Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Samba (vyřešeno)  (Přečteno 19282 krát)

imhotep

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« kdy: 29 Listopad 2005, 15:30:51 »
když nasdílím cokoly a zkouším se na to dostat tak jak se pokusím jen otevřít vzdálený pc tak na mš vyběhne okno s dotazem na heslo to i v případě že je to nasdílený všem respektive se ani sdílené adresáře nevypíšou, zkoušel jsem zadat roota a nebralo ho to root je povoleny a jsem na pc přihlášeny. přistupuji se na něj s widows xp

Nust

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #1 kdy: 29 Listopad 2005, 19:27:09 »
ak toto je přesná ukázka toho, jak nemá vypadat dotaz. Četl jsem ho asi 5x, ale pořád nechápu co, kdy, kde a jak. Myslím, že se ani nehodí odpovídat :(

Nust

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 19
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #2 kdy: 29 Listopad 2005, 19:28:19 »
Pardon, vypadlo 'T', takže 'Tak toto...' :)

GlidingFLY

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1201
  • Karma: +56/-11
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #3 kdy: 30 Listopad 2005, 08:27:56 »
Nurst nesmíte se hned rozčilovat. Podle mně mu jde o to, že v Ubuntu nasdílel nějakou složku. No a protože má v síti i počítadla s WinXP tak chce do těch složek vidět a pracovat na nich. A to mu právě nejde. Zkrátka je to uživatel zvyklý pracovat v sítích MS.
Osobně jsem zjistil, že nastavení sdílení u Linuxu obecně je zbytečně složitá věc. Mám stejný problém a vyprdnul jsem na to s tím, že mi stačí, že do sítě MS vidím tam kam chci z Ubuntu a nechal jsem to na pak. Také jsem se nedokázal do sdílené složky Ubuntu systému podívat z XP. Tady místo zbytečného rozčilování stačí napsat pár dobrých bodů jak postupovat, zbytek už se dohledá.
» ASUS® M4A87TD EVO, CPU Phenom II X4 905e, RAM 8GB, SW Raid1 2xWD1002FAEX 1TB, ATI™Radeon™HD 4670, PCIcombo USB2/FW, Samsung SH-S223C * 10.04 64-bit - Gnome«

LPK

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 328
  • Karma: +6/-1
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #4 kdy: 30 Listopad 2005, 14:55:29 »
taky jsem to nechal na pak, ale zajimalo by me jak to rozchodit. Pokud opravdu nekdo mate nejaky napad ci zkusenost tak sem s ni.
tradiční bordel + Nvidia :-)

mira

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #5 kdy: 02 Prosinec 2005, 00:38:09 »
Uzivatelska jmena pro sambu nejsou automaticky vytvorena podle uzivatelu v Ubuntu, pokud je to tento pripad, musi se vytvorit manualne.

Doporucuju procist http://chrool.wz.cz/#sambaserver

Podle tohoto navodu jsem sdileni rozchodil, pristupuju ke svemu home z Win XP.
Pokud si vzpominam jeste jsem v /etc/samba/smb.conf zmenil workgroup z MSHOME na DOMA, ale to uz zalezi na nastaveni konkretni Windows site a mozna to s timto problemem ani nesouvisi.

Jendall

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 189
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #6 kdy: 05 Prosinec 2005, 00:04:23 »
jj, chrool.wz.cz je dobra stranka, podle toho jsem to rozchodil:

1)založit uživatele, který se bude smět připojit na Sambu:
Systém -> Správa -> Uživatelé a skupiny >> na listu Uživatelé -> Přidat uživatele

2)tohoto uživatele použít pro "network username":

sudo smbpasswd -a uživatelské_jméno
sudo gedit /etc/samba/smbusers
Vložte následující řádek do nového souboru
user_name = "network username"

KiO

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #7 kdy: 14 Prosinec 2005, 13:51:52 »
Po zadani prveho prikazu som zadal na poziadanie 2x nove heslo a vypisalo toto:
Kód: [Vybrat]
Failed to initialise SAM_ACCOUNT for user kio. Does this user exist in the UNIX password database ?
Failed to modify password entry for user kio
Skusal som vytvorit aj inych pouzivatelov, ale stale ta ista odpoved.
Viete s tym poradit?
-=KiO=-

oli

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 26
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #8 kdy: 16 Prosinec 2005, 12:54:13 »
No asi nemate vytvoreneho uzivatele kio v linuxu. Teda alespon ja jsem to z te hlasky tak pochopil.

