Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomalý internet v Ubuntu 8.04  (Přečteno 4137 krát)

Dudlyk

• Aktivní člen
  • *
Pomalý internet v Ubuntu 8.04
« kdy: 04 Května 2008, 11:00:30 »
zdravím.
chtěl bych jsem se zeptat, čím to může být, když třeba udělám test rychlosti internetového připojeni, v XP (omlouvám se za ty tvě nesmyslená písmena ::) ) mě to naměří  na www.dsl.cz něco kolem 10Mbit/s, což je moje reálná rychlost, net běží suprově, stahování také, ale když se přepnu do mého Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" tak na stejných stránkách naměřím cca 256kb/s, prohlížení stránek je dosti zdlouhavé a stahování ze synapticu je take dosti zdlouhavé neboli podle naměřené rychlosti. Používám Wifi a vždy tu mám mezi 60-80% signálu, i když mám wifi router necelé 2 metry od NTB. V XP mám vždy kolem 95-100% a rychlost "ďábelskou". Prohlížeč používám Firefox 3 Beta 5, ale to by nemělo mít vliv, když je i stahování synapticu pomalé...
Chci přejít na Ubuntu a proto se tak ptám, díky moc za radu
« Poslední změna: 13 Května 2008, 18:35:14 od Anna Taliánová »
Notebook Lenovo X201, Core i5, 6GB RAM,
www.fopanet.cz

fioler4

• Návštěvník
Re: Pomalý internet v Ubuntu 8.04
« Odpověď #1 kdy: 15 Května 2008, 12:25:48 »
Notebook mě dělal něco podobnýho, na kabel rychlost super, wifi pomalé. Nakonec se ale ukázal problém v routeru, neboť na tu samou wireles kartu na tom samém ubuntu běžel jinde wireles vcelku rychle. Ten pomalý wifi router stál 1200 Kč, ten druhý je od telecomu, takže nevím kolik stojí, ale asi bych hledal chybu někde v komunikaci mezi routerem a PC.

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2008, 12:32:23 »
Zkus tenhle postup, většinou je to právě tím :)

18. Zakázání IPv6
Několik posledních vydání Ubuntu trpí nepříjemným problémem, který způsobuje nefunkčnost sítě pří připojení přes některé typy domácích routerů. Problém se projevuje pokud je zapnutá podpora IPv6 v routeru i v Ubuntu, a je-li router používán jako DNS-proxy (tzn. v Ubuntu je jako adresa DNS serveru uvedena IP adresa rozhraní routeru směrem do lokální sítě).
Nejdříve vypněte podporu IPv6 v Ubuntu. Otevřete soubor /etc/modprobe.d/aliases (nutno s právy superuživatele), tedy například příkazem
Kód:
sudo nano -w /etc/modprobe.d/aliases
Najděte řádek
Kód:
alias net-pf-10 ipv6
a změňte jej na
Kód:
alias net-pf-10 off
Soubor uložte, zavřete a restartujte počítač. Po restartu pro kontrolu zadejte příkaz
Kód:
lsmod | grep ipv6
nesmí se nic vypsat.
Pokud samotná deaktivace IPv6 nepomohla, je ještě nutné změnit nastavení DNS serveru. Od vašeho poskytovatele připojení si zjistěte adresu (nebo adresy) DNS serveru. V nastavení DHCP v routeru pak změňte adresu DNS serveru nabízenou v DHCP paketu klientům. Pro ilustraci přikládám obrázek tohoto nastavení v jednom z obvyklých typů ADSL routerů.
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #3 kdy: 15 Května 2008, 15:29:57 »
Doma mám taky podobný problém, ale jelikož nemám ani šajn čím by to mohlo být, zatím jsem to neřešil a po nějaké chvíli se to zase samo rozběhne.
-
Normálně koukám na internet, pročítám stránky, všechno běhá jak má... najednou mozzila šíleně zpomalí, nenačte lautr nic a trvá to i 10-15 minut a pak jak kdyby se nechumelilo se rozběhne naplno.
Jediné co mě tak napadá co by mohlo vadit je běžící skype, který je jediná další aplikace s přístupem ven. IP adresu mám přidělenou od krabičky od O2. Na w. to dělalo velice vyjímečně, nejčastěji při dlouho běžícím DC++ a následném omezení od poskytovatele, ale nic takového se teď v posledním půlroce nedělo, a žádná kvanta dat nestahuju.

