Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Přejdete (popř. přešli jste) na jinou linuxovou distribuci?

ano, určitě
41 (27.5%)
několikrát jsem o tom už přemýšlel(a)
51 (34.2%)
nevím (zatím nevím)
14 (9.4%)
jednou mne to napadlo, ale zavrhl(a) jsem to
13 (8.7%)
ne, neuvažuji o tom
30 (20.1%)

Celkem hlasů: 133

Autor Téma: Přechod na jinou linuxovou distribuci  (Přečteno 74562 krát)

Luban

• Závislák
Re: Přechod na jinou linuxovou distribuci
« Odpověď #125 kdy: 29 Května 2008, 10:18:36 »
V minulém týdnu jsem zkoušel novou Fedory, tovární openSUSE a neska jsem do VirtualBoxu, prakticky jenom ze zvědavosti, protože jsem jí nikdy moc nemusel, nainstalil novou Mandrivu Spring. A musím s pokorou uznat, je to zatraceně dobrý distro! Z těch tří mi sedla nejvíc právě Mandriva. Nicméně stejně to pro mě nic neznamená... ;D

To mě překvapilo. Tipoval jsem u tebe spíše pořadí 1. openSUSE 2. Fedora 3. Mandriva :).

Pavel Půlpán

« Odpověď #126 kdy: 29 Května 2008, 10:32:48 »
I mě samotnýho to překvapilo... těžko říct, jak by to dopadlo s instalací naostro. :D

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #127 kdy: 29 Května 2008, 19:59:02 »
Mně by zítra měl dorazit noťas a budu instalovat Mandrivu, tak jsem zvědavej :) A zkusím nejspíš pro změnu Gnome...
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #128 kdy: 02 Června 2008, 07:29:50 »
Já se už pár let snažím najít tu správnou distribuci, abych mohl vyrušit PC s WinXP a vedle počítačů s MacOSX používat na dalších Linux...Stále osciluju někde mezi Ubuntu, OpenSuse a Mandrivou...Každá distribuce má svá pozitiva a taky svá negativa...No..došel jsem ale k tomu, že většinou jsou stejně všude stejné aplikace, takže je asi úplně jedno, kterou distribuci si člověk vybere...Někdy si taky říkám, že je to možná spíš na škodu. Rozdíly mezi distribucemi pro BFU jsou nepatrné, maximálně v tom, jestli je někde navíc nějaké klikátko, nebo jestli si systém bez problémů osahá všechen hardware...V tom se mi zatím víc líbí OpenSuse, které mi přijde přece jen víc profesionálnější a dotaženější...V Ubuntu se mi ale zase líbí jednoduchý grafický instalátor pro instalaci programů. Co mě obecně na distribucích mrzí, tak by mi asi vyhovovalo víc, kdyby nové verze měly větší časový odstup, třeba 2 letý, ale tak, aby přitom nebyl problém přecházet na novější verze aplikací...To se mi třeba líbí u Mac OSX, kde není problém nainstalovat třeba novější verzi Firefoxu na 5 let starý plně funkční systém...a není třeba upgradovat kvůli tomu celý systém...
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Luban

• Závislák
« Odpověď #129 kdy: 02 Června 2008, 07:51:32 »
Citace: Tomáš Kubíček
... tak by mi asi vyhovovalo víc, kdyby nové verze měly větší časový odstup, třeba 2 letý, ale tak, aby přitom nebyl problém přecházet na novější verze aplikací...To se mi třeba líbí u Mac OSX, kde není problém nainstalovat třeba novější verzi Firefoxu na 5 let starý plně funkční systém...a není třeba upgradovat kvůli tomu celý systém...

Přesně, to by mi taky vyhovovalo.

Tonik25

• Návštěvník
    • Ebook forum
« Odpověď #130 kdy: 03 Června 2008, 13:56:07 »
Dlouho jsempoužívalubunt, jak na stolním pc tak i na notebooku, ale chtěl jsem vyzkoušet něco jiného a tak mě Donny nakopnul směrem k Arch linuxu, stáhl jsem instalační cd a šlo se na věc, za začátku jsem se bál jak to bude strašně složitý, ale ze začátku se všechno opíše z FAQ na jejich wiki a potom již člověk nic nepotřebuje... Mylím že je to perfektní linux, s kterým se člověk naučí i něco víc než v ubuntu :)
„Zpětné testování“? A to je co? Pokud se to zkompilovalo, tak je to dobré a pokud to i nabootovalo, je to perfektní.
====================================================================
This is the Linux land. At silent nights you can hear Windows machines rebooting...

