Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: nejde spustit Compiz Fusion [vyřešeno]  (Přečteno 11010 krát)

hawkey

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
nejde spustit Compiz Fusion [vyřešeno]
« kdy: 16 Leden 2008, 20:01:38 »
zdar, mam taky problem s CF, vobec mi nejde pustit, ked dam system - appereance - vizual. efekty a zvolim normal al. hociktori iny tak mi vyhodi hlasku:

The Composite extension is not available

poradte co s tym pls..


mam ubuntu 7.10, 3D akceleraciu mi grafika podporuje
« Poslední změna: 20 Únor 2008, 18:30:54 od Marcel 'Maky' Šuška »

qUAKER

  • Host
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #1 kdy: 16 Leden 2008, 20:04:42 »
co máš za grafiku a verzi ovladačů?

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #2 kdy: 16 Leden 2008, 20:14:39 »

Kony.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 281
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #3 kdy: 16 Leden 2008, 20:44:34 »
co mas za gragiku ?????

Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
a edituj :

Kód: [Vybrat]
Section "Extensions"
Option "Composite" "0"
EndSection

a to zmen na :

Kód: [Vybrat]
Section "Extensions"
Option "Composite" "1"
EndSection

Potom resetuj Xka ..myslim Ctrl+Alr+mezera

hawkey

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #4 kdy: 16 Leden 2008, 21:09:00 »
co mas za gragiku ?????

Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
a edituj :

Kód: [Vybrat]
Section "Extensions"
Option "Composite" "0"
EndSection

a to zmen na :

Kód: [Vybrat]
Section "Extensions"
Option "Composite" "1"
EndSection

Potom resetuj Xka ..myslim Ctrl+Alr+mezera


mam ATI mobility radeon x600

a jake Xka ci co to je ? co stym? sry mozno za blbu otazku ale este sa v tom tak nevyznam
« Poslední změna: 16 Leden 2008, 21:16:37 od hawkey »

Roman "Schmaker" Šmakal

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #5 kdy: 17 Leden 2008, 07:30:04 »
Musíš mít nejnovější ovladače a ani pak to neni tak úplně pro začátečníky... Být tebou, vykašlu se na to... Ale pokud se na to nechceš vykašlat, tak si nainstaluj Envy a z něj nejnovější drivery pro ATiny...
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

Kony.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 281
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #6 kdy: 17 Leden 2008, 07:40:08 »
ja mam na notasu X1300, po instalaci Ubuntu 7.10 jsem jenom zkontroloval tohle

Kód: [Vybrat]
http://wiki.ubuntu.cz/Ovlada%C4%8De_grafick%C3%BDch_karet
a potom jenom s editovat podle toho myho postupu soubot a funguje normlane.... pokud budes chtit muzes me kontaktovat na ICQ 177496090

hawkey

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #7 kdy: 17 Leden 2008, 13:25:11 »
pani, diiky za rady, ale asi sa na vykaslem. aj ked postupujem podla navodov sem tam mi furt vyhadzuje nejake chyby a nemam teraz zrovna cas (ani chut) sa s tym blizsie zaoberat

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #8 kdy: 17 Leden 2008, 15:39:16 »
chce to trocz trpělivosti a příjdeš na to, kde děláš chybu

hawkey

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #9 kdy: 17 Leden 2008, 15:48:24 »
chce to trocz trpělivosti a příjdeš na to, kde děláš chybu

no asi mas pravdu, ked tak sa k tomu nekedy v buducnosti vratim

Kony.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 281
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #10 kdy: 17 Leden 2008, 16:38:45 »
jj presne tak je to nejaka mala chybka.. je to fakt jednoduchy... zabralo me to celkem asi 10 minut a to bylo aji s hledanim na netu

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #11 kdy: 17 Leden 2008, 17:49:26 »
tak připište, jak jte problém vyřešil, pomůže to i ostatním, kteří budou mít stejný problém.

