Zdravím všechny,
kvůli škole jsem si nainstaloval do Virtualboxu Win XP s Office 07. Konkrétně ani ne tak kvůli podpoře dokumentů, ale kvůli tomu že budeme mít praxi a náš profesor prostě VYŽADUJE aby jsme pracovali v Office 07. Dokonce na začátku roku požadoval aby jsme si ohledně této sady kancelářských programů koupili učebnici ke které office byl (nějaká studentská verze). Což jsem samozřejmě jako OS uživatel několikrát odmítl. Po té co mu došlo že nemá cenu se se mnou hádat to nechal tak..
Ale proč sem píšu...
Nainstaloval jsem tedy ultragiga stará XPčka do VB. Ač jsem jim přidělil 512 RAM, tak žádný rychlík. Virtualizace si evidentně bere svoji daň. Trošku jsem zkoumal systém (naštěstí jen po grafické části) a došel jsem do Vlastnosti počítače->Upřesnit-> a hnedka to první tlačítko. Byly tam různé volby nastavení grafických efektů a jedna z nich byla optimalizace pro výkon. Zvolil jsem tedy tuto možnost a ejhle! XPčka byla pozorovatelně minimálně 2x rychlejší než předtím. Když jsem se bavil s lidmi co mají jehoVisty s Aerem, tak jsem z doslechu zjistil že po vypnutí Aera je systém také dvakrát rychlejší. Jenže přiznejme si to... oba dva systémy bez "efektů" (efekty XP podle mě žádné efekty nejsou) a bez "3D efektů" (průhledné titulkové pruhy oken, ani přepínač úloh rozhodně nepovažuji za 3D efekty) vypadají opravdu děsně.
Vista je také náročnější na HW, stejně jako Aero je náročnější na HW více než byl starý vzhled.
Když vezmu KDE, Gnome, nebo Xfce... Všechny tyhle prostředí vypadají už v základu velice dobře. Jak KDE, tak Xfce (u Gnome nevím) umí již v základu průhlednosti jak titulků tak celých oken, také stíny atp. ... Po zapnutí těchto efektů žádné výrazné zpomalení systému (dokonce ani nevýrazné) viditelné není. Navíc po tom co jsem přešel na nové KDE (resp. nové QT) jsem zjistil, že nová verze je krom toho že je hezčí je zároveň i rychlejší. Jak je to u Gnome/GTK a u Xfce/GTKs rychlostí a přechody na nové verze nevím. Bohužel tak daleko moje informovanost nesahá. Snad to někdo napíše do reakce.
Každopádně mě zajímá jedna věc. U Linuxových prostředí jsme si všimli, že mezi rychlostí a vzhledem rozhodně nepanuje nepřímá úměrnost. Jenže U M$ to tak není. Nevíte někdo kde Microsoft dělá chybu? Ať si lámu hlavu jak chci, prostě to nevymyslím. Proč jsou jejich systémy jen nestabilnější a náročnější?
Poslední dobou mi to přijde jako že se Linuxové a Unixové systémy zdokonalují (zrychlují, zvětšují podporu HW apod.), tak M$ systémy jdou k úpadku...