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #131 kdy: 03 Června 2008, 13:59:39 »
Tak jsem se nakonec vrátil na Ubuntu a už se mi asi hned tak nebude chtít stěhovat se jinam :)
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Luban

• Závislák
« Odpověď #132 kdy: 03 Června 2008, 14:28:45 »
Tak jsem se nakonec vrátil na Ubuntu a už se mi asi hned tak nebude chtít stěhovat se jinam :)

Můžeš, prosím, písnout více. Co tě třeba na Mandrivě odradilo apod.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #133 kdy: 03 Června 2008, 16:07:19 »
Já doporučuji jednoznačně Debian :) Rychlý, jednoduchý. DEB balíky jsou zatím nejlepší, se kterými jsem se setkal.
Klidně i začátečníkovi bych Debian doporučil, když se při instalaci zvolí instalovat grafické prostředí, tak je to to samé jako zmenšené Ubuntu - "Ubuntu je africké slovo pro neumím nakonfigurovat Debian" a musím říct, že to sedí :) opravdu nevím, čím se Ubuntu liší.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #134 kdy: 03 Června 2008, 16:11:44 »
ad.1) prumerny synek (nebo dcerecka), misto aby se neco naucil, travi vic casu preinstalovavanim jedne distribuce za jinou. Mam jedno sve distro, ktere mam totalne vychytane a problemy mam doresene ..

honorguard

• Host
« Odpověď #135 kdy: 03 Června 2008, 16:39:32 »
Citace
ad.1) prumerny synek (nebo dcerecka), misto aby se neco naucil, travi vic casu preinstalovavanim jedne distribuce za jinou. Mam jedno sve distro, ktere mam totalne vychytane a problemy mam doresene ..

Myslíš tím Gentoo? Je pravda že Distro je to opravdu dobré, ale nesmíš zapomínat na nás co neumíme sestavit kernel ;). Na mém pc Gentoo prostě s genkernelem pomalu bootuje nehledě na to že mi nejede grafika tak jak má (aspoň nejela když jsem naposledy zkoušel). Taky instalace rozhraní není pro nováčka žádný med...

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #136 kdy: 03 Června 2008, 17:01:14 »
Já mám radši než sestavovat jádro odzačátku, tak raději vzít už nakonfigurované jádro (v mém případě jsem vzal Debianovský config) a to upravovat k obrazu svému. Raději upravuji staré věci než tvořím něco nového
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Pavel Půlpán

« Odpověď #137 kdy: 03 Června 2008, 17:42:40 »
4honorguard: Ntz mysli spis openSUSE. Kazdopadne ma ale pravdu v tom, ze kdyz si nekdo neco vychyta podle svyho, nemyslim tim build s vlastnimi flagy, ale spis donastaveni systemu, tak to vyjde lip nez hledat distro stylem, co je lepsi hned out-of-box.

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #138 kdy: 03 Června 2008, 18:11:00 »
ja teda muzu doporucit arch :)
samozrejme ne vsem, nutna je znalost anglictiny, trocha casu, trpelivosti (navody je treba cist pozorne) no a chut se neco naucit. odmenou vam bude opojny pocit, az se vam poprve s poprve spusti *DM a z nej okeni manager (ktery jste si sami nainstalovali)...kdo nezazil, nepochopi :)
mno a pak samozrejme rychlost, pacman a abs (PKGBUILDy), KDEmod...celkove je arch fajn :)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #139 kdy: 03 Června 2008, 19:36:39 »
4 kanec << jj. ;)

Dulezite je naucit se uverit jednomu prostemu faktu :: nikdo uceny z nebe nespadl a v Linuxu (narozdil treba od win) je 90% problemu resitelnych .. v pripade, ze najdete prislusnou referenci, sami uvidite, ze dany problem je vlastne hracka a budete si to pamatovat a uz Vam to nikdo nesebere ..

ja osobne vim, ze se mam jeste *mnoho* co ucit. Dokonce mohu odpovedne prohlasit, ze cim vic umim veci vyresit a nastavit, tak tim palciveji si uvedomuji, ze muj *skill* skutecne sedi ;)

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #140 kdy: 04 Června 2008, 07:23:16 »

Můžeš, prosím, písnout více. Co tě třeba na Mandrivě odradilo apod.

