Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ceske skolstvi  (Přečteno 9992 krát)

jonnyb

• Návštěvník
  • VSB TUO FEI 2.
ceske skolstvi
« kdy: 25 Března 2008, 18:37:48 »
tak jsem si cetl nejaky clanek..... klk by staly windows na x. stanic  a jsou to statisice korun, hned jsem si stim spojil proc vlastne skoly prevazne nepouzivaji Linux misto MS windows? vzdyt by usetrili mnoho penez asi se shodnem ze pokud se bavime o cele CR a treba vsech zakladnich skolach ze by stat usetril miliony, protoze ms windows potrebuje i nejaky antivirus a nejake dalsi aplikace pro bezpecnost systemu. Takze nevim proc ty prachy tecou do ha.zlu  8) (microsoftu do kapsy)
» µATX Intel® P5GC-VM, CPU Intel® Core™2 Duo, ZEPPELIN DDR2 (2x1GB), HDD WD 10GB,  ATI Radeon 2600 pro * 8.04 Hardy Heron
«
» Notebook A3HF «

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
Re: ceske skolstvi
« Odpověď #1 kdy: 25 Března 2008, 18:48:49 »
to je pravda
za prve ucitel stejne nebude zajímat Linux ve základní školách
za druhe nevi co to je a mysli ze je k nicemu
ale některé školy v základkách používá linux ale méně  :(
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

jonnyb

• Návštěvník
  • VSB TUO FEI 2.
« Odpověď #2 kdy: 25 Března 2008, 18:55:16 »
nedavno jsem zacal pouzivat linux a troufnu si rict ze dneska je tak jednoduchy jak window$ teda Ubuntu :-) deti na zakladnich skolach nepotrebujou hry a proto nepotrebujou Windows.

kazdopadne si myslim ze ty stroje ve skolach by byly ve vetsim bezpeci pod linuxem nez pod windowsem, nedavno jsem dodelal ss a dobre si pamatuju jak jsme tam ten windows prasili :-D treba virama tusim ze tam snad ani nebyl antivir, je to lenost a pohdlnost tech IT ucitelu ci spravcu na zakladnich skolach?
» µATX Intel® P5GC-VM, CPU Intel® Core™2 Duo, ZEPPELIN DDR2 (2x1GB), HDD WD 10GB,  ATI Radeon 2600 pro * 8.04 Hardy Heron
«
» Notebook A3HF «

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #3 kdy: 25 Března 2008, 19:00:02 »
Spíše jejich neznalost anebo malá používanost Linuxu.
My na obchodní akademii máme Linux akorát na serveru. Na ostatních PC je Windows, NOD a MS Word. Když jsem se ptal na to, proč se nepoužívá OpenOffice a platí se drahé peníze za Word, tak mi bylo odpovězeno, že by rádi vyučovali v OpenOffice, ale že je stále větší pravděpodobnost, že se v budoucí práci i jinde studenti setkají s Wordem než s OpenOffice, navíc že OpenOffice jsou stále ještě dost zbugované (tohle bych ani netvrdil).
Máme ve škole něco jako školní radu, zkusím tam v dalším ročníku kdyžtak něco o používání Linuxu navrhnout (tedy pokud tam v dalším ročníku ještě budu)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #4 kdy: 25 Března 2008, 19:01:06 »
to máš pravdu a snažil jsem ve škole propagovat Ubuntu (edubuntu) a moje přednáška nezaujala...protože učitel bojí pro woknáře a taky programy nic moc  >:(

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 25 Března 2008, 19:02:05 »
1. Microsoft se může přetrhnout, aby vyšel školám vstříc.

2. O nějakém linuxu nemají školy často ani ponětí a pokud mají, tak jen velmi malé (a mylné).

3. Indoš -- megalomanský projekt, který by se taky mohl jmenovat Windoš...

4. Lenost učitelů, vedení a správců sítí.

5. Výukové programy -- za prvé pro Linux sice jsou, ale ne zas tak moc, za druhé školy mají často draze zakoupené licence na konkrétní programy, které jsou Windows-only, a proto nechtějí přejít...

