Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kompilace jadra  (Přečteno 10023 krát)

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« kdy: 20 Června 2006, 14:25:15 »
postupoval jsem podle toho navodu..

a zasek sem se na tomhle

Kód: [Vybrat]
 CC [M]  drivers/usb/net/zd1211/zdusb.o
In file included from drivers/usb/net/zd1211/zdusb.c:41:
drivers/usb/net/zd1211/zddevlist.h:7:2: error: #error "Error in source file, line 35"
make[5]: *** [drivers/usb/net/zd1211/zdusb.o] Error 1
make[4]: *** [drivers/usb/net/zd1211] Error 2
make[3]: *** [drivers/usb/net] Error 2
make[2]: *** [drivers/usb] Error 2
make[1]: *** [drivers] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-source-2.6.15'
make: *** [stamp-build] Error 2
.. co ted? jedna se o original ubuntu jadro 2.6.15-25, jediny co jsem menil: vypnuti SMP a zapnuti bootloga..
..:: be free - use kubuntu ::..

Ondřej Surý

• Host
kompilace jadra
« Odpověď #1 kdy: 20 Června 2006, 20:26:12 »
drivers/usb/net/zd1211/zddevlist.h

chtelo by to videt ty radky okolo, zjevne se spustila nejaka kombinace podminek nastaveni v .config...  chce to zaroven i zkopirovat /boot/config-2.6.15-25-??? do .config...  a pouzil bych config, ktery je rovnou bez SMP

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #2 kdy: 20 Června 2006, 21:10:46 »
jako .config jsem prave pouzil /boot/config-2.6.15-25-686 (aspon doufam) a v nem sem zmenil:

1. typ procesoru na Pentium M
2. vypnul SMP
3. zapnul bootlogo

kompilaci spoustim tak to:
make-kpkg -initrd -append-to-version=-sweetie kernel_image kernel_headers

vypis dodam

Ondřej Surý

• Host
kompilace jadra
« Odpověď #3 kdy: 20 Června 2006, 21:56:47 »
Pokud jste použil /boot/config-2.6.15-25-686, tak tam nemohlo být zapnuté SMP.

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #4 kdy: 20 Června 2006, 22:10:27 »
bohuzel je ... uname -a nelze

vypis kompilace;
http://zigi.sh.cvut.cz/temp/kernel_comp.txt

Ondřej Surý

• Host
kompilace jadra
« Odpověď #5 kdy: 20 Června 2006, 22:31:05 »
To jste mě nepochopil, já chtěl vidět řádky okolo toho erroru v souboru:

drivers/usb/net/zd1211/zddevlist.h

Aby bylo vidět, co to vlastně spustilo.

Ondřej Surý

• Host
kompilace jadra
« Odpověď #6 kdy: 20 Června 2006, 22:33:29 »
Protože tenhle error vzniknul cíleně na popud autora toho souboru, tak aby nešel zkompilovat pokud jsou nějaké určité vstupní podmínky...  a těch se chci dopátrat.  Nejspíš bude potřeba vypnout/zapnout ještě něco v jádře.

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #7 kdy: 23 Června 2006, 07:19:38 »
tak sem ten otravnej driver vyhodil, nebyl cas resit proc a navic ho nepotrebuju..

stale mi nechodi to logo tucka v levym hornim rohu behem bootu systemu, podarilo se to uz nekomu?

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
kompilace jadra
« Odpověď #8 kdy: 23 Června 2006, 07:25:55 »
Jasne ze jo :-) Chce to mit podporu framebufferu a zakompilovane logo, tot vse, pokud vim :-)  J
PS: S jakym vga=xxx bootojes? Vim, ze se mi stalo, kdyz jsem vga nemel nadefinovane, ze ackoliv tam Tuxik byl, tak se nezobrazil, domnivam se, ze "byl nad viditelnou oblasti", ale to se mi stalo jednou...a nebo byla chyba mezi klavesnici a zidli, kdoz vi...ale urcite si nastav vga.
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #9 kdy: 23 Června 2006, 07:43:01 »
pouzivam VGA=791 .. coz by melo byt 1024x768 16bit a mazu parametr splash

framebuffer je standartne(u ubuntu) zarazenej do jadra, ja pridaval jen to bootlogo (tedy z tech tri nabizenych jen to z 224 barev)

pozn.: pri tom bootovani se mi zobrazi jen cerna obrazovka , resp. nic se nezobrazuje

