Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: vývojové prostředí pro PHP  (Přečteno 12589 krát)

proky.hb

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 51
    • Zobrazit profil
vývojové prostředí pro PHP
« kdy: 13 Květen 2008, 13:05:45 »
Zdravím,

dostal jsem se do dost zvláštní situace. Nemám v čem vyvíjet aplikace pro PHP.

Pokus 1:
Instalace Eclipse PDT - první krůčky jsou dost náročné, vývojové prostředí je robustní, ovládání složité a nelogické. Například u projektu nastavit kódování prostě nefunguje, před otevřením souboru musím nastavit globální kódování pro celou aplikaci, jinak se soubor neotevře. Pokud se ale otevře, tak pouze pro čtění, přestože všechny ostatní aplikace se zápisem nemají problém.

Pokus 2:
Zend studio 5.5 - nechci ho více používat, protože ho nechci kupovat a proč krást, že? Nicméně abych neco udělal, tak jsem ho rozchodil. Bohužel pro 3D desktop je třeba doplnit do spouštěcího souboru pár řádků, jinak se spustí pouze prázdné okno, už to mi chvilku zabralo. Druhý problém je, že mi nefungují určité klávesy, jako třeba $, bez čehož se těžko obejdu.

Pokus 3:
Netbeans 6.1 EA PHP - popravdě dle mého názoru povedený editor, rychlý, malý (elipse je dle mého názoru nechutně "tlustá" aplikace, navíc chování prostředí mi prostě nesedí). Bohužel opět nastal probém s klávesnicí. Nejde mi přepnout na anglickou, lépeřečeno Ubuntu přepne, NetBeans si píše dál česky.


Když už píšu o klávesnici, tak mám ještě jeden problém. Po nabootování mi nejde klávesnice přepínat, musím do nastavení klávesnice, aniž bych cokoliv nastavil uložit a hle, klávesnice přepíná.


Můžete mi někdo poradit, co dělám špatně, že mi Ubuntu takto blbne? Instalace čistá cca před 5ti dny, žádné radikální změny jsem nedělal, nepočítám-li instalaci několika balíků.

ubuntu luky

  • Host
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #1 kdy: 13 Květen 2008, 13:27:03 »
jeste muzes zkusit Geany je to velmi minimalisticky ale sympaticky prostredi. pekny design rychle najede atd

Bernard Williams

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 103
    • Zobrazit profil
    • Santiaco.cz
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #2 kdy: 13 Květen 2008, 16:28:45 »
Mně jede přepínání klávesnice v NetBeans EA PHP naprosto v pořádku, ale problém, který popisuješ (Ubuntu klávesnici přeplo, ale aplikace ne), se mi kdysi stal v Code::Blocks. Podařilo se mi ho vyřešit po chvíli hraní s rozložením klávesnice. Přidával a odebíral jsem jak "USA", tak i "Čes" rozložení klávesnice a najednou to zase šlo jak mělo - bohužel přesný postup odstranění problému neznám - prostě jsem zkoušel  :)
ASUS NB F3E, Intel Core 2 Duo T5450, 15.4" WXGA, int. graf. karta Intel GMA X3100, 2GB RAM, HD 250GB.
Debian 5 "Lenny" + Windows 7
 Santiaco.cz | Maturitní tabla

Jari

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 348
  • skill: newbie
    • Zobrazit profil
    • ...pro radost :)
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #3 kdy: 13 Květen 2008, 18:35:00 »
Třeba by to šlo ještě v Bluefish
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5026
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #4 kdy: 13 Květen 2008, 22:06:07 »
Quanta+
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Silent

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #5 kdy: 14 Květen 2008, 09:19:58 »
nebo skus lampp (PHP,Apache atd)

a jako editor pouzivam bluefish
« Poslední změna: 14 Květen 2008, 10:32:05 od Silent »

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #6 kdy: 14 Květen 2008, 10:25:57 »
nejsem fanda, ale pspad ve winu?
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Bernard Williams

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 103
    • Zobrazit profil
    • Santiaco.cz
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #7 kdy: 14 Květen 2008, 13:33:58 »
Starenka: Někteří říkají, že jim PSPad přes wine jede v pořádku. Já jsem zkoušel nejnovější verzi a potom i tu, která ostatním jela v pořádku a v obou jsem měl problém s vykreslováním okna kódu v PSPadu (vykreslen byl určitý kód, který vůbec neměl jít viděl - byl vyrolován nahoru. Překreslení se provedlo např. až po označení celého textu). A to práci v PSPadu dost komplikovalo. Nyní zkouším NetBeans EA for PHP.
ASUS NB F3E, Intel Core 2 Duo T5450, 15.4" WXGA, int. graf. karta Intel GMA X3100, 2GB RAM, HD 250GB.
Debian 5 "Lenny" + Windows 7
 Santiaco.cz | Maturitní tabla

K3z@lb

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 88
    • Zobrazit profil
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #8 kdy: 15 Květen 2008, 12:03:23 »
jako editor pro php používám Scite editor s uprávami Jakuba Vrány a nemám si na co stěžovat....

nettezzaumana

  • Host
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #9 kdy: 15 Květen 2008, 13:06:37 »
Můžete mi někdo poradit, co dělám špatně, že mi Ubuntu takto blbne? Instalace čistá cca před 5ti dny, žádné radikální změny jsem nedělal, nepočítám-li instalaci několika balíků.
nic nedelas spatne. spis co dela Ubuntu spatne. Ja osobne jsem spokojen s eclipse .. me prvni dojmy byly stejne jako Tve, ale ted mi to pripada jako opravdu mocny PHP-devel-tool ..