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #6 kdy: 25 Března 2008, 19:05:30 »

4. Lenost učitelů, vedení a správců sítí.

5. Výukové programy -- za prvé pro Linux sice jsou, ale ne zas tak moc, za druhé školy mají často draze zakoupené licence na konkrétní programy, které jsou Windows-only, a proto nechtějí přejít...
No právě, vojto toto názor fakt souhlasím....Naše škola má nelegální cd Office 2003, Adobe je nelegální, Corel je origoš ale pěkně za peněz ale zlobí program
Náš Učitel je liny jak prase...on něco slibuje o zlepšení stránek škol a nic ho neudělal prostě je vykašlal, měl hodně zavirovaní počítače, tak musel do opraváře, to je fakt strašný....za pár let snad já budu učitelem Informatiky a budu zabývat o Linux Ubuntu  ;)
« Poslední změna: 25 Března 2008, 19:07:25 od Darek "ADIO45" Zabdyr »

jonnyb

• Návštěvník
  • VSB TUO FEI 2.
« Odpověď #7 kdy: 25 Března 2008, 19:06:55 »
K linuxu me privedla vlastne moje VS a muzu rict ze snad na kazdem pc krom par vyjimek je linux ta nejmenovana skola je VSB v ostrave je tam vsechna klasika Open office, Gimp atd... vlastne tam jsou vsude nahozeny Ubuntu na nekterych pc starsi jadra takze obcas problem s usb flash disky :-D ale to se nejak spravi, samozrejme tam jsou i windows protoze fakulta elektrotechniky a informatiky neni jedina co pouziva ty stroje.
«
» Notebook A3HF «

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #8 kdy: 25 Března 2008, 19:11:52 »
Vysoké školy jsou úplně něco jiného -- tam "sedí" odborníci, takže je normální, že na technicky a přírodovědně zaměřených školách je Linux/Unix běžná věc...

(U nás taky -- počítače běžně buď dualboot nebo čistě Linux (někde se taky možná válí Solaris) -- FJFI ČVUT).

Myro

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Bill
« Odpověď #9 kdy: 25 Března 2008, 19:31:54 »
U nás (stavebné učilište) dokáže profesor maximálne na Linux ukázať prstom a povedať ÓóóÓó!
Profesori sú už trochu po záruke  takže sa im nič nové učiť nechce a ani na to nevidia dôvod.
CPU: Sempron 2800 1,612 Ghz @ 1,800 Ghz. HDD: Seagate 160 GB,Seagate 40 GB. RAM: 1512 MB. Grafika: Nvidia Geforce 6100 OS: Ubuntu HH 8.04.3 Windows XP CZ
Acer Extensa 5620 : Ubuntu HH 8.04.3 / OpenSuse 11 + KDE

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #10 kdy: 25 Března 2008, 19:39:23 »
ja som mal na strednej profesorku, co ucila programovanie a veci IT s tym spojene. Za cele 4 roky sa tam snazila presadit linux do PC ucebni no neuspesne. Ktovie ako je to tam teraz ci sa jej to podarilo.
Hlavnym dovodom bola bezpecnost ked do internetovej ucebne voslo 20 sliepok a kazda hned sla na 30 zavirenych stranok a uz mohla profka cely vecer stravit v skole reinstalom vsetkych 20 PC a nastavovanim celej siete.

jedina profka co bezala s IT dobou a neostala sediet pri Didaktikoch....takych by malo byt co najviac

Pavelp

• Host
« Odpověď #11 kdy: 25 Března 2008, 19:41:09 »
Citace
proč se nepoužívá OpenOffice a platí se drahé peníze za Word, tak mi bylo odpovězeno, že by rádi vyučovali v OpenOffice, ale že je stále větší pravděpodobnost, že se v budoucí práci i jinde studenti setkají s Wordem než s OpenOffice, navíc že OpenOffice jsou stále ještě dost zbugované (tohle bych ani netvrdil).

A maji pravdu.
Priklad z praxe. Firma zakoupi novy software na vypocet mezd. Software ve vsech smerech temer dokonaly, s mnoha moznostmi vystupu. Jeden z nich - pridavny modul se nazyva Excelent. Modri uz vedi, k cemu asi slouzi a s jakym softwarem bude - _velmi_uzce_ - spolupracovat. A tak i kdyz temer na celem oddeleni pouziva Open Office, je (firma) donucena alespon na jedno PC ten soft koupit.
Pokud se tyce toho zabugovani OO, nenazval bych to zabugovanim, ale urcita nekompatibilta formatu je, at si kdo rika co chce. Neni to ted ve verzi 2.x uz tak kriticke, ale porad to "neni ono". A zrejme asi nikdy nebude.

