Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: hiearchie disku  (Přečteno 3454 krát)

ubuntu luky

• Host
hiearchie disku
« kdy: 22 Dubna 2008, 10:43:38 »
rad bych se zeptal jak je to s diskem... nejak sem se dopidil ze mam pracovat s /home/uzivatel to je moje slozka, ale kdyz jsem napriklad nainstaloval Wolfensteina a chtel sem si editovat nejakej config nenasel jsem v ty slozce potrebny soubory tak jsem hledal hledal a zjistil jsem ze Wolf se roztristil do dvou slozek. jednak ta zminena a dalsi je v /usr/local/games.

proste a jednoduse rad bych se dozvedel zhruba co a jak o tech slozkach hlavne co se tyce instalaci atd, protoze napriklad kdyz jsem si chtel nainstalovat nakej program rucne, tak sem nevedel kam to mam hodit jestli do adresare uzivatele v domecku jestli to neni  zaplacavani a neinstaluje se to treba jinam atd.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: hiearchie disku
« Odpověď #1 kdy: 22 Dubna 2008, 10:55:07 »
Tady najdete vše potřebné -- http://wiki.ubuntu.cz/Adresářová struktura

luisah

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 22 Dubna 2008, 10:58:04 »
/home/ubuntu luky/ - je místo pro tvá data a pro nastavení systému a nastavení programů (pokud najedeš do domovské složky stiskneš ctrl+h objeví se skryté složky tvá nastavení systému a programů) = něco jako ve win, pokud si rozdělíš disk a vyhradíš si tuto část pro data.
Dobré je mít /home nastavený již při instalaci = oddělit si home na disku od systému (pak není problém reinstal, aniž by jsi stratil nastavení)
Ostatní je systém, kam se i veškeré programy instalují - tam nemáš právo co dělat jako běžný uživatel.
Tohle by ti mělo pomoci:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=21340.0 - stáhni si pdf

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #3 kdy: 22 Dubna 2008, 11:04:59 »
dik .haha  :D no na rozdeleni disku /home zvlast tak daleko sem to jeste nedopracoval.. sem rad ze sem vytvoril ten / a swap, ale chapu to diky za tip.. ja doufam ze reinstal systemu nebude hned potreba  :)

cili vsecny programy je zvykem instalovat do ty slozky /home/uzivatel? ja sem si nainstaloval treba nakej program pomoci balicku a sice mam ikonu v nabidce aplikace ale nedokazu dopatrat kde na disku se ten program nachazi.. jo mam zobrazovat skryte soubory..

luisah

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 22 Dubna 2008, 11:10:51 »
Nejlépe je instalovat balíky ze Synapticu (99% věcí tam najdeš Systém - Správa - Správce balíků Synaptic), pokud ne tak nezbývá win postup - hledat na netu.
V Synapticu si necháš vyhledat program, který chceš naistalovat vše potvrdíš a hotovo - vše se stáhnet z netu a naistaluje.
Takto naistalované programy se pak ukládají do /usr/bin/ v /home/uzivatel je jenom nastavení, který jsi provedl (např. v přehrávači hudby rhythmbox tam budeš mít playlisty nebo od firefoxu tam budou uložené záložky nebo od pidginu-icq kontakty atd.) Pokud je problém, stačí smáznout nastavení v /home/uzivatel a je to jako reinstal programu ve win.
S tím rozdělením, to je jednoduché. Místo / a swap stačí si ještě přidat /home a budeš mít data uplně na jiné partition.

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #5 kdy: 22 Dubna 2008, 11:24:11 »
jj ty balicky jsou dobry. diky za informace.. ale koukam v tom usr/bin jsou spis jen ty stazeny balicky ne? napriklad jsem si pres synaptic nainstlaoval program eric, ale v ty slozce jak rikas se mi zda jsou prave jen ty stazeny balicky a nemuzu najit na disku kde by byla ta slozka erica, a dokonce ani pres vyhledavani mi to nenaslo (a to sem zvolil spravne hledat na sparvnym disku :))

aha takze jestli je v /home/uzivatel prevazne nastaveni proc se teda ten wolfik nahral i do /usr/local/games/ nejaky to nastaveni? a kam teda nainstalovat rucni programy.. jaka slozka dik  :)

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 22 Dubna 2008, 11:30:37 »
V usr/bin si vyber nějakej prográmek (např. totem tam určitě je) a zkus na něj 2x kliknout a měl by se spusti (nejsou to složky jako v Programu Files). To nastavení eric v /home/uživatel nemusí 100% být, ale je určitě u všech větších programů.

