Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Přejdete (popř. přešli jste) na jinou linuxovou distribuci?

ano, určitě
41 (27.5%)
několikrát jsem o tom už přemýšlel(a)
51 (34.2%)
nevím (zatím nevím)
14 (9.4%)
jednou mne to napadlo, ale zavrhl(a) jsem to
13 (8.7%)
ne, neuvažuji o tom
30 (20.1%)

Celkem hlasů: 133

Autor Téma: Přechod na jinou linuxovou distribuci  (Přečteno 74483 krát)

nettezzaumana

• Host
Re: Přechod na jinou linuxovou distribuci
« Odpověď #250 kdy: 03 Července 2008, 23:17:28 »
No jsem na to zvědavý :) Akorát nejvhodnější doba pro nějaké jednoduché BFU distro pro mého tatika, aby vyzkoušel Linux.
A pokud to Easybuntu bude stát fakt za to (jsem ale hodně náročný :P ), tak ho asi začnu používat i já jako primární OS :) Na hraní už mám připravené součástky na sestavení nějakého staršího stroje. Na něj hodím nějaký pořádný Unix (uvažuju o Slackware anebo nějaký starý Unix) a trochu si s tím budu hrát (např. instalace programů klasicky přes svatou trojici nebo přes Slackware balíčky atd.). Třeba pak ten stroj použít jako file server ve vnitřní síti nebo tak něco.
Taky chystám napsání článku o Easybuntu na Root a další místa a udělat trochu nějakou tu reklamu.
« Poslední změna: 03 Července 2008, 23:28:52 od nettezzaumana »

honorguard

• Host
« Odpověď #251 kdy: 03 Července 2008, 23:20:04 »
Nic proti NTZ, ale já strašně nesnášim balíčkovací systém RPM (averze z dob kdy jsem měl Fedoru).

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #252 kdy: 03 Července 2008, 23:28:04 »
Nic proti NTZ, ale já strašně nesnášim balíčkovací systém RPM (averze z dob kdy jsem měl Fedoru).
<< zazraky se deji a zypper je nyni stejne rychly jako apt ::

zypper search xxx // apt-cache search xxx
zypper install xxx // apt-get install xxx

ad.1) na co balickovaci system? copak instalujes baliky casteji nez je zdravo?
ad.2) rpmdb nejde narozdil od apt rozbit a vse tam jde opravit (alespon ja to umim), nehlede k tomu, ze rpm me osobne prijde jako mocny, skutecne mocny prikaz s tradici
ad.3)http://www.rpmseek.com/index.html // existuje neco takeho pro .deb?
« Poslední změna: 03 Července 2008, 23:33:34 od nettezzaumana »

honorguard

• Host
« Odpověď #253 kdy: 04 Července 2008, 00:25:57 »
Hele NTZ nech toho... právě jsem byť na pouhých 45 minut zauvažoval že přejdu na Open Suse ;). Ještě jedna poslední věc mi na tom vadí... EULA.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #254 kdy: 04 Července 2008, 00:32:20 »
Hele NTZ nech toho... právě jsem byť na pouhých 45 minut zauvažoval že přejdu na Open Suse ;). Ještě jedna poslední věc mi na tom vadí... EULA.
<< na EULU se vy$%r ..

ad.4) jak se seredne logo ubuntu muze vubec merit s vysmatym chameleonem? Just simply ::
« Poslední změna: 04 Července 2008, 00:34:45 od nettezzaumana »

honorguard

• Host
« Odpověď #255 kdy: 04 Července 2008, 00:44:42 »
No jestli ten chameleon hulí tak o tom vážně začnu přemejšlet :D. Nojo, to se řekne na EULU se vy$%r, ale jsou tam děsný koniny. Třeba tam je že nesmim zveřejňovat žádné benchmarky ze systému... Je teda pravda že nevěřim že když někam dám obrázek ze superkaramby kde bude aplet na měření výkonu a zároveň jméno systému že to někdo bude řešit, ale už takový pomyšlení že je to ilegální mě docela štve... a štve mě ještě jedna věc... už jsem to tu vyprávěl, ale nevim v jakym vlákně tak to zopakuju.

Kámoš si kupoval notebook a chtěl něco na čem mu půjde Linux... na alze měli docela hezkej notes kde byla nainstalená předešlá (tehdy aktuální) verze Open Suse. Koupil notes a... nejela grafika, wifina a zvuk... Bylo pro mě zarážející jak se může prodávat notebook se systémem který si neumí poradit s HW na kterym se prodává... Alza se s Novellem zcela evidentně dohodli na tom že tam budou dodávat Open Suse a ani to nevyzkoušeli... K tomu to nasazení EULy... mě poslední dobou přijde že Novell se chová jako Microsoft...