KiO

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #9 kdy: 16 Prosinec 2005, 14:30:13 »
Mate pravdu nemam.

To znamena, ze samba uzivatelia su viazany na uzivatelov v systeme? Tak teda asi nieje mozne mat jedneho uzivatela systemu(napr. "Peter") a viacerych uzivatelov v sambe (napr. "mama" a "otec"). Existuje pre sambu uzivatel "host", ktory nemusi byt nikde registrovany a mohol by k zdielanym adresarom pristupovat aspon na citanie?

Za odpoved dakujem.

PS: Ako je to s uzivatelmi na ftp serveri? Ak si nainstalujem ftp server, musia byt uzivatelia, ktorych si tam chcem vytvorit tiez aj uzivatelia systemu? Ked som skusal pod win ftp server cerberus (alebo tak nejak sa to volalo) tak po nainstalovani som si vytvoril uzivatelov ftp serveru, ktori nemali nic spolocne s uzivatelmi vo winoch. funguje to aj na linuxackych ftp serveroch tak isto?
-=KiO=-

c4pp4

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 309
  • Karma: +40/-3
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #10 kdy: 30 Prosinec 2005, 18:19:07 »
Potreboval jsem propojit dva pocitace, na jednom bylo Ubuntu 5.10 a na druhem byl dual boot Ubuntu 5.10 a Windows XP Home SP2, dale byla k druhemu pripojena tiskarna HP LaserJet 1100.
Vse nyni funguje velmi spolehlive: sdileni Ubuntu -> Ubuntu, Ubuntu -> WinXP, WinXP -> Ubuntu, Ubuntu -> tiskarna pres Ubuntu a Ubuntu -> tiskarna pres WinXP.

Vychazel jsem z postupu na http://ubuntuguide.org/#installsamba
(pro oba pocitace se systemem Ubuntu byl postup stejny, vynechal jsem vytvareni sitovych uzivatelu z duvodu pouziti zpusobu "share")
Nainstaloval jsem balicky samba a smbfs:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install samba
sudo apt-get install smbfs
vytvoril jsem adresar pro sdileni s nazvem "Sdileno" u uzivatele napr. "frantisek" a nastavil prava:
Kód: [Vybrat]
sudo mkdir /home/frantisek/Sdileno
sudo chmod 777 /home/frantisek/Sdileno
provedl jsem zalohu souboru smb.conf do smb.conf_backup
Kód: [Vybrat]
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backupdale jsem v souboru smb.conf nastavil sdileni:
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/samba/smb.confprikaz otevrel soubor smb.conf, ve kterem jsem nasel radek s nazvem sitove pracovni skupiny:
workgroup = MSHOME
slovo "MSHOME" samozrejme muzete ponechat, ale ja ho zmenil, napr. "SITSAMBA"
Kód: [Vybrat]
workgroup = SITSAMBAdale jsem nasel nasledujici radek:
;   security = user
odmazal jsem znak ";" a hodnotu zmenil na "share":
Kód: [Vybrat]
security = sharena konec souboru jsem pripsal informaci o sdilenem adresari:
Kód: [Vybrat]
[Sdileno]
comment = sdileny adresar
path = /home/frantisek/Sdileno
public = yes
writable = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
force user = nobody
force group = nogroup
ulozil jsem soubor smb.conf, zadal kontrolni prikaz a restartoval sambu na nove nastaveni:
Kód: [Vybrat]
sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart
(pri sdileni je treba si dat pozor na nastaveni prav obsahu sdileneho adresare, abyste se nedivili, ze soubor nejde treba kopirovat, protoze je nastaven pouze pro cteni a zapis vlastnika...)
Ve Windows jsem pres spravcovsky ucet pouze zmenil nazev pracovni skupiny a to tak, ze jsem kliknul pres prave tlacitko mysi na "Tento pocitac", zvolil "Vlastnosti" v zalozce "Nazev pocitace" jsem kliknul na "Zmenit..." a nastavil "Pracovni skupinu" na "SITSAMBA".
V Ubuntu jsem sit zobrazil pres menu Mista -> Sitove servery.
Chtel bych upozornit na to, ze v mojem pripade byla sit videt az po chvili.

