Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: SiMoCo a Ubuntu  (Přečteno 10137 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« kdy: 10 Června 2006, 12:53:43 »
Dobrý den,

dal jsem si jasné předsevzetí - chci zprovoznit výborný program SiMoCo na svém Ubuntu. Je to program na správu mobilů Siemens. A proč? Protože nic lepšího neznám a hlavně všechny pokusy rozchodit komunikaci s telefonem s linuxovými programy selhaly. Jen se mi podařilo zazálohovat SIM kartu a nějaké údaje, to mi ale rozhodně nestačí. Chci totiž do mobilu stahovat soubory a naopak. Třeba když něco vyfotím apod. Také mi prosím neříkejte o oficiálním XMPM, to už jsem vzdal, navíc tam nic o Ubuntu nepíší :(... SiMoCo mi už fungovalo na Mandrivě, ale pouštěl jsem to přes Wine a ten program byl na disku s Windows, který teď už nemám - smazal jsem jej :-) a vše tam fungovalo až na tu komunikaci!... Já vím, že to půjde ;-).

V tomto vlákně bych tedy chtěl naznačovat, jak postupuji, a také zde případně řešit problémy s instalaci.

Takže začneme: Stáhl jsem si zip s nejnovější verzí a rozbalil instalační exe soubor. Ten jsem pomocí wine spustil a instalace proběhla bez jakýchkoliv problémů (což se mi u instalace podařilo poprvé!). Zvolil jsem standardní C:/Program Files/SiMoCo adresář. Jenže teď nevím, kam se program nainstaloval v linuxovém adresáře. Ta instalace spočívá především v rozbalení souborů do adresáře a ten potřebuji najít. Bohužel nevím, kde má wine svá data. Nevíte někdo? Díky moc...
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 10 Června 2006, 13:58:24 »
Takže už jsem našel adresář s programem. Byl v mé domovské složce pod /.wine/... Poté, co jsem program spustil, nezobrazovaly se správně háčky a čárky. Tož nelenil jsem a z mých WinXP, co jsou na jiném počítači, jsem zkopíroval soubory s fonty do složky windows/font a diakritika začala fungovat. Velikost písma sice občas nesedí, ale to mi nevadí ;).

Takže program nyní bez problémů spustím a vše mi funguje. Až na to nejdůležitější - potřebuji rozchodit komunikaci s telefonem. Na komunikaci mám USB kabel a potřeboval bych, aby se tvářil jako COM port, dá se to ve Wine nějak nastavit? Moc děkuji...

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 10 Června 2006, 18:25:52 »
Opravdu to tady nikdo neví? Když to existuje pro Windows, tak bych to snad mohl naemulovat i na Ubuntu, ne? Prostě USB > COM :).

Budu vděčný za řešení...

reaper

• Aktivní člen
  • *
    • http://ronny.rammsteinfan.cz/
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 11 Června 2006, 09:37:54 »
neslo by USB mountnout do COMu? :-)
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 11 Června 2006, 15:56:13 »
A jak na to? Vím o co zhruba jde, ale ještě jsem to nikdy nedělal :)... Mohl bys mi trochu naznačit, co a jak?

A nastavuje se to ve Wine nebo přímo v Ubuntu? Také jsem zjistil, že tahle verze Wine už nemá původní konfigurační soubor wine.conf, ale jede přímo z registrů. V tom wine.conf si aspoň mohl zadat porty... V registrech se vůbec nevyznám!

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 11 Června 2006, 17:00:27 »
Pokud vim, tak vetsina usb kabelu k telefonum se chova jako serial. Ten co jsem mel driv ja (ovladac pl2303 nebo neco takoveho) se tak choval a byl v /dev/ttyUSB0. Jak ho dostat do wine nevim, nasel jsem jenom zpusob pres wine.conf.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

reaper

• Aktivní člen
  • *
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 11 Června 2006, 22:31:26 »
Citace: liborse
Mohl bys mi trochu naznačit, co a jak?
zkus se kouknout na http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/71598 a nekde sosnout ten modul
IBM/Lenovo Thinkpad R61 14", Intel Core 2 Duo T7250 - 2GHz @ 800MHz, 2GB RAM, 160GB + 300GB HDD, Intel X3100 - Ubuntu 8.04

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 11 Června 2006, 22:37:20 »
Citace: reaper
... a nekde sosnout ten modul
A co pred razenim o sosani, se podivat, jestli uz neni v ubuntu? ;)
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

reaper

• Aktivní člen
  • *
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 11 Června 2006, 23:30:44 »
Citace: MarrLiss
A co pred razenim o sosani, se podivat, jestli uz neni v ubuntu? ;)
taky pravda .-))

jinak bych mozna zkusit tento navod?! :-) a zkusit projet kdyztak tyto diskuze

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #9 kdy: 12 Června 2006, 17:55:33 »
Jo, na Mandrivě jsem ho viděl jako pl2303 ... a v Ubuntu taky. Jinak je v /dev/ttyUSB0, to už jsem zjistil. Jestli jsem z těch článků dobře pochopil, jak na com1 ho možná "předělám" takto:

Kód: [Vybrat]
ln -s /dev/ttyUSB0 /dev/ttyS0- je to správně?

možná že když to bude mít takovéto standardní, wine ho rozpozná, kéž by. Potřebuji totiž, aby to fungovalo v tom win programu SiMoCo. Vím, že je i ObexFtp apod, ale nějak se mi to nedařilo rozchodit - nemá s tím někdo zkušenosti?

