Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Přejdete (popř. přešli jste) na jinou linuxovou distribuci?

ano, určitě
41 (27.5%)
několikrát jsem o tom už přemýšlel(a)
51 (34.2%)
nevím (zatím nevím)
14 (9.4%)
jednou mne to napadlo, ale zavrhl(a) jsem to
13 (8.7%)
ne, neuvažuji o tom
30 (20.1%)

Celkem hlasů: 133

Autor Téma: Přechod na jinou linuxovou distribuci  (Přečteno 74729 krát)

luisah

• Závislák
Re: Přechod na jinou linuxovou distribuci
« Odpověď #150 kdy: 05 Června 2008, 12:34:06 »
Hele, varuju tě, vážně si koleduješ :D :D :D.
I když některé moje přízpěvky svědčí o debilitě, nejsem tak blbej jak vypadám ;) ... jsem rád že jsi po roce přišel na to jak vyřešit své problémy, ale já už jsem tahle řešení zkoušel :D.
;D
  ;)

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #151 kdy: 05 Června 2008, 12:35:39 »
jsem rád že jsi po roce přišel na to jak vyřešit své problémy, ale já už jsem tahle řešení zkoušel :D.
:D
1:0 pro honorguarda :)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

premet

• Host
« Odpověď #152 kdy: 12 Června 2008, 21:27:34 »
Nad tímhle už přemýšlím dlouho a tak by mě zajímal názor. Chtěl bych zkusit nějakou linuxovou distribuci, ale takovou abych líp poznal Linux něco jako opak Ubuntu, ne moc klikátek a třeba by se mi líbilo celej systém si nainstalovat podle sebe jako mít ho čistej a sám si pak instalovat prostředí, protože sem chtěl třeba zkusit nějaký Lightweight (snad sem to napsal dobře) prostředí jako Openbox a podobně. Už sem se koukal třeba na Debian Lennyho, že bych si nainstaloval MinimalCD nebo sem taky pokukoval po Gentoo, ale nevím no.

Pavel Půlpán

« Odpověď #153 kdy: 12 Června 2008, 22:00:43 »
4Premet: Tipni si co ti na to odpovím? Já si prošel na desktopu třema většíma etapama... ;D

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #154 kdy: 12 Června 2008, 22:03:33 »
Nad tímhle už přemýšlím dlouho a tak by mě zajímal názor. Chtěl bych zkusit nějakou linuxovou distribuci, ale takovou abych líp poznal Linux něco jako opak Ubuntu, ne moc klikátek a třeba by se mi líbilo celej systém si nainstalovat podle sebe jako mít ho čistej a sám si pak instalovat prostředí, protože sem chtěl třeba zkusit nějaký Lightweight (snad sem to napsal dobře) prostředí jako Openbox a podobně. Už sem se koukal třeba na Debian Lennyho, že bych si nainstaloval MinimalCD nebo sem taky pokukoval po Gentoo, ale nevím no.

Debian je dobrá volba - nastavíš si co a jak chceš (navíc je co se týče struktury a instalace balíků podobný *buntu, takže budeš do jisté míry "doma"), s rozumným připojením k internetu ho z minicd nainstaluješ za chvilku.

Gentoo je pro začátek asi trochu náraz, ale na druhou stanu, nejlíp se naučíš plavat, když tě hodí do vody :)

Pavel Půlpán

« Odpověď #155 kdy: 12 Června 2008, 22:08:12 »
Naprostý souhlas... škoda jen, že jsem nikdy moc dobrej plavec nebyl! 8)

honorguard

• Host
« Odpověď #156 kdy: 12 Června 2008, 23:57:40 »
Takže příště si mám vzít do bazénu Gentoo instalation handbook? Na Ubuntu by to určo bylo OK, ale s Gentoo handbookem bych se asi utopil :D.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #157 kdy: 13 Června 2008, 00:18:45 »
Debian je nejlepší :) V případě potřeby se v něm dá kompilovat a optimalizovat pro svou architekturu také s pomocí apt-build.
Gentoo jsem zkoušel v poslední době a docela mě znechutilo. Hned zezačátku se objevil bug (gentoo 2007.0, žádná betaverze), kdy si hned v základním systému odporuje portage a bash, oba velmi nutné balíčky, které se vzájemně blokují a emerge je téměř nepoužitelný. Tento bug jsem nakonec vyřešil s pomocí Googla a zjistil jsem, že ten bug je tam už asi půl roku. Pak mě znechutily další dvě chyby při kompilaci, první něco s alsa-lib a to druhé s libXpm. U obou byl konečný výstup takovýto:
Citace
* The specific snippet of code:
 *       emake || die "emake failed"
 *  The die message:
 *   emake failed
Zkrátka žádná zpráva o tom, v čem je vlastně problém a jak to můžu řešit, tentokrát nepomohl ani Google. Takže Gentoo šlo zase pápá a já jsem se vrátil k Debiánku :)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Pavel Půlpán