Nevím, jestli se tomu bude dát říct odradilo, spíš mě vzhledem k mé nezkušenosti nalákalo Ubuntu zpátky díky tomu, jak má tady kvalitní wiki a fórum. U Mandrivy to tak úplně není.
A navíc tu taky bylo pár nepříjemných drobností - jistě, daly by se vychytat, ale právě nezběhlý uživatel tak docela neví... A nejsem takový ten kdovíjaký experimentátor, mám rád, když něco nainstaluju a ono to funguje. Tak tedy:

Napřed jsem nainstaloval Mandrivu ve verzi Free z instalačního DVD - problém je, že neobsahuje žádné nesvobodné ovladače, takže mi nejelo prakticky nic, hlavně ne wifina. A protože jsem se neměl kam dostat na drátovej net, tak jsem radši sehnal LiveCD a zkusil to s ním. Jenže to zas není počeštěné a je tam KDE, které sice bude někdo říkat, že je úplně super, ale mně připadá nepraktické. A ještě právě navíc v té anglické Mandrivě něco hledat... Sice anglicky umím, ale takhle člověk nikdy neví, jak co při lokalizaci pojmenují, někdy třeba úplně jinak. Tak jsem stáhnul Ubuntu, mám ho doma, takže jsem ho neměl po ruce. A pod Ubuntu maximální spokojenost.

Luban

• Závislák
« Odpověď #141 kdy: 04 Června 2008, 08:02:04 »
Nevím, jestli se tomu bude dát říct odradilo, spíš mě vzhledem k mé nezkušenosti nalákalo Ubuntu zpátky díky tomu, jak má tady kvalitní wiki a fórum. U Mandrivy to tak úplně není.

Přesně jako u mě: forúm, fórum, fórum. Pak se dá pár nedostatků překousnout.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #142 kdy: 04 Června 2008, 09:31:32 »
Dulezite je naucit se uverit jednomu prostemu faktu :: nikdo uceny z nebe nespadl a v Linuxu (narozdil treba od win) je 90% problemu resitelnych .. v pripade, ze najdete prislusnou referenci, sami uvidite, ze dany problem je vlastne hracka a budete si to pamatovat a uz Vam to nikdo nesebere ..

ja osobne vim, ze se mam jeste *mnoho* co ucit. Dokonce mohu odpovedne prohlasit, ze cim vic umim veci vyresit a nastavit, tak tim palciveji si uvedomuji, ze muj *skill* skutecne sedi ;)

