Ja používam Ubuntu GG s GNOME 2.20.1 (kuknite do podpisu) a základným metacity. Je treba povedať, že občas to je pomalé, ale v porovnaní s XP s nainštalovaným AVG a Keriom beží Ubuntu rýchlejšie a spoľahlivejšie. Žiadne spomaľovanie pri dlhom zapnutí. Po 10-12 hodinách beží Ubuntu stále rovnako rýchlo ako pri spustení. Keď som mal XP, po 2 hodinách išiel výkon dole. Bolo cítiť, že by to chcelo reštart.
Samozrejme, na P II 333 MHz a iba 256 MB RAM to asi až také super nebude. Najviac tá RAMka. U mňa momentálne Ubuntu s GNOME, Evolution, Firefoxm, Pidginom a mail notifierom + nejaké ďalšie applety: RAM 239 MB Swap 34 MB.
Ak by ste nahradili OpenOffice za AbiWord a Gnumeric, bolo by to asi lepšie.
Súhlasím však, že ten PC ešte nie je vykopávka, aj s ním sa dá Ubuntu používať. Možno ale budú robiť problémy aplikácie. Najmä Firefox s veľkým množstvom tabov, OpenOffice s veľkými dokumentami a prezentáciami.
Amarok - CPU asi pobeží pri prehrávaní aj na 60% - 80 %. U mňa to tak bolo. Horšie boli na tom QuodLibet, Exaile a Listen. Rhythmbox by mal byť v pohode. Príp. audacious alebo najlepšie XMMS.
Pidgin - v pohode.
Takže skúste nainštalovať cez Alternate CD, inštalačka by mala byť presne rovnaká ako v Live CD (opravte ma ak sa mýlim, na posledy som takto inštaloval Ubuntu 5.10

to bola klasická stará debian inštalačka).
Ak nebude PC na GNOME stačiť, môžete vyskúsať Xubuntu na novú partíciu. Príp. doinštalovať do Ubuntu nové prostredie - XFCE. Príkazom v termináli:
sudo apt-get install xubuntu-desktopPríp. cez Synaptic, ak nemáte rád terminál, balík:
xubuntu-desktopTen PC ešte určite nie je do starého železa! Nenechajme sa ovplyvniť MS a ich super 8GB Vistou

EDIT:
A konečne k téme
: Mne beží GNOME teda Ubuntu v pohode. Kubuntu teda KDE 3.5.8 išlo u mňa cca 2x pomalšie

Pekný deň
EDIT2: Super zvukovka AWE 64.. tiež som kedysi mal, naneštastie už mám integrovanú