Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kde dělá Microsoft se svým grafickým prostředím chybu?  (Přečteno 17645 krát)

honorguard

• Host
Zdravím všechny,
kvůli škole jsem si nainstaloval do Virtualboxu Win XP s Office 07. Konkrétně ani ne tak kvůli podpoře dokumentů, ale kvůli tomu že budeme mít praxi a náš profesor prostě VYŽADUJE aby jsme pracovali v Office 07. Dokonce na začátku roku požadoval aby jsme si ohledně této sady kancelářských programů koupili učebnici ke které office byl (nějaká studentská verze). Což jsem samozřejmě jako OS uživatel několikrát odmítl. Po té co mu došlo že nemá cenu se se mnou hádat to nechal tak..

Ale proč sem píšu...
Nainstaloval jsem tedy ultragiga stará XPčka do VB. Ač jsem jim přidělil 512 RAM, tak žádný rychlík. Virtualizace si evidentně bere svoji daň. Trošku jsem zkoumal systém (naštěstí jen po grafické části) a došel jsem do Vlastnosti počítače->Upřesnit-> a hnedka to první tlačítko. Byly tam různé volby nastavení grafických efektů a jedna z nich byla optimalizace pro výkon. Zvolil jsem tedy tuto možnost a ejhle! XPčka byla pozorovatelně minimálně 2x rychlejší než předtím. Když jsem se bavil s lidmi co mají jehoVisty s Aerem, tak jsem z doslechu zjistil že po vypnutí Aera je systém také dvakrát rychlejší. Jenže přiznejme si to... oba dva systémy bez "efektů" (efekty XP podle mě žádné efekty nejsou) a bez "3D efektů" (průhledné titulkové pruhy oken, ani přepínač úloh rozhodně nepovažuji za 3D efekty) vypadají opravdu děsně.

Vista je také náročnější na HW, stejně jako Aero je náročnější na HW více než byl starý vzhled.

Když vezmu KDE, Gnome, nebo Xfce... Všechny tyhle prostředí vypadají už v základu velice dobře. Jak KDE, tak Xfce (u Gnome nevím) umí již v základu průhlednosti jak titulků tak celých oken, také stíny atp. ... Po zapnutí těchto efektů žádné výrazné zpomalení systému (dokonce ani nevýrazné) viditelné není. Navíc po tom co jsem přešel na nové KDE (resp. nové QT) jsem zjistil, že nová verze je krom toho že je hezčí je zároveň i rychlejší. Jak je to u Gnome/GTK a u Xfce/GTKs rychlostí a přechody na nové verze nevím. Bohužel tak daleko moje informovanost nesahá. Snad to někdo napíše do reakce.

Každopádně mě zajímá jedna věc. U Linuxových prostředí jsme si všimli, že mezi rychlostí a vzhledem rozhodně nepanuje nepřímá úměrnost. Jenže U M$ to tak není. Nevíte někdo kde Microsoft dělá chybu? Ať si lámu hlavu jak chci, prostě to nevymyslím. Proč jsou jejich systémy jen nestabilnější a náročnější?

Poslední dobou mi to přijde jako že se Linuxové a Unixové systémy zdokonalují (zrychlují, zvětšují podporu HW apod.), tak M$ systémy jdou k úpadku...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:19:29 od Anna Taliánová »

