsahu oken při přesouvání jako je ve widlích)
  ->vypnu většinu služeb - mám už to "otestovaný" za ty roky používání - takže se jenom podívám do tabulky, kterou jsem si vytvořil hlavně s pomocí sqvělých Black Viper stránek
-> projedu to XP-antispy
-> nainstaluju jedinečný Comodo Firewall (antivir jsem zavrhl už tak před dvěma roky - nic takovýho není potřeba)

Ubuntu - je to nový, neošahaný - to je jasný, bootuje to pravda za 30+ vteřin - jsem to stopl - povypínal jsem nějaký služby podle návodu tady na wiki
-> pozitiva : průhledný hlavní panel :) kopírování kolečkem (i když mám pocit, že se to po ctrl+v z té schránky ztrácí - ve widlích to tam zůstalo dokud jsem nedal kopírovat něco jinýho)
-> hlavně snad žádný "špehování" ala "microsoft ví co máte za hardware" jak jsem četl v jednom článku na zive.cz o Vistách, apod.

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 01 Prosince 2007, 22:49:40 »
PS. CCleaner - jakpak asi v linuxu smažu "zbytky" po Flash, javaapletech apod. ?

DarkenCZ

• Host
« Odpověď #9 kdy: 01 Prosince 2007, 22:52:51 »
vyhledání souboru index.php: 
find / |grep index.php
nebo
locate index.php

DarkenCZ

• Host
« Odpověď #10 kdy: 01 Prosince 2007, 22:53:29 »
PS. CCleaner - jakpak asi v linuxu smažu "zbytky" po Flash, javaapletech apod. ?
Záleží na prohlížeči, IMHO stačí vyprázdnit cache...

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #11 kdy: 01 Prosince 2007, 22:55:56 »
 ;D ;D ;D No vidíš, jak se učíš - hlavně taky je potřeba dodávat relevantní informace, tj. že jsi si upravil Widle pomocí nLite a všechno osekal, pak by jistě nevzniklo mé oponování, protože já mám klasické Windows XP Professional, upravené do vzhledu Mac OSX - jsem fajnšmekr a používám standardní programy, jako většina Widláků - proto já porovnávám klasické WinXPP s klasickým Ubuntu GG s Gnome a nikoliv minimalistické WinXPP upravené pomocí nLite bez jakéhokoliv vzhledu (mimo vzhled Klasika z dob Win95)...
Pokud chceš minimalistickou verzi Ubuntu, tak zkus Xubuntu s XFCE a určitě ti to pošlape o něco rychleji, než tvoje osekaný Widle.

Zkoušej dál a uvidíš, že v Ubuntu najdeš ještě více vychytávek  ;)

Jinak i v prostředí Gnome a vzhledem (opět  :D ) alá MacOSX mi Ubuntu žere v průměru kolem 200MB RAM a to používám aktivně čtyři plochy.
Marek *Marp* Pszczolka

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 01 Prosince 2007, 23:29:41 »
tak Xubuntu jsem zkoušel - ale možnosti nastavení = 0 a nabíhalo to stejně pomalu, tak jsem to zavrhl a nainstaloval klasický ubuntu s gnome. Btw. - ten vzhled ve win xp můžu mít jakej chci - to že je to osekaný neznamená, že je tím nějak snížená funkčnost - když odstraním podporu jazyků, aplikace co nepoužívám - pravda - třeba právě různý pro zbytečný utilitky typu windowsdoktor, nebo jak se to jmenuje, jakejch podobnejch je v linuxu mraky - ani o nich nevím, zlikviduju všechny vzdálený plochy, podpory, správy, ... všechny věci pro sdílení připojení, souborů, tiskáren .., obnovení systému, system file control, DEP, ... prostě všechno co nepotřebuju, tak mám funkčně úplně stejnej systém - pro mě - akorát nejmíň dvakrát rychlejší
Ubuntu je pro mě zatím "kulturní šok" a po widlích se mně čímdál tím víc stýská :(

