Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Voice + Video comunicator [Linux <-> Windows]  (Přečteno 7447 krát)

nettezzaumana

• Host
Voice + Video comunicator [Linux <-> Windows]
« kdy: 11 Března 2008, 15:20:32 »
poradte mi prosim nejakou 'easy to use' cestu (myslim protokol .. ?program ..) , jak komunikovat s videem a zvukem mezi Linuxem a Windows .. MSN nejde se zvukem a ve vmware se mi to spoustet nechce ..

diky a zdravi ntz

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re: Voice + Video comunicator [Linux <-> Windows]
« Odpověď #1 kdy: 11 Března 2008, 15:28:22 »
Používám SIP nad asteriskem a klientí SW Ekigu
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #2 kdy: 11 Března 2008, 15:34:00 »
4 merlin >>
diky, neni to pro me, pac ja bezne nekomunikuju ;) ..

jestli je to mozne, bud lehce konkretnejsi (treba UTFG) .. treba link, nebo alespon pojmenuj, co treba aka ::

1) ve woknech nainstaluj xy
2) v linuxu nainstaluj yx (ekigu)
3) mrkni na :: link :: a nastav si to
4) that's it, enjoy by merlin ;)

dikec a zdravi ntz

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 11 Března 2008, 15:41:29 »
1) Ve woknech nainstaluj SW ekiga http://wiki.ekiga.org/index.php/Windows_Users
2) V Linuxu nainstaluj ekigu (ubuntu sudo apt-get install eikga, ostatní distro http://ekiga.org/index.php?rub=5)
3) Pokud máš možnost, na server si nainstaluj SW asterisk a nastav ho (jednoduše např. http://www.abclinuxu.cz/clanky/site/asterisk-voip-ustredna-1-planovani)
Pokud možnost nemáš, využij některého z CZ VoIP operátorů, ale bacha, aby měli zapnutou podporu videa přes SIP

4) Ekigu nastav na spojení pomocí protokolu SIP (jednoduché) a zapni WEBku :)

netz: normálně uvažuju, zda ti někdo nehacknul účet :D
« Poslední změna: 11 Března 2008, 15:52:12 od Petr 'Merlin' Vaněček »
Stiskni CTRL + W ...

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 03 Listopadu 2008, 11:43:13 »
naistaloval jsem Asterisk podle http://www.abclinuxu.cz/clanky/site/asterisk-voip-ustredna-1-planovani) včetně tech konfiguráků ale nevím jak nastavi Ekigu any se připojila k Asterisku :-(

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Listopadu 2008, 17:13:04 »
jaký HW VOIP telefon pro ubuntu???

igst

• Host
« Odpověď #6 kdy: 04 Listopadu 2008, 17:40:35 »
Skype?  ;D

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #7 kdy: 04 Listopadu 2008, 20:00:38 »
Trochu nerozumím otázce - HW telefon (externí krabička) pro SW ubuntu???
Stiskni CTRL + W ...

pivik

• Host
« Odpověď #8 kdy: 04 Listopadu 2008, 20:22:09 »
Skype?  ;D

jj napadlo mě taky hned to nejjednodušší. proč nezkusit tedy jednoduše Skype?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #9 kdy: 04 Listopadu 2008, 20:34:52 »
Třeba pro vlastnosti tohoto "programu" ? Uzavřenosti protokolu? Tuším, že se ptal na VoIP HW telefon, ale nějak mi do toho nepasuje to Ubuntu.
Stiskni CTRL + W ...

xfce

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 04 Listopadu 2008, 21:08:31 »
1) Ve woknech nainstaluj SW ekiga http://wiki.ekiga.org/index.php/Windows_Users
Ekiga nám pod XP padala tak, že jsme nakonec po ztracené hodině museli nainstalovat ten "program". Skype běhalo za 10s bez jedinného problému a nastavila to bez pomoci i BFU protistrana. Je sice pěkný, že se kritizuje uzavřenost atd, ale pokud se nenabídne alespoň trošku rovnocenné otevřené řešení, je tato kritika tak trochu mimo.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #11 kdy: 04 Listopadu 2008, 21:42:58 »
pokud se nenabídne ...