« Odpověď #158 kdy: 13 Června 2008, 08:23:25 »
Odporuje si Portage s BASHem? Tak to se dozvídám prvně. Nebylo to náhodou jenom tím, že do sebe kopaly USE flagy? Ono jich nabastlit do globálního konfiguráku stovku není to pravé ořechové. Lepší je si s tím hned na začátku pohrát a použít lokální nastavení flagů a maskovaných balíků. ;)
A propó, je to v 99% jediný problém... jediný opravdový problém s ebuildem, co jsem řešil byla nutnost rekompilace ImageMagick před OO.Org. Ale pokud člověk zvládá hledání v bugzille, kde hned v prvních třech dodatcích je řešení?!
PS: Ten výstup co jsi sem poslal ti je leda tak k ho*nu. Důležitý jsou ty řádky před oznámením chyby. Tam se dozvíš proč, tohle je strohej log, která část ebuildu exla.
« Poslední změna: 13 Června 2008, 08:25:11 od Pavel Půlpán »

honorguard

• Host
« Odpověď #159 kdy: 13 Června 2008, 09:03:41 »
Zvláštní, přesně tuhle verzi Gentoo jsem si taky instaloval a problém jsem tam neměl. Jediný problém byla jakási poškozená závislost mezi nějakými balíky, ale pomocí českého Gentoo fora jsem to taky pořešil. Podle mě je problém (pro jednou) mezi klávesnicí a židlí ;).

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #160 kdy: 13 Června 2008, 11:40:00 »
huh. to je diskuse .. ja jedine objektivni problemy co jsem mel s Linuxem za posledni dva roky bylo pouze a jen s Ubuntu (a bude to tim, ze jine distribuce jsem nezkousel .. ps. mam SuSE a kazdou novou verzi Ubuntu si vzdy nainstaluju/zkusim .. na server jedine debian/rhel/solaris) ..

ad.1) u me je to dano tim, ze provozuju na svem ntb nasledujici sluzby (to co mi vypise 'nmap -vv localhost) ::

ftp server
http(s) server
irc server
atftp server
PXE boot server
samba server
nfs server
ssh server
vmware server
router env via iptables

-- v ubuntu nejsem schopen ucinne ovladat toto vse, musi se 'ohackovat' init skripty .. v SuSE to po instalaci a nastaveni funguje v poho, vc. napojeni na ostatni sluzby. V ubuntu je hroznej opruz pouzivat vsechno rucne (z cli) a nemit to "by default" zapnuty ..

ad.2) deprese jmenem openSuSE 11 se blizi milovymi kroky .. jak ja nemam rad ty "dist upgrady" .. jak ja proboha nemam rad kratsi nez rocni vyvojovy cyklus ..

zdravi ntz
« Poslední změna: 13 Června 2008, 11:43:08 od nettezzaumana »

Pavel Půlpán

« Odpověď #161 kdy: 13 Června 2008, 12:10:23 »
Zvláštní, přesně tuhle verzi Gentoo jsem si taky instaloval...

