K+
Až my ochotní, tu na fóru, se přestanem ptát " ...a ve Windows ti to chodí?"
Nad tímhle jsem se zamyslel, máte pravdu. Vidím to tak že dlouholetá praxe s Windows je asi zarytá pod kůží více než si chci připouštět. Ve Windows mám jistotu kam sáhnout, v případě nalezení řešení nějakého problému na webu dokážu většinou předem posoudit co si z kterého návodu mám vybrat a zda vůbec povede k úspěšnému řešení.
V Linuxu se budu muset ještě dlouhý čas učit abych získal přehled a zkušenosti a osobně pochybuji, že někdy získám "jistotu" že nějaké řešení které jsem vyzkoušel bude fungovat třeba i za půl roku. Je to asi daň za ten krásný a překotný vývoj a zlepšování, na rozdíl od Windows, kterých nová verze vychází jednou za dlouhý čas.
(K Linuxu jsem se dostal tak že jsem řekl WOW, tudy cesta pro mne nevede, chci mít možnost volby a ne si nechat poroučet od systému, který si myslí že ví lépe než já jakého cíle chci dosáhnout a zaplavuje mne různými wizardy které nechci. Kdyby již při instalaci byla volba "chci/nechci používat parodii na umělou inteligenci" tak jsem asi Linux na desktopu nikdy neměl (pokud pominu to, že prodávali betaverzi kterou označovali za plnou, že jimi certifikované drivery vyvolávaly BSOD, že pro mne hlavní lákadla - rozpoznávání písma a hlasu fungovaly špatně a navíc jen v angličtině (i když jsem měl koupenou českou verzi a rozpoznávat písmo zvládal už starý Palm Vx...).
Takže nyní mám na tabletu Hardyho, který mi písmo a hlas také nerozpoznává, a dokonce ani nereaguje na pero - ale jsem spokojenější protože tuto funkčnost mi nikdo nesliboval a časem stejně bude. Antibordel programy také nepotřebuji. Na domácích počítačích - u mne dualboot, ve win jsem už pár měsíců nebyl a přítelkyně přichází Linuxu také na chuť, děti Windows XP kvůli hrám, htpc letos bude zřejmě na Kubuntu (linuxmce) nebo čemkoliv jiném co si budu moci upravit aby fungovalo přesně tak jak já chci, aby fungovalo a vypadalo. V práci mám na stole 3 počítače - 1) Windows XP se spoustou nástrojů na správu sítě pár set Windows počítačů, 2) testovací s různými systémy 3) Ubuntu pro volné chvíle. V síti mám také několik Windows 2003 serverů, 1x jednoúčelový s OpenBSD 3.5, 2x videoserver který jsem stavěl nad GG ubuntu-server (+getstream, vdr, vlc), radius a ostatní řízení infrastruktury mi už také jede nad ubuntu-server.
Pár kolegů, kteří přišli s tím, že někde dostali zdarma starší mašinu a že to potřebují jen na kancelářinu a internet a že kde mají sehnat Windows 98 odešli s nainstalovanými Xubuntu (maximálně jsem šáhl do šuplíku a přihodil jim tam nějakou ramku).
Dva kolegové přišli s nějakým desktop-replacement "notebookem" dodávaným s Vistami, chtěli tam XP na které výrobce nedodává drivery - ty jsem jim tam nějak stejně dostal a jako bonus dostali nainstalované i Ubuntu ať si vyzkouší i něco nového.
Na testovacím PC mám puštěné demo video linuxmce, v PC s Ubuntu rozchozený Compiz - žádné velké efekty - "jen" kostku a expo - a docela mi to tu okukují - nic nikomu nenutím. Vypadá to že nejsem sám "Visty mi nevyhovují a Linux funguje".
Nějak jsem se moc rozkecal - už končím.
Zkusím při dávání rad v Ubuntu zapomenout na " ...a ve Windows ti to chodí?", uvidím zda se mi to podaří.
EDIT:
Médiím psát nebudu žádné požadavky, raději zkusím ukázat lidem v mém okolí - hle Systém a jak krásně funguje.
Imho nikdo si dobrovolně nepustí jakýkoliv pořad v televizi který se zabývá "něčím kolem počítačů" pokud to už někde v reálu neviděl a nesáhl si na to, neví a netuší že TO je právě něco co by i jemu mohlo přinést do života nějaké zlepšení. Osobní zkušenost mám takovou, že za mnou přijde člověk s tím že jeho děti jsou v jiném městě, mají PC, telefon je drahý a že slyšel že by se dalo komunikovat skoro zadarmo (díky cenám za připojení k netu). Ví, že bude potřebovat počítač, chce takový aby mu stačil na jeho potřeby komunikace a je mu úplně jedno co je tam za systém, je mu jedno že tam nějaký systém vůbec je, jen chce aby to dělalo to co chce. Pokud mu nainstaluji Linux, zařídím mu někde e-mailovou adresu, telefonní číslo (kéž by Skype běhalo na SIP protokolu), nastavím aplikace aby dělaly to co od toho očekává a tyto mu vyhovují - řekněte mi někdo jediný důvod proč by měl přecházet na Windows (která nezná), když to co má mu udělá stejnou službu a zadarmo a určitě se nemusí bát policie protože opravdu všechno co používá má legálně.
No a lidi kteří už mají Windows - buď je mají z neznalosti existence něčeho jiného - mohlo by být více článků o Linuxu právě na těch populárních portálech (myslím, že větší úspěch než pořad v televizi, reklama by mohla být typu "Jednoduchá instalace a kompletní kancelářský systém zdarma"), nebo mají Windows protože hrají hry - a buď se jim zdají drahé a získávají je jiným způsobem - pak je jim jedno zda mají nelegální i Windows, nebo je kupují a tak si i koupí Windows protože cena se v ceně hw + ceně her ztratí a vzhledem k tomu že většina her je určena pro Windows (na obalu v oblasti "minimání požadavky" jsem nikdy neviděl uvedený Linux s nainstalovaným wine) a já rozhodně nebudu nikomu lhát, že všechny hry mu poběží tak že zasune DVD do mechaniky v PC s Linuxem a ono mu to pojede.