No, jak začít ... léta jsem používal Mandrake - od 9.1 až po současnou 2006... z té doby mám pochopitelně mraky dokumentů a dalších souborů, nikdy jsem se nebránil používání českých znaků v názvech souborů.
Z důvodů (no, je toho dost) jsem vyzkoušel Kubuntu 6.06 DVD. Instalace byla neskutečná, pomohl pouze textový režim, ale budiž. Výsledek se mi líbí. Není to jen v rychlosti, ale kubuntu je i docela snadný na užívání.
Ale k věci. Před samotnou instalací jsem "uklidil adresář /home na oddíl, který (extfs3) jsem používal jako skladiště. Po nainstalování Kubuntu vidím názvy těchto souborů ... no špatně. Místo českého znaku dva čtverečky. Domněnka : to už jsem zažil... Mandrva 2006 ukládala názvy souborů pod UTF-8, Kubuntu čte ISO 8859-2. V GNU/Linuxu už nějakou dobu pracuji, ale mám otázku, protože Ubuntu je pro mně docela novinka : lze nastavit, aby Kubuntu používalo UTF-8 filesystém ?
Pokud jej používá (i to jsem zde již viděl napsáno) kde je problém ? Mám do fstab na příslušný řádek vrazit iocharset=utf-8, nebo jak?
Děkuji za jednoduché, srozumitelné, a hlavně nápomocné odpovědi.

Milan