V prosinci jsem se zúčastnil konference Linux do škol na Ministerstvu školství a tam se probíralo hodně problémů s nasazením Linuxu ve školách. Viz. můj
článek o konferenciOsobně si myslím, že největším problémem je neinformovanost a rigidita učitelů, popřípadě správců školních sítí. O Linuxu mají minimální povědomí a učitelé informatiky na základní škole mají mnohdy i slabší počítačové schopnosti, takže jsou rádi, že obhospodaří Windows, které znají, a vyznají se v těch pár programech, které musí učit. Navíc proč by měli přecházet na Linux? Na licencích ušetří škola, ale myslíte, že náklady vynaložené tím, že se musí daný učitel naučit něco nového, mu škola zaplatí? Ani omylem. Bavil jsem se s jedním učitelem, který byl vždy nakloněný Linuxu. Říkal mi, že by rád ve škole migroval, ale že mu v tom vedení školy nepomůže, ani mu nedá finance na nějaké studijní materiály, o zaplacení volného času stráveného nad tímto problémem nemůže být ani řeč.
Řešit by se to podle mě mělo na centrální úrovni. Vláda a Ministerstvo školství, případně EU, by si měly uvědomit, že současný monopol MS pro ně není dlouhodobě žádoucí a místo pokut raději dát šanci alternativám ve školství. Měly by vzniknout nějaké metodické plány pro výuku Linuxu, OpenOffice.org atd., školení učitelů,... Dokud to všechno bude záležet jen na akci individuálního učitele, tak Linux bude opravdu jen na pár školách, kde učí fanda Linuxu. Tento týden byla zveřejněná zpráva o tom, že vláda podepsala novou smlouvu s MS, takže v tomto směru asi nemůžeme čekat žádné zlepšení, bohužel.
Jinak když tady byla narážka na to LinKonto. Není to zdaleka jediné účetnictví pod Linuxem. Psal jsem bakalářskou práci na téma Účetní systémy na platformě Linux, takže o tom mám docela přehled. Kdyby měl někdo zájem, můžu poslat.