Třeba zrovna včera se mnou taťka mluvil na skypu, normálně jsme se slyšeli, ale z ničeho nic se mu přestaly zobrazovat stránky, kvalita hovoru super, ale vůbec nic jiného na netu mu nešlo, tak jestli je skype takovej pažravec? Když ho pak vypl hovor, net se rozběhl, ale taky už to bylo po těch 10-15 minutách "rozčilování" co se děje :) po restartu pak už bez problémů.
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #4 kdy: 18 Května 2008, 20:51:21 »
Skype skutečně je pažravec - záhada pomalého internetu vyřešena! :)

Zhruba po 40 minutách hovoru, prudce vzroste upload - z běžných 6-9Kb na 16 a více. Tím pádem se naprosto zaseká web - pomohlo přerušení hovoru, traffic klesl a zase jsme si zavolali a normálně opět šlo brouzdat po webu.

Čím to, nebo jak to, nevím, ale aspoň že to není nic vážného :) Ačkoli - nevěděli byste někdo čím by to mohlo být? Jen pro zajímavost...
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

existpierre

• Host
« Odpověď #5 kdy: 18 Května 2008, 23:45:34 »
ak som z citania spravne pochopil, tak skype protocol vyuziva prostriedkov netu na vyuzitie hovorov inych ludi. Proste ani nemusis telefonovat a cez teba ide nejaky trafic

niekde v clanku desatoro, proc nepouzivat skype ak sa dobre pamatam

nobelowski

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 19 Května 2008, 09:27:24 »
Mám stejný problém. Nově jsem nainstaloval Ubuntu 8.04 a a jakákoliv síťová práce je teď utrpení.
Mám desktop s win xp, tam běží bez problému, a připojuji laptop s ubuntu přes wifi router. Rychlost stahování na laptopu přes wifi se pohybuje kolem 20-50 KBps, předtím na xp to bylo běžně až 500KBps.
Četl jsem už mnoho rad a příspěvků na fórech, blozích atp i v cizích jazycích a nic mi nepomohlo.

Zkusil jsem

• vypnout ipv6 pomocí příkazů v terminálu a následné editace /etc/modprobe.d/aliases podle návodu Find the line: alias net-pf-10 ipv6 change to alias net-pf-10 off If the above change is not working you need to change the following one alias net-pf-10 off ipv6 Save the file and reboot zkuil jsem i různé variace podle různě se lišících rad, které jsem našel
  • zadat ipv6 do tzv blacklistu
  • editovat etc/hosts tak, že jsem 'okomentoval' všechny řádky obsahující výraz ipv6
  • někde jsem se dočetl, že problém nemusí být v ipv6, ale nastavení DNS serveru/ů, které jsem tím upravil dle informací mého poskytovatele a odstranil adresu 197.0.0.1
  • pro browsing pomocí firefoxu jsem zase našel rady jako zadat do adresy about:config a tam nastavit boolean hodnotu u disable ipv6 na true

vyzkoušel jsem snad už všechno a zatím nic nepomohlo, různé kombinace rad, aplikace výše uvedeného jednotlivě, vše naráz...bezvýsledně. má s tím někdo zkušenosti? když se připojím klasicky přes kabel a vypnu wifi, tak vše jede bez problému.
[/list]

fioler4

• Návštěvník
Zkuste switfox nebo konquerror
« Odpověď #7 kdy: 19 Května 2008, 16:51:08 »
Jak to tak čtu, tak získávám pocit chaosu:

1) Skype nevyžírá internetovou linku pokud není aktivní (asi jste myslel promlém s DBUS). Samozřejmě během hovoru odčerpává kapacitu roury, ale to dělají všechny obdobné programy. Pravdou je však, že zabírá hodně systémových prostředků, takže pokud je malá RAMka, může to brzdit. Osobně dávám přednost skype verzím z debianu (existuje zvláštní repozitář), stalo se mi, že některé beta verze opravdu dělaly problémy.

2) Pokud máte telecom nebo sdílenou linku, tak může rychlost kolísat v závislosti na vytížení. Jakou máte agregaci? Nepřipojuje se vám na wifi soused?

3) Nějak jste pozapomněl na to otestovat router - někdo vám tam napsal návod. Trochu se to dá poladit taky přes iwconfig. Předpokládám však, že konfiguráky hardweru máte O.K.

