Ahoj, diky za rady a nabízená řešení, ale bohužel nic z toho nepomohlo

ctrl+alt+f1 mi hodí černou obrazovku a monitor vypíše "nepodporovaný režim"
Naštěstí je možný se do konzole dostat přímo z login screen výběrem session. Příkazy sudo killall gdm opět hodí černou obrazovku/nepodporovaný režim monitoru, sudo init 1 to samé.
Výpis fglrxinfo opravdu potvrzuje instalaci mesa driveru misto ati, což bude asi ten problém, ale návod na odinstalaci mesa mi nějak nešel provést. Resp. je to asi napsané obecně, což je mi vzhledem k mým absolutním začátkům v linuxu k ničemu.
No nedá se nic dělat, reinstall systému + opětovné nastavení bude asi nakonec rychlejší. Každopádně mi to stále nevyřeší ono "kostičkované video" v totemu. Je to drivery, nebo přehrávačem ? (pozn. zapnutí akcelerace ati v propertiary drivers na to nemělo vliv).
Dále bych rád zapnul amd cool&quiet, na stránkách amd jsou jen nějaké zdrojáky, takže taky zatim nevim jak na to, ale ještě jsem se moc po cool&quiet nepídil po fórech, tak je možné, že odpověď někde je.
Má konfigurace: čistá instalace ubuntu 8.04-64bit (na samostatné partition + 4GB odkládací prostor), radeon3870(obyč.), athlon X2 5000+, čipset 790FX
Jestli se mi podaří nastavit přehrávání videa stejně kvalitně jako v XP a zapnout šetřící funkce procesoru, tak už (kromě občasného zapářnutí nějaké gamesy) nebudu mít důvod bootovat windows.