NO FLAME: Pro obyčejného uživatele je na winech zase odpadá 90% problémů, na které narazí v Linuxu (grafika, wifi) a pokud se nějaký problém vyskytne, je nalezení řešení stejně jednoduché, jako např. pro problémy s ubuntu. Vím to z vlastní zkušenosti, mnoha lidem jsem "rozcházel" windowsy. Pozor! Mluvím o obyčejných uživatelích - ne takových, co se snaží rozjet vlastní server, kutí vlastní hardware a podobně.
« Poslední změna: 04 Června 2008, 10:27:22 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #143 kdy: 04 Června 2008, 09:52:32 »
Citace
NO FLAME: Pro obyčejného uživatele je na winech zase odpadá 90% problémů, na které narazí v Linuxu (grafika, wiki) a pokud se nějaký problém vyskytne, je nalezení řešení stejně jednoduché, jako např. pro problémy s ubuntu. Vím to z vlastní zkušenosti, mnoha lidem jsem "rozcházel" windowsy. Pozor! Mluvím o obyčejných uživatelích - ne takových, co se snaží rozjet vlastní server, kutí vlastní hardware a podobně.
No já i na Winech musel vždy instalovat NVidia ovladače a co je jednodužší? Stáhnout a nainstalovat NVidia ovladače ve woknech nebo kliknout na povolit nesvobodné ovladače v Linuxu a oni se sami nainstalují?
Pravda s tou wifi je to horší, hlavně bez Ndiswrapperu.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #144 kdy: 04 Června 2008, 10:32:51 »
Citace
NO FLAME: Pro obyčejného uživatele je na winech zase odpadá 90% problémů, na které narazí v Linuxu (grafika, wiki) a pokud se nějaký problém vyskytne, je nalezení řešení stejně jednoduché, jako např. pro problémy s ubuntu. Vím to z vlastní zkušenosti, mnoha lidem jsem "rozcházel" windowsy. Pozor! Mluvím o obyčejných uživatelích - ne takových, co se snaží rozjet vlastní server, kutí vlastní hardware a podobně.
No já i na Winech musel vždy instalovat NVidia ovladače a co je jednodužší? Stáhnout a nainstalovat NVidia ovladače ve woknech nebo kliknout na povolit nesvobodné ovladače v Linuxu a oni se sami nainstalují?
Pravda s tou wifi je to horší, hlavně bez Ndiswrapperu.
No, od 8.04 je to s ovladači na grafiku lepší (mám atinu a ta fungovala přesně jak píšeš - na dvě kliknutí). Ale proč potom je fórum plné dorazů "nejde mi ovladač na ATI", "nemůžu rozchodit ovladač na NVidii", "nejde mi wifi"? Protože to funguje jenom někomu (možná, že jenom za dobrého počasí). Ale to do tohoto topicu nepatří - mě jenom vadí, když se někdo otírá o windows a používá k tomu nesmyslné argumenty.
« Poslední změna: 04 Června 2008, 11:51:30 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #145 kdy: 04 Června 2008, 12:40:24 »
Ale proč potom je fórum plné dorazů "nejde mi ovladač na ATI", "nemůžu rozchodit ovladač na NVidii", "nejde mi wifi"?
to je jednoduche, lidi si neprectou na wiki navod "Průvodce po instalaci" a tak jim musis vysvetlovat jak se instalujou balicky, povoluji zdroje a instaluji kodeky (rekl bych tak pulka problemu je tohoto razu). jinak samozrejme problemy s HW tu jsou...ale to vsude :)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #146 kdy: 05 Června 2008, 11:10:24 »
2 EuGenio: Mně se teda grafiku na dvě kliknutí rozchodit jaksi nepodařilo a to mám skoro stejnou, hihi, zajímavý... Přes správce nesvobodných ovladačů se mi to vůbec nechtělo udělat, 3D akcelerace mi prostě pořád nejela, ale naštěstí jsem pak ovladač našel někde v repozitářích a to už pak na dvě kliknutí teda bylo :)

Každopádně teď jak řeším na noťasu zvuk, tak si znova uvědomuju, jak jsem vděčný za fórum, takže pro uživatele typu já, který se nevyžívá v neustálém zprovozňování něčeho, ale chce, aby to prostě fungovalo, si myslím, že Ubuntu je v našich končinách ideální.

honorguard

• Host
« Odpověď #147 kdy: 05 Června 2008, 11:27:25 »
No nevím... po přechodu hodně lidem přestal chodi třeba zvuk. Mě osobně třeba přestal fungovat mikrofon... taky mi po upgrade jádra přestalo fungovat bluetooth... Takže já se v tom vyžívám :D.

luisah

• Závislák
« Odpověď #148 kdy: 05 Června 2008, 12:02:23 »
No nevím... po přechodu hodně lidem přestal chodi třeba zvuk. Mě osobně třeba přestal fungovat mikrofon... taky mi po upgrade jádra přestalo fungovat bluetooth... Takže já se v tom vyžívám :D.
Zvuk - musíš zvýšit hlasitost zvuku a nebo citlivost naslouchátka :D
Mikrofon - chce ho jen zapnot (takový ten čudlík) :D
Bluetooth - potřebuješ jiné aktivované zařízení :D

honorguard

• Host
« Odpověď #149 kdy: 05 Června 2008, 12:10:48 »
Hele, varuju tě, vážně si koleduješ :D :D :D.
I když některé moje přízpěvky svědčí o debilitě, nejsem tak blbej jak vypadám ;) ... jsem rád že jsi po roce přišel na to jak vyřešit své problémy, ale já už jsem tahle řešení zkoušel :D.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.