Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kam se podělo příjemné ovládání v Ubuntu 8.04?  (Přečteno 4363 krát)

v_kuba

• Návštěvník
Kam se podělo příjemné ovládání v Ubuntu 8.04?
« kdy: 12 Května 2008, 21:38:34 »
Nazdárek,

po přechodu na nové Ubuntu 8.04 se mi moje jinak příjemné Gnome s Compizem trochu podělalo. Je tu pár věcí které dřív fungovaly a teď najednou nejdou (myslím že s novým vydáním by to mělo být obráceně... :D):

1. Mám otevřený Gedit dejme tomu na první ploše. Na druhé ploše otevřu textový soubor a otevře se nové okno Geditu. Dříve se mi hodil do okna na první ploše nový tab.

2. Vyskočí mi upozornění na novou zprávu v Gaimu. Kliknu na něj, otevře se okno na páté ploše jak by mělo ale plocha se nepřepne - dřív se přepínala.

3. Všechna okna se třídou Synaptic, Upadate-manager a Gnome-app-install by se měla otevírat na čtvrté ploše, když však u správce aktualizací vyskočí okno se stahováním a já jsem zrovna na jiné ploše tak se otevře na náhodné jiné ploše, přestože míá třídu Synaptic a mělo by být na čtvrté.

4. U Desktop Wall mi přestalo fungovat přetahování souborů mezi plochami.

5. Když chci z Firefoxu přetáhnout na plochu obrázek tak se pod kurzorem zobrazí v plné velikosti.

6. Často mrzne Gaim nebo Firefox. Občas se mi u nějakého okna stane že sice reaguje na to co dělám, ale zobrazuje se pořád to samé. Ale to sem nepatří.

A já se ptám - co se to stalo? Stává se to někomu z vás taky, máte podobný problém a nevíte si rady nebo je to u vás v pohodě? Víte někdo co s tím udělat?
« Poslední změna: 16 Května 2008, 23:03:28 od v_kuba »
P4 1,7 Ghz, 512 MB RAM, GeForce FX5200 128 MB, Ubuntu 8.10
Asus N61VG, Ubuntu 9.10

qUAKER

• Host
Re: Kam se podělo příjemné ovládání v Ubuntu 8.04?
« Odpověď #1 kdy: 13 Května 2008, 07:52:56 »
upgrade nebo čistý install?

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #2 kdy: 13 Května 2008, 10:02:02 »
Mě na čisté instalaci jede CF v poho. V minulé verzi mi minimalizované aplikace padali do lišty vedel sebe, takže stačilo kliknout na vybranou aplikaci a kostka se otočila na plochu, kde aplikace byla, hodně jsem si na to zvkl. U nového CF to nejde (možná se to dá nastavit, nehledal jsem prozatím). Teď v liště mám jen ty aplikace, které běží na dané ploše a musím se přepínat poklepem na danou plochu, zvykám si. Ovšem nemám s CF žádný problém.
Vaše problémy mohou být způsobeny upgrade, udělejte čistou instalaci. Odstranite tak balíčky, které se moho ze starých aplikací hádat s novými. Instal trvá cca 20 min, to za to stojí.

v_kuba

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2008, 17:52:52 »
-> qUAKER: Síťový přechod. Zkoušel jsem přeinstalovat balíky Compizu i Gnome alespoň podle mých chatrných znalostí a nepomohlo - až budu mít čas tak tam hodím čistou instalaci. Napište mi prosím které body to dělá vám a které ne nebo nevíte. To abych věděl s čím se trápím zbytečně a co je skutečně špatně  ;)

-> Maky: Mělo by stačit kliknou pravým tlačítkem na to šoupátko vlevo od minimalizovaných oken a tam v nastavení se to dá nastavit - mě to funguje jak okna z aktuální tak přepnutí na všechny plochy.
Asus N61VG, Ubuntu 9.10

qUAKER

• Host
« Odpověď #4 kdy: 13 Května 2008, 18:08:32 »
mě to nedělá žádnou z věcí co to dělá tobě. Myslím, že čistý install to vyřeší -> upg nebývá nikdy moc spolehlivý

v_kuba

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 13 Května 2008, 18:18:48 »
Mám trochu strach to dávat nanovo. Když si zkopíruju home adresáře a popř. i nějaký konfiguráky co jsem změnil tak by to pak mělo bejt tušim stejný. Uvidím až budu mít čas tak si stáhnu image a nainstaluju. Poslední co jsem instaloval z CD bylo 7.04 takže by to asi chtělo :D

Díky za pomoc, loučim se. Pak sem napíšu jestli to pomohlo.
Asus N61VG, Ubuntu 9.10

Michal Kocián

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 14 Května 2008, 01:58:26 »
Jen teoreticky: Tyhle věci týkající se vzhledu by měl mít každý uživatel svoje => Když si vytvoříte nového uživatele, měl by mít výchozí nastavení stejné jako při čisté instalaci systému. Případně když smažu nastavení ve svém domovském adresáři, tak se vytvoří znovu, nebo se pletu?
Asus A6M - Ubuntu 9.04

mondariel

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 14 Května 2008, 05:38:10 »
Upozorňuji, nejsem v Linuxu, takže bohužel neporadím přesně co dělat. Poradím jen kde hledat chybu.

1. Mám otevřený Gedit dejme tomu na první ploše. Na druhé ploše otevřu textový soubor a otevře se nové okno Geditu. Dříve se mi hodil do okna na první ploše nový tab.
Podle mě správné fungování. Ale pokud si pán přeje, tak hledat v nastavení GEditu(něco jako otevírání souborů v novém tabu - něco jako má FF), možná nastavení Compizu? Ale je to nastavením. :)

2. Vyskočí mi upozornění na novou zprávu v Gaimu. Kliknu na něj, otevře se okno na páté ploše jak by mělo ale plocha se nepřepne - dřív se přepínala.
Nastavení Compiz.

3. Všechna okna se třídou Synaptic, Upadate-manager a Gnome-app-install by se měla otevírat na čtvrté ploše, když však u správce aktualizací vyskočí okno se stahováním a já jsem zrovna na jiné ploše tak se otevře na náhodné jiné ploše, přestože míá třídu Synaptic a mělo by být na čtvrté.
Pokud se to opakuje je to možná bug. Nahlášený? Možná ještě jiná fce Compizu využívá ono okno s třídou Synaptic, tak proto?

4. U Desktop Wall mi přestalo fungovat přetahování souborů mezi plochami.
Nastavení Compiz.

5. Když chci z Firefoxu přetáhnout na plochu obrázek tak se pod kurzorem zobrazí v plné velikosti.
Nastavení Compiz.

6. Často mrzne Gaim nebo Firefox. Občas se mi u nějakého okna stane že sice reaguje na to co dělám, ale zobrazuje se pořád to samé. Ale to sem nepatří.
Nevím jak to přesně myslíš. :)

EDIT: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=12906.0 - tady je něco málo k nastavení Compiz. ;)
« Poslední změna: 14 Května 2008, 05:41:34 od mondariel »
CPU: Intel C2D E6300;
MB: ASUS P5B Deluxe WiFi AP;
RAM: 1GB; GPU: ATI X1800GTO;

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #8 kdy: 14 Května 2008, 05:49:55 »
Když už, tak tady je návovod na wiki:

http://wiki.ubuntu.cz/Compiz%20Fusion

v_kuba

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 14 Května 2008, 07:28:46 »
-> mondariel: S prominutím, Compiz a Gedit si celkem nastavit zvládnu.

Bohužel, nastavení Compizu mi toto nastavit neumožňuje. Díky za odkazy na manuály, přečetl jsem toho už docela dost, Když už tak čtu oficiální aktuální Compiz-Fusion wiki.

Podle mě správné fungování. Ale pokud si pán přeje, tak hledat v nastavení GEditu(něco jako otevírání...) :)

V minulém Ubuntu s CF mi tohle všechno fungovalo bez problémů stejně jako v 7.04 se starým Berylem (samozřejmě jen to co podporoval) tak nevím proč by to najednou jít nemělo.

Když založím nového uživatele tak to dělá všechny problémy výše popsané stejně. Osobně souhlasím s qUAKEREm a dám tam čistou instalaci.

Díky za spolupráci ;)
Asus N61VG, Ubuntu 9.10

v_kuba

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 16 Května 2008, 23:02:48 »
Tak jsem přeinstaloval a změna nikde... zformátoval jsem disk a nainstaloval čisté ubuntu ale pořád mi to dělá tyhle věci:

1. V Compizu mám zapnutou Desktop Wall se zapnutým drag and drop mezi plochami a prostě přetahovat soubory nejde

2. Když táhnu obrázek z Firefoxu, zobrazí se pod kurzorem v plné velikosti.

Ostatní jsem zatím nezkoušel. Dělá vám to taky? Protože jestli to dělá při nový instalaci tak nechápu jak vám to může nedělat.
Asus N61VG, Ubuntu 9.10

qUAKER

• Host
« Odpověď #11 kdy: 17 Května 2008, 10:30:16 »
Není firefox problém náhodou tím, že tam máš Firefox 3?

v_kuba

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 17 Května 2008, 15:40:00 »
Tím by to být mohlo... Napadlo mě že si nainstaluju Compiz, který je v 7.10 GG, tam to všechno chodí... Myslíš že by to šlo ho nainstalovat?

Napadla mě taková věc, neslučovala předchozí verze v GG všechny plochy tak že si systém myslel že to je jedna plocha ale ve skutečnosti jich bylo víc? To by totiž řešilo většinu mých problémů
« Poslední změna: 17 Května 2008, 15:45:31 od v_kuba »
Asus N61VG, Ubuntu 9.10

qUAKER

• Host
« Odpověď #13 kdy: 17 Května 2008, 17:38:03 »
zkus si zkompilovat Compiz Fusion z GIT -> je to jednoduché, na wiki je návod :) a navíc budeš mít pak spoustu krásných efektů

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.