Zelvuska

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #12 kdy: 31 Leden 2008, 21:48:44 »
Zdravim!
Narazil jsem na stejny problem.
Mam grafiku HD 3870 s ovladaci nainstalovanymi podle
Kód: [Vybrat]
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Gutsy_Installation_Guide#Method_2:_Install_the_Catalyst_7.12_Driver_Manually 3D akcelerace funguje bez problemu (zkusel sem hry...), ale kdyz se pokusim zapnout Compiz, tak to vypise "Desktop effects could not be enabled".
Postupoval jsem presne podle toho navodu vyse, takze fglrx je na whitelistu a blacklist je prazdny (doufam).
Xorg.conf jsem zkousel editovat ruzne. Tedy jak s touhle sekci, tak i bez ni.
Kód: [Vybrat]
Section "Extensions"
        Option  "Composite" "1"
 EndSection
A jeste jedna vec. Pokud se pokusim resetovat X-ka, tak se kousnou a nereaguji na nic, musim resetovat pocitac.

Dekuju za pomoc a omlouvam se, pokud to tu jiz nekde je.

8077

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #13 kdy: 14 Únor 2008, 22:10:32 »
Caute mam ten isty problem co zelvuska proste vypise Desktop effects could not be enabled a mam 3D acc. bez problemov aj composite "1"
PORADTE diky

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #14 kdy: 14 Únor 2008, 22:21:19 »
Pro ATI

1) Přidejte si repozitář od qUAKERA - aktualizují se ovladače z 8.37 na 8.45 (7.12)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=18904.0
2) Editujte xorg:
Zadejte do terminálu: sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
takto:
Důležité křížky.
Kód: [Vybrat]
# Section "Extensions"
#        Option  "Composite" "0"
# EndSection
2) Editujte:
Zadejte do terminálu: sudo gedit /usr/bin/compiz
Důležité "fglrx"
Kód: [Vybrat]
# Driver whitelist
WHITELIST="fglrx nvidia intel ati radeon i810"
3) Naistalujte např.:
Zadejte do terminálu: sudo apt-get install compiz compiz-kde compizconfig-settings-manager compiz-core compiz-fusion-plugins-main compiz-plugins
4) Zkuste spustit compiz fusion

« Poslední změna: 14 Únor 2008, 22:28:13 od luisah »

Zelvuska

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 17 Únor 2008, 11:54:25 »
Pro ATI
1) Přidejte si repozitář od qUAKERA - aktualizují se ovladače z 8.37 na 8.45 (7.12)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=18904.0

Dekuji za radu, ale bohuzel se uz tahle prvni cast nesetkala s uspechem, protoze pouzivam 64-bitovou verzi a pise mi to:
Kód: [Vybrat]
http://greenie.sk/ubuntu/dists/gutsy/main/binary-amd64/Packages.gz: 404 Not FoundPredpokladam tedy, ze qUAKERuv repozitar je jenom pro 32-bit? No asi to vypada, ze budu muset pockat na HH.
Dekuju za radu.
« Poslední změna: 18 Únor 2008, 12:04:20 od Marcel 'Maky' Šuška »

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #16 kdy: 17 Únor 2008, 11:56:19 »
Přesně tak, repozitář je jen pro 32bit.

qUAKER

  • Host
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #17 kdy: 17 Únor 2008, 15:02:19 »
bohužel nemám možnost dělat i 64bit balíčky, protože používám 32bit systém a 64ku vůbec nemám.. 32bit se mi zdá lepší a jde na ní víc programů. Mám sice 64bit procesor ale stejně používám 32bit

Zelvuska

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #18 kdy: 18 Únor 2008, 11:27:35 »
Hura :) Pomohly nove ovladace! Konecne si uzivam akcelerovane prostredi! Dekuju vsem za rady.

koFolik

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 186
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #19 kdy: 18 Únor 2008, 21:47:30 »
Tak se o radu přihlásím ještě já. Mám Ati Radeon HD2400 Pro používám na ní ovladač přímo od ATI 3d akcelerace funguje. nejdříve mi psalo Desktop effects could not be enabled provedl jsem nějaké úpravy a ted uz mi pise The Composite extension is not available zkousel jsem přepisovat
Section "Extensions"
Option      "Composite"   "1"
EndSection. Ale furt nějak nic.
« Poslední změna: 19 Únor 2008, 14:19:11 od koFolik »

Zelvuska

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #20 kdy: 19 Únor 2008, 07:08:30 »
Ja se v tom teda vubec nevyznam, ale nikde nepises, ze bys upravil compiz na nove ovladace...
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Gutsy_Installation_Guide#3D_desktop_effects
Uprav ten white a blacklist, to musis mit urcite a pak se uvidi :)

koFolik

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 186
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #21 kdy: 19 Únor 2008, 14:21:19 »
Tak White a Blacklist vypadá takto:
Kód: [Vybrat]
# Driver whitelist
WHITELIST="nvidia intel ati radeon i810"

# blacklist based on the pci ids
# BLACKLIST_PCIIDS="$T"
BLACKLIST_PCIIDS=""

Dále jsem dle rady odstranil z xorg.conf
Remove this section from to the /etc/X11/xorg.conf file. The new xorg server enables "Composite" by default.
Kód: [Vybrat]
# Section "Extensions"
#        Option  "Composite" "0"
# EndSection

A pro změnu to opět píše desktop effect could not be enabled.


