Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Přejdete (popř. přešli jste) na jinou linuxovou distribuci?

ano, určitě
41 (27.5%)
několikrát jsem o tom už přemýšlel(a)
51 (34.2%)
nevím (zatím nevím)
14 (9.4%)
jednou mne to napadlo, ale zavrhl(a) jsem to
13 (8.7%)
ne, neuvažuji o tom
30 (20.1%)

Celkem hlasů: 133

Autor Téma: Přechod na jinou linuxovou distribuci  (Přečteno 74590 krát)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Re: Přechod na jinou linuxovou distribuci
« Odpověď #75 kdy: 22 Května 2008, 12:01:08 »
ve windows jsem příkazovou řádku taky neměl rád, v Linuxu konzoli miluju :)
ono to asi bude dáno použitelností, ta věc ve windows mi přišla docela nepoužitelná
musim s tebou souhlasit, ve win je nepoužitelná a v Linuxu s ní člověk čaruje :)
Řekl bych, že použitelnost "příkazové řádky" v Linuxu a Windows je přímo odvozena od nutnosti příkazovou řádku používat. Ve windowsech ji na 99,9% věcí potřebovat nebudete. A v Ubuntu? Na 50%? Na 30%?
« Poslední změna: 22 Května 2008, 12:43:37 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #76 kdy: 22 Května 2008, 16:31:56 »
50? 30? myslim, ze ked sa instalacia podari dobre a vsetko sa chyti (zvuk, grafika, siet...), tak ju snad neni pre beznu cinnost potreba vobec.(iba pri instalacii niecoho, co neni v repozitaroch)  Prikazova riadka je predovsetkym mocny nastroj konfiguracie - aspon ja ju tak chapem
« Poslední změna: 22 Května 2008, 17:07:31 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

qUAKER

• Host
« Odpověď #77 kdy: 22 Května 2008, 16:33:22 »
Pokud věc není v repozitářích a na webu je deb balíček, také není nutné použít konsoli: GDebi installer se postará graficky i o stažení a instalaci závislostí. :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #78 kdy: 22 Května 2008, 16:35:12 »
deb. ano, ale nenajdes dycky deb balicek

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #79 kdy: 22 Května 2008, 16:44:07 »
50? 30? myslim, ze ked sa instalacia podari dobre a vsetko sa chyti (zvuk, grafika, siet...), tak ju snad neni pre beznu cinnost potreba vobec.( iba pri instalacii niecoho, co neni v repozitaroch)  Prikazova riadka je predovsetkym mocny nastroj konfiguracie - aspon ja ju tak chapem
Souhlas. Ale máte tam tu kouzelnou větu "ked sa instalacia podari dobre a vsetko sa chyti (zvuk, grafika, siet...)". Stačí se zadívat tady na forum a hned odhadnete, v kolika je to případech.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

qUAKER

• Host
« Odpověď #80 kdy: 22 Května 2008, 16:45:49 »
třeba v mém ;) ale já jsem sebevrah a nikomu nedoporučuju věci co já se systémem provádím

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #81 kdy: 22 Května 2008, 16:57:18 »
50? 30? myslim, ze ked sa instalacia podari dobre a vsetko sa chyti (zvuk, grafika, siet...), tak ju snad neni pre beznu cinnost potreba vobec.( iba pri instalacii niecoho, co neni v repozitaroch)  Prikazova riadka je predovsetkym mocny nastroj konfiguracie - aspon ja ju tak chapem
Souhlas. Ale máte tam tu kouzelnou větu "ked sa instalacia podari dobre a vsetko sa chyti (zvuk, grafika, siet...)". Stačí se zadívat tady na forum a hned odhadnete, v kolika je to případech.
No a uz sme zasa u jadra problemu a faktickeho dovodu zalozenia tejto temy. UZ si to pamatam od Edgy Eft - furt sa caka netrpezlivo na novu verziu, ludia z nedockavosti stahuju alfy, bety, potom to vyde a zase h... Co sa tyka detekcie a automatickeho nastavenia rozpoznaneho HW, su furt tie same problemy. Pri tom ide o bezny HW - nejde o nic zriedkaveho. Bezne mat. dosky, zvukovky (na tomto fore sa fakt uz od Dappera riesi problem s Sound Blaster live5.1...), bezne grafiky... Problemy nemiznu, ale pretrvavaju a to prinasa urcite rozcarovanie nad Ubuntu.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #82 kdy: 22 Května 2008, 17:08:00 »
třeba v mém ;) ale já jsem sebevrah a nikomu nedoporučuju věci co já se systémem provádím
<< jj. nikomu nedoporucuju mazlit se s motherboardem a zkouset krizit desky od ruznych vyrobcu cekaje, ze z toho vzejde novy druh s korektnim acpi a dalsimi dobrymi vlastnostmi .. njn. quejky je holt trocha perverzni ;)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #83 kdy: 22 Května 2008, 17:14:49 »
Problemy nemiznu, ale pretrvavaju a to prinasa urcite rozcarovanie nad Ubuntu.
Přesně tak. Až jednou strčím do kompu LiveCD Ubuntu, ono mi po instalaci vše poběží (a pokud ne, tak po pár kliknutích ano), tak budu vědět, že je reálná šance, aby Linux minimálně významně ohrozil dominantní postavení OS od M$ na desktopech.
« Poslední změna: 22 Května 2008, 23:57:50 od Anna Taliánová »

