Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Přejdete (popř. přešli jste) na jinou linuxovou distribuci?

ano, určitě
41 (27.5%)
několikrát jsem o tom už přemýšlel(a)
51 (34.2%)
nevím (zatím nevím)
14 (9.4%)
jednou mne to napadlo, ale zavrhl(a) jsem to
13 (8.7%)
ne, neuvažuji o tom
30 (20.1%)

Celkem hlasů: 133

Autor Téma: Přechod na jinou linuxovou distribuci  (Přečteno 74684 krát)

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
Re: Přechod na jinou linuxovou distribuci
« Odpověď #175 kdy: 17 Června 2008, 10:57:39 »
2 Ján Nosko: Mně se v Mandrivě to ovládací centrum taky líbilo, ale nakonec jsem se vrátil zpátky k Ubuntu, právě kvůli zdejšímu fóru, protože je opravdu v pohodě řešit nějaký problém. Ale celkově se mi Mandriva docela líbila. Akorát jsem měl problém, že verze Free neměla ovladač na wifinu a One zase nemělo Gnome.
a co třeba PCLinuxOS ten je odvozeno od Mandrivy  ;)
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

Luban

• Závislák
« Odpověď #176 kdy: 17 Června 2008, 11:49:41 »
IMHO každé distro je novou verzí tak trošku dopředu oproti verzím předcházejícím a každé distro má své silné a slabé stránky.
Nevěřím, že kdybych zkoušel různá distra, že by to bylo 100% bez problémů. Měnit každý půl rok distro se mi nechce a že bych teď přešel jinam a zůstal tam do smrti? To si nedovedu ani představit :).
Pro mě je nejdůležitější podpora (nejsem žádný "pc borec"). Zatím jsem lepší než toto fórum nenašel a proto zůstávám (od verze 5.10) stále u Ubuntu. I když občas vyzkouším pro srovnání i jiná distra.
« Poslední změna: 17 Června 2008, 22:27:08 od Anna Taliánová »

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #177 kdy: 17 Června 2008, 12:00:25 »
....Nevěřím, že kdybych zkoušel různá distra, že by to bylo 100% bez problémů. ....
No, já přepokládám že přejdu na PCLinuxOS. Neříkám že je Ubuntu je špatný a nemám nic proti. Prostě kamarádi měli Ubuntu a s tím problémy dostali. Protože nebavilo aktualizovat. A nějaké chyby a dokonce bug. Jsem snažil udělat ale těžko s tím poradit a oni rovnou smazali a ptali na mně: Jaké distro doporučuješ? Jsem říkal zkus na PCLinuxOS. Po té době přes ICQ napsali: Jsem spokojen, a je rychlý než Ubuntu. Zní jako ten Pavelp o té aktualizaci. Možná bych zkusil Ubuntu 8.04 v notebooku a jestli nejsem zklamán. Kdyby zklamal o aktualizace atd...Holt přejdu na PCLinuxOS
« Poslední změna: 17 Června 2008, 22:27:54 od Anna Taliánová »

WorshipJozin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #178 kdy: 17 Června 2008, 12:56:25 »
PCLinuxOS jsem ještě nezkoušel a ani nevím, jestli po tom až tak prahnu. Jsem u Ubuntu spokojen, takže nevím. Možná ze zvědavosti někdy mrknu.
ASUS F3KA: AMD Turion 64 X2 TL60 @ 2 GHz, 1 GB RAM, ATI Radeon HD 2600, HDD 160 GB, Ubuntu 8.04 Hardy Heron

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #179 kdy: 17 Června 2008, 13:10:31 »
PClinuxOS je derivat Mandrivy. Skusal som ho a mne osobne nevyhovuje...Jednoznacne mi pripada Ubuntu lepsie. Momentalne mi pripada najlepsi LinuxMint, ale nechcem sa opakovat....
« Poslední změna: 17 Června 2008, 22:28:18 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

honorguard

• Host
« Odpověď #180 kdy: 17 Června 2008, 15:13:34 »
Nedoporučuji tenhle systém... ani Mandrivu... když jsem jí naposledy zkoušel tak nechodila tak jak měla a od té doby proti ní něco mám... ale nejvíc mi na ní stejně vadí balíčkovací systém Redhat...