luisah

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 02 Prosince 2007, 11:41:19 »
Jean1 je vidět, že si docela rozumíš s WinXP a že umíš si nastavit systém pěkně podle svých potřeb, ale jak psal marp, nejde srovnávat pecku švestky (tvorje WinXP) se švestkou-celou (Ubuntu-default).
Toto hodnocení, je dost zvláštní už proto, že WinXP umíš skvěle upravit, ale ubuntu (linux) asi ještě neznáš tak dobře jako win.
Podle mého, až budeš umět stejně dobře pracovat s Ubuntu (linuxem), tak jako s WinXP, tak pak můžeš docela dobře srovnávat možnosti jednotlivých systémů, teď by řekl, že je to dost předčasné. :)

qUAKER

• Host
« Odpověď #14 kdy: 02 Prosince 2007, 11:52:40 »
tak jsem dělal srovnávací test rychlosti windows vs linux.
používám na Linuxu Gnome, E17, Xfce base+ LXPanel místo Xfce4 panelu(poradí si s black GTK tématy,zato xfce panel moc ne)
- test jsem prováděl na GNOME. nemám povypínané žádné služby. vše je default.

Windows - První program bleskovka, jak jsem spouštěl další a další,systém byl stále pomalejší, po spuštění 20ti různých programů se se systémem nedalo pracovat  :D - a to je systém zrovna nainstalovaný..

Linux - Zapnul jsem compiz se všemi efekty. První program se spouštěl pomaleji než na Widlích, ale po více spuštěných programech se spouštěly čím dál tím rychleji - dostal jsem se až na 100 programů, při tom puštěný DivX, OpenArenu, a se systémem se stále dalo pracovat - tady je vidět výhoda toho, že vše závisí na všem ;)

Jean1

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 02 Prosince 2007, 12:09:21 »
To je možné, ale kdo si spouští 100 programů? - pokud to není server
Samozřejmě uznávám, že kdyby mě posadili poprvý před počítač,
tak asi budu nad XPčkama hudrovat možná ještě víc než nad Uuntu.

Takový primitivní srovnání, co si může udělat každej - zkuste zvětšovat písmo
ve Firefoxu přes ctrl+kolečko - > ve widlích to je bezprostředně - okamžitě.
V Ubuntu čekám tak 3 vteřiny po každým "pootočení" než se začne něco dít.

Btw. - mám AMD 900 MHz, 512 MB RAM 133 MHz - 256MB jsem "musel"
dokoupit kvůli Linuxu, aby to aspoň trochu běželo.
Paradoxně - ve widlích se to na rychlosti skoro neprojevilo - swapujou pořád stejně -
- pravda - widle zachází s pamětí dost hanebně - > až si koupím lepší kompl, tak
asi Ubuntu bude možná lepší volba než XPčka - nevim ...

Tominn

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 02 Prosince 2007, 16:01:39 »
tak Xubuntu jsem zkoušel - ale možnosti nastavení = 0 a nabíhalo to stejně pomalu, tak jsem to zavrhl a nainstaloval klasický ubuntu s gnome. Btw. - ten vzhled ve win xp můžu mít jakej chci - to že je to osekaný neznamená, že je tím nějak snížená funkčnost - když odstraním podporu jazyků, aplikace co nepoužívám - pravda - třeba právě různý pro zbytečný utilitky typu windowsdoktor, nebo jak se to jmenuje, jakejch podobnejch je v linuxu mraky - ani o nich nevím, zlikviduju všechny vzdálený plochy, podpory, správy, ... všechny věci pro sdílení připojení, souborů, tiskáren .., obnovení systému, system file control, DEP, ... prostě všechno co nepotřebuju, tak mám funkčně úplně stejnej systém - pro mě - akorát nejmíň dvakrát rychlejší
Ubuntu je pro mě zatím "kulturní šok" a po widlích se mně čímdál tím víc stýská :(