Ona je nějaká verze Gentoo? ;)

Už vidím jak mě za chvíli sežerete... :D

Edit S Ntz's selection of server-distros naprostý souhlas, až na ten Solaris, kterej stejnak sám nemá rád. ;D
« Poslední změna: 13 Června 2008, 12:12:51 od Pavel Půlpán »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #162 kdy: 13 Června 2008, 13:01:09 »
A co FreeBSD a ostatní BSD systémy? :)

Možná, že byla s tím Gentoo chyba mezi židlí a klávesnicí, ale v tom případě nevím kde. Rozbalil jsem stage archiv, nastavil make.conf (neměl jsem tam ani nic co by si odporovalo), emerge --sync a pak emerge world -av a už jsem viděl tu chybu. Nic víc jsem opravdu nedělal, takže nevím, kde mohla být chyba.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Pavel Půlpán

« Odpověď #163 kdy: 13 Června 2008, 13:20:01 »
Tak samo, že se může dostat do Portage nějaká chyba, většinou je však řešitelná odmaskováním ba naopak zamaskováním ebuildu, případně změnou lokálních USE flagů.

Edit: Mimochodem, proč emerge -av world?
« Poslední změna: 13 Června 2008, 13:23:04 od Pavel Půlpán »

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #164 kdy: 13 Června 2008, 14:11:56 »
huh. to je diskuse .. ja jedine objektivni problemy co jsem mel s Linuxem za posledni dva roky bylo pouze a jen s Ubuntu (a bude to tim, ze jine distribuce jsem nezkousel .. ps. mam SuSE a kazdou novou verzi Ubuntu si vzdy nainstaluju/zkusim .. na server jedine debian/rhel/solaris) ..

ad.1) u me je to dano tim, ze provozuju na svem ntb nasledujici sluzby (to co mi vypise 'nmap -vv localhost) ::

ftp server
http(s) server
irc server
atftp server
PXE boot server
samba server
nfs server
ssh server
vmware server
router env via iptables

-- v ubuntu nejsem schopen ucinne ovladat toto vse, musi se 'ohackovat' init skripty .. v SuSE to po instalaci a nastaveni funguje v poho, vc. napojeni na ostatni sluzby. V ubuntu je hroznej opruz pouzivat vsechno rucne (z cli) a nemit to "by default" zapnuty ..

ad.2) deprese jmenem openSuSE 11 se blizi milovymi kroky .. jak ja nemam rad ty "dist upgrady" .. jak ja proboha nemam rad kratsi nez rocni vyvojovy cyklus ..

zdravi ntz

No já už mám nainstalovanou OpenSuse 11 RC Gnome a zatím tedy klobouk dolů...i na starém pomalém PC je to celkem svižné, neměl jsem problémy s nastavením rozlišení obrazovky jako v Ubuntu 8.04, jen mě zatím trochu zlobí nastavení sítě (pokud je to přes DHCP, tak je vše o.k., ale jak chci pevnou IP adresu, tak se dostanu na okolní počítače na síti, ale nedostanu se na net a nejde mi uložit nastálo adresa DNS serveru...No a ještě zaboha nemůžu rozchodit sdílení...PC je na síti vidět, včetně sdílených složek, ale když se na ně chci připojit, tak mi to hlásí špatné jméno, nebo heslo...No snad se to ale poddá) Zase nastavování přes Yast je celkem pohoda, včetně zavaděče, zálohování...Myslím, že je to docela dotažené distro  8)
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Luban

• Závislák
« Odpověď #165 kdy: 13 Června 2008, 14:19:42 »
No já už mám nainstalovanou OpenSuse 11 RC Gnome a zatím tedy klobouk dolů...i na starém pomalém PC je to celkem svižné ...

A jak to dopadá když to porovnáte s 8.04. Je znatelně rychlejší?

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
« Odpověď #166 kdy: 13 Června 2008, 15:20:31 »
No já už mám nainstalovanou OpenSuse 11 RC Gnome a zatím tedy klobouk dolů...i na starém pomalém PC je to celkem svižné ...

A jak to dopadá když to porovnáte s 8.04. Je znatelně rychlejší?

No...je to ošemetná věc.. :) je to subjektivní...ale znatelně rychlejší mi přijde...
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Luban

• Závislák
« Odpověď #167 kdy: 13 Června 2008, 15:27:39 »
Díky. Ještě malá osobní otázka. Ubuntu zůstane, nebo bude nahrazeno :) ?

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #168 kdy: 13 Června 2008, 15:57:50 »
4 Luban >> Linux zustane a to je podstatne .. Ubuntu nebo SuSE, dyk je to jedno ..

Miko10

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #169 kdy: 13 Června 2008, 16:05:39 »
4 Luban >> Linux zustane a to je podstatne .. Ubuntu nebo SuSE, dyk je to jedno ..