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #256 kdy: 04 Července 2008, 00:51:25 »
No přiznám se, že jsem taky zauvažoval, dokonce jsem si dal stahovat DVD :D
Jenže tohle nevypadá moc hezky, takže na to zase kašlu a jdu si radši stáhnout nějaký warez :P
3% [>                                  ] 168 923 680   59.61K/s ETA  21:27:12
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #257 kdy: 04 Července 2008, 00:52:15 »
No jestli ten chameleon hulí tak o tom vážně začnu přemejšlet :D. Nojo, to se řekne na EULU se vy$%r, ale jsou tam děsný koniny. Třeba tam je že nesmim zveřejňovat žádné benchmarky ze systému... Je teda pravda že nevěřim že když někam dám obrázek ze superkaramby kde bude aplet na měření výkonu a zároveň jméno systému že to někdo bude řešit, ale už takový pomyšlení že je to ilegální mě docela štve... a štve mě ještě jedna věc... už jsem to tu vyprávěl, ale nevim v jakym vlákně tak to zopakuju.

Kámoš si kupoval notebook a chtěl něco na čem mu půjde Linux... na alze měli docela hezkej notes kde byla nainstalená předešlá (tehdy aktuální) verze Open Suse. Koupil notes a... nejela grafika, wifina a zvuk... Bylo pro mě zarážející jak se může prodávat notebook se systémem který si neumí poradit s HW na kterym se prodává... Alza se s Novellem zcela evidentně dohodli na tom že tam budou dodávat Open Suse a ani to nevyzkoušeli... K tomu to nasazení EULy... mě poslední dobou přijde že Novell se chová jako Microsoft...
ok, dej si neco jineho ..

ad.5) rofl .. ty opravdu nevis o cem mluvis. suse je pro Tebe skoda, zkus treba Mint nebo cokoliv jineho

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #258 kdy: 04 Července 2008, 00:58:04 »
Jenže tohle nevypadá moc hezky, takže na to zase kašlu a jdu si radši stáhnout nějaký warez :P
ad.1) nac stahovat dvd, kdyz prvni vec po instalaci je odskrtnout dvd z repos (dvd se hodi pouze v pripade, kdy potrebujes zdrojaky kernelu napr. ke zkompilovani jedine moznosti pristupu na net aka modul madwifi)
ad.2) proc nestahujes torrentem, kdyz tim pomuzes ostatnim jako seeder?
ad.3) ja instaluju suse ze sveho pxe boot serveru, pac suse ma bozi vychytavku :: jedine co spustis na pocitaci zkrze pxe boot je kernel s parametrem repo=http://download.opensuse.org/distribution/11.0/repo/oss/ .. tomu rikam lepsi nez nejake trapne debani netinstall cd, pac kdyz si to spravne vypalis na cd s isolinuxem, tak ma image asi 10Mb (kernel, initrd + isolinux)

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #259 kdy: 04 Července 2008, 01:01:06 »
Ok, tak jdu připravit cd OpenSUSE KDE4 a zítra to vyzkouším :P (doufám tam je hned po instalaci Ndiswrapper)
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #260 kdy: 04 Července 2008, 01:03:26 »
na co ndiswrapper? pokud je proprietalni tak ne.
http://packages.opensuse-community.org/index.jsp?searchTerm=ndiswrapper&distro=openSUSE_110 // doporucuju pro jistotu stahnout bokem

nainstalujes prikazem .. rpm -Uvhi /cesta/k/baliku.rpm
« Poslední změna: 04 Července 2008, 01:07:19 od nettezzaumana »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #261 kdy: 04 Července 2008, 01:06:48 »
na co ndiswrapper? pokud je proprietalni tak ne.
Bez Ndiswrapperu tuhle wifi kartu bohužel nerozjedu :(
Letím spát a zítra se nechám překvapit co mi OpenSUSE připraví :P
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #262 kdy: 04 Července 2008, 01:07:42 »
updated my previous post

honorguard

• Host
« Odpověď #263 kdy: 04 Července 2008, 06:36:57 »
Citace
ad.5) rofl .. ty opravdu nevis o cem mluvis. suse je pro Tebe skoda, zkus treba Mint nebo cokoliv jineho
UGH, tak mi to teda konečně někdo dal tady na foru pořádně sežrat ;). Ty snad děláš ředitele v Novellu ne? No nic, radši už nebudu dloubat do vosího hnízda, protože bych se ještě mohl nakonec dozvědět že jsem měl zůstat na widlích nebo něco podobného ;). Novell nechám stranou, Open Suse taky protože jsem ho už dlouho nezkoušel, tak o něm nemůžu referovat, pouze řeknu že Ubuntu mi z mého pc každým upgradem jádra dělá psací stroj, takže prostě zkusím přejít někam jinam ;).