4) Poslední Firefox 3.0 beta se moc nepovedl - zkuste swiftfox (je nutné si přidat repozitář určitě to najdete na googlu), celkem rychlý a chytrý je taky konkuerror v Kubuntu. Mozilla to už přehání s těmi doplňky, mám za to, že některé z nich brzdí.

Martin Tesárek

• Aktivní člen
  • *
    • Muj maly blog o ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 26 Června 2008, 18:06:28 »
mam za to ze Firefox 3 se celkove asi moc nepovedl ce se tyce nacitani stranek podle me se nektere stranky moc dobre nenacitaji az po reloadu nekdy az napotreti. nevim jestli je to zalezitost jen pro linux verzi nebo je to stejne i pod win.
AMD X3 8450+ , Nvidia 8600GTS Diamond/512, RAM 2024/800, HDD 120GB Sata1, 320GB Sata2, 500GB Sata2  Ubuntu 9.04

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #9 kdy: 28 Června 2008, 20:41:31 »
Zeptám se možná hloupě, ale dívali jste se do logů ? Občas se stává, že modul má nastavený malý buffer a při vyšších rychlostech zahazuje pakety tak, aby nedošlo k přetečení bufferu. Také by možná nebylo od věci nastavit WiFině pevnou datarate - pokud jste 2m od APečka, klidně 11Mbit (802.11b) nebo 54Mbit (802.11a/g)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Martin Tesárek

• Aktivní člen
  • *
    • Muj maly blog o ubuntu
« Odpověď #10 kdy: 29 Června 2008, 09:54:02 »
na dvojce ff jsem nic nenastavoval a jelo to v pohode a 3 ff je sice jina ale proc bych ji mel nastavovat jinak kdyz 2 fungovala bez zasahu
AMD X3 8450+ , Nvidia 8600GTS Diamond/512, RAM 2024/800, HDD 120GB Sata1, 320GB Sata2, 500GB Sata2  Ubuntu 9.04

Xavy

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 20 Července 2008, 07:29:02 »
    Mám stejný problém. Nově jsem nainstaloval Ubuntu 8.04 a a jakákoliv síťová práce je teď utrpení.
    Mám desktop s win xp, tam běží bez problému, a připojuji laptop s ubuntu přes wifi router. Rychlost stahování na laptopu přes wifi se pohybuje kolem 20-50 KBps, předtím na xp to bylo běžně až 500KBps.
    Četl jsem už mnoho rad a příspěvků na fórech, blozích atp i v cizích jazycích a nic mi nepomohlo.

Zkusil jsem

• vypnout ipv6 pomocí příkazů v terminálu a následné editace /etc/modprobe.d/aliases podle návodu Find the line: alias net-pf-10 ipv6 change to alias net-pf-10 off If the above change is not working you need to change the following one alias net-pf-10 off ipv6 Save the file and reboot zkuil jsem i různé variace podle různě se lišících rad, které jsem našel
    • zadat ipv6 do tzv blacklistu
    • editovat etc/hosts tak, že jsem 'okomentoval' všechny řádky obsahující výraz ipv6
    • někde jsem se dočetl, že problém nemusí být v ipv6, ale nastavení DNS serveru/ů, které jsem tím upravil dle informací mého poskytovatele a odstranil adresu 197.0.0.1
    • pro browsing pomocí firefoxu jsem zase našel rady jako zadat do adresy about:config a tam nastavit boolean hodnotu u disable ipv6 na true

vyzkoušel jsem snad už všechno a zatím nic nepomohlo, různé kombinace rad, aplikace výše uvedeného jednotlivě, vše naráz...bezvýsledně. má s tím někdo zkušenosti? když se připojím klasicky přes kabel a vypnu wifi, tak vše jede bez problému.
    [/list]

Zkus v nastaveni DNS prohodit adresy, druhou dej jako první. (Pokud tam máš tedy dvě)

kvafy

• Návštěvník
    « Odpověď #12 kdy: 03 Července 2009, 22:04:29 »
    Měl jsem tak problém s ubuntu a wifi, ve windows běželo všechno v pohodě, ale linuxy měly příšernou dobu odezvy. Vše nakonec vyřešilo přepnutí routeru z režimu 11M do 54M.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.