Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu+KDE vs. Kubuntu / CD vs. DVD  (Přečteno 9815 krát)

ITGuru

• Návštěvník
Ubuntu+KDE vs. Kubuntu / CD vs. DVD
« kdy: 28 Února 2008, 11:13:14 »
Zdravím, mám dva dotazy:
  • Ubuntu+KDE vs. Kubuntu Rozhodl jsem se vyzkoušet Ubuntu (protože je asi nejvíce "pro lidi") a dozvěděl jsem se od subdistribuci Kubuntu a že je rozdíl jen v KDE prostředí. Chtěl jsem tedy vyzkoušet Kubuntu (mě lépe vyhovuje KDE), ale pořád mi vrtá hlavou proč by jen kvůli grafickému prostředí měla být rozdílná distribuce (čekal bych nainstalované oboje a jeden z nich prostě default - kdo chce druhý, prostě si to nastaví), tak jsem pátral a našel různé názory. Např. v diskuzi na Rootu jsou názory oba (tedy, že je rozdíl JEN v KDE vs. GNOME, ale i že tam je víc rozdílů). Jak to tedy je? Tady jsem taky hledal a většina názorů je, že jde opravdu jen o to prostředí. Jestli jen to prostředí tak přemýšlím jestli není lepší Ubuntu + doinstalovat KDE nebo ten kubuntu balík. Protože jak jsem pročítak wiki ubuntu, tak jsem nějaké nastavení atp v kubuntu nenašel. Už jsem čet i tento názor - že je lepší Ubuntu s KDE než kubuntu.
  • CD vs.DVD: Jaký je rozdíl mezi (K)Ubuntu CD a DVD? Dočetl jsem se, že na DVD je jen více aplikací (abych je nemusel tahat z netu). Je to pravda? Takže kdo nemá se stahováním z netu problémy, tak se vyplatí CD, protože stejně je dobré aktualizovat atp? Nebo je tam třeba i víc ovladačů, dokumentace, defaultní instalace větší nebo má vobky jaké chci programy atp?

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
Re: Ubuntu+KDE vs. Kubuntu / CD vs. DVD
« Odpověď #1 kdy: 28 Února 2008, 11:21:00 »
Těžko odpovědět co je lepší. Ale řešilo se to tady:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=14519.0
Zajímavé počtení, co člověk to názor...
prostý user
...selským rozumem...

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 28 Února 2008, 11:25:27 »
1) Ubuntu+KDE vs. Kubuntu - rozdíl je "prakticky" opravdu jen v grafickém prostředí, ale je jedna drobnost, asi kvůli které je zvlášť tvořeno Kubuntu a Ubuntu a to kvůli tomu, pokud si doistaluješ KDE doistalujíse i default programy pro KDE, tedy budeš mít mix programů pro KDE i GNOME. Pokud si naistaluješ rovnou Kubuntu budeš mít jen programy pro KDE a naopak.
2) CD vs. DVD - je to v podstatě jak jsi napsal, jde pouze o programy, na DVD jich máš více, ale pokud máš rychlé připojení k internetu tak se DVD nevyplatí

ITGuru

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 28 Února 2008, 12:02:33 »
Těžko odpovědět co je lepší. Ale řešilo se to tady:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=14519.0
Zajímavé počtení, co člověk to názor...
Tam se řeší přímo grafické prostředí. To taky nemám rozhodnuté. Zkoušel jsem OpenSUSE a tam KDE a pak to Kubuntu - ještě asi zkusím Ubuntu kvůli tomu GNOME, ale mě se zdá KDE takový přívětivější. Na tomto se lidi neshodnou... Rozpory typu "Win vs. Linux", "FireFox vs. Opera", "Kde vs. GNOME" nemají konec. Asi to nemá cenu zjišťovat. Leda by se někde psaly přímo výhody a nevýhody atp.

ITGuru

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Února 2008, 12:05:56 »
1) Ubuntu+KDE vs. Kubuntu - rozdíl je "prakticky" opravdu jen v grafickém prostředí, ale je jedna drobnost, asi kvůli které je zvlášť tvořeno Kubuntu a Ubuntu a to kvůli tomu, pokud si doistaluješ KDE doistalujíse i default programy pro KDE, tedy budeš mít mix programů pro KDE i GNOME. Pokud si naistaluješ rovnou Kubuntu budeš mít jen programy pro KDE a naopak.
Ale dost programů pro jedno prostředí jede i v druhým, ne? Takže kdyby se vybrali defaultní ty co fungují v obou prostředích...

2) CD vs. DVD - je to v podstatě jak jsi napsal, jde pouze o programy, na DVD jich máš více, ale pokud máš rychlé připojení k internetu tak se DVD nevyplatí
OK - díky! To jsem potřeboval vědět.

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 28 Února 2008, 12:09:57 »
Asi to chce pojmout stylem "Skočit a plavat" ;D
prostý user
...selským rozumem...

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 28 Února 2008, 12:11:23 »
Ne dost programů funguje i v druhém prostředí, ale prakticky všechny. Jde především o to, že graficky pak programy v druhém prostředí nezapadají (např. K3B nebo kopete moc do gnome nepasuje). To, že si naistaluješ KDE do Ubuntu, bude znamenat, že default program v gnome např. pro icq máš pidgin - když doistaluješ kde, přibude ti i kopete (budeš mít zdvojené programy na jednu věc - samozřejmě můžeš odinstalovat)
« Poslední změna: 28 Února 2008, 12:15:56 od luisah »

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Února 2008, 12:15:01 »
Asi to chce pojmout stylem "Skočit a plavat" ;D

Asi tak, osobně jsem první dva měsíce reinstalil jak oživot, než jsem zjistil, že v linuxu prakticky reinstal použít vůbec nemusíš.