Jenom me zajima, jak dlouho pouzivas OS Windows a jak dlouho OS Linux. Diky
Kdyz pivo, tak plzensky, kdyz OS, tak tucnacky,
kdyz zenu, tak nahou, kdyz browser, tak Yahoo.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #17 kdy: 02 Prosince 2007, 16:19:01 »
pozor chlapci -- rozsirena fama, ze linux je vzdy rychlejsi nez win neni uplne pravdiva ..
ma zkusenost pravi, ze na horsim kompu s malo ramkou (256Mb) jsou bezi xp vyrazne "smoothly" ..

napr. na mem domacim centrino 2.2Ghz s 256Ram je ubuntu pekne na facku (xp taky, ale ty neoteviraj ff 20s a nestartuji minutu a pul) -- takze ho radsi nepouzivam :D (resp. na nem tedka jedu HURD)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #18 kdy: 02 Prosince 2007, 16:25:04 »
Kecáš! mám přesně stejnej procesor - AMD duron 900 Mhz a Grf nvidia vanta 16 MB, a při zoomu s ctrl se to přibližuje okamžitě! teď jsem to zkoušel, navíc mám taky 512 ramku, a využití SWAP prostroru:  0bajtů  !!

Panstvo, nevěřte všemu  ;D
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

qUAKER

• Host
« Odpověď #19 kdy: 02 Prosince 2007, 16:26:52 »
ja provozoval slusne ubuntu s e17 na celeronu 1,7ghz + 256MB RAM + Radeon 8500.. windows XP SP2 bezely asi 5x pomalejc..

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #20 kdy: 02 Prosince 2007, 16:56:05 »
ja provozoval slusne ubuntu s e17 na celeronu 1,7ghz + 256MB RAM + Radeon 8500.. windows XP SP2 bezely asi 5x pomalejc..
asi jak na jakem kusu zeleza .. ja se mj. zivym implementovanim Linuxu a kdyz delam libovolne firme nejakou analyzu, v pripade 256 ram Linux nedoporucuju .. co se tyce tech xp, tak nevim. ja osobne je nepouzivam, ale jak to vidam, tak na takychto kompech "na hranici" vykonove unosnosti myslim ze bezi spolehlivejc

velky rozdil ve vykonu pro linux uz vidim na vic ramce (512 a vic)

qUAKER

• Host
« Odpověď #21 kdy: 02 Prosince 2007, 16:57:55 »
e17ka je na 256MB RAMky krasne pouzitelna..

nodrive

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 02 Prosince 2007, 17:32:41 »
Divím se, že jste ten Linux vůbec zkoušel, když se vám už předem nelíbí.  ;D
I Linux samozřejmě můžete upravovat. Stačí zkoušet, tak jako jste to dělal s Windows.

Zkoušel jste to hledání vůbec "rozkliknout"? Tlačítky "Vybrat další možnosti" a "Přidat"?  ;D

Zprovozněním ČT24 jste myslel toto?
totem --play mmsh://cdn5.nacevi.cz/CT24-High?MSWMExt=.asf
A co se týče té rychlosti grafického prostředí, Fluxbox nebo Enlightenment do Windows nedostanete...

tomaskCZ

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 18 Prosince 2007, 15:07:00 »
Funguje skvěle jak nativní v Nautilusu, zejména, pokud si zapneš rozšíření, tak i další nástroje jako Hledat soubory, který si můžeš přidat na kterýkoliv panel, taky funguje výborně i Tracker.

jak si zapnu rozsireni, ci cokoliv jineho, aby mi nautilus na ctrl+f hledal soubory ? Takhle vrati vysledek hledani vzdy prazdny ...

Marp

• Moderátor
  • Závislák
    • Marek Marp Pszczolka
Re: Hledání souborů v Ubuntu GG 7.10
« Odpověď #24 kdy: 18 Prosince 2007, 15:41:52 »
Vlevo bývá tlačítko "Přidat novou podmínku"
Marek *Marp* Pszczolka

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.