Jinak ten modul nevím kde hledat, ale mobil mi s Ubuntu komunikuje (KMobiletools), tak tam asi je, ne?

Zkusím se kouknout na ty diskuze... Díky moc...

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #10 kdy: 12 Června 2006, 18:39:34 »
NOVINKA: Wine ten "podvod" s com portem opravdu zkouslo :). Program najednou začal komunikovat a stáhl všechny SMS zprávy. Potom jsem se koukl do průzkumníka paměti (obrázky apod.) a neviděl nic. I dal jsem znovunačíst zdroj a ejhle, viděl jsem adresáře.To už je docela pokrok. Jenže při pokusu data nahrát z mobilu do počítače, komunikace selhala. Naopak se do mobilu stáhlo 7 % jednoho souboru a zase to selhalo. A pak mi mobil zase nekomunikoval. Nevím, čím to může být. Když chci přenastavit nějaké hodnoty (např. rychlost komunikace), tak mi to nejde, protože okno pro nastavení je větší než obrazovka a já se nedostanu na OK! Kéž by to písmo šlo nějak zmenšit. Bohužel nemohu zvýšit rozlišení... Nevíte někdo ;)?

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #11 kdy: 12 Června 2006, 20:57:45 »
Hm, tak jsem zjistil, že když se pokusím stáhnout/nahrát soubor (z/do mobilu), tak komunikaci nerozchodím do dalšího restartu počítače. Divné, že?

Také jsem zkoušel "obexftp", ale nějak mi to vůbec nefungovalo. Poté jsem si z adresy http://weidner.in-bad-schmiedeberg.de/computer/linux/debian/siefs/download/siefs_0.4-1_i386.deb stáhl balíček SieFS  pro Debian a nainstaloval ho na svůj počítač. Mělo by to fungovat tak, že se mobil "namountuje" do systému a můžete s ním pracovat jako s klasickým "mass storage", tj. jako třeba s foťákem.

Leč ani toto jsem nerozběhal a nevím, co dělám špatně. Zkusil jsem zadat toto do konzole:

mount -t siefs /dev/ttyUSB0 /mnt/mobilea napsalo mi to toto:

/usr/bin/fusermount: invalid option -- xPS - teď se mi podařilo z telefonu nahrát malinkatý soubor, větší nejdou a nevím proč a obráceně to píše, že se nezdařil přenos, jinak ostatní komunikace funguje vcelku dobře, SMS, Kontakty, čísla, apod...

tak nevím... Poraďte někdo... Potřeboval bych to nějako rozchodit..

Newkiller

• Host
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #12 kdy: 29 Června 2006, 08:35:06 »
mě nešlo nahrát ve woknech do mobilu větší soubor než 70 kb a menší se sice nahrál ale nešel...
a detekovalo mi to mobil jako nokia 7110 přitom mám 6610
a na linuxu to nešlo vůbec,ale prej je to asi pokažený můj mobil :(

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #13 kdy: 01 Července 2006, 13:43:01 »
Citace: Newkiller
mě nešlo nahrát ve woknech do mobilu větší soubor než 70 kb a menší se sice nahrál ale nešel...
a detekovalo mi to mobil jako nokia 7110 přitom mám 6610
a na linuxu to nešlo vůbec,ale prej je to asi pokažený můj mobil :(
tak teď nevím, jestli myslíš to SiMoCo, nebo ten obexftp...

Nevíte někdo, jak na to, rád už bych to rozchodil...

Mj. brousím si zuby na Benq-Siemens S88 a nebo něco podobného, ale pokud bude podpora na linuxu takto složitá, poohlédnu se po něčem, co s Linuxem komunikuje bez problémů...

reaper

• Aktivní člen
  • *
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #14 kdy: 15 Srpna 2006, 00:40:15 »
ja jsem XMPM nasel pro Ubuntu 5.10 tak ted to jdu zkusit na 6.06 doufam ze to pujde.. link zde

// edit
overuje system takze nic.. musim zkusit "Distribution independent Tarball" ale to az zitra dneska nemam nervy..

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 15 Srpna 2006, 14:42:54 »
To je dobrá zpráva :). Jestliže už existuje i verze pro Ubuntu, tak nepochybuji, že brzo udělají verzi i pro vyšší verzi Ubuntu(6.06). Taky by mě zajímalo, které telefony s tím budou fungovat. Předpokládám, že S75, S68 a snad i novinky (S88 a další). No, jestli to rozběhám, tak jdu do S88. Benq-Siemens si stále více získává mou oblibu. Už kvůli podpoře Linuxu ;). Snad navážou na perfektní telefony Siemens (ať si říká, kdo chce co chce)...