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #181 kdy: 17 Června 2008, 15:34:59 »
Nedoporučuji tenhle systém... ani Mandrivu... když jsem jí naposledy zkoušel tak nechodila tak jak měla a od té doby proti ní něco mám... ale nejvíc mi na ní stejně vadí balíčkovací systém Redhat...
PCLinuxOS přijde pro mně vyhovuje. Mně nevadí jestli je balíčkovací RedHat. Jednou tady řešilo o Ubuntu vs. PCLinuxOS. Vím že pro tebe je proti. Pro mně není. Vím že PCLinuxOS je mladá komunita ale za pár let bude stále lepší a hlavně stabilita. V repozitáři balíčku vyjde akorát dobře, když je pro mně něco chybí a stačí je oznámit a oni jsou připraveni. Mandriva náhodou je dobrá. Ubuntu taky ale spíš nabobtná.
« Poslední změna: 17 Června 2008, 22:31:29 od Anna Taliánová »

honzap

• Návštěvník
« Odpověď #182 kdy: 17 Června 2008, 21:16:49 »
Zdravím !
Taky přispěju svoji troškou do mlýna :)

Prošel jsem pár linuxových distribucí OpenSuse,SLED,Mandriva,Debian,Fedora,Ubuntu,Slax ... a nevim co jeste.
U čeho jsem teda nepochodil bylo Gentoo, ale nejak detailne jsem to nezkoumal (lenost) takze nemuzu posoudit.

Vetsinou jsem tyto distribuce zkousel v úplných začátcích ,kdy jsme si linux "ošahával" . A vždycky jsme se vrátil k Ubuntu ... proč ?
Protože jako začátečník (ale i muj kamarad ,který je pokročilý) s linuxem jsem potřeboval podporu a to toto forum splňuje na 110% nemluvě o Wiki.Proto jsem se vždy vrátil ,ale nebyl to jen tento důvod.

Moje poznatky :

Mandriva - nemohl jsem najít žádný návod postup,forum vubec žádná reakce.Jediné ,co tak kniha.Tudíž jsem po občasných problémech,kdy jsem nemohl vygooglit řešení odešel

Fedora - tam jsem tak nějak na vážkách jejich novinky mě zas tak nepřesvědčily , a spoustu věcí mi tam nešlo ,ale spoustu věcí jsem taky rozchodil za pomocí jejich fora a Mr. Covex klubouk dolu tomuto člověku.Když se mi povedlo, tak nějak sestavit funkční system celý mi to spadlo :) tak už mě to nějak nebavilo

Opensuse 10.3 se mi docela líbilo ,ale zase podobný problém jako Mandriva.Nenašel jsem nějaký schopný návod nebo řešení problému,který jsem měl.Forum bez reakce.Uvidíme ,co přinese 11
SLED bohuzel bez cesky podpory (takto mi to psali primo ze Suse) ,ale jinak se mi pomerne libilo (zkousel jsem 60 dni)

Ubuntu neco mi neslo v 7.10 ,ale uz nevim co :) ted jsem zatim spokojen a hlavne, co potrebuju to najdu na foru nebo ve wiki a to je dulezite.

Ale jinak si myslim ,ze linux jako linux jen ma kazdy trochu neco jineho.