Zax

• Aktivní člen
  • *
  • Titul: Uhrovitý pubescent
    • Lukáš Klika.cz - můj blog
Re: Kde dělá Microsoft se svým grafickým prostředím chybu?
« Odpověď #1 kdy: 19 Května 2008, 22:33:16 »
Nevim presne, kde dela M$ chybu, ale je krasne videt rozdil mezi open-source a komercnim softwarem:
open-source: soft vyvijeny skupinkou nadsencu, lidi, ktere vyvoj bavi a davaji si zalezet na kazdem detailu. Nejde jim o penize, jde jim o to, udelat svuj program co nejkvalitnejsi.
komerce: banda cvicenych opic, kterym nejde o funkcnost, ale o prachy. Jeden dostane jako zadani naprogramovat aero, tak on si otevre nejaky textovy editor, rychle tam nabastli nekolik stovek radek kodu a kdyz to "funguje", dal se o to nestara. Shrabne prachy a jde makat na necem jinem..
Celý svět se pomalu ale jistě řítí do /dev/null
Moje sestava: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+ | 2 GB RAM | nVidia GeForce 6600 GT | Ubuntu 8.10 | Gnome 2.22.3 | Linux 2.6.24-19-generic
Prosím, nevykejte mi :)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 19 Května 2008, 22:51:55 »
Kde dělá M$ chybu? To nevím, ale je zarážející, jak mu to někteří lidé "žerou". Viz článek o prvním servispacku na Win Vista v posledním Levelu. Objevují se v něm věty jako:
Citace
Vista teď ukládá data na disk až o čtvrtinu rychleji než dříve, dobře pozorovatelné je to třeba při kopírování z externích USB disků. Spolu s tím také rychleji dekomprimuje. Stará známá písnička - vše je zase bezpečnější, důvěryhodnější a odolnější.
Nevím, jestli je to myšleno vážně, nebo ironicky. Také mě dostala hláška:
Citace
Notebooky přestanou proklínat Vistu za to, že jim příliš rychle bere šťávu z baterek. Odpadla zbytečná překreslování obrazovky a další žrouti výkonu. Bohužel se zapnutým Aerem baterie notebooku stejně dlouho nevydrží, zato okénka budou vypadat krásněji.
Čili přeloženo do češtiny - zlepšení, které se neprojeví  ;D

To, jak SP1 Vistám "pomáhá", je doloženo grafy:

Kopírování 1GB souboru z disku na disk
Vista leden 2007 22.6s, Vista SP1 17s.

Bioshock 1024x768, GeForce8800GTX, Core 2 Quad Q6600
Vista leden 2007 62,7
Vista SP1 63 ;D

Team Fortress 1024x768 HQ, na stejné sestavě
Vista leden 2007 84
Vista SP1 83,8  ;D ;D

U těch games neuvádějí, v čem to měří, ale odhaduji to na fps. Ten "nárůst" výkonu je opravdu zanedbatelný.
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:22:23 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

honorguard

• Host
« Odpověď #3 kdy: 19 Května 2008, 22:55:39 »
A, koukám že evidentně opravdu intelnzivně pracují na zvýšení výkonu... takového zvýšení dosáhnou když vymažou ty prázdné řádky co udělal programátor ve zrdojáku Aera pro přehlednost kódu ne? :D

emil54

• Host
« Odpověď #4 kdy: 19 Května 2008, 22:57:36 »
Tak ti nevim jestli tohle vlakno byl dobrej napad - predpovidam, ze po tak deseti prispevcich se to zvrhne ve flejm :-)
Ale treba to byl zamer...
Osobne nepovazuju nejake efekty (na kteremkoli systemu) za nezbytne nutne. Dokud jsem delal pod Window$, prvni kroky po instalaci vedly do nastaveni, kde jsem nastavil "klasicky vzhled" ala win 98 a jenom trochu upravil barvy, pac bytostne nesnasim widloidni modr. Jednak mi tolik nevadilo pak delat na nekolika compech najednou, kde byly ruzny systemy (od win98 pres wi2k az po XP) a druhak se clovek cejti jakoby doma.

No a na Linuxu jsem dlouho nemohl prijit na chut pi*ovinkam CF, dokud jsem postupne neobjevil jejich vyhody pro praci. Usnadneni nekterejch operaci, jejich zrychleni... Povypinal jsem ficury, ktery jsou jenom na efekt a zapinam je jenom kdyz prijde nejakej zarytej Windowsak, abych ho trochu nastval.

