Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak rozdělit disk?  (Přečteno 14270 krát)

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
Jak rozdělit disk?
« kdy: 21 Prosince 2007, 11:10:08 »
Rozhodl jsem se, že už začnu používat pouze Linux a dám ho na svůj primární disk a wokna poletí z okna :)
Mám 320 Gb disk a nevím, jak ho rodělit, proto bych se chtěl zeptat zkušenějších jak mají disk rozdělený oni, včetně typu oddílu atd.
Na disku chci mít hodně hudby, obrázků, fotek a všeho, to znamená, že Home určitě bude jako samostatný oddíl, jenže kolik Gb mu věnovat? Dále bych chtěl mít zvlášť nastavení programů jako třeba Playlisty Exaile atd. Také by nebylo špatné mít programy už nainstalované na samostatném oddílu, abych je pak nemusel zase všechny stahovat, instalovat a aktualizovat v případě že by se mi systém pobořil.
Tak co mi poradíte? Kdyžtak budu rád, když mi napíšete přesně jak by to mělo vypadat, který oddíl primární, který logický atd.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

luisah

• Závislák
Re: Jak rozdělit disk?
« Odpověď #1 kdy: 21 Prosince 2007, 13:42:01 »
Souhlasím s George.George
1. ext3 / cca 10GB
2. swap  1GB
3. ext3 /home zbytek
To jestli logický primární, pokud budeš mít na jednom hdd do 4 partition tak bych to neřešil - primární

S těmi programy to je zajímavá myšlenka - nějak jsem to neřešil, (prostě doinstaluju programy s tím, že to je vše jelikož např. u rhythmboxu, předpokládám, že to bude stejný i u exaile, tak playlisty ti to nahraje po reinstalu, pokud si nesmázneš nastavení v home, ale taky nevím jak by to chtěl systém poznat, že programy už tam jsou, ale moc by se mě to líbilo = styl nastavení systému a programů ve skrytých složkách home. Pokud se nemýlím tak existuje možnost opt, kam se instalují programy, které stáhneš odněkad a tam si je naistaluješ = to jde na zvláštní partition, ale ne s repozitářů. Těch možností je hodně a sám nevím k čemu, která je určena.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #2 kdy: 21 Prosince 2007, 15:39:01 »
Dobře, tak to udělám asi takto:
1. ext3  /  50Gb (mam velky disk tak nebudu setrit.)
2. swap 1Gb
3. ext3  /home  200Gb
Zbytek nechám tedy volný na pozdejsi pouziti, upravit se to da vzdycky :)
Pripadne pokud nekdo ma zkusenosti s temi programy, tak bych udelal jeden oddil na programy.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 21 Prosince 2007, 17:17:45 »
Jestli jsi neistaloval, tak těch 50GB je strašně moc, to by jsi mohl naistalovat snad všechny programy pro linux. Pokud naistaluješ všechno možný, tak by ti mělo stačit i 15GB (20GB je až až)
Ten zbytek, pokud tedy ho nepřidáš do /home, alespoň formátuj na ext3, aby se ti přidal jako disk.
Snad jsem to stihl než jsi to udělal.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #4 kdy: 21 Prosince 2007, 17:24:08 »
Jo, pujdu na to az ve ctvrtek, chci si to nejprve promyslet a tak :)
Takze na ext3.. a pak me napadlo udelat maly oddil fat32, aby kdyz si disk prinesu na jiny pc tak si na muj disk mohl neco pretahnout z nabootovaneho hostitelskeho disku a nemusel schanet neco na cteni ext3. Velikost tak 10-20Gb.