Tisk Ubuntu -> Ubuntu:
V Ubuntu s tiskarnou jsem nic nenastavoval (ovladac byl samozrejme uz nainstalovany). V Ubuntu, ze ktereho jsem chtel vzdalene tisknout jsem nainstaloval Sitovou tiskarnu: spustil jsem pres menu System -> Sprava -> Printing -> Nova tiskarna, zvolil jsem Sitova tiskarna - Tiskarna CUPS (IPP) a do URI jsem vepsal "ipp://10.0.0.1/printers/HP-LaserJet-1100" ("10.0.0.1" je ip adresa pocitace s tiskarnou, "HP-LaserJet-1100" je presny nazev tiskarny po instalaci ovladace), vse potvrdil ikonou "Vpred", vybral ovladac a opet potvrdil "Vpred".

Tisk Ubuntu -> Windows:
Ve Windows jsem pres spravcovsky ucet nastavil tiskarnu jako sdilenou a nazval ji "HPLJ1100". V Ubuntu jsem nasledne spustil pres menu System -> Sprava -> Printing -> Nova tiskarna, zvolil jsem Sitova tiskarna - Tiskarna ve Windows (SMB), objevila se hlaska Authentication required, kde jsem zadal jmeno a heslo uzivatele Windows, od ktereho jsem chtel tiskarnu sdilet (muze byt i uzivatel s omezenym uctem), dale jsem do polozky "Pocitac:" vybral Jmeno pocitace s tiskarnou a do polozky tiskarna jsem vepsal nazev, pod kterym byla sdilena z Windows, tedy "HPLJ1100", vse potvrdil ikonou "Vpred", vybral ovladac a opet potvrdil "Vpred".

Tisk Windows -> Ubuntu jsem nemel moznost odzkouset, ale snad to nebude zadna veda...

Uff... konec!
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

MarkStone

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 112
  • Karma: +6/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #11 kdy: 01 Leden 2006, 17:57:54 »
Tedy c4pp4 tvůj popis postupu instalace je opravdu parádní. Jel jsem krok po kroku a hned na první klik vše šlapalo jako hodinky.
Díky ;)
Pokud je nula dostatečně velká,
 může se stát malou jedničkou.

KiO

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #12 kdy: 01 Leden 2006, 21:36:15 »
no postupoval som podla navodu, teda zdielany adresar je na ploche
Kód: [Vybrat]
/home/kio/Desktop/Prenosv smb.conf som odstranil ; , prepisal "user" na "share" a zadefinoval zdielany adresar:
Kód: [Vybrat]
[Prenos]
comment = Prenos
path = /home/kio/Desktop/Prenos/
public = yes
writable = yes
create mask = 0777
directory mask = 0777
force user = nobody
force group = nobody
restartujem sambu ale ked chcem vstupit do toho adresara
Kód: [Vybrat]
smb://kio/Prenostak schytam hlasku, ze dany adresar neexistuje...
Ked napisem len smb://kio, tak tam ten adresar "Prenos" je ale otvorit nejde.