ITGuru: Ještě doplním můj názor, pokud chceš přejít z Gnome na KDE, osobně bych udělal vyjímku a reinstalnul - dvakrát jsem zkusil doinstalit KDE, ale měl jsem v tom pak nehezký bordel. Ale záleží na tobě, viz. Karel Kudrna.

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 28 Února 2008, 12:26:00 »
Oni ty přeinstalace...kubuntu desktop je metabalík a odstraňuje se viz
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99echod_z_Ubuntu_na_Kubuntu%2C_Xubuntu?highlight=%28kubuntu%29
Citace
dvakrát jsem zkusil doinstalit KDE, ale měl jsem v tom pak nehezký bordel
;D ;D ;D
prostý user
...selským rozumem...

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 28 Února 2008, 13:07:06 »
Citace
Oni ty přeinstalace...kubuntu desktop je metabalík a odstraňuje se viz
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99echod_z_Ubuntu_na_Kubuntu%2C_Xubuntu?highlight=%28kubuntu%29
Citace
Ano, vím, ale ...
Až nakolik je čistý systém po kompletní odinstalaci jednoho window manageru nevím, ale mám pochyby, že to bude opravdu čisto čistý systém jak od Arielu.  ;D

ITGuru

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Února 2008, 13:11:03 »
OK :D. Myslím že rozumím. Dřív jsem se rozhodoval mezi OpenSUSE a (K)Ubuntu a teď se rozhoduju mezi Ubuntu a Kubuntu :-) Takže vlastně mezi KDE a GNOME. Popravdě mě hodně překvapila ta anketa viz odkaz od Karla Kurdny. Myslel jsem že KDE používá nejvíc lidí. Ale ono je to dost ovlivněný, že to je na fóru Ubuntu a ne na nestranným Linuxovým serveru. Prostě zkusím LiveCD Ubuntu kvůli GNOME a kdyby OK, tak zkusím na měsíc nainstalovat a uvidím u čeho se víc nas... :) Kubuntu jsem si zatím užil. Víceméně problémy nebyly.

Trošku mě vadí na Linuxu ta citlivost na chyby. Tj. povrtat Wokna tak aby nenastartovali je daleko těžší než Linux (to se mi při testování stává pořád). Ale naopak mě fascinuje ta LOGIKA a možnosti co má Linux. Už abych přešel...

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 28 Února 2008, 13:30:04 »
S live toho moc nevyzkoušíš. Nainstaluj k WINDOWS, nebo na jiný disk, třeba i malý. Live je totiž dobrý na záchranu , ale D Ě S N Ě pomalý.
prostý user
...selským rozumem...

ITGuru

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 28 Února 2008, 13:50:03 »
Ajo - no - tak to asi rovnou přetáhnu přes Kubuntu (mám ho jen na testování).

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #13 kdy: 28 Února 2008, 13:56:23 »

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 28 Února 2008, 14:57:30 »
http://www.slax.org/ ;)
jasně, ten jde nahrát do RAM, nevím jestli by to šlo i s ubuntu...
prostý user
...selským rozumem...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #15 kdy: 28 Února 2008, 15:01:15 »
4 karel.kudrna

>> bohuzel ne, ale kdyby jsi si editoval image cdcka a v nem initrd aby podporoval ramdisk pro tento ucel, dale si to naskriptoval, tak to pujde ;)

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 28 Února 2008, 15:28:40 »
4 karel.kudrna

>> bohuzel ne, ale kdyby jsi si editoval image cdcka a v nem initrd aby podporoval ramdisk pro tento ucel, dale si to naskriptoval, tak to pujde ;)
;D ;D ;D
cože?
prostý user
...selským rozumem...

ITGuru

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 28 Února 2008, 19:37:13 »
No... tak Ubuntu jsem nenahodil vůbec. Nešla mě spustit norm instalace, ani v bezpečným grafickým režimu ani Check CD :'( Asi to teda nezkusím...
Ale to už sem nepatří, takže díky za rady a názory a tuto diskuzi považuji za ukončenou.

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 28 Února 2008, 20:15:26 »
No... tak Ubuntu jsem nenahodil vůbec. Nešla mě spustit norm instalace, ani v bezpečným grafickým režimu ani Check CD :'( Asi to teda nezkusím...
Ale to už sem nepatří, takže díky za rady a názory a tuto diskuzi považuji za ukončenou.
neházej... To je notýsek? hledej acpi=off, noacpi apod, tady na fóru je to Xkrát...taky je možnost instalace z alternate -jo a jinak vítej v klubu (vono to nejde, krucinál proč?)
tady máš literaturu
http://wiki.ubuntu.cz/Kontrola_kvality_CD?highlight=%28cd%29
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD
to druhý důkladně, ať si nesmažeš W
http://wiki.ubuntu.cz/Jak_nainstalovat_Ubuntu
poslední je nehotovej, ale náramně užitečnej, tam je to noacpi ;)
prostý user
...selským rozumem...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.