Jinak jaký je rozdíl mezi ext2 a ext3? A jak dlouho je, z vlastni zkusenosti, mozne mit Linux bez preinstalovani? Napriklad wokna jsem preinstalovaval kazdy pulrok.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 21 Prosince 2007, 17:35:50 »
Ten FAT32, to je docela v poho - to můžeš udělat.
S tím ext2 a ext3, bylo tady pár takových dotazů, ale sám si to ani nepamatuju. Jen vím že ext2 po smazání dat je nějaká možnost data dostat zpátky z ext3 ne. Ale doporučuje se ext3. Proč, ať někdo odpoví.
Osobně používám lin jako hlavní OS  skoro rok, 2x jsem upgradoval a na rychlosti žádnou ztrátu rychlosti nebo jiné problémy nepociťuji. Co jsem tak vyčetl jeden z problémů u win je jak se data ukládájí na hdd (někde o tom byl pěkný článek lin vs. win) a pak to potřebuje alespoň defragmentaci. Také jsem reinstaloval win cca po půl roce, aby se na tom dalo nějak pracovat. Takže podle toho jak to zatím u mě vypadá, spíše si dříve pořídím nový PC (nyní mám 1 rok starý PC) než bych musel reinstalovat.
« Poslední změna: 21 Prosince 2007, 17:38:30 od luisah »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #6 kdy: 21 Prosince 2007, 17:59:51 »
Super, to jsem chtel slyset :)
Ja uz si s Linuxem hraju asi mesic a pro sichr mam i win XP. Ted si dam Linux jako primarni OS na ten 320Gb disk a na ten 40Gb hodim XP jen kdyby bylo opravdu potreba, napriklad na nejakou aplikaci, kterou bych na Lin nerozchodil, nebo kdybych neco zvoral atd.
Vpodstate na Linuxu delam uz porad a kdyz zapnu wokynka, tak se mi pomalu zveda zaludek :) Neni nad Linux.

//Jinak nevi nekdo, jak nastavit ty okna se hrama aby zustaly jen na jedne plose?
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 21 Prosince 2007, 18:13:59 »
Ještě doplním, to že máš 2 hdd, tak to je celkem v poho např. na hry ve win. Já hry nehraju a tak mě zcela vyhovuje instalace XP ve Virtualboxu, a to mám 512MB ram a přiděleno win XP 256 a s nastavením jednej vychytávky jménem bezešví mod i na takové konfiguraci ve virtualboxu jsem hravě pracoval na jednom projektu v accessu (musel být v accessu). Doporučuji zkusit, na nějakou tu práci ve win officech(pokud je to nutné), ne na hry.
Výhoda: nemusíš restartovat PC, stačí spustit virtualbox.
Pokud v patičce píšeš že máš 1GB ram, tak když přidělíš Xp 512 tak budeš moci bezproblémů pracovat i ve virtualboxu s XP a ubuntu současně.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #8 kdy: 21 Prosince 2007, 18:33:53 »
To me take napadlo, ale zatim jsem to nezkousel protoze nebylo potreba a ani nemam tolik mista na tom 40Gb disku, kde mam Linux, ale zkusim az provedu "Diskovou reformu" :)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

waldo.pepper

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 21 Prosince 2007, 20:12:28 »
georgův návrh není zlý, ale uvážíte-li, že budete zálohovat, tak bych /home stanovil řekněme na 20GB. Zbytek HDD bych ponechal jako datový prostor pro hudbu, filmy. Odzálohovat /root a /home ve velikostech partitions cca20Gb představuje např. pomocí aplikace partimage čas 12 minut, obnova potrvá přibližně stejně dlouho. Zůstane-li Vám poslední partition pro data volná i pro zálohu i obnovu, máte vyhráno. Tzn. například  /root 20Gb, swap 1GB, /home  20Gb a zbytek data-místo pro film, hudbu, zálohu.
Najvjac peňazí sa utratí pri placení

luisah

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 21 Prosince 2007, 20:19:34 »
Pokud bereš /home pouze pro dokumenty tak ano, ale /home je "nastavena" i na hudbu, video, prostě práci se svými daty, tak si myslím, že je  zbytečné takto úbírat místo home. Spíše bych to viděl obráceně, 20GB na zálohu toho nejdůležitějšího a /home na zbytek.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #11 kdy: 21 Prosince 2007, 22:19:21 »
Spis pouziju /home na vsechna data, teoreticky zaloha neni potreba, pokud je Linux stabilni a i tak urcite jentak zniceho nic nesmaze data z home.

