Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: mplayer tv  (Přečteno 3283 krát)

hicadsum

• Návštěvník
mplayer tv
« kdy: 28 Dubna 2008, 22:23:48 »
Dobrý den,
nainstaloval jsem pomocí správce balíků Synaptic xawtv a poté mplayer. V obou běží televize i se zvukem. V xawtv jde bez problémů přepínat, v mplayer ne. Když spustím mplayer (mplayer tv:// v4l), spustí se na kanálu, na kterém jsem vypnul xawtv a nevím jak přepnout? Když se o to pokusím, v terminálu běží "TV input is not seekable! (Seeking will probably be for changing channels ;)" Jak se přepíná v mplayer? Jak vůbec naladím kanály, zapisujů se do config? Existuje nějaký "univerzálně použitelný" config? - frekvence bych si případně opravil.
A ještě jeden drobný problém - se Synapticem jsem nainstaloval DVR a ono to nějak nejde spustit - asi na to jdu blbě, ale když do terminálu napíšu "dvr", nic takové tam není k spuštění?
Díky.

hicadsum

• Návštěvník
Re: mplayer tv
« Odpověď #1 kdy: 28 Dubna 2008, 23:28:25 »
Zatím jsem přišel po delší chvilce skoušení pokus-omyl, že lze přepínat zadáním stavice hned za tv:// např. mplayer tv://E5 nebo mplayer TV://E6, jde přepínat i za běhu programu - dívám se na ČT1 a chci přeladit na PRIMU?

hicadsum

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 29 Dubna 2008, 00:16:03 »
zostáva ešte jeden problém, s ktorým neviem pohnúť: mencoder mi nahráva video bez zvuku napr. "mencoder tv://E5 -o test.avi -ovc lavc -oac lavc -endpos 0:0:10" korektně nahrá 10s videa zo zvoleného kanálu, ale bez zvuku! Povodne som myslel, že problém je v násilnom ukončení terminálu, ale keď to ukončím -endpos, je to určite maximálne korektne. Nastavuje sa ešte nejaký iný doležitý parameter stran audia?

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #3 kdy: 30 Dubna 2008, 10:53:16 »
mplayer/mencoder je sice skvělý prográmek, ale na čisté sledování tv bych doporučil spíš něco jako TVTime - má i všelijaké zkrášlující filtry a umí ladit a přepínat :)

Co se týče audia hledal bych problém spíš v nastavení hlasitosti, eventuelně v nastavení V4L (zkus v terminálu v4lctl list)

Pokud televizi na počítači sleduješ více a hodně nahráváš, doporučil bych něco komplexnějšího (třeba moji oblíbenou MythTV), konfigurace a instalace sice zabere nějaký čas, ale pak je to bez starostí.

igst

• Host
« Odpověď #4 kdy: 30 Dubna 2008, 11:13:54 »
Ano. TvTime jsem taky používal jenomže od jisté doby (už na Feisty) přestal chodit, protože je nějaký problém s ATI+fglrx ... hlásí to nějaký problém s YUV overlayem, zatím se mi to nepodařilo vyřešit.

Proto teď sleduju TV podobně jako hicadsum přes mplayer. Ale nepřepínám, udělal jsem si pár skriptíků pro jednotlivé kanály a vždycky akorát ručně příslušný spustím.

Co se týká nahrávání, tam bych zkontroloval nastavení zvukového mixeru (Kmix na Kubuntu, nevím jak v GDM) nebo z konzole alsamixer. Nevím jak máš připojenou tv kartu ke zvukovce, já to mám venkem káblíkem z TV karty do LineIn a na zvukovce je pak potřeba line-in zapnout a "zesílit" právě v mixeru.

tobr

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 30 Dubna 2008, 16:42:24 »
Možná jde o úplně jiný problém, ale kdykoliv jsem dělal něco s ati driverama, musel jsem pak zavolat příkaz  sudo aticonfig --overlay-type=Xv . Bez něho mi TvTime nechodil, právě díky špatně nastavenému overlay. Je pak třeba restartovat X server.
If you can't learn to do something well, learn to enjoy doing it poorly.
Ubuntu 10.04 32bit, Athlon II X4 635, M3N78-VM (nVidia 8200), 2x2GB, SATA WD640AAKS, TV Genius Video Wonder III

hicadsum

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Dubna 2008, 17:51:22 »
Vyřešeno - bylo to úplně triviální a navíc přes GUI - stačilo v nastavení zvuku - switches - zatrhnout aux capture! Teď spíš řeším proč zvuk nahraný s videem v mencoderu zní poněkud plechově a ta samá nahrávka ve windows media playeri (v XP) je bez chyby - ale asi to bude v konfiguraci zvukového kodeku při přehrávání, takže v rom celkem nevidím problém. Taky jsem mile překvapen jak tolerantní je příkazový řádek mplayer/mencoder.
MythTV jsem zkoušel a nedostal jsem se za nastavení SQL servru...
Mencoder je fajn, v cronu to lze všechno pěkně načasovat! Nahrávám xvid 1500kbit/s, pcm audio 640x480 a můj Athlon XP2500+ to zvládá bez vypadávání snímků (samozřejmě i s deinterlace - i když zde je ještě prostor ke zlepšování...). A až konečně přijdu na to, jak donutit linux k softwarovému probuzení z hibernace a zase ho do ní automaticky uložit, budu naprosto spokojenej...
Spokojenost +++

igst

• Host
« Odpověď #7 kdy: 01 Května 2008, 18:51:04 »
Uspat by se mělo dát příkazem "pm-hibernate", ale nemám vyzkoušeno. Horší je to s probuzením, to asi vyřešit nepůjde. Ale řešením pro nahrávání  je zapínat počítač pomocí časování v BIOSu, tam to většinou jde nastavit na konkrétní den a hodinu a vypínat z cronu.

Co se týká plechového zvuku, to mě trápilo taky. Jednak záleží na nastavení kodeku při nahrávání (já mám "-oac mp3lame -lameopts vbr=2") a taky trochu na zvukovce. Můj plechový zvuk se vyřešil nahrazením onboard zvukovky koupí LS Audigy za pár stovek.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.