PS: Chtel bych zkusit Debian (pred casem jsem si stahl nejaky instalator do windows a spustil , a tak nejak nainstaloval Debian :)
Ale spíš bych chtěl stahnout nějaké to medium .Co byste doporučili ? nechtěl bych nějakou testovací srandu.A aby to bylo třeba Gnome (jestli je na výběr) a popřípadě odkaz. Děkuju
« Poslední změna: 17 Června 2008, 22:34:17 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #183 kdy: 18 Června 2008, 08:55:56 »
Instalace Debianu je při výběru správného média prakticky stejná jako instalace Ubuntu z AlternateCD. Pokuď máš rychlou linku tak není problém instalovat z minimalizovaných médií, jsou k dispozici dvě. Pokud ti nevadí stahování před samotnou instalací, klidně stáhni první CD nebo DVD. Ty jsou navíc rozděleny na tři kusy. To standardní instaluje Debian s Gnome, potom tam jsou ještě instalační média s primárním KDE a taky Xfce. Po instalaci dostaneš v dostatečný podobě funční systém, nicméně chce to pár věcí doinstalovat. ;)

Vše seženeš třeba na starým dobrým mirroru Silicon Hillu: http://debian.sh.cvut.cz/debian-cd/current/

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #184 kdy: 18 Června 2008, 10:28:23 »

Ale spíš bych chtěl stahnout nějaké to medium .Co byste doporučili ? nechtěl bych nějakou testovací srandu.

U debianu je i testovací sranda stabilní :)

Stáhni si 50 nebo 180MB netinst médium a vesele do toho - instalace není sice tak barevná jako v ubuntu (hlavně je tam modrá a červená, přece jenom textový režim tolik barviček nemá), ale účel splní :)

Pro posouzení vhodnosti verze doporučuji pročíst spíš stránky debianu, pokud ale nemáš starší počítač nebo neprovozuješ server, nemá stable "etch" moc smysl, držel bych se "testing" verze (nyní "lenny") (pak je ještě "Sid", který nikdy nebude "stable" :) )

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #185 kdy: 18 Června 2008, 10:39:16 »
Taky jsem zkoušel více Linuxů a musím je rozdělit do dvou kategorií. U jedné jsem se připojil na net, u druhé nikoliv. Do té první kategorie patří Ubuntu, Kubuntu, Mint, PClinuxOS, Sam.
Do druhé kategorie bych dal OpenSuse, Fedoru, Debian, kde se mně připojení nepodařilo zprovoznit a na tom to skončilo.
Snad proto, že mám wifi atheros (?).

Pavel Půlpán

« Odpověď #186 kdy: 18 Června 2008, 11:15:21 »
Jakej máš model Atherosky? MadWifi to zvládá většinou v pohodě. Stačilo by doinstalit Module Assistant a drivery zkompilit. ;)

Radix

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #187 kdy: 18 Června 2008, 12:03:14 »
Mám wifi kartu TP-Link TL-WN550G.

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #188 kdy: 18 Června 2008, 13:04:57 »
Pro posouzení vhodnosti verze doporučuji pročíst spíš stránky debianu, pokud ale nemáš starší počítač nebo neprovozuješ server, nemá stable "etch" moc smysl, držel bych se "testing" verze (nyní "lenny") (pak je ještě "Sid", který nikdy nebude "stable" :) )
Doporučuji lennyho, nemám s ním žádné problémy. Ale uvažuji o sudo apt-get -t experimental upgrade :D a přejít na Sid, v Lennym prostě vše funguje a je to pak moc nuda :)
Také uvažuju nad Slackwarem nebo Archlinuxem, ale o těchto distribucích toho nicmoc nevím.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Pavel Půlpán

« Odpověď #189 kdy: 18 Června 2008, 13:51:31 »
Sid je ještě furt v pohodě. Až se zařazením experminentální větve je to to pravý vzrůšo, co hledáš... chybějící závislosti a tak! :D

qUAKER

• Host
« Odpověď #190 kdy: 18 Června 2008, 14:11:37 »
že bych to zkusil? :) můj systém je až moc nerozbitný.. tzn. dávám tam balíky z nových alfa release, kompiluju skoro všechno a ono to pořád jede..