//A takova otazecka - kam si synaptic uklada stahnute baliky? Muzu je vzit a zalohovat si je a pozdeji normalne nainstalovat, aniz bych je musel opet stahovat.
A dalsi otazecka - Kde jsou ulozene Kurzory/themes/skiny atd? Vedel jsem to, ale ta skleroza...:)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #12 kdy: 21 Prosince 2007, 23:23:59 »
Stažené balíky jsou uloženy ve  /var/cache/apt/archives
ale myslím, že to moc smysl nemá si je někam ukládat zvlášť, protože se aplikace často aktualizují a za čas i po nainstalování těchto balíků by 2/3 byly neaktuální a musely by se reinstalovat.
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

luisah

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 22 Prosince 2007, 10:50:09 »
to jiri-j - přesně tak, krom tohot u hodně balíků stáhneš hromadu balíčků závislých na vybraném = hromada všeho možného neaktuálního (řekl bych, že je to dobré jediné u PC, který můžeš semtam připojit k internetu a jinak je bez internetu)
to Auris - nevím kam se ukládají kurzovy/themes/skiny - Systém - Volby - Vzhled - jinak pokud myslíš, že si chceš něco přidat (např. téma), tak se naistaluje přes volbu ve Vzhled

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #14 kdy: 22 Prosince 2007, 10:56:54 »
Chtel bych si totiz vyzalohovat par motivu, co jsem si stahl pres gnome art, abych to pak nemusel uz znovu stahovat.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

luisah

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 22 Prosince 2007, 11:06:28 »
Pokud to téma chceš hodit na jiný PC tak to neporadím = prostě nevím.
Teď co napíšů, tím si na 100% nejsem jistej u kompletního nastavení motivů, jelikož je to skoro rok co jsem to robil, ale mělo by to tak být.
Pokud si nastavíš motivy, ikony, vlastně cokoliv, tak veškeré nastavení (včetně nastavení programů a systému) se ti ukládá do skrytých složek v /home, které začínají tečkou (zobrazíš si je pomocí ctrl+h) Pokud by jsi něco po... a musel reinstalovat (když se naučíš s linuxem tak to jsou vyjímečné případy), stačí reinstalace partition kde je systém a home neformátovat a po naistalování se ti systém spustí s původním nastavením = vycucne nastavení s /home skrytých složek (vím, že poprvé když jsem reinstalil a spustil a zobrazila se mi původní tapeta co jsem měl také z gnome art, v rhythmboxu zůstalo veškeré nastavení, známkování tak jsem nevěřil svejm očím a velice mě to mile překvapilo)

Mef

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 22 Prosince 2007, 15:36:35 »
Nebudu zakládat znovu, tak se přeptám zde..........

Provedl jsem instalaci na čistý disk. Rozdělil jsem si sám partition (root, swap, zbytek)........problém, na "zbytek" nemůžu zapisovat, byť jej mám namountovaný, ale v properties prostě tento disk patří rootovi a já na něj nemůžu nic napsat.

Kudy bede cesta z města?

Díky dopředu.........

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #17 kdy: 22 Prosince 2007, 17:00:46 »
Nebudu zakládat znovu, tak se přeptám zde..........

Provedl jsem instalaci na čistý disk. Rozdělil jsem si sám partition (root, swap, zbytek)........problém, na "zbytek" nemůžu zapisovat, byť jej mám namountovaný, ale v properties prostě tento disk patří rootovi a já na něj nemůžu nic napsat.

Kudy bede cesta z města?