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #16 kdy: 17 Září 2006, 15:08:08 »
Já jsem zkoušel tu verzi "Distribution independent Tarball" a fungovalo mi to :D. Jen ta instalace je trochu více přes konzoli ;-). Jede to s tátovou S75, snad by to mělo umět i S68, ale u mobilu S88 jsem podporu nenašel a jelikož ho nevlastím (zatím), tak to nemůžu ozkoušet. Starší modely jako M/S55 apod. to neumí, ale S65 jsem nezkoušel...

Ondrej Lacina

• Návštěvník
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #17 kdy: 18 Září 2006, 14:49:46 »
Já jsem zkoušel tu verzi "Distribution independent Tarball" a fungovalo mi to :D. Jen ta instalace je trochu více přes konzoli ;-). Jede to s tátovou S75, snad by to mělo umět i S68, ale u mobilu S88 jsem podporu nenašel a jelikož ho nevlastím (zatím), tak to nemůžu ozkoušet. Starší modely jako M/S55 apod. to neumí, ale S65 jsem nezkoušel...
Nechces napsat navod do wiki? A rozjel jsi to s datovym kabelem pres USB (mam myslim nejaky s cislem 510). Mam CX65 a resim problem s tahanim dat z a do telefonu. Nicmene priste si vyberu neco s modrym zubem. Tam uz by problem s komunikaci byt nemel.

reaper

• Aktivní člen
  • *
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #18 kdy: 18 Září 2006, 19:20:18 »
Citace: Ondrej Lacina
Nechces napsat navod do wiki? A rozjel jsi to s datovym kabelem pres USB (mam myslim nejaky s cislem 510). Mam CX65 a resim problem s tahanim dat z a do telefonu. Nicmene priste si vyberu neco s modrym zubem. Tam uz by problem s komunikaci byt nemel.
rozjel jsem to pomoci navodu na ubuntu.wz.cz

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #19 kdy: 19 Září 2006, 00:15:12 »
Citace: reaper
rozjel jsem to pomoci navodu na ubuntu.wz.cz
Jojo, to je boží návod! Ten mi taky moc pomohl! Ještě, že tam byl. Použil jsem to právě pro mou M55 (tedy teď už vlastně bývalou).  Jo a SieFS existuje i jako debianí balíček - zapomeňte na kompilaci ;). Jen se v tom člověk nesmí ztratit, když něco není, jak tam píšou ;). XMPM jsem zase rozjel s S75.

Citace: Ondrej Lacina
XMPM s USB kablem funguje - právě s tou S75 mi to tak fungovalo. Jak psal reaper, asi se ti bude hodit ten jeho link, protože XMPM s CX65 s největší pravděpodobností nefunguje. Jak jsem psal, M55 mi s tím skvělým návodem fungovala skoro hned, jediný problém byl, že jsem měl starou verzi jednoho programu, myslím že siefs, ale nejsem si jistý.

K té wiki - jsem ochotnej to o XMPM sepsat, ale nestihnu to dřív než za tři dny, protože jedu k dědovi. Ostatně v plánu to už mám několik dní, protože jsem nedávno založil stránky linuxamobily.wz.cz, kam chci postupně psát své zkušenosti s provozem mobilů na linuxu. Přijde mi, že se tomu český web moc nevěnuje a hlavně informace jsou roztroušené. Teď jsem tam konečně sesmolil návod, jak zprovoznit SiMoCo na Linuxu (resp. Ubuntu). Jestli ho někdo budete číst, budu rád za vaše výtky a pokud by se líbil, mohu jej na wiki taky dát.

Ještě k tomu XMPM, nainstaluj si všechny doporučené závislosti, je to tam myslím v README. Ty, co jsem v repozitářích nenašel, jsem neinstaloval a přesto program funguje. Otázkou je, jestli nebude zlobit nějaká funkčnost. Konkrétně jsem nenašel dva balíčky (pro modrozub a druhou jsem nepoznal). Chce to hledat, třeba v GUI Synapticu. Potom už stačí postupovat podle návodu v readme. Když jsem to zvládl já, musí to zmáknout každý ;).

PS - ještě bych dodal, že S88 s XMPM nefunguje, ale snad se to zlepší, protože podporu pro S68 má.

reaper

• Aktivní člen
  • *
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #20 kdy: 19 Září 2006, 00:22:37 »
Jo a SieFS existuje i jako debianí balíček - zapomeňte na kompilaci ;).
myslim ze kompilace neni tak hrozna u tohoto programu ;-)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
SiMoCo a Ubuntu
« Odpověď #21 kdy: 19 Září 2006, 00:28:59 »
OK, tak přijde mi to "jednodušší" pro nás losery ;-). No, zatím jsem v Ubuntu kompiloval snad jen to XMPM, ale nepřišlo mi to jako postup klasické "svaté trojice". Potíž je v tom, že pokud v Ubuntu chceš kompilovat, tak musíš doinstalovat nějaké věci, snad to make či co. Ale nechci tady psát bludy ;). Proto mám raději *.deb soubory. Je fakt, že při vlastní kompilaci máš asi větší přehled...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.