Pavelp

• Host
« Odpověď #12 kdy: 25 Března 2008, 19:44:58 »

To je proste kapitalismus. Maji prostredky, maji moc, maji vahu. Mohou si to dovolit, a tezko jim v tom nekdo zabrani. Je to marketingova strategie a uprimne, byli by na hlavu padli, kdyby to nedelali !!
Obcanske sdruzeni porad jeste tape jak naplnit program ?

« Poslední změna: 25 Března 2008, 19:48:34 od Pavelp »

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #13 kdy: 25 Března 2008, 19:47:09 »
Microsoft chce být hlavní v první místě....kéž bych Ubuntu tak byl první místo tak budu moc vděčný  :P

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #14 kdy: 25 Března 2008, 19:48:07 »
To je proste kapitalismus. Maji prostredky, maji moc, maji vahu. Mohou si to dovolit, a tezko jim v tom nekdo zabrani. Je to marketingova strategie a uprimne, byli by na hlavu padli, kdyby to nedelali !!

Je netvrdím, že je to "špatné", já jen uvádím důvod, proč jsou na školách produkty MS nasazeny ;)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #15 kdy: 25 Března 2008, 19:59:35 »
Pár škol už mi pod rukama také prošlo a není pravda, že by vše byl jen Windows - dost často jsou to i řešení "půl napůl"
Bohužel už jsem se také setkal s tím, že škola "nutně" potřebovala nějaký nový produkt, který komplexněji řešil plánování a organizaci školy (rozvrhy, platy, knihovna atd.) - nový produkt ovšem vyžadoval MSSQL databázi a bylo "vymalováno". Linuxový server musel ustoupit, tím pádem i snaha některých učitelů (kteří jej spravovali) následkem čehož ustoupil i dualboot. Nevidím ani tak problém v otázce Windows/Linux jako spíš v otázce programů. Pseudoprogram, který je ve Windows (např. v Delphi) napsaný za 5 minut, využívá maximálně zdrojů systému a světe div se i Office, pak logicky není ani portovatelný. A to je ten problém. Nikdo se s nikým po prodeji bavit nebude. Proč taky - děláme to tak jak to děláme, koupili jste to s vědomím toho, že to tak je, tak nás nechte být. Jenže on je problém i pokud se člověk snaží najít něco, co by splňovalo požadavky koncových uživatelů (BFU) a zároveň běželo na Linuxu. Vždyť se stačí podívat jen na problém s účetnictvím. A lituji, ale Linkonto mé představy nenaplňuje :(
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Teyras

• Aktivní člen
  • *
  • $life = "fight";
« Odpověď #16 kdy: 26 Března 2008, 21:31:27 »
Školy... Je to těžký, u nás jsou wokna, na některých PC je dualboot s Debianem, ale upřímně moc nechápu, jak to tam vlastně je... Na těch woknech jsou většinou ty věci co se učej, takže Office, Pascal a Delphi, sem tam nějaké výukové aplikace, ale za tu dobu co na tý škole jsem jsem ještě žádnou neviděl běžet... Učitelé jsou konzervativní, sice máme na počítačích vedle M$ Office i OO.org, ale vyučuje se jen v těch microsoftích, i když jsou podle mě horší... Síť je taky dobrá katastrofa... Chápu, že nemá moc smysl instalovat Linux, když se všude používají widle, ale bylo by dobrý šířit aspoň nějakou základní osvětu... Málokdo dneska pořádně ví, co to Linux je...
AMD Athlon X2 4400+, 2GB DDR2, Asus GeForce EN8600GT 512MB DDR3, Seagate Barracuda 7200.10 160GB SATAII, Seagate Barracuda 7200.10 120GB IDE
Arch Linux, KDEmod 4.2

Pavel Půlpán

« Odpověď #17 kdy: 27 Března 2008, 13:16:14 »
...
Obcanske sdruzeni porad jeste tape jak naplnit program ?
...