Laethnes

  • Host
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #10 kdy: 06 Říjen 2008, 13:24:23 »
Ano, vím, že toto téma je poměrně staré, ale
1.) bych k němu měl jeden tip i pro ostatní (protože když jsem zkusil vyhledávání, moc jsem toho nenašel :3)
2.) mám jeden drobný dotaz a přišlo mě zbytečné vytvářet nové téma, ale nějaké relevantní jsem nenašel.

Ad prostředí:
Taky nemám rád Eclipse (pracuji v něm již kolem roku, protože se to musím učit do školy Javu a tu taky nemám rád, takže chci aby to prostě fungovalo, což Eclipse splňuje, i když je tak gigantické a podle mě blbě ovladatelné) a navíc když jsem zkusil PHPEclipse, byly s tím problémy a nejelo to (a nehodlám to řešit :3). Skončil jsem u Code::Blocks; umí rozpoznávat i PHP/HTML/JavaScript/...

Ad dotaz:
platí k tomu Code::Blocks, ale spíš i celkově; není nějaký jakoby "kompilátor" PHP? Něco, co bych nastavil jako kompilátor do Code::Blocks a primárně by to kontrolovalo syntaxi, ale taktéž debugger apod. (Mimochodem, používám Apache2)

Bernard Williams

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 103
    • Zobrazit profil
    • Santiaco.cz
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #11 kdy: 07 Říjen 2008, 09:31:07 »
Ad dotaz:
platí k tomu Code::Blocks, ale spíš i celkově; není nějaký jakoby "kompilátor" PHP? Něco, co bych nastavil jako kompilátor do Code::Blocks a primárně by to kontrolovalo syntaxi, ale taktéž debugger apod. (Mimochodem, používám Apache2)
No kompilátor pro PHP je přeci php.exe, ne? Takže stačí jen nainstalovat PHP5.

Co se týká debuggerů, tak jich taky několik. Otázkou je, jak budou pracovat ve spolupráci s Code::Blocks. Já v CB programoval jen v C nebo Pascalu a moc mi to vyhovovalo. PHP programuji v Netbeans a taky mi plně vyhovují.
ASUS NB F3E, Intel Core 2 Duo T5450, 15.4" WXGA, int. graf. karta Intel GMA X3100, 2GB RAM, HD 250GB.
Debian 5 "Lenny" + Windows 7
 Santiaco.cz | Maturitní tabla

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #12 kdy: 07 Říjen 2008, 20:26:07 »
Já si vyvíjím svůj CMS v Katu a docela mi stačí, nevím, co bych potřeboval dalšího...
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

Spock lone wolf

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #13 kdy: 07 Říjen 2008, 20:28:33 »
... nevím, co bych potřeboval dalšího...

To je právě to, dokud se s tou další funkčností neseznámíš a nesžiješ, tak ti nechybí, když ji pak ale najednou nemáš, už je to problém :)

nettezzaumana

  • Host
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #14 kdy: 07 Říjen 2008, 20:29:31 »
nejsem fanda, ale pspad ve winu?
<< aaaaaa

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #15 kdy: 07 Říjen 2008, 20:42:16 »
Ještě dost lidí používá Vim. Tam ale ty možnosti taky jsou, ale někdy skryty v manuálu.
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

eXt_r33m

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 129
  • skill :: aggressive-newbie
    • Zobrazit profil
    • qinta.php5.sk
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #16 kdy: 15 Leden 2009, 16:48:47 »
Nikdo tady nepoužívá gedit??? Blázni...
AMD Opteron Processor 144 1.8 Ghz;2x512 MiB DDR1;ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MiB DDR3;Atheros 802.11 WiFi;Boot: WinXP + (Ubuntu 9.04 64bit) + Archlinux s KDE 4.3 64bit
if ($She_loves_me) then wake_up() //checking if  i am dreaming :)

Gruw

  • Host
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #17 kdy: 15 Leden 2009, 18:42:21 »
Já používám Komodo Edit 5. Je možnost ho spustit jak ve win tak pod linuxem. Samozřejmě podle instalačky :) Má správu projektů, ukázku nápovědy (ukazuje dokumentační komentáře k funkcím v souborech, které jsou do editovaného souboru vloženy třeba přes require). V nastavení programu je poměrně slušná možnost nastavení.

