Ahoj, jsem rád, že tě zajímá, jaké by to bylo, kdyby stát podporoval Ubuntu jako národní operační systém.
Ubuntu je pro lidi a tak by ho stát měl určitě podporovat. Ušetřili by se tím nemalé výdaje za placené operační systémy a na ně navazující placené programy. Nejen pro státní správu, ale také pro školy, nemocnice, státní podniky ..... Navíc by si Česká republika polepšila i ve snížení softwarové kriminality. Češi jsou chytří a s fungující online a telefonní podporou by si na nové Ubuntu rychle a rádi všichni zvykli. Od věci by také nebylo vytvoření video průvodců - takzvaných instruktážních videí.
Rozhodl jsem se založit politickou stranu, která myslí i na Ubuntu, ale nemusíš věřit, že ona vyhraje. Jde mi teď o to, aby komunita Ubuntu vymyslela a dala na papír, takový program podpory státu pro Ubuntu, který nemůže nevyhrát v úsilí o prosazení a musí být napsán tak, aby ho mohla použít jakákoliv politická strana.
Jinak, politická strana, kterou zakládám se jmenuje Politická strana Česká (PSČ) a hned jak seženu dobrou duši, která poskytne zdarma kvalitní webhosting, tak si budeš moct přečíst vše oč půjde a bude toho dost. Kdyby mohl někdo poskytnou webhosting zdarma a líbila by se mu idea, tak predběžná pracovní verze vize (zatím teda dost idealistická) je na stránkách
www.czechmates.ltd.uk pod odkazem Česká politika pod modrým obrázkem. Nevěřili by jste, ale i v politice se dají využít výhody Open Source :-)
A teď bych chtěl požádat všechny o brainstorming a pomalé formování programu podpory státu pro Ubuntu.
Začít by se mělo s výhodama, nevýhodama, možnostmi řešení, podpůrné činnosti a vítaná je především kritika (nejen ta konstruktivní, ale i ta nejtvrdší, protože tu budou používat jako první).
Vašek