Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 7.10 - "Synaptic" a "Správce aktualizací" zamrzají [vyřešeno]  (Přečteno 2385 krát)

anicka

• Host
Ahoj,

prosím o radu s tímto problémem: v Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) se mi opakovaně stalo, že při instalaci aktualizací prostřednictvím "Správce aktualizací" laptop prostě vytuhnul, Správce aktualizací zamrzl a pomohl až tvrdý restart. Netušíte prosím někdo jak to vyřešit? Anebo jde o nějaký bug v GG?

Podobně se mi už dvkarát zachoval i Synaptic - také zamrzl při odinstalaci balíčků a pomohl až tvrdý restart. ( a v obou případech příkaz do terminálu sudo dpkg --configure -a ) Dodávám že instalace/odinstalace pomocí terminálu se sudo nečiní nejmenší problém, žádné E:, W: ani vytuhávání laptopu.

Technické info:
laptop IBM ThinkPad T30
Intel Pentium 4
LINUX - distribuce Ubuntu 7.10
one-boot system

Moc děkuji všem za pomoc!

Hezký den! :-)
« Poslední změna: 10 Prosince 2007, 23:43:57 od Anna Taliánová »

gargy2002

• Host
Re: Ubuntu 7.10 - "Synaptic" a "Správce aktualizací" zamrzají
« Odpověď #1 kdy: 10 Prosince 2007, 14:29:39 »
Ahoj,

prosím o radu s tímto problémem: v Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) se mi opakovaně stalo, že při instalaci aktualizací prostřednictvím "Správce aktualizací" laptop prostě vytuhnul, Správce aktualizací zamrzl a pomohl až tvrdý restart. Netušíte prosím někdo jak to vyřešit? Anebo jde o nějaký bug v GG?

Podobně se mi už dvkarát zachoval i Synaptic - také zamrzl při odinstalaci balíčků a pomohl až tvrdý restart. ( a v obou případech příkaz do terminálu sudo dpkg --configure -a ) Dodávám že instalace/odinstalace pomocí terminálu se sudo nečiní nejmenší problém, žádné E:, W: ani vytuhávání laptopu.

Technické info:
laptop IBM ThinkPad T30
Intel Pentium 4
LINUX - distribuce Ubuntu 7.10
one-boot system

Moc děkuji všem za pomoc!

Hezký den! :-)
Mrknul jsem na google a pravdepodobne je to bug s javou ktery byl i ve Feisty. Musi se preinstalovat balik j2re1.4, teda aspon to bylo reseni ve Feisty..
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/90113
http://www.google.co.uk/search?q=ubuntu+update+manager+crash&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=com.ubuntu:en-GB:official&client=firefox-a
Zkusil bych to. Me pada pidgin a udajne taky bug s javou... :-\

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 10 Prosince 2007, 14:35:56 »
Správce aktualizací zamrzl a pomohl až tvrdý restart.
Pokud zamrzne Správce aktualizací, potažmo Xka, a ne jádro, ještě bych zkusil před tvrdým restartem kombinaci kláves:
Alt + SysRq + S
Alt + SysRq + U
Alt + SysRq + B
viz http://www.abclinuxu.cz/clanky/tipy/magicka-klavesa-sysrq
(Pravděpodobně bude tím tvrdým restartem poškozený souborový systém, tak bych vyzkoušel na všech oddílech (neměly by být připojené) příkaz fsck, myslím, že bude potřeba parametr -f (force).)

Čistě teoreticky mě napadá jedna věc, fakt odstrašující případ, kamarád byl zvyklý z Windows používat tlačítko restart (často úplně zbytečně) při sebemenším náznaku "vytuhnutí" počítače. Tento "nádherný" zvyk si přenesl i k Linuxu. Dokonce se mu nezdála i kontrola souborového systému při startu systému (fsck po určitém počtu připojení) a také ji natvrdo restartoval. Poté měl tak rozhozený souborový systém, že už k nápravě nepomohlo fakt nic, docela dlouho jsem se snažil, ale marně, a pak už to vytuhávalo opravdu. Hlavně si to neberte osobně, jen jsem chtěl poukázat, že jeden z mnoha důvodů vytuhávání může být poškozený souborový systém.
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:43:16 od Anna Taliánová »
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 10 Prosince 2007, 22:53:17 »

No a proc to resis, kdyz to pres terminal jde? To je predsi lepsi a rychlejsi  ;D

Jinak bych mozna zkusil preinstalovat Synaptic...

anicka

• Host
« Odpověď #4 kdy: 10 Prosince 2007, 23:43:33 »
Díky všem za rady. Zatím to přestalo blbnout :-) ... asi i v Linuxu "jsou věci mezi nebem a zemí" ;-) ... nechápu, fakt.

Gargy2002: Děkuji, ale Javou to být nemůže, protože knihovnu j2re1.4 nemám (alespoň podle Synapticu) vůbec nainstalovanou.

C4pp4: Též děkuji za tip jak bezpečně (bez rizika poškození FS) vypnout zamrzlý linuxový počítač jakéhokoli druhu :-) díky, to jsem netušila.

Sandrick: Děkuji, možná máš pravdu že je to nějaký bug anebo vrtoch :-P Synapticu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.