Takze, podle meho nazoru dela MS chybu v tom, ze za ty leta nebyl schopen prijit s necim jako je CF na Linuxu, s necim, co by bylo taky trochu k uzitku lidem, ktery comp zivi, ale snazi se nesmyslne cancat okynka kravinama na ukor vykonu pocitace.
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:24:35 od Anna Taliánová »

honorguard

• Host
« Odpověď #5 kdy: 19 Května 2008, 22:59:36 »
Já osobně se necítím na nějakého zakladatele flamů a stal bych se jím velice nerad... zajímá mě spíš... jak se jim to daří napsat tak neefektivně? Vždyť to snad musí být záměr...

emil54

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Května 2008, 23:05:31 »
Já osobně se necítím na nějakého zakladatele flamů a stal bych se jím velice nerad... zajímá mě spíš... jak se jim to daří napsat tak neefektivně? Vždyť to snad musí být záměr...
No ja nevim, ale prijde mi, ze kdysi par typku sedlo a napsalo jadro nejakyho OS, kterej je po nekolika letech furt stejnej, protoze k nemu nejspis nekde zabordelili zdrojaky  ;D Akorat kolem jadra vzdycky postavi trochu jinej barak s jinou fasadou a jinejma sklama do woken...

existpierre

• Host

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #8 kdy: 19 Května 2008, 23:34:10 »
taktiez nechapem preco sa na fore o linuxe furt riesia "hluposti" okolo windowsu...
ludia tu potom pisu len domnienky, dohady a bud sa to zvrhne na flame alebo do uplneho off topicu, ktory s povodnou temou nema absolutne nic spolocne.

honorguard

• Host
« Odpověď #9 kdy: 19 Května 2008, 23:40:13 »
Ručníčku jestli se ti to nelíbí, tak poprosím o zamknutí threadu ;).
Byl to jen dotaz. Technický dotaz. Linux používá technologii compozite (tuším že se to takhle jmenuje), která staví na jakémsi překreslování. Jen jsem se defakto zeptal jak to funguje u Windowsu a porovnal jsem to se stávající situací na Linuxu... to je všechno.
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:26:20 od Anna Taliánová »

existpierre

• Host
« Odpověď #10 kdy: 19 Května 2008, 23:44:17 »
tiez by ma to zaujimalo, ze preco. Som pocul, ale neviem ci je to pravda, ale ze kedysi boli vyvojari MS plateni za to, kolko riadkov kodu napisali. Cize tam pisali zbytocnosti, co nemali zmysel, aby za to dostali viacej prachov. Ak je to pravda, tak podla toho clanku co som sem pred mmntom pastol, je zdedene aj toto, tak sa necudujme :D

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #11 kdy: 19 Května 2008, 23:48:35 »
Ručníčku jeslti se ti to nelíbí, tak poprosím o zamknutí threadu ;).
Byl to jen dotaz. Technický dotaz. Linux používá technologii compozite (tuším že se to takhle jmenuje), která staví na jakémsi překreslování. Jen jsem se defakto zeptal jak to funguje u Windowsu a porovnal jsem to se stávající situací na Linuxu... to je všechno.

dobre oslovenie :D +1

ne, urcite nebudem ziadat o zamknutie, kazdy ma pravo na svoj thread. len akosi ma napadlo, preco sa ludia pohybujuci sa okolo linuxu resp. ludia, ktori preferuju linux zatazuju nejakym windowsom :)

ako pierre napisal, zrejme sa zo starych windowsov zdedila znacna cast kodu. stare windowsy rozhodne neboli napisane nejak perfektne. V dnesnej dobe ked ma windows urcite desiatky tisicov riadkov kodu si neviem predstavit, ze by to zacali prerabat :D ale za pokus by to isto stalo a potom aj za peniaze :D

btw...wanna get high? ;D
« Poslední změna: 19 Května 2008, 23:50:06 od wam]Spider007 »

existpierre

• Host
« Odpověď #12 kdy: 19 Května 2008, 23:52:45 »
no imo sa to jedna o miliony riadkov :D no a podla vlastnej skusenosti, prerabat vlastny kod, resp. kod po niekom inom je ovela horsie, dlhsie trvajuce a viacej chybovejsie, ako ho napisat nanovo :)
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:29:24 od Anna Taliánová »

honorguard

• Host
« Odpověď #13 kdy: 20 Května 2008, 00:00:48 »
No já jsem si vzpoměl na Southpark kde jsem tě viděl poprvé :D. Na co on se to těch dětí ptal... Tuším že něco ohledně trávy :D.