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #264 kdy: 04 Července 2008, 08:44:57 »

Lepší je instalovat přes netinst cd (u suse tuším 70MB) a při instalaci nastavit mirror na mirrors.karneval.cz (/cesta ka tomu co instaluješ). Já takhle z CDRW koupeného v roce 2000 nainstaloval za poslední měsíc Debiam, OpenSUSE a Fedoru :)

ntz: torrent je hezká věc, ale jsou provideři, kteří ho opravdu nemají rádi...

honorguard: nevšlm jsem si, že by Novell uplácel celé vlády, aby prosadil nějaký svůj formát :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #265 kdy: 04 Července 2008, 09:19:40 »

No, tak tunak sa musim trosku ozvat! Ja nepopieram, ze Suse je kvalitne distro, ze je profesionalne urobene a ze asi najviac slape v dokonalosti Ubuntu na paty, ale ten despekt ohladne Mintu sa mi moc nelubil. Mint uz dlhu dobu pouzivam a vyhovuje mi po vsetkych strankach. Je to perfektne urobene distro (aj ked je to len vylepsene Ubuntu) a urcite si nezasluzi nejake podradne zaradenie. Ma vsetky moznosti konfiguracie klasickeho linuxu (prikazova riadka) a naviac ponuka moznost skoro absolutneho ovladania v grafickom rezime - co je urcite tym najdolezitejsim faktorom pre obecne rozsirenie linuxu. Pritom sa moze pochvalit vybornou stabilitou a spolahlivostou.
Ja nepatrim medzi klasickych uzivatelov linuxu, riadiacich svoj system cez terminal (pritom ich nechcem zhadzovat - je to ich volba a maju pravo robit to ako chcu). Jednoducho sa nebranim novotam a snazim sa vyuzivat vsetky moderne vymozenosti kvalitnych distier - a medzi ne Mint jednoznacne patri. Zase by som to prirovnal k autu: Radsej budem jazdit na Toyote, kde nastartujem, stlacim par gombikov a auticko mi spolahlivo sluzi bez nejakych specialnych zasahov dlhu dobu...; nez aby som sa vecne vrtal v motore, lietal okolo auta so srobovakom, nastavoval "soupatka" a potom sa s tym vitazoslavne previezol - ze ako som to "vyladil"...To uz je vec hobby - neberiem to nikomu a verim, ze je to zaujimavy konicek...
V kazdom pripade Suse patri medzi "Toyoty", ale Mint je taktiez "Mercedes", takze by som to urcite takto nehodnotil. Asi uz len buducnost ukaze, do akej miery som mal pravdu...     
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

honorguard

• Host
« Odpověď #266 kdy: 04 Července 2008, 09:38:32 »
Tak samozřejmě tak zlý být nemůže už jenom protože stojí na GNU/Linuxu ;). Já myslel spíš v určitých ohledech... Ne tak popravdě on má do MS daleko, ale když předemnou někdo řekne Novell tak si vybavim tu záležitost s tim notebookem... ono neni příjemný se někomu zaručit a potom mít rok na talíři že to pořád nefunguje... Nebylo to dvakrát příjemný.

//EDIT:
Já si myslím o Mintu jen to nejlepší... Dokonce ho plánuji nainstalovat tátovi-zarytému widlákovi... A to už je co říct, že i on to chce zkusit ;)
« Poslední změna: 04 Července 2008, 09:42:33 od honorguard »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #267 kdy: 04 Července 2008, 09:44:08 »
;D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #268 kdy: 04 Července 2008, 10:08:15 »
;D
<< ad.1) Nemyslel jsem to despektem .. je to jen otazka stylu .. Mint bych si jako distribuci nikdy nedal ze dvou duvodu ::
a) ma proprietalni balast v zakladu // ja vim, co na tom, kdyz si ho kazdej nainstaluje stejne potom
b) jde o vyvoj. Mint pouze z oss cerpa. Sam nic nedela. To, ze si vybiram distribuce, ktere vyraznou merou prispivaji k vyvoji oss (a novell je *absolutni spicka*) je dano mym rozhodnutim, jim alespon takovymto zpusobem (+treba reportovani bugu // o5 novell spicka v jejich reseni) projevuju podporu, tim, ze maji vetsi uzivatelskou zakladnu. Jsou urcite distribuce, ktere bych si z principu nikdy nenainstaloval, i kdyby tech par dister, kterym verim, bylo uplne rozsypanych ..