Neviete kde by mohla byt chyba?
-=KiO=-

Jendall

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 189
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #13 kdy: 02 Leden 2006, 01:21:46 »
Takovy sdileny adresar pak ale uvidi kdokoli ze site LAN(subnetu) myslim, coz neni zrovna bezpecne, zvlast kdyz potrebujete zapisovat data na vzdaleny stroj....leda by se to dalo odstinit firewallem/iptables. Pokud si to vysvetluji spatne ten postup, tak mi opravte.

c4pp4

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 309
  • Karma: +40/-3
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #14 kdy: 02 Leden 2006, 06:22:43 »
Citace: KiO
restartujem sambu ale ked chcem vstupit do toho adresara
Kód: [Vybrat]
smb://kio/Prenostak schytam hlasku, ze dany adresar neexistuje...
moc ti nerozumim, ale pises, ze ma existovat adresar /home/kio/Desktop/Prenos a snazis se vstoupit do kio/Prenos...?
Citace: Jendall
Takovy sdileny adresar pak ale uvidi kdokoli ze site LAN(subnetu) myslim, coz neni zrovna bezpecne, zvlast kdyz potrebujete zapisovat data na vzdaleny stroj....leda by se to dalo odstinit firewallem/iptables. Pokud si to vysvetluji spatne ten postup, tak mi opravte.
Samozrejme mas pravdu, pro tvoje potreby pristupu ke vzdalenemu pocitaci musis pouzit bezpecnejsi zpusob "security = user", kdy zadavas hesla, viz. http://ubuntuguide.org/#installsamba
Me se jednalo o pocitace v mistni siti patrici do stejne pracovni skupiny schovane za routerem...
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

KiO

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #15 kdy: 02 Leden 2006, 11:44:29 »
Ide o to ze adresar, ktory chcem zdielat do siete sa nachadza v na mojej ploche a ma nazov "Prenos", uzivatel systemu je "kio", tak preto:
Kód: [Vybrat]
/home/kio/Desktop/Prenosale cez sambu som v skupine "Linux", meno PC je "kio" a zdielany adresar je [Prenos] (pozri vypis z smb.conf), tak preto:
Kód: [Vybrat]
smb:/Linux/kio/Prenos

alebo skratene:

smb:/kio/Prenos
este toto: cez smb:/ prehladavam LAN siet, vidim uzivatelske skupiny a pocitace v skupinach, je to to iste ako "Okolni pocitace" vo windows.
-=KiO=-

c4pp4

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 309
  • Karma: +40/-3
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #16 kdy: 02 Leden 2006, 12:55:29 »
Pletlo me to, ze mas stejny nazev pocitace i uzivatele...
Podivej se, jak mas nastavena prava k tomu adresari Prenos?
ls -l /home/kio/Desktop
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

KiO

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #17 kdy: 02 Leden 2006, 17:18:17 »
Kód: [Vybrat]
drwxrwxrwx  2 kio kio   4096 2006-01-01 21:00 PrenosAle nemam GNOME ale KDE(Kubuntu), mohol by byt problem aj v tom?
-=KiO=-

c4pp4

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 309
  • Karma: +40/-3
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #18 kdy: 02 Leden 2006, 20:07:56 »
...v tom by nemel byt problem. Budu si instalovat na dalsi oddil kubuntu, tak jestli neco zjistim, dam vedet.
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

c4pp4

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 309
  • Karma: +40/-3
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #19 kdy: 05 Leden 2006, 05:56:09 »
zkousels nastaveni primo v KDE:
ikona System -> Nastaveni -> Internet a sit -> Samba nebo Sdileni souboru
?
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

KiO

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #20 kdy: 12 Leden 2006, 11:52:55 »
Tak som skusal trochu experimentovat a podarilo sa mi rozbehat to zdielanie. Zistil som pri tom, ze nieje mozne zdielat adresar /home/xyz/Desktop (teda plochu) a adresare na nej. Ked nazdielam adresar hocikde inde v /home tak zdielanie funguje.