Pokud se zaplatí, tak ji někdo i nabídne. To je hrozně jednoduché. A neexistuje jen ekiga. Jen s ekigou mám dobré zkušenosti. Co se stability týče, nepozoroval jsem problém.
Stiskni CTRL + W ...

xfce

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 05 Listopadu 2008, 00:27:02 »
Pokud se zaplatí, tak ji někdo i nabídne. To je hrozně jednoduché. A neexistuje jen ekiga. Jen s ekigou mám dobré zkušenosti. Co se stability týče, nepozoroval jsem problém.
Tak jsem asi chytnul nějakou špatnou verzi, opravdu to nejelo ani minutu v kuse, aniž by to nepadlo (myslím minutu doslova, nepřeháním).
S tím "se": Skype je zadarmo a funguje výborně. Protistrana si koupila webkamerku a že vyzkoušíme přenos, že si nainstalujeme Skype. Já jsem říkal ať počká, že něco najdu (chtěl jsem najít něco svobodného). Našel jsem Ekigu, hodinu jsme se s tím trápili (ani jsme se nespojili) a pak zcela otrávená protistrana navrhla opět Skype. Rezignoval jsem, nainstaloval taky a jelo to jak víno. Je mi jasné, že samo se nic neudělá, ale nebudu kritizovat Skype za to, že má funkční produkt a že ho lidi používají, když se v rozumné době nedopracují k alternativě. To není kritika, to je konstatování, taky bych radši napsal, že mi Ekiga jela ok a není důvod používat uzavřený protokol.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #13 kdy: 05 Listopadu 2008, 07:49:04 »
Jenže to se právě pletete, že je skype zadarmo. Když vezmu v úvahu jednu jedinou z jeho pokoutných funkcí - tj. funkci proxy serveru pro různé toky hovorů, tak vlastně svou konektivitou a výpočetním výkonem platíte skype za uskutečněné hovory i v rámci jejich sítě. Jinak by totiž museli mít těch serverů (prakticky v každé zemi a řekněme exponovanější lokalitě) daleko více a finančně by to bylo solidně náročné. Možná Vám nevadí ta "troška", co si to vezme, ale co víme o tom, co skype na vašem PC dělá? To není paranoia, to je prostá otázka.

Nekritizuji skype za to, že má funkční produkt a za to, že ho lidé používají, kritizuji způsob, jakým to dělají.
Mimochodem:
http://www.voip-info.org/wiki-Open+Source+VOIP+Software
... vyberte si dle libosti a aktuální potřeby. Třeba některý z nich bude tak stabilní, jak potřebujete.
Stiskni CTRL + W ...

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #14 kdy: 05 Listopadu 2008, 08:17:29 »
Taky jsem se kdysi trapil s rozchazenim Ekigy a OpenWengo - podle mne to stoji oproti Skype za velky kulovy...
Je mi jedno, na cem Skype vydelava, pred pul rokem jsem si koupil 10E skype-kredit do mobilu s Win.mob.6 - a jeste tam mam 6 euro (a to jsem z toho opravdu volal...) Pouzivam Skype uz par let a nejak necitim, ze by Skype na mem PC delal neco spatne...Tu prostou otazku jsem si nedaval a na paranoiu netrpim - anebo ze by?
Neni potreba za kazdou cenu hledat ve vsem strasaky. Napriklad muj kamos zasadne nenakupuje kartickou pres internet (raci zajede 30km na letiste zaplatit letenku u okynka). Nevleze s tim ani do bankomatu, nazaplati tim v supermarketu - je opatrnej. ale o tom, ze kvuli tomu resi neskutecny problemy, moc nemluvi...Proste ma svy zasady a je vylekanej uplne ze vseho - musim se ho zeptat, co ma za sny.
Ja ziju v dnesni dobe a pouzivam veci z dnesni doby. A jestli je tam nejake riziko, tak do toho du s tim, ze to treba fakt muzu byt i ja, kerej za neco zaplati...
Pouzivam Skype, protoze je podle mne nejlepsi, ma ho spousta lidi, nikoho nemusim lamat na neco jineho, bez problemu mluvim, pouzivam webku, chatuju, posilam soubory (az100Mb) a hotovo.
Az bude neco z toho seznamu tak dobre jak Skype, tak se o tom urcite dozvim a budu mit motivaci to vyzkouset. Avsak nejake nejasne bububu - co asi dela Skype na mem pocitaci, mi je sutecne u pr...
« Poslední změna: 05 Listopadu 2008, 08:21:08 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #15 kdy: 05 Listopadu 2008, 08:26:04 »
hase: je to každého volba. A o tom to (naštěstí) je.
Stiskni CTRL + W ...

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 05 Listopadu 2008, 08:29:59 »
Trochu nerozumím otázce - HW telefon (externí krabička) pro SW ubuntu???