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #84 kdy: 22 Května 2008, 19:13:15 »

Nebo v mém  :) ... A to nic se systémem neprovádím. Jen postupuji podle Wiki a podle rozumu, co potřebuji a co od systému chci. Možná mám  velké štěstí na HW...?! Ale Ubuntu mi bez problémů a složitého nastavování/kompilování/laborování běželo na mém bývalém ntb Compaq Armada E500 a teď mi bez výše popsaných věcí běží na nynějším ntb Asus X51R...
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

honorguard

• Host
« Odpověď #85 kdy: 22 Května 2008, 22:36:34 »
Od doby co jsem přešel na Kubuntu jsem příkazovou řádku takřka přestal používat. Vrátil jsem se k ní teprve nedávno protože jsem se začal s Linuxem učit...

honorguard

• Host
« Odpověď #86 kdy: 22 Května 2008, 23:42:39 »
Dnes jsem zkoušel Freespire.
Musím bohužel říct, že jsem zklamán. Je pravda, že jako takové vypadá moc hezky. Má trošku upravené kMenu, které je možná pro přecházející uživatele přehlednější. Grafické téma jako takové je moc pěkné (KDE). Také se to liší trošku aplikacemi (od Kubuntu). Je tu v základu nainstalován Pidgin a Firefox. Ale dostala mě neodladěnost... možná to byl problém jen na Live, každopádně mi nešla zapnout konsole... naskočila a hned potom spadla což mi přijde jako šílenej problém... Ale jinak mi to přišlo mnohem rychlejší než třeba Kubuntu...

Jen pro ty co neví, tak Freespire je jakýsi klon Linspire. Poslední verze staví na Ubuntu 7.04 a to je podle mě největší minus. Staré jádro, stará podpora hw, staré aplikace...
« Poslední změna: 22 Května 2008, 23:59:47 od Anna Taliánová »

Luban

• Závislák
« Odpověď #87 kdy: 23 Května 2008, 09:36:26 »
Citace: hase
Problemy nemiznu, ale pretrvavaju a to prinasa urcite rozcarovanie nad Ubuntu.

Zkoušel jsi třeba to SUSE, co chválí ntz? Docela by mě zajímal tvůj názor.

Pavel Půlpán

« Odpověď #88 kdy: 23 Května 2008, 10:22:35 »
Včera mě ntz násílím donutil (vtip) k tomu, abych si tovární Zuzanu stáhnul... a jelikož mě zajímá především stav KDE4, tak jsem stáhnul livko s čtyřkou. Musím uznat, že novellí pojetí KDE4 je snad nejlepší, co jsem kdy u této horkou jehlou šité platformy viděl. Takže, VirtualBox zas bude mít co dělat... :D
« Poslední změna: 23 Května 2008, 12:03:19 od Anna Taliánová »

Luban

• Závislák
« Odpověď #89 kdy: 23 Května 2008, 10:28:01 »
To Pavel P.: Pak se písni podrobnější dojmy  ;)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #90 kdy: 23 Května 2008, 10:46:35 »
Musím uznat, že novellí pojetí KDE4 je snad nejlepší, co jsem kdy u této horkou jehlou šité platformy viděl. Takže, VirtualBox zas bude mít co dělat... :D
<< kance :D .. ty horka jehlo .. chces pohlavek?
« Poslední změna: 23 Května 2008, 12:04:23 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #91 kdy: 23 Května 2008, 10:56:45 »
Já nic, já muzikant! ;D