S tím wolfíkem - to je přesně ono (žádné nastavení ve skrytých složkách v /home/uživatel). Když si stáhneš nějaký program z netu nebo nějak jinak, tak se může uložit do /usr/local - to už napovídá (to ruční naistalování v tomto případě) - není to "standartně" naistalovaný balík ze zdrojů (Synaptic, Přidat/Odstranit), proto se doporučuje co jde naistalovat ze zdrojů, naistalovat ze zdrojů - nemáš pak bordel v PC - Pokud není program ve zdrojích tak stáhnout z netu pokud možno něco.deb a ten se naistaluje také do /usr/bin, ale nevýhodou je, že se nemůže aktualizovat jako vše ostatní co je naistalováno ze zdrojů. A až jsou ostatní možnosti instalace - pokud možno nebrat (jako něco. tar.gz, něco. rpm atd.)
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:34:25 od luisah »

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #7 kdy: 22 Dubna 2008, 11:41:17 »
ok no ale vis o co jde.. nejprve sem si nainstaloval eric rucne, respektive jsem rozbalil archiv do moji slozky v /home.. a v ty slozce bylo napriklad plno scriptu atd... jenze eric nebyl funkcni protoze vyzaduje plno veci, tak jsem ho smazal, nainstaloval pres balicek jak rikas, a ted jde spustit, ale je nedokazu na disku lokalizovat jeho slozku a on by mel mit nejakou slozku si myslim kde jsou nejaky scripty minimalne.. takzte ta slozka kde je to netusim.

Honzin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 22 Dubna 2008, 11:46:43 »
do terminálu:
Kód: [Vybrat]
whereis ericmělo by to najít všechny adresáře a soubory, kde se vyskytuje eric

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 22 Dubna 2008, 11:47:13 »
Schválně jsem si ho naistaloval a je skutečně v /usr/bin/až tam najedeš normálně začni psát eric a automaticky ti to vyhledát - potom tam klikni na soubor eric a dej spustit. Zapomeň na složky typu Program Files/Winansp a hromadu souboru a setup.exe nebo winamp.exe.
Jinak spouštěč programu je v Aplikace - Programování - Eric
A nastavení programu je v /home/uživatel - tedy najedeš do domovské složky stiskneš ctrl+h a najdeš složku .eric3

To je cca všechno co tak potřebuješ (nepotřebuješ) vědět na začátek.
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 11:52:45 od luisah »

truhlik

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 22 Dubna 2008, 11:49:47 »
V linuxu to je trosku jinak. Neni zde zadna slozka jako Program files kam se instaluji programy. Jsou zde jednotlive slozky do kterych se program rozhazi.
Konfiguracni soubory do slozky /etc
Spousteci soubory do /usr/local/sbin /usr/local/bin /usr/sbin /usr/bin /sbin /bin   (echo $PATH)
Knihovny /lib
Dalsi vecicky jako ikony atd. /usr/share
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #11 kdy: 22 Dubna 2008, 12:09:22 »
hmmmm  :) diky moc vsem za cenne informace sice mam hlavu jak patraci balon hlavne z tech cest ale fakt diky, kazdy prispevek si cenim.

whereis eric je ta magie naslo to slozku v /usr/share to mi prave vrtalo hlavou.. no abych se porad do kolecka na neco neptal tak se radsi taky nekam jeste podivam do manualu viz prvni prispevek. ale dik

truhlik

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 22 Dubna 2008, 12:35:53 »
Jojo presne tak na wiki a i jinde je spousta navodu a informaci o vsem moznem. Takze pokud se v tom chces vic vrtat tak je lepsi prohledat internet.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #13 kdy: 22 Dubna 2008, 12:50:23 »
Ale páč sis zvolil Ubuntu, získal si i jednu z nejlepších (podle mě nejlepší, ale aby se ostatní neurazili) komunit na české open source scéně. Takže se neboj ptát, ale nejdřív hledej na webu, ve wiki, nebo tady ve fóru. Ale do vyhledávačů zkus problémy formulovat více způsoby, páč já sem s tím měl z počátku dost problém, něco najít, páč sem nevěděl jaxe mám zeptat.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.