Myslel jsem externí krabičku a omlouvám se za nepřesnost,myslel jsem aby to fungovalo pod Linuxem ale jestli se to připojuje pouze na ethernet do nějakého switche tak je to "pod Linuxem" bezpředmětné.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #17 kdy: 05 Listopadu 2008, 08:39:20 »
mira_mo: tak to je pak jasné. Pokud se jedná o krabičku, není lepší volby než například Sipura SPA-2102 ke které připojíte jakýkoliv klasický SLT. Telefony se mi docela osvědčily od Siemensu Gigaset C450 IP,  ale tam je to asi spíše o vkusu.
Stiskni CTRL + W ...

xfce

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 05 Listopadu 2008, 12:49:34 »
Jenže to se právě pletete, že je skype zadarmo. Když vezmu v úvahu jednu jedinou z jeho pokoutných funkcí - tj. funkci proxy serveru pro různé toky hovorů, tak vlastně svou konektivitou a výpočetním výkonem platíte skype za uskutečněné hovory i v rámci jejich sítě. Jinak by totiž museli mít těch serverů (prakticky v každé zemi a řekněme exponovanější lokalitě) daleko více a finančně by to bylo solidně náročné. Možná Vám nevadí ta "troška", co si to vezme, ale co víme o tom, co skype na vašem PC dělá? To není paranoia, to je prostá otázka.
Popravdě mi ta pokoutná funkce nevadí. Pokud je to způsob, jak jim "zaplatit" náklady na vývoj a provoz jinak naprosto bezproblémové věci, proč ne. Já například (když je možnost) tahám přes torrenty. Proč? Protože ulevím centrálním serverům, využiji linku, které mám "nadbytek" a přispěji tím tak trošku ostatním (např. když vyšlo OOo 3.0, padly servery a po dvou dnech jsem měl jen asi 60%, pak jsem mrknul na torrent a za 1/2h to bylo doma - nechal jsem seedovat, ať mají stejnou možnost i ostatní). Navíc zrovna Skype pouštím jen na tu 1/4h hovoru, na kterém se domluvím na Jabberu - a narážím na další "problém" - kdyby se roky neschvalovalo Jingle, vůbec by mě (a spoustu dalších) nějaký Skype nemusel zajímat.

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 06 Listopadu 2008, 08:10:39 »
mira_mo: tak to je pak jasné. Pokud se jedná o krabičku, není lepší volby než například Sipura SPA-2102 ke které připojíte jakýkoliv klasický SLT. Telefony se mi docela osvědčily od Siemensu Gigaset C450 IP,  ale tam je to asi spíše o vkusu.

Toto Sipura SPA-2102  je tedy potřeba pokud bych chtěl volat na běžné telefony"pevné linky,mobily"? a Gigaset C450 IP pokud bych chtěl volat pouze dejme tomu po vnitřní síti?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #20 kdy: 06 Listopadu 2008, 08:18:20 »
xfce: jistě, jenže torrent naprosto veřejně říká, že je tomu tak. Skype tuto skutečnost zamlčuje. Jak jsem psal, nevadí mi jak to funguje, ale způsob, jakým to dělají.

mira_mo: oboje je plnohodnotná VoIP GW, jen ten gigaset má ten telefon součástí brány, zatímco k té bráně musíte telefon teprve připojit.
Stiskni CTRL + W ...

ufaak

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 06 Listopadu 2008, 08:46:55 »
Toto Sipura SPA-2102  je tedy potřeba pokud bych chtěl volat na běžné telefony"pevné linky,mobily"? a Gigaset C450 IP pokud bych chtěl volat pouze dejme tomu po vnitřní síti?
mira_mo: oboje je plnohodnotná VoIP GW, jen ten gigaset má ten telefon součástí brány, zatímco k té bráně musíte telefon teprve připojit.

je potreba uvedomit si zakladni rozdeleni telefonu... analogove a IP telefony... IP telefon staci pripojit "nejak" do internetu, nastavit ho primo vevnitr a telefonuje...

analogovy telefon, aby fungoval pres internet, potrebuje jeste specialni krabicku, tzv. gateway... ta ma v sobe normalni telefonni zasuvku, do ktere pripojis prakticky kterykoliv telefon...

takze je ted na tobe, jestli si poridis branu spolu s telefonem, a nebo rovnou IP telefon... nektere IP telefony se pripojuji rownou na nejaky wifi router, nektere maji mobilni cast a zakladnu, zakladnu pripojujeme do routeru kabelem...

to jen abys mel pri rozhodovani jasno ;)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 06 Listopadu 2008, 10:04:07 »
díky,pochopil jsem :-)

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 07 Listopadu 2008, 08:32:28 »
A co tento telefon,bude funkční s Asteriskem? DCT-100 DECT telefon pro VIP-320

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #24 kdy: 07 Listopadu 2008, 18:57:42 »
Samostatně je to pouze kousek vhodný tak akorát pro zazdění :)

Potřebujete k tomu tu základnu - VIP-320 - ke které se DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) telefon registruje. Pokud dobře vidím, tak VIP-320 má podporu H.323/SIP tj. ano, bude s Asteriskem fungovat.
Stiskni CTRL + W ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.