Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Asociace aplikací k médiím [vyřešeno]  (Přečteno 5104 krát)

josef.g

• Návštěvník
Asociace aplikací k médiím [vyřešeno]
« kdy: 10 Května 2008, 19:43:51 »
Zdravím,
potřeboval bych pomoc s asociací software k médiím. Nejedná se o asociaci k různým typům souborů jako OGG, MP3 apod., ale o asociaci k médiím jako CD, DVD apod. Je to v nabídce Nautilu "Upravit -> Nastavení -> Média". Pro každý druh média je tam k dispozici pouze aplikace preferovaná systémem (Totem pro filmové DVD, popř. Rhytmbox pro hudební CD nebo F-Spot pro fotografie). Potřeboval bych tam dostat některou jinou aplikaci, konkrétně se jedná o defaultní použití VLC namísto Totemu, který nezvládá DVD s menu. Jde tam v Nautilu nějak přidat do nabídky další  software kromě Totemu (mám nainstalovaný VLC a MPlayer), nebo je nutné někde v systému změnit defaultní aplikaci? Poraďte mi prosím jak to řešit.
S Totemem mám značné problémy, nejen že neumí DVD s menu, ale ještě navíc po pokusu o přehrátí takového DVD dostane systém do stavu, že už DVD neotevřu ani s VLC nebo MPlayerem a musím restartovat. Zatím jsem to vyřešil tak, že jako reakci na vložení DVD jsem nastavil "Nedělat nic", ale nepovažuji to za 100% řešení.
Díky za každou odpověď.
« Poslední změna: 16 Května 2008, 21:05:02 od josef.g »

charon

• Aktivní člen
  • *
Re: Asociace aplikací k médiím
« Odpověď #1 kdy: 10 Května 2008, 20:30:45 »
systém.....predvoľby.....vyberateľné zariadenia a médiá......multimédiá........príkaz je       vlc %m     
mám to tak v GG a funguje.Nemám odskúšané v HH!
Laptop:  HP510   Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Laptop:  Asus EeePC  Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Desktop: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx  LTS

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 10 Května 2008, 21:04:50 »
No vyzera to ze toto sudruhovia pri HH nedomysleli. Na vyber je iba totem. Skusal som prejst aj gconf-editor ale vsetko na pripajanie medii je tam nefunkcne. Pozna niekto riesenie?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

charon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 10 Května 2008, 22:38:18 »
Preto na svojom NB ostanem na GG až do vydania opravnej LTS v júli. 
Snád sa dovtedy veľa vecí opraví.Jeden HH mám na synovom PC a je celkom v pohode.   ;)
Laptop:  HP510   Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Laptop:  Asus EeePC  Ubuntu 10.04 Lucid Lynx LTS
Desktop: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx  LTS

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Května 2008, 19:46:28 »
V 8.04 HH jsem v "Systém - Volby - Výměnné mechaniky a média" žádné DVD nenašel, jsou tam foťáky, kamery, PDA atd., ale nic k čemu by se dalo přiřadit VLC. Pak je ještě "Systém - Volby - Preferované aplikace", ale to je totálně na ..., pro média se tam dá nastavit buď Rhytmbox nebo Totem, ale na činnost při vložení DVD to nemá absolutně žádný vliv.
Jak to vidím tak v nastavení Nautila pro DVD zůstanu u volby "Nic nedělat", konec konců, jak se říká: kdo nic nedělá, nic nepokazí.
Díky všem kdo si to přečetli a zkusili pomoct.

P.S.: asi nepláču na správném hrobě, ale musí to ze mně ven: z HH jsem dost rozčarovaný, s Ubuntu jsem začínal s nadšením na 7.04 (jako dlouholetý fanda Linuxu - teoretik) a měl jsem dost problémů s driverem fglrx, které se vyřešily přechodem na 7.10 GG - ten byl fakt dobrý. Ale po update na 8.04 to vykouklo znovu (i když v menší míře). Navíc další problémy s přihlašovací klávesnicí a jiné. Nejsem zrovna Linuxový guru, takže všechny tyhle problémy mne stojí dost úsilí a času. Takže mně docela potěšila zpráva o opravné verzi 8.04 v červenci - doufám, že je to pravda. Pokud to bude dobré, tak až do další LTS mně k update nic nepřinutí :)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 11 Května 2008, 20:22:35 »
Taketo problemy zo zaciatku boli aj s GG ovsem kedze je HH LTS verzia dufal som ze tieto problemy budu uz odladene. Ale zasa niesu to problemy ktore by znemoznovali pracu. Su to len zneprijemnujuce veci.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Května 2008, 21:22:55 »
Ale jo, dá se s tím žít. Taky jsem na Ubuntu nezanevřel a budu jej používat dál ;)
Ale jak jsem už napsal, pokud se podaří 8.04 dotáhnout ke stejné spolehlivosti jako 7.10, tak na to dva roky nešáhnu. To napětí při prvním spuštění po update na novou verzi mi nedělá dobře :)

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 16 Května 2008, 10:54:23 »
Kód: [Vybrat]
sudo nano -w /etc/gnome/defaults.listnebo
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/gnome/defaults.list

Najít příslušné řádky, kde je třeba změnit totem.desktop na vlc.desktop takto:

x-content/video-dvd=vlc.desktop
x-content/video-vcd=vlc.desktop
x-content/video-svcd=vlc.desktop
x-content/video-blueray=vlc.desktop
x-content/video-hddvd=vlc.desktop

uložit

Dále menu "Místa" -> "Domovská složka", spustí se Prohlížeč souborů, kde v menu "Upravit" -> "Nastavení" -> "Média" -> "Filmové DVD" nastavit na "Otevřít VLC media player"

Nakonec pravým tlačítkem myši na menu "Aplikace Místa Systém" -> "Upravit nabídky", najít Aplikace - Zvuk a video - VLC media player a pravým tlačítkem myši zobrazit Vlastnosti, kde se nastaví příkaz na vlc %m nebo vlc --volume 512 %m (hlasitost po spuštění na max) nebo vlc --volume 512 --fullscreen %m (hlasitost po spuštění na max a celá obrazovka)

Po vložení DVD by se měl automaticky přehrát film ve VLC media playeru.

zdroj: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=766683
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Května 2008, 20:59:19 »
Díky moc, funguje to bezvadně  :)
Vyřešeno!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.