Díky dopředu.........
k filosofii linuxu patri nazor, ze obycejny uzivatel muze pouzivat pouze svuj domovsky adresar (/home/jmenouzivatele) a zbytek (ne ten vas "zbytek", ale zbytek vseobecne  ;D ) je k zapisu pristupny pouze superuzivateli http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo

chcete-li ziskat pristup na "zbytek", zalezi na filesystemu - pro ext3, staci zmenti vlastnika adresare (chown -R jmenouzivatele mountpoint), kam je ten oddil namountovan ; pro fat32 a ntfs je nutne editovat fstab a pridat (nebo editovat), k te dotycne partici umask, popr. jeste uid a gid ( http://ubuntu.wz.cz/hlavni_stranky/navody_system_fat_ntfs.html )
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #18 kdy: 23 Prosince 2007, 13:05:30 »
Jeste bych mel takovych par otazek, na ktere jsem nenasel uplne jasne odpovedi a nechtel jsem na ne zakladat nova temata.
1. Prikazova radka se spusti prikazem ctrl+alt+F2, ale jak se da zase opustit?
2. Neni nejaky dobry internetovy navod na psani skriptu?
3. Neni nejaky dobry internetovy navod na programovani v pythonu, C, C++, jave nebo jinem sikovnem a pro zacatecnika vhodnem programovacim jazyce?
4. Neni nejaka sikovna knizka o Linux Ubuntu, programovani v ubuntu a zabezpeceni/hackingu (muze byt i v internetove forme, nepredpokladam, ze by se volne prodavala kniha s nazvem napr.: "Hackneme si windows z Linuxu" nebo tak :) ), pripadne kde se takova knizka da sehnat?
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Pavel Půlpán

« Odpověď #19 kdy: 23 Prosince 2007, 15:00:28 »
4Auris:
1. Alt+F7
2. Google ;D
3. Google ;D
4. Google ;D

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #20 kdy: 23 Prosince 2007, 16:41:35 »
2. http://linuxdoc.linux.cz/LDP/Bash-Beginners-Guide/html/
http://www.abclinuxu.cz/serialy/bash
4. co takhle knihkupectvi? tam kupuju knihy ja (ale z osobni zkusenosti na ubuntu staci wiki + forum + google) ;)
« Poslední změna: 23 Prosince 2007, 16:45:47 od Marvn »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

nuclex

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 24 Prosince 2007, 19:02:39 »

200GB na home neblazni. Budes chtit prubnout dalsi distribuci a pak uvidis jaka sranda je dolovat oddil spomezi swapu a root oddilu :) nebo to posouvat po celem disku. Home nech na konfiguraky a oddil na data si udelej jako extra partisnu (treba sda8) kde budou jenom data. Tu pak muzes odkonce zmensovat pokud bude potreba a o nic neprijdes.
Pentest Tutoriály :: WiFi Hacking Ubuntu :: FreeWiFi HotSpot :: Gnome #LTS 10.04 / 2.6.32.24

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #22 kdy: 24 Prosince 2007, 19:22:00 »
U Home preci taky o nic neprijdu pokud bude na samostatnem oddile. Navic na zkouseni a testovani mam druhy HDD :)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

nuclex

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 24 Prosince 2007, 20:34:05 »
U Home preci taky o nic neprijdu pokud bude na samostatnem oddile. Navic na zkouseni a testovani mam druhy HDD :)
Ja nepsal o tom, ze o neco prijdes..
Pentest Tutoriály :: WiFi Hacking Ubuntu :: FreeWiFi HotSpot :: Gnome #LTS 10.04 / 2.6.32.24

xearo

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 26 Prosince 2007, 22:56:30 »
Zdravim chcem aj ja nejako rozdelit disky mam 2 disky 80GB a 320GB.Na 80GB disk by som chcel  dat linux a  na  320 GB  windows.Ako  mam  rodzdelit  tu 80tku  pre linux?bude mi citat z320 kde budem mat data??alebo  poradte lepsiu alternativu vdaka..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.