Možná to opravdu stojí na zamyšlením, proč je na tom u nás to školství tak jednoznačně. Prachy jsou dneska číslo jedna, zvlášť u nás, ale nechce se mi věřit, že by s tím šikovný český ručičky něco nemohli udělat... 8)

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #18 kdy: 27 Března 2008, 13:59:14 »
V prosinci jsem se zúčastnil konference Linux do škol na Ministerstvu školství a tam se probíralo hodně problémů s nasazením Linuxu ve školách. Viz. můj článek o konferenci
Osobně si myslím, že největším problémem je neinformovanost a rigidita učitelů, popřípadě správců školních sítí. O Linuxu mají minimální povědomí a učitelé informatiky na základní škole mají mnohdy i slabší počítačové schopnosti, takže jsou rádi, že obhospodaří Windows, které znají, a vyznají se v těch pár programech, které musí učit. Navíc proč by měli přecházet na Linux? Na licencích ušetří škola, ale myslíte, že náklady vynaložené tím, že se musí daný učitel naučit něco nového, mu škola zaplatí? Ani omylem. Bavil jsem se s jedním učitelem, který byl vždy nakloněný Linuxu. Říkal mi, že by rád ve škole migroval, ale že mu v tom vedení školy nepomůže, ani mu nedá finance na nějaké studijní materiály, o zaplacení volného času stráveného nad tímto problémem nemůže být ani řeč.
Řešit by se to podle mě mělo na centrální úrovni. Vláda a Ministerstvo školství, případně EU, by si měly uvědomit, že současný monopol MS pro ně není dlouhodobě žádoucí a místo pokut raději dát šanci alternativám ve školství. Měly by vzniknout nějaké metodické plány pro výuku Linuxu, OpenOffice.org atd., školení učitelů,... Dokud to všechno bude záležet jen na akci individuálního učitele, tak Linux bude opravdu jen na pár školách, kde učí fanda Linuxu. Tento týden byla zveřejněná zpráva o tom, že vláda podepsala novou smlouvu s MS, takže v tomto směru asi nemůžeme čekat žádné zlepšení, bohužel.

Jinak když tady byla narážka na to LinKonto. Není to zdaleka jediné účetnictví pod Linuxem. Psal jsem bakalářskou práci na téma Účetní systémy na platformě Linux, takže o tom mám docela přehled. Kdyby měl někdo zájem, můžu poslat.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #19 kdy: 27 Března 2008, 15:29:40 »

Jinak když tady byla narážka na to LinKonto. Není to zdaleka jediné účetnictví pod Linuxem. Psal jsem bakalářskou práci na téma Účetní systémy na platformě Linux, takže o tom mám docela přehled. Kdyby měl někdo zájem, můžu poslat.
Zájem bych měl (kontakt v profilu nebo na wiki). Netvrdím, že si to přečtu, ale dám si to do přetekájící složky "K přečtení" :).

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #20 kdy: 27 Března 2008, 15:49:03 »
<< :D

a to si predstavte, kdyby treba vetsina malych a strednich firem presla na Linux. Firma, pro kterou ted delam "drafted", ma 4 windows 2003 servery a nekolik (cca 20) stanic .. ale co oni tam maj! to jim vubec nefunguje, maj to totalne rozsypany, nic nejde to co se nahodou spusti, tak stejne spadne !! a co je na tom nejhorsi, oni sezrali microsoftu, ze bez nej to muze bejt uz jenom horsi! ..

<< pac tohle si ti prosteckove (vc. admina s VS) mysli .. ja bejt sefem, tak admina necham vyhnat psama, osobne ho vymrskam z budovy az k metru ...

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #21 kdy: 27 Března 2008, 15:59:19 »

Sem s tím :) Pokud to splní mé (myslím si vcelku minimalistické) nároky, budu hlásat a pět ódy :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 27 Března 2008, 16:35:33 »
<< :D

a to si predstavte, kdyby treba vetsina malych a strednich firem presla na Linux. Firma, pro kterou ted delam "drafted", ma 4 windows 2003 servery a nekolik (cca 20) stanic .. ale co oni tam maj! to jim vubec nefunguje, maj to totalne rozsypany, nic nejde to co se nahodou spusti, tak stejne spadne !! a co je na tom nejhorsi, oni sezrali microsoftu, ze bez nej to muze bejt uz jenom horsi! ..

<< pac tohle si ti prosteckove (vc. admina s VS) mysli .. ja bejt sefem, tak admina necham vyhnat psama, osobne ho vymrskam z budovy az k metru ...

;D ;D ;D ;D ;D

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Pavel Půlpán

« Odpověď #23 kdy: 27 Března 2008, 16:41:42 »
4ntz: To je tamta firma cos mi o ní minulej tejden říkal? Jesli jo tak ti pučim psa... ;D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #24 kdy: 27 Března 2008, 16:44:04 »
4 diwoczaak
pujc. uz mam jednoho jezevcika a jednoho totalne lineho a mirumilovneho retrievra .. potrbuju velkeho, silneho a hlasiteho .. moje psi smecka nikoho nevyzene

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.