Nechápu, proč to někteří považují za nemorální. Nikdo GPL věci prodávat nezakazuje a je snad na svobodné volbě každého, jestli si to koupí nebo ne. Rozdíl oproti komerčnímu software je v tom, že platit nemusím, ale můžu. Ne, že nesmím.
Jinak nesouhlasím s tvrzením, že Linux je zadarmo. To je ten největší mýtus kolem Linuxu. Zadarmo je samotný svobodný software, který není zatížený komerční licencí, ale celé řešení zadarmo rozhodně není, ať už se jedná o korporátní sféru nebo obyčejný desktop doma. Vždycky je tam minimálně hromada oportunitních nákladů.
Služby kolem svobodného software mohou být placené a je to tak dobře, protože myšlenka, že vývojáři budou zadarmo ve volném čase vyvíjet software pro všechny, je sice krásná, ale nebýt placených vývojářů, tak není Linux zdaleka tam, kde je. A nebýt placených služeb kolem Linuxu, tak ti vývojáři nemají být z čeho placení.
Přeprodávání CD je taky služba. Někdo to nakoupil ve velkém z obchodu z Anglie a přeprodává to tady po kusech za ceny podobné těm, když to člověk koupí ve velkém. Co je na tom špatného? To, že tady někdo dělá charitu a rozdává CD zadarmo je pěkná a záslužná činnost, ale je to dlouhodobě udržitelné? Co když bude o ty CD velký zájem? Pořád budete nakupovat třeba několik set CD a rozdávat je zadarmo? Pro Canonical, s kterým Ubuntu padá a stojí, by bylo lepší, když by to tu někdo ve velkém rozprodal, než když se najde pár nadšenců, kteří rozdají pár CD.
Já píšu články o Linuxu, mám za to peníze. Jsem na seznamu instalace.linux.cz, občas mi zavolá člověk, že potřebuje odborně nainstalovat Linux, mám za to peníze. Taky jsem nemorální hyena?