Presne tak. A ak sa zmeni aj ubuntu na nieco ine, tak myslim ze nikto z tohoto fora koli tomu neodide...
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

JohnyN

• Host
« Odpověď #170 kdy: 13 Června 2008, 16:20:53 »
Zdravím, ja som pred cca mesiacom prešiel na mnou tak nedorobenú Mandrivu. Možno si spomínate na moju reakciu na RPM distro Mandrivu. Ale faktom je, že HH nebolo pre mňa až také výhodné, ako GG alebo dokonca FF. Feisty bolo proste zlaté Ubuntu, všetko šlo až podozrivo bezproblémovo  ;) proste lepší začiatok s Linuxom si človek ani nemôže želať.
Ale s príchodom HH resp. Kubuntu HH som mal problémy s tlačiarňou (hp 845c) - nový ovládač a ani po hodine hrania kompilovania softvéru zo stránok HPLIB som nedošiel k uspokojivému výsledku.. stabilita KDE ma tiež trošku hnavala a v Ubuntu HH som mal zase problémy s odhlasovaním, po kliknutí na vypnutie pc Linux nič nerobil, ale GNOME nereagovalo 30s, až potom sa spustil dialóg na vypnutie PC. Nepomohlo ani vypnutie compizu..
Zaujímave však je, že v GG to fungovalo  :(
A keďže som chcel KDE distro, siahol som po Mandrive a som na nej stále.. aj keď už na verzii 2008.1, ktorá sa podľa mňa oproti 2008.0 rapídne zlepšila..aj keď občas sú samozrejme problémy, aj to RPM nie je až také pohodlné ako apt-get, resp. som ja pohodlný naučiť sa syntax  :D
Aj to ovládacie centrum je celkom dobré, možno by niečo také mohlo mať aj Ubuntu.. ale na druhej strane mi chýba veľa vecí s buntu a nemôžem hovoriť: Idem si nakopnúť bunta  :D..

Takže, teším sa na (K)Ubuntu 8.10 II.. a dúfam, že ma teraz komunita nevyhodí, že už nemám Bunta.
Myslím, že nie je dôležité, aké distro používame, ale že všetci držíme spolu ako Linuxáci  ;)
V Kerneli sme všetci spojení  :D

Luban

• Závislák
« Odpověď #171 kdy: 16 Června 2008, 10:17:41 »

Souhlas, je to jedno :).

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #172 kdy: 16 Června 2008, 10:39:33 »
....
Takže, teším sa na (K)Ubuntu 8.10 II.. a dúfam, že ma teraz komunita nevyhodí, že už nemám Bunta.
Myslím, že nie je dôležité, aké distro používame, ale že všetci držíme spolu ako Linuxáci  ;)
V Kerneli sme všetci spojení  :D
to je uplně jedno, chlap používá openSUSE a přitom je tady, někdo zní používá Gentoo taky tady žije
« Poslední změna: 16 Června 2008, 10:41:15 od Darek "ADIO45" Zabdyr »
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #173 kdy: 17 Června 2008, 08:34:31 »
2 Ján Nosko: Mně se v Mandrivě to ovládací centrum taky líbilo, ale nakonec jsem se vrátil zpátky k Ubuntu, právě kvůli zdejšímu fóru, protože je opravdu v pohodě řešit nějaký problém. Ale celkově se mi Mandriva docela líbila. Akorát jsem měl problém, že verze Free neměla ovladač na wifinu a One zase nemělo Gnome.
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #174 kdy: 17 Června 2008, 10:46:19 »
Do 8.04 jsem byl spokojený. Od 8.04, jsem toho očekával více. Třeba připojování disků by mělo být v takové distribuci už v pořádku. Zatím se mi jeví toto distro rychle upečené a splácané. Tolik aktualizací snad za tu krátkou dobu jeho života nemělo žádné předešlé distro. Navíc aktualizace nejsou zřejmě pořádně odzkoušené, protože někdy něco nefunguje a až s další aktualizaci to zace jde. Jen USB stále nic. Stále je připojuji ručně, což je zdlouhavé. Pokud si chce někdo z rodiny něco stáhnout s USB, tak jim to musím připojit. :'(
« Poslední změna: 17 Června 2008, 22:26:19 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.