Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kódování souborového systému  (Přečteno 4450 krát)

Milan Uhrák

• Návštěvník
kódování souborového systému
« kdy: 09 Července 2006, 21:55:06 »
No, jak začít ... léta jsem používal Mandrake - od 9.1 až po současnou 2006... z té doby mám pochopitelně mraky dokumentů a dalších souborů, nikdy jsem se nebránil používání českých znaků v názvech souborů.
Z důvodů (no, je toho dost) jsem vyzkoušel Kubuntu 6.06 DVD. Instalace byla neskutečná, pomohl pouze textový režim, ale budiž. Výsledek se mi líbí. Není to jen v rychlosti, ale kubuntu je i docela snadný na užívání.
Ale k věci. Před samotnou instalací jsem "uklidil adresář /home na oddíl, který (extfs3) jsem používal jako skladiště. Po nainstalování Kubuntu vidím názvy těchto souborů ... no špatně. Místo českého znaku dva čtverečky. Domněnka : to už jsem zažil... Mandrva 2006 ukládala názvy souborů pod UTF-8, Kubuntu čte ISO 8859-2. V GNU/Linuxu už nějakou dobu pracuji, ale mám otázku, protože Ubuntu je pro mně docela novinka : lze nastavit, aby Kubuntu používalo UTF-8 filesystém ?
Pokud jej používá (i to jsem zde již viděl napsáno) kde je problém ? Mám do fstab na příslušný řádek vrazit iocharset=utf-8, nebo jak?  

Děkuji za jednoduché, srozumitelné, a hlavně nápomocné odpovědi. :)
Milan

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2006, 07:45:04 »
Kubuntu rovněž používá UTF8, takže tady problém není. U ext2/ext3 také není nutné nastavovat žádný parametr pro kódování (ani tam myslím není). Možná zkuste nějaké ty zmršené soubory nahrát na disketu nebo flash disk, případně vypalit a zkuste to médium přimountovat s přísllušným iocharset. Pokud se to nespravý asi budete muset přejmenovat ručně, ale je to divné. Možná mi zkuste nějaký soubor (zabalený) poslat.
Kubuntu forever :-)

Milan Uhrák

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Července 2006, 16:14:18 »
Tak to tedy zírám ...   pokusil jsem se v konzoli o
ls > dir.txt
a v oknech jsem zkoušel, jaké kódování má výsledný soubor. Bylo to ISO! To nechápu. tak jsem googlil, až jsem vygooglil convmv, a pomocí něj jsem to převed. Ale i to jsem musel dělat ručně, protože některé z těch souborů již byli v UTF! tak nevím. Děkuji za námahu, snad můj problém někomu pomůže

Milan

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
« Odpověď #3 kdy: 13 Července 2006, 20:24:23 »
Jinak většina textových editorů v KDE, jako např Kate umí otevřít textový soubor v libovolné znakové sadě a uložit ho podle přání.

Milan Uhrák

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Července 2006, 10:13:56 »
Nepřeváděl jsem ten textový soubor, convmv PŘEJMENOVÁVÁ SOUBORY do jiné znakové sady

zde..nek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 15 Července 2006, 20:29:55 »
ten problém není pouze Mandriva&Ubuntu, ale taky Puppy@Ubuntu, docela mě překvapuje, že ani v rámci OS Linux to nefunguje, jak má, je to echt to samé, jako mezi Windows&Ubuntu... nyní už používám v názvech jen malé písmena bez diakritiky a místo mezer podtržítka, nu což
in vacuum veritas, registered #420910

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
« Odpověď #6 kdy: 16 Července 2006, 08:57:27 »
Citace: zde..nek
ten problém není pouze Mandriva&Ubuntu, ale taky Puppy@Ubuntu, docela mě překvapuje, že ani v rámci OS Linux to nefunguje, jak má, je to echt to samé, jako mezi Windows&Ubuntu... nyní už používám v názvech jen malé písmena bez diakritiky a místo mezer podtržítka, nu což
Lepší je místo podtržítka použít pomlčku ;-)

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
« Odpověď #7 kdy: 24 Července 2006, 14:45:13 »
Nu já se češtině nebráním, mám ji rád. Po přechodu k UTF-8 už by nás snad neměly žádné problémy překvapit. Jen mě mrzí ,že nejde vypalovat česky pojmenováné soubory jinak než v taru.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

scippio

• Návštěvník
    • LinJab
« Odpověď #8 kdy: 24 Července 2006, 16:30:06 »
no ja v zasadě skoro nikde česky nepíšu.... v nazvech souborů, v DB, v kodech atd. .... pak jsou s tim jen problémy .....
JID: scippio@linjab.net
"Linux mě někdy svojí jednoduchostí děsí ..."
# pacman -Rnsc ubuntu # pacman -S ArchLinux

zde..nek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 24 Července 2006, 23:57:35 »
to jo, ale je potřeba s tím počítat při vyhledávání :-) tzn.buď všechno nebo nic
in vacuum veritas, registered #420910

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
« Odpověď #10 kdy: 25 Července 2006, 14:38:43 »
Citace: piskot
Nu já se češtině nebráním, mám ji rád. Po přechodu k UTF-8 už by nás snad neměly žádné problémy překvapit. Jen mě mrzí ,že nejde vypalovat česky pojmenováné soubory jinak než v taru.
Proč by to jako nemělo jít?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.