Správce aktualizací zamrzl a pomohl až tvrdý restart.
Pokud zamrzne Správce aktualizací, potažmo Xka, a ne jádro, ještě bych zkusil před tvrdým restartem kombinaci kláves:
Alt + SysRq + S
Alt + SysRq + U
Alt + SysRq + B
viz
http://www.abclinuxu.cz/clanky/tipy/magicka-klavesa-sysrq(Pravděpodobně bude tím tvrdým restartem poškozený souborový systém, tak bych vyzkoušel na všech oddílech (neměly by být připojené) příkaz fsck, myslím, že bude potřeba parametr -f (force).)
Čistě teoreticky mě napadá jedna věc, fakt odstrašující případ, kamarád byl zvyklý z Windows používat tlačítko restart (často úplně zbytečně) při sebemenším náznaku "vytuhnutí" počítače. Tento "nádherný" zvyk si přenesl i k Linuxu. Dokonce se mu nezdála i kontrola souborového systému při startu systému (fsck po určitém počtu připojení) a také ji natvrdo restartoval. Poté měl tak rozhozený souborový systém, že už k nápravě nepomohlo fakt nic, docela dlouho jsem se snažil, ale marně, a pak už to vytuhávalo opravdu. Hlavně si to neberte osobně, jen jsem chtěl poukázat, že jeden z mnoha důvodů vytuhávání může být poškozený souborový systém.