Jinak já myslím že lidé od Linuxu se zabývají Windowsem protože jim to přijde nefér. Koukni třeba na Apple MAC OS X. Zabýváme se jím? Ne. Proč? Stojí peníze? Ano. Dokonce víc než Windows. Problém je v tom že s Windowsem jsou jenom problémy. Když windowsák přejde na Linux, přijde nám sem brečet že to není jako Windows. Polovina notebooků se dodává s Windows. Staví se na něj hardware. Poškozuje svobodu IT světa svými speciálními formáty. Lže veřejně do médií. Dělá tohle MAC? Ne. Ten má také svoje chyby a taky stojí peníze, ale plní to co slíbí...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:30:53 od Anna Taliánová »

Falco

• Host
« Odpověď #14 kdy: 20 Května 2008, 03:55:27 »
Windows jsou těžkopádnější a také nejsou na rozdíl od Linuxu zadara,ale nemají tolik omezení jako Linux.A vůbec nerozumím těm řečem o nesvobodných formátech a softvéru.Asi by se Vám linuxáři nelíbilo chodit do práce a nic za to nedostat.Proto chápu placený soft.A jsem přiznám se skeptik přes vývoj Linuxu.
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:32:01 od Anna Taliánová »

existpierre

• Host
« Odpověď #15 kdy: 20 Května 2008, 04:55:30 »
Windows jsou těžkopádnější a také nejsou na rozdíl od Linuxu zadara,ale nemají tolik omezení jako Linux.A vůbec nerozumím těm řečem o nesvobodných formátech a softvéru.Asi by se Vám linuxáři nelíbilo chodit do práce a nic za to nedostat.Proto chápu placený soft.A jsem přiznám se skeptik přes vývoj Linuxu.

Linux je podla teba obmedzeny? Zrejme si nan presiel len nedavno, tak nevidis jeho cary ;) Opak je pravdou. A co sa tyka vyvoja, niekto vyvija pre potesenie a niekto dostava za to plat.
« Poslední změna: 20 Května 2008, 14:18:52 od Anna Taliánová »

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 20 Května 2008, 07:30:07 »

Windows nemaju obmedzenia? No skus na nom nieco zmenit  ;). Bud zacvakas za drahy soft (nebavime sa o softwarovych piratoch), alebo mas smolu. A co sa tyka platenia za vyvoj softu pre Linux.... niekde tu niekto pisal kto sa podiela na vyvoji jadra Linuxu.... z nejvacsej casti zamestnanci Red Hat a Novellu. A dostavaju za to plat. A zisk maju z inych dovodov ako MS.

Ale hovorilo sa o otvorenych formatoch a nie o komerčnom softe, a to je rozdiel.
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:34:10 od Anna Taliánová »
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #17 kdy: 20 Května 2008, 07:58:57 »
Bohužel myslím, že Microsoft nikde chybu nedělá - počet uživatelů Windows nijak znatelně neklesá, do 90% prodávaných počítačů jsou Visty nebo XP, prachy se Gatesovi a Balmerovi jen sypou. Výrobci hardware se můžou přetrhnout, aby jejich kousky šlapali pod Windows co nejlépe. Dokonce si mohou dovolit uvést na trh novou verzi OS, která "sežere" tolik výkonu počítače pouze na svůj provoz, že na polovině běžně používaného hardware ji nelze provozovat - a co se stane? Uživatelé běží do obchodů koupit další paměť, novou grafárnu, silnější procák, jenom aby jim ty Visty jely. Po roce vydají "soubor oprav", zvaný Almighty ServicePack 1, který nepoznatelně zvedne výkon systému, zacpe pár bezpečnostních děr, a uživatelé spokojeně vrní, jak se o ně ten M$ skvěle stará.