Dik za pomoc a trpezlivost.
-=KiO=-

DuckD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 878
  • Karma: +126/-13
  • Open Srdcař
    • Zobrazit profil
    • www.duckd.cz
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #21 kdy: 30 Červen 2006, 14:29:17 »
zdar,
Nainstaloval jsem ubuntu a zkoušel, po instalaci šla hned sít a inet.
Zkoušel jsem nainstalovat sambu dle návodu. Zkoušel jsem snad všechno a pak jsem to rozjel že se dalo cokoliv, boužel mi pak po pár restartech přestalo fungovat přihlášení, nepřihlásil jsem se na root ani na svůj účet. Musel jsem to přeinstalovat. Od té doby nemůžu zpátky nahodit to sdílení. Pořád ve WinXP vyskakuje dialog pro přihlášení, guest nefunguje.
Podle tohoto jsem postupoval:

sudo apt-get install samba
sudo apt-get install smbfs
sudo mkdir /home/duckd/upload
sudo chmod 777 /home/duckd/upload
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf_backup
sudo gedit /etc/samba/smb.conf

workgroup = bigbit

security = share
[upload]
path = /home/duckd/upload
available = yes
browseable = yes
public = yes
writable = yes

všude mám
;   guest ok = yes
může to být tím že mám někde ;   share modes = no ?

sudo testparm
sudo /etc/init.d/samba restart

/home/duckd/upload
drwxr-xr-x  1 root  root  4096 2006-06-30 14:13 upload

Jsem asi hrozna lama ze mi to nejde.
Lze nejak preinstalovat sambu ?
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

DuckD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 878
  • Karma: +126/-13
  • Open Srdcař
    • Zobrazit profil
    • www.duckd.cz
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #22 kdy: 30 Červen 2006, 15:18:47 »
jop, tak uz to funguje
musel jsem vytvorit ucet pro guest, vlozit nejake to heslo atd..
sudo smbpasswd -a guest
2xEnter pro nopassword a uz to jelo
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

DuckD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 878
  • Karma: +126/-13
  • Open Srdcař
    • Zobrazit profil
    • www.duckd.cz
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #23 kdy: 08 Srpen 2006, 22:43:24 »
Zdar, musel jsem z nějakého důvodu přeinstalovat sambu pomoci prikazu ktere mi opravovali spatny link na sambu. Soubor K09samba byl ten link. A ten byl spatne, tak jsi ho smazal a vytvoril znovu spravne.

Kód: [Vybrat]
cd /etc/rc2.d
sudo rm K09samba
sudo ln -s ../init.d/samba K09samba
Pote jsem znovu odebral v Synapticu balicky samby a opet pridal (pro jistotu).
V souboru:
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
mám:
Kód: [Vybrat]
security = share

[upload]
path = /home/duckd/upload
available = yes
browseable = yes
public = yes
writable = yes
Vytvořil jsem účet pro guest a pak zadal heslo pro sambu:
Kód: [Vybrat]
sudo smbpasswd -a guestls -la
drwxrwxrwx  8 duckd duckd  4096 2006-07-13 21:25 upload

Na compa se dostanu a vidim slozky, nemohu je ale procházet.
Předtím mi to plně fungovalo, postupoval jsem jako minule ale za boha mi to nefunguje. Kde je chyba ? Dík
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

strygomil

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 10
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Samba (vyřešeno)
« Odpověď #24 kdy: 24 Prosinec 2006, 20:10:40 »
Postupoval som podla navodu c4pp4 (Mam jeden comp s ubuntu pripojeny na siet ktory sprostredkuje pripojenie druhemu compu s XPeckom) dopadlo to tak ze Xp vidia subory nazdielane v ubuntu aj s nimi mozem pracovat, v ubuntu vidim Xp stroj ale nemozem ho otvorit("Obsah priecinku nieje mozne zobrazit")....na tom stroji s xp mam tlaciaren a tiez nereaguje ked dam v ubuntu tlacit....poradi niekto??