Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: hardy 64bit + bílá smrt  (Přečteno 1814 krát)

chroustostroj

• Návštěvník
hardy 64bit + bílá smrt
« kdy: 26 Května 2008, 01:43:13 »
Tak já už jsem vážně bezradnej. Vše bylo skoro v pohodě do doby než jsem ručně nainstaloval (podle http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Hardy_Installation_Guide#Method_2:_Manual_Method_.28installing_Catalyst_8.5.29) driver na radeon 3870. Po restartu už vidím jen černou obrazovku. Pokud restartuju xka pře ctrl+alt+backspace tak se dostanu na login screen. Po zalogování ovšem najede jen bílá obrazovka s funkčním kurzorem a následuje ztmavnutí a samovolné vypnutí počítače.
Snažil jsem se najít odpověď ve všech možných threadech, ale jsem uplný linuxový začátečník, takže potřebuju konkrétní radu. Nevím jak bych se z té bílé obrazovky měl dostat do konzole a ani co bych do ní měl napsat. Zkoušel jsem vybrat nouzový režim (možná se to jmenuje trochu jinak) ale dělá uplně to samé jako normální spuštění. Jsem teď v livecd ubuntu8.04 a myslel jsem jestli by nepomohlo smaznutí xorg.conf a nebo zpětná úprava v /etc/default/linux-restricted-modules-common na opětovné zavedení fglrx, ale nevim jak provést jakoukoliv změnu, protože na to nemám z livedistra práva.
Důvod proč jsem dával ručně ty drivery byl vskutku banální: totem dělal kostičkované video

Prosím jestli mi někdo dokážete pomoct tak bych uvítal co konkrétně mám udělat, vůbec se v tom nevyznám. Díky moc.
PS: Jo a kdybyste vedeli co pak s tim videem tak vás budu dvojnásobně blahořečit :)

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
Re: hardy 64bit + bílá smrt
« Odpověď #1 kdy: 26 Května 2008, 07:56:46 »
Z live CD nemůžeš zapisovat, protože nejsi sudo. Live CD funguje vlastně stejně jako nainstalovaný systém.
Zkus normálně nabootovat a s pomocí ctrl+alt+F1 se dostat do konzole. Stejnou klávesovou kombinací se můžeš přepínat mezi konzolema a s F7 se dostaneš zpátky do grafiky.
Já bych zkusil v té konzoly dát
Kód: [Vybrat]
sudo killall gdm (vypne se ti kompletní grafické prostředí) a pod tou konzolí bych ho zase spustil příkazem
gdm Pak v té konzoly můžeš vidět co se děje a kde je nějaký problém.
Další věc co můžeš zkusit je dát v konzoly
sudo init 1 tím se dostaneš do jednouživatelského režimu a Ubuntu HH ti nabídne režim fixnutí x serveru. Zkus ho dát a tím se ti překonfiguruje xorg.conf
Možná pokud můžeš, tak nám sem ještě tvůj xorg.conf vypsat
cat /etc/X11/xorg.conf
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 26 Května 2008, 10:18:46 »
Nejdříve se zeptám, zda li máte radeon 3870 (obyčejný), nebo 3870x2 (dvoujádrový). Pokud máte ten druhý, ovladač fglrx vaši kartu zatím nepodporuje.

V konzoli (do ní se dostanete podle návodu z minulého příspěvku) napište
fglrxinfoPokud se ve výpisech bude objěvovat ATI, měl by ovladač fungovat. Pokud se ale ve výpisu někde objeví mesa (občas se to po nainstalování fglrx stává), vraťte se k návodu, který jste použil při instalaci, a až dole je odstavec "Removing mesa driver", podle kterého postupujte.

P.S: Máte "čistou" instalaci 8.04, nebo jste upgradoval z 7.10? Také by to mohl být problém compizu a nefunkční 3D akcelerace - pokud se dostanete do konzole, zkuste zadat
metacity --replace &
« Poslední změna: 26 Května 2008, 10:21:53 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

chroustostroj

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Května 2008, 15:07:20 »
Ahoj, diky za rady a nabízená řešení, ale bohužel nic z toho nepomohlo  :-\

ctrl+alt+f1 mi hodí černou obrazovku a monitor vypíše "nepodporovaný režim"
Naštěstí je možný se do konzole dostat přímo z login screen výběrem session. Příkazy sudo killall gdm opět hodí černou obrazovku/nepodporovaný režim monitoru, sudo init 1 to samé.

Výpis fglrxinfo opravdu potvrzuje instalaci mesa driveru misto ati, což bude asi ten problém, ale návod na odinstalaci mesa mi nějak nešel provést. Resp. je to asi napsané obecně, což je mi vzhledem k mým absolutním začátkům v linuxu k ničemu.
No nedá se nic dělat, reinstall systému + opětovné nastavení bude asi nakonec rychlejší. Každopádně mi to stále nevyřeší ono "kostičkované video" v totemu. Je to drivery, nebo přehrávačem ? (pozn. zapnutí akcelerace ati v propertiary drivers na to nemělo vliv).
Dále bych rád zapnul amd cool&quiet, na stránkách amd jsou jen nějaké zdrojáky, takže taky zatim nevim jak na to, ale ještě jsem se moc po cool&quiet nepídil po fórech, tak je možné, že odpověď někde je.

Má konfigurace: čistá instalace ubuntu 8.04-64bit (na samostatné partition + 4GB odkládací prostor), radeon3870(obyč.), athlon X2 5000+, čipset 790FX

Jestli se mi podaří nastavit přehrávání videa stejně kvalitně jako v XP a zapnout šetřící funkce procesoru, tak už (kromě občasného zapářnutí nějaké gamesy) nebudu mít důvod bootovat windows.

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #4 kdy: 26 Května 2008, 15:14:40 »
...
pro prenastaveni xserveru v konzoli prikaz "sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg"

nainstalovat ovladac by pak mohl zvladnout script envy
« Poslední změna: 26 Května 2008, 15:18:03 od Marvn »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #5 kdy: 26 Května 2008, 15:41:55 »
Kdyžtak s tím videem si zkus nainstalovat Mplayer, resp. Smplayer. Je to lepší přehrávač než Totem a zjistíš jestli ty kostičky jsou chyba Totemu.
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.