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #269 kdy: 04 Července 2008, 10:14:03 »
;D
<< ad.1) Nemyslel jsem to despektem .. je to jen otazka stylu .. Mint bych si jako distribuci nikdy nedal ze dvou duvodu ::
a) ma proprietalni balast v zakladu // ja vim, co na tom, kdyz si ho kazdej nainstaluje stejne potom
b) jde o vyvoj. Mint pouze z oss cerpa. Sam nic nedela. To, ze si vybiram distribuce, ktere vyraznou merou prispivaji k vyvoji oss (a novell je *absolutni spicka*) je dano mym rozhodnutim, jim alespon takovymto zpusobem (+treba reportovani bugu // o5 novell spicka v jejich reseni) projevuju podporu, tim, ze maji vetsi uzivatelskou zakladnu. Jsou urcite distribuce, ktere bych si z principu nikdy nenainstaloval, i kdyby tech par dister, kterym verim, bylo uplne rozsypanych ..
To je vsechno pochopitelny a neda se proti tomu nic rict. Je to zas jen na odlisnosti pohledu - ja zadnej zarytej, principielni  linuxak nejsu, tak uzivam to, co mi vyhovuje. A je mi jasny, ze bez tech "principielnich zarytcu" by nebylo ani Suse ani Mint - takze vsem dik a ja budu spokojene uzivat plody jejich prace...

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #270 kdy: 04 Července 2008, 10:16:49 »
ale nesouhlasil bych s tim, ze Mint nic sam nedela - vyladili to sami a DOBRE - taky si koukni jejich stranku, co sami do toho jeste dali... Predevsim si myslim, ze perfektne zladili Gnome a KDE knihovny - urcite lip, nez kdyz sem to delal sam ;D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #271 kdy: 04 Července 2008, 10:31:45 »
ale nesouhlasil bych s tim, ze Mint nic sam nedela - vyladili to sami a DOBRE - taky si koukni jejich stranku, co sami do toho jeste dali... Predevsim si myslim, ze perfektne zladili Gnome a KDE knihovny - urcite lip, nez kdyz sem to delal sam ;D
<< hasiku, chlapce zlata ;) .. sak tys nevidel jak je treba tedka krasne zoptimalizovane SuSE .. bezi rychle jako raketa, bugy (ma-li to hlavu a patu) se resi na zaklade bugreporu v ramci hodin a vubec .. ;) // nepouzivam jen jedno distro, aby jsi si nemyslel, ze jsem nejakej SuSE posuk ..

debian // na server jedine ten
suse // na sve desktopy
rhel // mame v praci nejake license jako reseller, takze pouzivam redhat tady, abych neztratil kontakt s jinejma distrama. Vetsina nasich produkcnich serveru na Linuxu bezi prave na RHEL

Pavel Půlpán

« Odpověď #272 kdy: 04 Července 2008, 10:33:05 »
4ntz: A jakej desktop máš? ;) V tejdnu jsem zkóšel zůzu s KDE4 a nebylo to marný. Furt to ale trpí...

honorguard

• Host
« Odpověď #273 kdy: 04 Července 2008, 10:38:49 »
No je pravda že Ubuntu se s řešenim bugů moc ne**re... Suse přece jenom je jedna z nejoblíbenějších distribucí a ještě za ní stojí Novell, takže v tomhle ohledu jsou na tom líp. Můj obdiv má Suse hlavně za KDE... Když kouknu na KDE ve Fedoře - vidim pokrok od normálu - jde tam přemisťovat věci po panelu a určo už to půjde i do upstreamu. Když jsem zkoušel KDE four live na Suse, taky byl vidět obrovskej pokrok... když jsem si nainstaloval Kubuntu KDE4 Remix nestačil jsem se divit... Hůř už to sestavit nemohli. Vim že Kubuntu je komunitní projekt ale stejně... bylo to KDE4, jenže polovina programů byly z KDE3 (takže QT3) i když už jsou dostupné verze v QT4 a KDM bylo taky stále staré. Nehledě na nestabilitu a chyby... ladil jsem to docela dlouho... a to byla stable verze... žádný pokrok od upstreamu... prostě nic, šouply to tam tak jak to vzali... Časem se mi to úplně rozdělalo a už jsem to nemohl dát pořádně dohromady, takže jsem si nainstaloval betu z repo kubuntumembers... Nějaká změna od upstreamu? Ne... nic, jen co jsem spozoroval tak polovina plasmoidů přestala fungovat... Ale aspoň jsem se zbavil pár bugů...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #274 kdy: 04 Července 2008, 10:55:15 »
4ntz: A jakej desktop máš? ;) V tejdnu jsem zkóšel zůzu s KDE4 a nebylo to marný. Furt to ale trpí...
<< kde 3.5* .. 4ku jsem videl prakticky akorat jednou v zivote ze suse kde4 live CD
prave proto, ze to trpi, to radsi ani nebudu zkouset, pac nerad vidim, kdyz neco trpi

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.