Prasečí poznatky tovární openZuzky
- Instalace jedna báseň, prakticky to po člověku nechce nic jinýho než se podepsat a zvolit username a heslo.
- Správa balíků dost zrychlila, Zypper se povedl.
- Štír nastal při instalaci VBoxGA, kdy haprujou zdrojáky jádra, ale to zatím řeším, uvidíme... nicméně to nesouvisí jenom na systému.
- Uff! Upgrade jádra... a... exitus! >:(

Závěr: Tak to vypadá, že už nezvládnu nainstalit ani Fedoru do VBoxu. Njn, distribuční deformace! S testem KDE4 pokračuju v experimentální větvi Debianu... ;D
« Poslední změna: 23 Května 2008, 16:19:11 od Pavel Půlpán »

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #92 kdy: 23 Května 2008, 12:32:06 »
S tym musim suhlasit. openSuse 10.3 bola strasne pomala, ale 11ka je znatelne rychlejsia.... Este vyriesit ako nahodit drivery pre grafiku a wifi a mozem naplno testovat.

KDE 4 je naozaj velmi podarene, ale zato Gnome je asi najhorsie co som videl.
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Vojtin

• Host
« Odpověď #93 kdy: 23 Května 2008, 14:25:27 »
Já už jsem přešel a to na OS X.
S Linuxem jsem začínal u Mandrake 9, pak 10 a v tý době jsem si hrál i s Ubuntu, který nakonec vyhrálo až do verze 7.10 unstable a podlehlo OS X. V době používání Ubuntu jsem samozřejmě několikrát zkoušel i jiný distra, jako SuSE a jiný .rpm, Debian, Arch - nikdy se mi nepodařil rozchodit, vždy házel stejnou chybu u instalace! (různý media, různý isa, možná kdyby bylo forum jako Ubuntu, zůstal bych u něj, zamlouvá se mi rolling update, proto jsem taky používal jen unstable repozitáře v Ubuntu). Pak jsem si pár týdnů hrál s Gentoo, ale vždycky jsem prostě přišel na to, že je to Linux - stejný aplikace v každym distru, pokaždý jiný problémy a já už neměl moc náladu na hraní si a učení se novejch příkazů. Vždy jsem se vrátil rád k Ubuntu.
« Poslední změna: 23 Května 2008, 15:16:56 od Anna Taliánová »

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
« Odpověď #94 kdy: 23 Května 2008, 20:39:04 »
No bezchybné distro asi neexistuje, je to jen legenda. Nebo sem ho ještě nenašel.  ???

Pavel Půlpán

« Odpověď #95 kdy: 23 Května 2008, 23:20:10 »
No bezchybné distro asi neexistuje, je to jen legenda. Nebo sem ho ještě nenašel.  ???

Já jo... :D

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #96 kdy: 24 Května 2008, 00:01:02 »
Tak já už jsem dnes přešel na Debian lenny a jsem zatím naprosto spokojený :)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Pavel Půlpán

« Odpověď #97 kdy: 24 Května 2008, 00:39:02 »
Tak já už jsem dnes přešel na Debian lenny a jsem zatím naprosto spokojený :)

Zkus Debian Unstable+Experimental, doinstaluj do toho KDE4 a přejde tě humor... ;D

// tento příspěvek berte s nadhledem, případně ho přehlížejte 8)

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #98 kdy: 24 Května 2008, 00:46:37 »
Osobně jsem dnes přešel na SuSE... 10.3 a v brzké době se chystám upgradovat na 11ku - tu jsem zkoušel jako první, ale jak už někdo říkal - nejsou drivery..
Akorát mě na SuSE mrzí, že celkem zavrhuje konzoli - snaží se mě nutit klikat a to já nerad
« Poslední změna: 24 Května 2008, 14:02:00 od Anna Taliánová »
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #99 kdy: 24 Května 2008, 05:54:45 »
Osobně jsem dnes přešel na SuSE... 10.3 a v brzké době se chystám upgradovat na 11ku - tu jsem zkoušel jako první, ale jak už někdo říkal - nejsou drivery..
Akorát mě na SuSE mrzí, že celkem zavrhuje konzoli - snaží se mě nutit klikat a to já nerad
myslim, ze konzole na Suse je uplne stejna, jako jinde. A to ze sou tam i graficke-klikaci nastroje, je prece jenom dobre. Osobne nevim, proc nevyresit svuj pozadavek kliknutim (kdyz je k tomu moznost) a radsi otvirat terminal a psat tam lajny. To mi uz zavani trochu fanatizmem.
« Poslední změna: 24 Května 2008, 14:03:11 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.