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
kompilace jadra
« Odpověď #10 kdy: 23 Června 2006, 14:43:17 »
Aha...jasne, promin, zapomnel jsem ,ze to delas z distribucniho...No to nevim, kdyz budu cas, tak to mozna testnu :-) J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #11 kdy: 02 Července 2006, 13:22:09 »
Citace: botanicus
Aha...jasne, promin, zapomnel jsem ,ze to delas z distribucniho...No to nevim, kdyz budu cas, tak to mozna testnu :-) J
nepovedlo se ti to?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
kompilace jadra
« Odpověď #12 kdy: 14 Srpna 2006, 09:42:04 »
Mně se zase stalo, po kompilaci z distribučního jádra (po oldconfigu jsem měnil pouze typ procesoru (viz dole), že jádro sice nabootovalo do GUI, ale i když jsem měl zapnutý bootsplash tak po dobu bootu bylo černo, a v X-kách pokud jsem potřeboval přepnout na konzoli, třeba Alt-F1, tak místo textového režimu jsem měl rozsypané zrní po ploše. Spouštěl jsem kompilaci podobně jako zigi, taky podle návodu:
sudo make-kpkg -initrd -append-to-version=-glidingfly kernel_image kernel_headers
Takže se to jádro nedá použít a já nevím co s tím. Štve mně totiž, že implicitně v distribučním jádře 2.6.15-26-386, které používám standartně, je jako typ procesoru zvolen i486 což vůbec neodpovídá realitě dneska snad už nikde (kdyby aspoň tam byl zvolen typ i386). Vnímám to jako chybu, ale nevím jak kompilovat jádro tak, aby normálně fungovalo jako distribuční, ale s mými změnami.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
kompilace jadra
« Odpověď #13 kdy: 14 Srpna 2006, 14:19:06 »
A kde je najaký dobrý návod na kompiláciu pre Ubuntu? Najlepšie v SK alebo CZ jazyku?

---Edit:---

ou.. tak nič. Už mám návod:

http://wiki.ubuntu.cz/Kompilace_kernelu
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
kompilace jadra
« Odpověď #14 kdy: 14 Srpna 2006, 22:52:20 »
No tak přesně podle toho návodu a ještě zde http://doc.gwos.org/index.php/Kernel_Compilation_Dapper jsem to dělal. A dokonce i když startuju v recovery módu, vůbec nemám konzoli. Je černo. Tak kde dělám chybu?

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #15 kdy: 15 Srpna 2006, 06:13:14 »
podle me  (nemam to jeste otestovano) nechybeji ti nejake moduly (framebuffer atd.) v /boot/init*.img nebo to mas natvrdo zakompilovane do jadra

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
kompilace jadra
« Odpověď #16 kdy: 15 Srpna 2006, 08:34:19 »
No něco chybí určitě, ale nevím zrovna co! Zkrátka vzal jsem linux-source-2.6.15 z repozitářů a rozbalil. Šoupl do něj config-2.6.15-26-386 jako .config z /boot. Tím jsem obešel oldconfig. Spustil jsem sudo menu xconfig (je to krásně přehledné) a změnil co jsem chtěl (procesor, himem, chipset). No a apk už sudo make-kpkg clean atd... a vytvořily se mi baličky headers a image. Ty nainstaloval s výše uvedeným výsledkem.
To nové jádro jede v GUI perfektně, ale bez textovejch konzolí. To zkrátka nechápu proč. Tím je samozřejmně nepoužitelné. Tohle chci fakt dořešit, páč mám opravdu celkem zvláštní konfiguraci a chci to optimálizovat.

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #17 kdy: 15 Srpna 2006, 09:05:34 »
a jaky mas parametry jadra pri bootu

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
kompilace jadra
« Odpověď #18 kdy: 15 Srpna 2006, 10:42:43 »
Pokud myslíš toto:
Kód: [Vybrat]
title Ubuntu, kernel 2.6.15-23-386
root  (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-386 root=/dev/hda1 ro vga=788 quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-386
savedefault
boot

title Ubuntu, kernel 2.6.15-23-386 (recovery mode)
root  (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-386 root=/dev/hda1 ro vga=788 single
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-386
boot
Pouze je tam přidáno to nové jádro analogicky. Momentálně ho mám odinstalováno.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
kompilace jadra
« Odpověď #19 kdy: 17 Srpna 2006, 20:34:37 »
Podařilo se mi to opravit tak, že jsem podporu pro framebuffer nekompiloval jako modul, přestože v původním konfigu jako modul je. Dal jsem ho přímo do jádra. Má to však nevýhodu, když jsem chtěl nainstalovat nvidia-glx-legacy tak to řve proti. Domnívám se, že to bude chtít zakompilovat i modules-image pro nvidia-legacy-source. Co myslíte? Kompilace jádra na tomto HW trvá skoro 5 hodin :O CPU má velmi slabou FPU.