Nevím jak vy, ale já nikde chybu nevidím.
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:35:38 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #18 kdy: 20 Května 2008, 09:07:11 »
Na starších počítačích je podle mě Windows XP rychlejší než nejnovější Ubuntu. Zvlášť pokud není dostupná 3D akcelerace a kompozitní správce oken (Compiz, Beryl, nyní už i Metacity). Linuxový Xserver pak hodně pomalu překresluje okna a velmi zatěžuje procesor. Ale dokonce i na novém počítači (viz patička) je takové to posouvání, zvětšování apod. oken na Windows XP rychlejší než na Linuxu bez kompozitního správce oken.
Stejně tak dříve nebyl Linux tak rychlý. Pamatuji nějaké SuSE před 4 roky a to byl někdy opravdu horor používat. Člověk kliknul a něž se něco stalo, trvalo to věčnost. Naštěstí od té doby se Linux posunul o hodně dál.
Rychlosti Linuxu podle mě hodně přidává právě ten kompozitní správce oken, který prakticky veškerou práci hodí na grafickou kartu, která stejně většinou skoro nic nedělá.

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #19 kdy: 20 Května 2008, 09:13:41 »
Windows jsou těškopádnější a také nejsou na rozdíl od linuxu zadara,ale nemají tolik omezení jako linux.A vúbec nerozumím těm řečem o nesvobodných formátech a softvéru.Asi bi se Vám linuxáři nelíbilo chodit do práce a nic za to nedostat.Proto chápu placený soft. a jsem přiznám se skeptik přes vívoj linuxu.

Chlape, udělat v tak krátkém příspěvku tolik pravopisných chyb, které bijí do očí... Kde ses učil češtinu?
Jinak k tomu vývoji zadara: Myslíš si, že Linux lidi vyvíjejí zadarmo? Např. jádro je tak z 80% vyvíjeno hodně dobře placenými odborníky. To, že ty jako domácí uživatel nemusíš za nic platit, ještě neznamená, že se na tom nedá vydělat a že to někdo dělá zadarmo.

Vojtin

• Host
« Odpověď #20 kdy: 20 Května 2008, 09:41:51 »
Nečetl jsem to celý, ale možná by stálo zato se kouknout na vzhled KDE, Gnome, Xfce v době vydání XP, tedy rok 2001? Určitě zažijete šok, jak byli XP hezký oproti hrůzám na unixech. To že se čekalo na Visty víc jak pětiletku je věc jiná.
« Poslední změna: 20 Května 2008, 11:38:14 od Anna Taliánová »

JohnyN

• Host
« Odpověď #21 kdy: 20 Května 2008, 11:12:36 »
Nečetl jsem to celý, ale možná by stálo zato se kouknout na vzhled KDE, Gnome, Xfce v době vydání XP, tedy rok 2001? Určitě zažijete šok, jak byli XP hezký oproti hrůzám na unixech. To že se čekalo n visty víc jak pětiletku je věc jiná.

Súhlasím, to bola doba KDE 2.x (KDE 3.0 vyšlo až v roku 2002) a GNOME 1.4 v roku 2001.
A M$ prišiel s takýmito peknými omaľovánkami.

honorguard

• Host
« Odpověď #22 kdy: 20 Května 2008, 13:18:07 »
No doba každopádně pokročila a teď jsou oba dva systémy ve vzhledu minimálně vyrovnané. Taky už jsem zde nejspíš nalezl odpověď proč mi virtualizovaný Linux (ať už Kubuntu nebo třeba včera Fedora) jde tak pomalu při manipulaci s GUI... Nejspíš to bude tím že se vytěžuje procesor, ramka a grafika se ve VB nedá použít. Ale tady to zase nesedí. Aero totiž (aspoň podle MS) na vykreslování grafiku využívá... takže by to teoreticky mělo být stejně rychlé... i když kamárd má na ploše desklet kde má graf výkonu procesoru a když jsem s ním pohnul (je průhledný) tak mu procesor vylétl na 100%. Takže tady někde možná bude zakopaný pes v MS GUI...
« Poslední změna: 20 Května 2008, 14:20:00 od Anna Taliánová »

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Poslední změna: 20 Května 2008, 14:21:08 od Anna Taliánová »

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #24 kdy: 20 Května 2008, 16:04:30 »
Citace
Asi bi se Vám linuxáři nelíbilo chodit do práce a nic za to nedostat.Proto chápu placený soft. a jsem přiznám se skeptik přes vívoj linuxu.
Myslím, že open-source chleba zatím nehrozí..  :D
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.