Zápory:
Po instalaci to má asi 150MB.
Spuštění trvá delší dobu, ale u NetBeans mi to přišlo delší.

Martin - ViPEr*CZ*

Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #18 kdy: 15 Leden 2009, 18:45:29 »
Já používám Komodo Edit 5. Je možnost ho spustit jak ve win tak pod linuxem. Samozřejmě podle instalačky :) Má správu projektů, ukázku nápovědy (ukazuje dokumentační komentáře k funkcím v souborech, které jsou do editovaného souboru vloženy třeba přes require). V nastavení programu je poměrně slušná možnost nastavení.

Zápory:
Po instalaci to má asi 150MB.
Spuštění trvá delší dobu, ale u NetBeans mi to přišlo delší.
Netbeans se mi celkem líbilo... ale taky jeho obsluha byla zdlouhavá a pomalá... přišlo mi to jak Photoshop CS3 na PC s malou ramkou.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #19 kdy: 15 Leden 2009, 19:46:37 »
Ja nevim no.. osobne jsem zastance Zend (for Eclipse) - jsem na nej zvyklej, na druhy mete pak PDT pro Eclipse a uz hodne dlouho se snazim se promoct a alespon zkusit, jak pojedou NetBeans.

Pokud nepotrebujes debugger, svn, integrovany manualy, strom trid, phpdoc a dalsi k smrti potrebny veci, sel bych do katu.
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Martin - ViPEr*CZ*

Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #20 kdy: 15 Leden 2009, 19:49:13 »
Ja nevim no.. osobne jsem zastance Zend (for Eclipse) - jsem na nej zvyklej, na druhy mete pak PDT pro Eclipse a uz hodne dlouho se snazim se promoct a alespon zkusit, jak pojedou NetBeans.

Pokud nepotrebujes debugger, svn, integrovany manualy, strom trid, phpdoc a dalsi k smrti potrebny veci, sel bych do katu.
Zend jsem zkoušel na Woknech a je super... lepší než Dream... ;) Na linuxu jsme ho nezkoušel, ale jestli tam jede stejně jak na Woknech, tak bych sel do něj, ale nebude to nejspíš zadarmo...
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

starenka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1276
  • Karma: plynová [zapalovač] [hasičák]
    • Zobrazit profil
    • /home/starenka
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #21 kdy: 15 Leden 2009, 19:51:36 »
Je nativne pro linux (minimalne 5.5 a 6ka co je v eclipsu). No zadarmo neni, no. Proto se snazim preklopit do PDT, ale jsem na to moc linej. Navic nemam moc zkusenosti s xdebugem, opet zvyk na zenddebugger.

#zajimalo by mne, jaky jsou nazory/zkusenosti na/s aptan(o)u, co se tyce php. Na css a javascript je super (pouzivam) soubezne s druhym ide.
« Poslední změna: 15 Leden 2009, 19:53:54 od starenka »
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Šuohob

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2171
    • Zobrazit profil
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #22 kdy: 10 Srpen 2009, 12:33:43 »
A co takhle jednoduchý, Geany podobný, ale specializovaný gPHPedit ;) Skutečně na PHP dobrá aplikace (tzn používám jí). Umí záložky, doplňuje rozepsané názvy funkcí atd.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

mka

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1907
  • Chybovat je moje.
    • Zobrazit profil
    • Příložany Cé Zet
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #23 kdy: 10 Srpen 2009, 16:29:36 »
Také používám Quantu+. Naprostá spokojenost. Nainstaluješ a můžeš jet. Jediná "nepříjemnost" je to, že mi pro každý projekt vytvoří adresáře templates a toolbars, které nepoužívám, ale popravdě mi to ani nestálo za to, abych ji zkusil to odnaučit :-)
Dělám v ní i na nějakých cizích projektech (weby, které kdysi kdosi udělal zmizel. A zákazníci tam teď občas potřebují něco "upravit"). Od UTF po 1250 nemá problém.

P.S.
A hele, teď koukám, že to tu někdo exhumoval nějaký pěkně uležený téma...
« Poslední změna: 10 Srpen 2009, 16:34:38 od mka »

mk33

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 300
    • Zobrazit profil
Re: vývojové prostředí pro PHP
« Odpověď #24 kdy: 10 Srpen 2009, 19:20:15 »
no co kdevelop sice spíš na c++ ale phpko a html taky zvládá fajn
začínám tak trpělivost a pevné nervy :-) since  21. Listopad 2006
-------------------------------------------------------------------------
|Aopen MX4SGI-4DN2|P4 2,8GHz HT|2x512MB RAM|ATI 9550|Linux Mint 9 Isadora|  |Asus P4B533|P4 1,8GHz|3x256 MB RAM|ATI 7500|Ubuntu 7.04|  |IBM Thinkpad T40p|Ubuntu 9.04|  |Lenovo Thinkpad T61|Linux Mint 9 Isadora|Lenovo Thinkpad T410|Linux Mint 13