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #191 kdy: 18 Června 2008, 14:17:22 »
Doporučuji lennyho, nemám s ním žádné problémy. Ale uvažuji o sudo apt-get -t experimental upgrade :D a přejít na Sid, v Lennym prostě vše funguje a je to pak moc nuda :)

Zkus fedoru 9 a aktivuj si rawhide repozitáře - to je teprv akce :) Sice potřebuješ rychlý net, protože to pořád sosá nějaké upgrady, ale zase máš opravdu ty nejnovější verze a často se vyplavuje zdravý adrenalin, když přemýšlíš, co ten systém asi čeká, navíc máš spoustu příležitostí hlásit bugy, ladit, nastavovat, atd... :)

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #192 kdy: 18 Června 2008, 15:02:28 »
teda...ja jsem docela rad, ze mi vse jede stabilne. v archu v unstable je -mm jadro a veci do nej, ale o tom ze bych to pouzival jsem ani nepremyslel. ja si tak max nainstaluju neco z testing, kdyz je tam nova verze neceho, co chci :)
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #193 kdy: 18 Června 2008, 15:03:29 »
že bych to zkusil? :) můj systém je až moc nerozbitný.. tzn. dávám tam balíky z nových alfa release, kompiluju skoro všechno a ono to pořád jede..
huh. to mame stejne. u me je to mozna horsi o to, ze jsem ve svem bordelu 2 dny hledal, kam jsem nainstaloval ngircd server .. nakonec jsem ho nasel

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #194 kdy: 18 Června 2008, 15:07:29 »
...navíc máš spoustu příležitostí hlásit bugy... :)
doufam, ze to delas. ;) Ubuntu ma jednu strasnou nevyhodu, kdyz se se*es s launchpadem a reportujes, tak mas po nejake dobe strasnej pocit, ze pro Ubuntu je to akorat ztrata casu, pac se resi 10% hlasenych bugu. Sam aktivne hlasim pro openSuSE a jsem spokojen s tim, ze nejpozdeji do 24 hodin (ma-li report hlavu a partu) se tomu nekdo zacne realne venovat ..
« Poslední změna: 18 Června 2008, 17:38:14 od Anna Taliánová »

qUAKER

• Host
« Odpověď #195 kdy: 18 Června 2008, 15:19:03 »
huh. to mame stejne. u me je to mozna horsi o to, ze jsem ve svem bordelu 2 dny hledal, kam jsem nainstaloval ngircd server .. nakonec jsem ho nasel

já se snažím teď udržovat si v systému pořádek.. protože jsem taky hledal.. patche pro nvidia drivery na 2.6.25 kernel.. nakonec jsem je po hodině hledání našel

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #196 kdy: 20 Června 2008, 12:11:45 »
PClinuxOS je derivat Mandrivy. Skusal som ho a mne osobne nevyhovuje...Jednoznacne mi pripada Ubuntu lepsie....
PCLinuxOS není derivat Mandrivy! Ale odvozeno. Derivát patří SAM Linux, Linguas OS, FluxFlux, Amarok Live, Video Linux, RocXshop, Granular Linux, PCFluxboxOS, eeePCLinuxOS a dalších věcích... (nebudu rozebírat kolik je derivátu)
Jednou jsme to řešily na Ubuntu vs. PCLinuxOS  ;)
btw: Proc nevyhovujes?

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #197 kdy: 20 Června 2008, 19:19:16 »
4 Quejky >>
njn. brute force :: find / | grep -i 'what_should_be_found'

ad.1) dobra vec je balik findutils a balik findutils-locate.. obsahuje program "locate" a "updatedb" .. nastavis si co se v databazi indexuje (by default je z ni vyjmutej jen /home/*) a je to ..

qUAKER

• Host
« Odpověď #198 kdy: 20 Června 2008, 19:35:59 »
jo, find jsem použil mockrát..

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #199 kdy: 21 Června 2008, 00:12:38 »
Easybuntu developer..
.. :DD // hmm. to zni dulezite ..  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.