Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

jak připojim  harddisk do počítače

já osobně nevim
1 (11.1%)
je to jedna dvě
6 (66.7%)
pomůžu ti
2 (22.2%)

Celkem hlasů: 7

Autor Téma: Přidání nového disku  (Přečteno 2959 krát)

JrkB2

• Návštěvník
Přidání nového disku
« kdy: 18 Ledna 2008, 05:11:38 »
zdaravim všechny co by mi mohli  pomoct.....mám  problém..nikdy  em si nepřidával  zatim harddisk...a prostě mi to ted napíše v systému že v pohodě..ale ve složce ´tento počítač´se mi ukazuje pořát jen ten muj  co  tam  jeuž dlouho....a když si dám  info  u toho disku..tak to napíše že to nemá svazek...vážně  nevim co s tim  ..na tyhle věci sem normálně mimo...opravdu  by mi pomohlo kdyby mi někdo řek jak na to...jo a ten novej disk je hitachi discstar 320G..nebo tak nějak se to píše
sem nad tim  ztávil celej den..a užvážně nevim..v bedně to mám  připojený..ale prostě né a né se  torozhejbat....
prosíííím POMÓÓÓÓC..dík

« Poslední změna: 18 Ledna 2008, 07:31:58 od Marcel 'Maky' Šuška »
JrkB2...i am what i am

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
Re: Přidání nového disku
« Odpověď #1 kdy: 18 Ledna 2008, 07:33:39 »
Vítám vás tady na fóru.

Změnil jsem vám název vlákna na výstižnější. "Prosím o pomoc" nikomu nic neřekne.

Děkuji za pochopení

Maky

jiri-j

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Lama
« Odpověď #2 kdy: 18 Ledna 2008, 08:24:58 »
A máš na něm vytvořený oddíl (oddíly)?
Ty jdou vytvořit třeba přes gparted, potom ještě bude pravděpodobně nutné připsat disk do /etc/fstab
Acer Aspire 3023WLMi, Sempron 3000+, ATI Mobility Radeon X700, 512MB RAM, Archlinux

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #3 kdy: 18 Ledna 2008, 09:28:06 »
Takze postupne:

Pokud se jedna o novy disk, nejsou na nem zadne oddily, ty je potreba vytvorit. Muzete pouzit bud nejaky textovy nastroj typu fdisk nebo cfdisk, doporucuji vsak graficky gparted (v zakladni instalaci Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon neni, je nutne nainstalovat balicek gparted), ktery spustite stiskem Alt+F2 a zadanim gksudo gparted. Vyberte vas novy disk, na nem si pak vytvorte jeden nebo vice oddilu, podle libosti. Jako souborovy system zvolte ext3, reiserfs nebo xfs (pokud netusite co tyto typy souborovych systemu znamenaji, zvolte ext3). Zaznamenejte si oznaceni noveho oddilu, bude to neco ve tvaru /dev/sdb1. Dale si rozmyslete, do jakeho adresare chcete oddil na novem disku pripojit. Predpokladam, ze napriklad /data, vytvorte tento adresar (sudo mkdir /data). Otevrete soubor /etc/fstab (nutno s pravy superuzivatele) a pridejte radek:

Kód: [Vybrat]
/dev/sdb1   /data   ext3   defaults   0   1

Pripojte bud prikazem sudo mount /data nebo restartujte pocitac, disk se pripoji automaticky.

DarthMort

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Ledna 2008, 03:56:30 »
Zdravim vsechny,

mam podobny problem s pridanim dvou novych HDD.

Oba nove disky vidim, jsou naformatovane ext 3 a jsou na nich oddily.

Postupoval jsem dle vyse uvedeno postupu, nainstaloval jsem si gparted ale objevuje se mi pri editaci etc/fstab chybova hlaska:

You do not have the permissions necessary to save the file. Please check that you typed the location correctly and try again.

Snazim se editovat&ulozit /etc/fstab pres textovy editor.

Jsem prihlasem jako SU. Napada nekoho kde delam chybu?

Diky predem za odpoved

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 27 Ledna 2008, 10:45:03 »
Zkus příkaz - sudo gedit /etc/fstab - zeditovat a uložit.
Pokud jsi to takto nezkoušel.

DarthMort

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 27 Ledna 2008, 14:01:45 »
Diky, ten prikaz mi pomohl a disk se namountoval.

Bohuzel jsem se zasekl na problemu, proc nejde vytvorit zadny adresar ani prekopirovat zadny soubor.

Na novem disku je jediny adresar lost+found.

Ah jsem trubka prisel jsem na to za je nutno pridat adresar pres prikaz sudo mkdir \data\neco :)

Muj problem je zda se vyresen. DIky
« Poslední změna: 27 Ledna 2008, 14:24:18 od DarthMort »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.