zigi

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #20 kdy: 19 Září 2006, 18:52:14 »
nejaka zmena, podarilo se?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
kompilace jadra
« Odpověď #21 kdy: 19 Září 2006, 19:03:49 »
Po té epizodě viz výše jsem s oním vlastním jádrem kousek času pracoval. Avšak usoudil jsem na základě interakce, že to vlastně němá žádnou cenu z hlediska celkové odezvy. Pochopil jsem, že kompilace jádra má smysl pouze ve velmi speciálních případech, což ten můj není. Zkrátka počítadlo pracovalo se stejným nasazením jako s originálním jádrem. No nicméně mi to pomohlo proniknout hlouběji do problematiky linuxu obecně, čemuž jsem velmi rád.

kriloter

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #22 kdy: 20 Září 2006, 14:23:02 »
Citace: GlidingFLY
Po té epizodě viz výše jsem s oním vlastním jádrem kousek času pracoval. Avšak usoudil jsem na základě interakce, že to vlastně němá žádnou cenu z hlediska celkové odezvy. Pochopil jsem, že kompilace jádra má smysl pouze ve velmi speciálních případech, což ten můj není. Zkrátka počítadlo pracovalo se stejným nasazením jako s originálním jádrem. No nicméně mi to pomohlo proniknout hlouběji do problematiky linuxu obecně, čemuž jsem velmi rád.
No,dovolim si nesuhlasit.Ja som tento tyzden presiel na egdy a hned som aj skompiloval jadro,podla navodu na wiki.Rozdiel je znacny,jednak v rychlosti bootovania a potom aj pri odozve aplikacii.Je to ovela sviznejsie.Lenze ja som to jadro prerobil uplne,povyhadzoval som vsetko zbytocne ... Ved nema vyznam kompilovat jadro ked tam nechas takmer vsetky povodne nastavenia.Inac,su tusim 3 odporucane veci,ktore zmenit koli performance na desktope.Teraz ich neviem presne pomenovat,ale keby som pozrel do konfigu tak viem.A co sa tyka tvojho framebufferu,pisal si,ze sa ti to bilo s ovladacmi k nvidii.Podla mna je to preto,lebo si pre framebuffer pouzil nvidiacky driver,fb_nvidia alebo podobny.Do framebufferu nema vyznam davat nieco ine ako klasicky vesa driver.
Ja som inac daval jadro 2.6.17.11.
Ako som updatol na edgy,pri boote mi nejdu ziadne vypisy,snazim sa to nejako poriesit,ale zatial bezvysledne.A co sa tyka usplashu,tak ten som rovno vyhodil,naco to je.

Takze na zaver,ked sa s jadrom pohrate a nastavite ho dobre,zarucujem vam badatelny rozdiel ...
A moduly kompilovat rozumne,nie vsetko zas ... neuskodi to,ale neumerne to predlzuje celkovy kompilaciu jadra,original jadro s defaultnym konfigom mi kompilovalo cca 45 minut a to mam 3000XP+ :o)

kriloter

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #23 kdy: 20 Září 2006, 14:25:17 »
Citace: GlidingFLY
Podařilo se mi to opravit tak, že jsem podporu pro framebuffer nekompiloval jako modul, přestože v původním konfigu jako modul je. Dal jsem ho přímo do jádra. Má to však nevýhodu, když jsem chtěl nainstalovat nvidia-glx-legacy tak to řve proti. Domnívám se, že to bude chtít zakompilovat i modules-image pro nvidia-legacy-source. Co myslíte? Kompilace jádra na tomto HW trvá skoro 5 hodin :O CPU má velmi slabou FPU.
drivre k nvidii zasadne instalujem original,priamo z nvidie,ziadne shity z repozitarov ...
staci stiahnut instalacny skript z www.nvidia.com.
ono si to potom aj nakompiluje vlastny nvidia-kernel ... len treba mat zdrojaky jadra,minimalne linux_headers ...
nevyhoda je v tom,ze pri kazdej zmene jadra treba prekompilovat aj nvidiu ... ale to je zalezitost max 5 minut ...

kriloter

• Aktivní člen
  • *
kompilace jadra
« Odpověď #24 kdy: 20 Září 2006, 14:27:29 »
Citace: vadimo
A kde je najaký dobrý návod na kompiláciu pre Ubuntu? Najlepšie v SK alebo CZ jazyku?

---Edit:---

ou.. tak nič. Už mám návod:

http://wiki.ubuntu.cz/Kompilace_kernelu
navod je to dobry,len ti velmi nepomoze pri nastavovani jadra,co si myslim je ta najpodstatnejsia vec ...
z generic jadra treba vyhodit polovicu veci minimalne ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.