Děkuji za jakoukoliv další radu.
« Poslední změna: 19 Únor 2008, 14:40:09 od koFolik »

Zelvuska

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 85
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #22 kdy: 19 Únor 2008, 14:52:42 »
Tak muj white a blacklist vypada takto
Kód: [Vybrat]
# Driver whitelist
WHITELIST="nvidia intel ati radeon fglrx i810"

# blacklist based on the pci ids
# See http://wiki.compiz-fusion.org/Hardware/Blacklist for details
T=""
T="$T 8086:2982 8086:2992 8086:29a2 8086:2a02 8086:2a12"  # intel 965
T="$T 8086:2972" # i965 (x3000)
BLACKLIST_PCIIDS="$T"
unset T
Takze ti tam chybi fglrx, coz je to podstatne. Ted teda jenom zjistuju, ze editace blacklistu asi neni tolik podstatna, protoze to chodi i bez ni? Tohle je automaticka konfigurace Envy.
Zkus tam pridat to fglrx... Momentalne je to jediny rozdil mezi tvym nefunkcnim a mym funkcnim compizem...

Edit: tak sem se jeste kouknul do xorg.conf a vypada nejak divne...teda ten muj... 
Kód: [Vybrat]
# Section "Extensions"
#        Option  "Composite" "0"
# EndSection


Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
« Poslední změna: 19 Únor 2008, 14:55:05 od Zelvuska »

koFolik

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 186
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #23 kdy: 19 Únor 2008, 14:53:55 »
Tak jsem jel podle tohoto návodu všechny kroky a vše funguje. Děkuji za ochotu poradit a link na návod.

Citace
3D desktop effects

The new ATI drivers use AIGLX so there is not need to install XGL that older drivers (< 8.40) required.

Remove this section from to the /etc/X11/xorg.conf file. The new xorg server enables "Composite" by default.

Kód: [Vybrat]
# Section "Extensions"
#        Option  "Composite" "0"
# EndSection

Compiz does not know about the fglrx driver. You can either skip the checks

Kód: [Vybrat]
mkdir -p ~/.config/compiz && echo SKIP_CHECKS=yes >> ~/.config/compiz/compiz-manager
or add it to the compiz white list, and clear the blacklist pci Ids variable *Recommended*

Kód: [Vybrat]
sudo gedit /usr/bin/compiz
Kód: [Vybrat]
# Driver whitelist
WHITELIST="fglrx nvidia intel ati radeon i810"

# blacklist based on the pci ids
# BLACKLIST_PCIIDS="$T"
BLACKLIST_PCIIDS=""


You might have to modify the path for line 30 and 31

   
Kód: [Vybrat]
COMPIZ_BIN_PATH="/usr/bin/" # For window decorators and compiz
   PLUGIN_PATH="/usr/lib/compiz/"

The COMPIZ_NAME on line 35 should also be modified accordingly

   
Kód: [Vybrat]
COMPIZ_NAME="compiz.real" # Final name for compiz (compiz.real)
After the necessary configurations, just restart X and enjoy the cool effects.

For Kubuntu you need some extra steps:

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install compiz compiz-kde compizconfig-settings-manager compiz-core compiz-fusion-plugins-main compiz-plugins
To test 3D Effects, press ALT+F2 and type "compiz --replace".

To configure use the tool KMenu->Settings->Avanced Desktop Effect Settings.

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: nejde spustit Compiz Fusion
« Odpověď #24 kdy: 19 Únor 2008, 15:32:50 »
Tyto dvě části jsou v podstatě jedno a to samé. Můžeš jednu z nich smazat.
Kód: [Vybrat]
# Section "Extensions"
#        Option  "Composite" "0"
# EndSection


Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection