Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ATI ovladače, černá obrazovka při bootu  (Přečteno 9948 krát)

bobrxxx

• Návštěvník
ATI ovladače, černá obrazovka při bootu
« kdy: 12 Května 2008, 21:43:20 »
Zdravím
Nainstaloval jsem Ubuntu 8.04 Hardy Heron a potřebuji poradit s ovladačema. Při povoleni nesvobodných ovladačů (mam Ati x1300) potřebuje systém restart, no a po resetu mi těsně před tím, než by se zobrazila logovací obrazovka objeví černá obrazovka a nic počítač nedělá. Jediný způsob jak se dostat do systému je v grubu zvolit recovery mod- pak "try to fix Xserver" a nabootovat normálně. Pochopil jsem že už tady někdo podobný problém měl, ale absolutně jsem nepochopil jak problém vyřešit :D potřebuju návod pro blbečka :)
Nějaké nápady? Díky moc za případnou pomoc. BOBR
« Poslední změna: 14 Května 2008, 01:23:51 od Anna Taliánová »

Jakoob

• Návštěvník
Re: Ati ovladače, černá obrazovka při bootu
« Odpověď #1 kdy: 12 Května 2008, 22:26:04 »
Ahoj,
mam ATI X1400 a vsechno mi nabehlo bez problemu. takze jde o to jestli se nahodou nestalo neco neocekavaneho....

p.s. : jelikoz sem zacatecnik tak ti poradim pouze jednu radu....zkus si ubuntu nahrat znova, teda pokud nemas na disku uz moc svych dat  :)

popelar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13 Května 2008, 11:27:27 »
kluci, já jsem taky stoupa..mám ATI 2600 a myslel jsem, že tam natáhnu drivery z návodu..veliká chyba, někde se tady píše, že je třeba nějaké starší..já kvůli u mně bílé obrazovce přeinstaloval HERONA a podle testu grafických karet podle Wiky mně to funguje..a to nemám zaplou akceleraci..ale to už je na mně moc..jsem rád, že funguji vedle XP a pomalu budu vylepšovat..
-AMD Athlon II QuadCore X4, Saphire Radeon HD 6790 1GB DDR 5, WD 500GB - Win 8 Pro
-DELL Studio 1537/Sony Vaio SVE1512E6EW
-Samsug Vawe 8600

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2008, 11:44:48 »
bobrxxx: To je divný, já mám taky ATI x1300 a nikdy jsem (v rámci ATI) neměl v Linuxu žádný problémy. I po povolení nesvobodných ovladačů vše najede jak má. Než jsi restartoval po povolení ovladačů, nespustil jsi compiz fusion? Můžeš vyzkoušet ještě např. program ENVY - měl by být v repozitářích (v Synapticu). Pomocí programu envy si pak naistaluješ ovladače automaticky a pak uvidíš co se bude dít, kdyžtak je tam recovery mode :D

popelar: Psal jsi, že podle testů ti běží ovladače. Tedy pokud jsi zadal flgrxinfo - vybafla na tebe tvoje grafická karta a ne mesa? Pokud ano, tak ti akcelerace běží. Pokud máš na mysli efekty (compiz fusion) - tak ten se jednoduše zapne (když ti funguje grafická karta) v Systém - Volby - Vzhled - záložka efekty vzhledu - a zapnout (pro nastavení efektů je nutné si nainstalovat compizconfig manager - v Synapticu)
S těmi novějšími ovladači to není chyba. V nesvobodných ovladačích jsou nyní trošku starší ovladače, než které vydala ATI, ale s těmi novějšími, které nejsou v nesvobodných ovladačích jsou asi větší problémy. Ačkoliv bobrxxx, právě instaloval (nesvobodné ovladače) ty trochu starší (které mě u stejné karty fungují bez problémů).
« Poslední změna: 14 Května 2008, 01:25:31 od Anna Taliánová »

bobrxxx

• Návštěvník
Re: ATI ovladače, černá obrazovka při bootu
« Odpověď #4 kdy: 14 Května 2008, 20:50:05 »
Díky moc, ale nvm no, zkoušel sem víc věcí a furt nic..Už mě to ubuntu začíná štvát :D né, dělam si *censored*, je to ještě zlatý vedle mrkvosoftu..Ale ty ovladače mě štvou..To envy, nemůžu najít balík tohohle programu :(

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 14 Května 2008, 21:37:13 »
Envy je ve zdrojích. Musíš mít povolené zdroje universe. Jinak se jmenuje Envyng ve zdrojích.

dnkk

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Května 2008, 07:24:17 »
Ahoj,
Ja postupoval takto: http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Hardy_Installation_Guide

Grafika slape bez problemu...

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 15 Května 2008, 11:26:22 »
Teď jsem narazil na zajímavý theard - to je šance :D
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=22971.0;topicseen

bobrxxx

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 15 Května 2008, 14:28:49 »
Zkusil sem ten návod podle toho topicu...Nepřekvapuje mě že zase nic. Vůbec ale nechápu tu Envy, jak jí mam nainstalovat nebo jak se používá..Vomlouvám se ale fakt se v tom nevyznam, sem začátečník, jak to teda udělam s tou Envy? :)

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 15 Května 2008, 14:42:57 »
Zkusil sem ten návod podle toho topicu...Nepřekvapuje mě že zase nic. Vůbec ale nechápu tu Envy, jak jí mam nainstalovat nebo jak se používá..Vomlouvám se ale fakt se v tom nevyznam, sem začátečník, jak to teda udělam s tou Envy? :)
JJ, takže - jdi do Synapticu - Systém - Správa - Správce balíků Synaptic -> dej tlačítko hledat a napiš envy -> zobrazí se ti 4 možnosti -> klikni pravým tlačítkem na envyng-core a dej instalovat, totéž udělej s envyng-gtk a dej tlačítko použít = tím se ti naistaluje ENVY
Poté běž do aplikace - Systémové nástroje - EnvyNG - a zvol ATI a dej použít.
Před tím ještě koukni do Systém - Správa - Nesvobodné ovladače, aby jsi neměl povolený nesvobodný ovladač ATI - popř. ho odklikni a ještě restartni před instalací ovladačů pomocí ENVY.

Linuxfan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Května 2008, 15:08:25 »
Při povoleni nesvobodných ovladačů (mam Ati x1300) potřebuje systém restart, no a po resetu mi těsně před tím, než by se zobrazila logovací obrazovka objeví černá obrazovka a nic počítač nedělá. Jediný způsob jak se dostat do systému je v grubu zvolit recovery mod- pak "try to fix Xserver" a nabootovat normálně.
Ahoj,
chcel by som sa ta opytat, co znamena nabootovat normalne? Musis vzdy po restarte zadavat ten prikaz, ktory si popisal? Aky mas monitor?
Pytam sa to vsetko preto, lebo som mal podobne problemy hned po instalacii a zistil som, ze je to preto, lebo mam sirokouhly monitor a X.org ho hned nespoznal a preto nevedel vobec nastartovat.
Stacilo len v konzole zadat "sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg" a odenterovat nastavenia. Odvtedy mi to ide.
Intel 2x2,8GHz; 1GB RAM; ATI Radeon X1300; 2xSATA Seagate; Kubuntu 9.04

bobrxxx

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 15 Května 2008, 20:54:50 »
Nebootuvat normálně..jako v recovery mod dát reconfigure x-server a pak -resume in normal boot. Monitor mam stadartní 4:3 ldc neovo. Problém v tom není, tedy nikdy dřív na ubuntu nebyl.

Linuxfan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 16 Května 2008, 09:39:06 »
Skus sa este pozriet ako mas nastaveny USPLASH - jeho zmena mi uz tiez raz pomohla.
Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/usplash.conf dopln tam tieto cisla:
xres=1280
yres=1024
Intel 2x2,8GHz; 1GB RAM; ATI Radeon X1300; 2xSATA Seagate; Kubuntu 9.04

LordAli

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 16 Května 2008, 09:51:33 »
Zkus při bootování zadat v menu před spuštěním ubuntu tyto parametry: noapic nolapic
Mě se to při nich rozběhlo. Ale vada je v základní desce, takže než ji vyměním, tak na tom ubuntu nerozběhnu, protože i když jo, tak se to zasekává.

Ale tu černou obrazovku mě to taky dělalo (ATI Radeon 9800). Odhaduji, že ti možná ještě bliká kurzor vlevo nahoře. Ale i tak to zkus  ;) Na NB jsem později žádné problémy neměl. A to jsem instaloval pro ATI X1400 přímo ATInovský ovladače 8.1.XXX. S Envy mám špatné zkušenosti, takže ho moc nedoporučuju.

EDIT: Jo, ještě se jedná o starší distribuce 7.04 a 7.10
« Poslední změna: 17 Května 2008, 14:30:51 od Anna Taliánová »
Intel Core i5-750
Gigabyte P55-UD3A
NVidia GTX260  ASUS F2J-5D003, ATI Mobility X1400 Debian Lenny (byvavalo)

bobrxxx

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 17 Května 2008, 13:13:33 »
Skus sa este pozriet ako mas nastaveny USPLASH - jeho zmena mi uz tiez raz pomohla.
Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/usplash.conf dopln tam tieto cisla:
xres=1280
yres=1024

Ty čísla už tam jsou :(
Zkus při bootování zadat v menu před spuštěním ubuntu tyto parametry: noapic nolapic
Mě se to při nich rozběhlo. Ale vada je v základní desce, takže než ji vyměním, tak na tom ubuntu nerozběhnu, protože i když jo, tak se to zasekává.

Ale tu černou obrazovku mě to taky dělalo (ATI Radeon 9800). Odhaduji, že ti možná ještě bliká kurzor vlevo nahoře. Ale i tak to zkus  ;) Na NB jsem později žádné problémy neměl. A to jsem instaloval pro ATI X1400 přímo ATInovský ovladače 8.1.XXX. S Envy mám špatné zkušenosti, takže ho moc nedoporučuju.

EDIT: Jo, ještě se jedná o starší distribuce 7.04 a 7.10
Děkuju zkusim to..je pravda že ze základní deskou sem měl problémy i ve widlích :(
Toho kurzoru sem si nevšim
Envy sem zkoušel, stejnej problém
Díky zatim
« Poslední změna: 17 Května 2008, 14:31:16 od Anna Taliánová »

bobrxxx

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 18 Května 2008, 10:09:39 »
Tak sem se rozhod, Hardy mě fakt nepřesvědčil, vrátím se na 7.10...Už jenom kvůli tý 3D akceleraci to za to stojí.. Ale díky všem za pomoc
« Poslední změna: 18 Května 2008, 11:42:56 od Anna Taliánová »

braneq

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 11 Září 2008, 09:31:22 »
Nebootuvat normálně..jako v recovery mod dát reconfigure x-server a pak -resume in normal boot. Monitor mam stadartní 4:3 ldc neovo. Problém v tom není, tedy nikdy dřív na ubuntu nebyl.

Mozno to bude kravina, ale nemohlo by tento problem sposobovat zle detekovanie monitora pri instalacii? Mam totiz presne ten isty problem s grafikou radeon x1600 256MB agp - cierna obrazovka po nabootovani s fglrx. Pocas instalacie Kubuntu HH som mal pripojeny lcd monitor Neovo F-417 cez PC switch...
Rozumnejsie vysvetlenie ma nenapada, kedze niekomu ta ista karta bezi bez problemov a inemu zas nepomozu ziadne postupy. Skusim este instalaciu s crt Hansol a uvidim...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #17 kdy: 11 Září 2008, 10:23:06 »
Já mám ATI HD2600 a následující postup jsem rozchodil ve všech verzích Ubuntu,co jsem použil, takže jen 7.10 a 8.04  ;D

1. CTRL+ALT+F1
2. přihlas se
3. sudo /etc/init.d/gdm stop
4. sudo sh ati....blabla.run (musíš zadat tam, kam si stáhneš ovladače..ovladače si z netu stáhni nejlépe do domovského adresáře, tzn. /home/tvujnick)

pak zavři oči a vše odklikej.
potom "sudo reboot"

Vždy jsem slavil úspěch (pokud jsem měl správné ovladače, ne se všemi se to hned rozeběhlo..aktuální verze na ati.com je 8-8, s tou jsem měl ale problémy, doporučuju ati-driver-installer-8-5-x86.x86_64.run) Nevím ale, jestli na netu tyto starší ovladače někde budou, ty nejnovější jsou případně tady: http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html

Mně na nich nefungoval counter-strike, tak kvůli tomu jsem je změnil, ale mám jinou kartu a navíc ty třeba CS nehraješ :) 3D ale fungovalo bez problémů.

Na 8.04 bych nezanevíral, aspoň určitě ne kvůli grafice, tu až tam rozjedeš, budeš happy...

Popelar: tvůj problém jsem měl po první instalaci 8.04 taky, taky bílá obrazovka..výše uvedený postup pomohl.
« Poslední změna: 11 Září 2008, 10:37:23 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #18 kdy: 11 Září 2008, 10:40:52 »
>> On: Nevím, ale mám téměř stejnou gr. kartu, podobnou desku, podobný procák, a instalace fglrx ovladačů proběhla na hardy na 3 kliknutí! (Nabídla se sama po instalaci Ubuntu a povolení restricted zdrojů). Jestli máš problém s instalátorem nejnovějších ovladačů, tak to bude nejspíš proto, že od jisté verze (myslím 8-7) potřebuje instalátor k správnému provozu doinstalovat další balíček.

Jinak jsem na instalaci nejnovějších ovladačů zplotil navod na wiki.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #19 kdy: 11 Září 2008, 10:51:59 »
jj, v 8.04 to na pár kliknutí šlo, ale to jsem už úspěch neslavil, jinak bych samozřejmě zvolil ten jednodušší postup..nevím už proč to nejelo, je to celkem dlouho, ale nerozběhlo se to. Tady už bylo hodně návodů, které řadě lidí pomohlo a další skupině zase ne..no, a mně zrovna ne  ;)

Každopádně ten návod na wiki, je fajn, že je to česky a přehledné..luštění přímo z originálu nebylo úplně to pravé, dobrá práce.
« Poslední změna: 11 Září 2008, 10:59:31 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #20 kdy: 11 Září 2008, 10:57:57 »
Každopádně ten návod na wiki, je fajn, že je to česky a přehledné..luštění přímo z originálu nebylo úplně to pravé, dobrá práce
Uvítám jakoukoli připomínku - hlavně co se týká "odstraňování problémů". Tam totiž čerpám pouze z informací v diskusích na fórech a internetových návodů. (Když ten problém nemám, asi těžko můžu vyzkoušet funkčnost jeho řešení).
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #21 kdy: 11 Září 2008, 10:59:38 »
Jinak k té nejnovější verzi ovladačů, pravda, že žádný jiný balíček jsem k tomu nedoinstalovával. Ono se vše rozeběhlo, přihlásila se má grafika, compiz taky běžel..v momentě, jak jsem spustil CS, tak se obraz rozkostičkoval. Už se to tady řešilo právě někde v sekci her..a tam někdo poradil ty ovladače 8-5 a opravdu pomohly. Po vyjetí z CS ale ubuntu normálně běželo dál, takže na chodu systému by se to ani nepoznalo.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.