Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak upravit partition po instalaci [vyřešeno]  (Přečteno 4093 krát)

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
Jak upravit partition po instalaci [vyřešeno]
« kdy: 02 Června 2008, 18:12:28 »
Ahoj jsem naprostý začátečník, hledal jsem a něco málo jsem našel, ale nebylo to "komplet" a na wiki je to zadané jako návrh na návod.
Mám na NB 250 GB HDD a tam nainstalované Ubuntu a teď jsem se rozhodl pro pár změn:
1. Chtěl bych ten 250 MB hdd zmenšit řekněme třeba na 10 GB
2. Chtěl bych adresář /home zvlášť
3. chtěl bych zmenšit swap (teď tam mám automaticky 7GB, nevím kolik je ideální jestli 2GB, když mám 2GB RAM, nebo mám dát jen 1GB)
Jako nejjednodušší se mi jevil: formát - rozdělit - nainstalovat znovu.
To ale už nemůžu udělat, všechno jsem si vyladil dle návodů a zprovoznil "Compiz-fusion kompilace a instalace z git (Hardy - 8.04)", nevím jestli bych to všechno zvládl znovu a hlavně tunil jsem to docela dlouho a nerad bych o to přišel/dělal znovu.
No a na závěr, jak si to všechno nazálohovat, udělat image a to si z NB třeba přenést na své PC.

Vím že je to asi na dlouhé vysvětlování a že bych si to tady měl pročíst, ale jsem naprostý začátečník a tak bych to potřeboval jak pro "malé děcko" krok za krokem.
Jinak ve Win. to pro mě není problém, ty ovládám myslím docela dobře, ale přece jen Linux mám v podstatě instalovaný poprvé, tak berte na to prosím ohled.

Díky moc.
« Poslední změna: 15 Června 2008, 19:37:38 od Martin 'Želva' Malý »

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
Re: Jak upravit partition po instalaci
« Odpověď #1 kdy: 02 Června 2008, 18:34:23 »
Nabootuj z liveCD - v Systém>Správa>Partition Editor - zmenší oddíl pro /, přidej si co potřebuješ - Hotovo:)

Jinak co se týče swap, já mám taktéž notebook s 2GB RAM a nepoužívám ho. A ani mi nechybí, pro linux už jsou 2GB docela dost:). Používám virtualbox, GIMP na úpravu velkých fotek, wine, firefox a zatím jsem se vždy vešel. Takže pokud nehodláš RAMku nějak brutálně využívat, swap nedělej....

truhlik

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Června 2008, 18:41:18 »
Je to opravdu na trochu dyl ale tak zkusim to shrnout, postup asi takto:
1) Rozdeleni disku prez gparted, nejlepe z live cd (ze ktereho jste instaloval)
a) zrusit swap
b) zmensit hlavni oddil
c) vytvorit oddil pro home
d) vytvorit dalsi oddily
e) vytvorit swap
2) Preneseni  /home na jini disk/oddil uz se to tu resilo: (take bych to nejradsi delal z live cd)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=4023.0
a) pripojim oddil na kterem chci mit home
b) prekopiruju adresar /home/uzivatel na novy oddil
c) smazu adresar /home/uzivatel
d)  pripojim oddil s novym home do /home (/etc/ftab)

Myslim ze postup neni dobry pro naprosteho zacatecnika. Mohl bych vam to tu rozepsat podrobneji ale stejne by se mohla nekde vyskytnout chyba a system by vam nenajel. Takze bych doprucoval zaloha + reinstall. Zaloha komplet sytemu je popsana na wiki. Pri rychle lince na internet vsak staci udelat zalohu /home/uzivatel a doinstalovat vsechny potrebne programy pote. Vsechna nastaveni co se tyce vzhledu atd. jsou uchovana ve skrytych souborech v /home/uzivatel.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 02 Června 2008, 19:35:18 »
Je to opravdu na trochu dyl ale tak zkusim to shrnout, postup asi takto:
1) Rozdeleni disku prez gparted, nejlepe z live cd (ze ktereho jste instaloval)
a) zrusit swap
b) zmensit hlavni oddil
c) vytvorit oddil pro home
d) vytvorit dalsi oddily
e) vytvorit swap
2) Preneseni  /home na jini disk/oddil uz se to tu resilo: (take bych to nejradsi delal z live cd)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=4023.0
a) pripojim oddil na kterem chci mit home
b) prekopiruju adresar /home/uzivatel na novy oddil
c) smazu adresar /home/uzivatel
d)  pripojim oddil s novym home do /home (/etc/ftab)

Myslim ze postup neni dobry pro naprosteho zacatecnika. Mohl bych vam to tu rozepsat podrobneji ale stejne by se mohla nekde vyskytnout chyba a system by vam nenajel. Takze bych doprucoval zaloha + reinstall. Zaloha komplet sytemu je popsana na wiki. Pri rychle lince na internet vsak staci udelat zalohu /home/uzivatel a doinstalovat vsechny potrebne programy pote. Vsechna nastaveni co se tyce vzhledu atd. jsou uchovana ve skrytych souborech v /home/uzivatel.

Fíha, je to opravdu docela hardcore, zlatý wokna  ;D ...
Co se dá dělat, ale i tak bych se do toho asi pustil, nevím ale co bude rychlejší.

"staci udelat zalohu /home/uzivatel a doinstalovat vsechny potrebne programy pote"
"co se tyce vzhledu atd. jsou uchovana ve skrytych souborech v /home/uzivatel"

Nevím už co všechno jsem tam instaloval, též jsem kompiloval ten compiz, Awn, všechno vyladil a tak ...
Tak se bojím že o to všechno přijdu.
Zálohu jsem si už před časem prohlížel, je to jak za doby Dosu i to GUI, fakt hrůůza, divím se že někdo už dávno neudělal něco jako fantastický "Acronis True Image" ve Win, fakt perfektní.
Jinak co je to to připojení/přesměrování bod 2 D ? A vůbec celý bod 2 je nějaký složitý, co když bych to udělal takhle: home včetně skrytých adresářů si nahraju na flešku a pak si to zkopíruju do vytvořené partišny home, to by nešlo ?

truhlik

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 02 Června 2008, 19:48:03 »

Fíha, je to opravdu docela hardcore, zlatý wokna  ;D ...
Co se dá dělat, ale i tak bych se do toho asi pustil, nevím ale co bude rychlejší.
Tezko rict, druha moznost je urcite jednodussi a rychlejsi pokud mate rychle pripojeni k internetu a jistejsi, ale proc to reinstalovat kdyz se nemusi vidte... :-)

Nevím už co všechno jsem tam instaloval, též jsem kompiloval ten compiz, Awn, všechno vyladil a tak ...
Pokud jste neco kompiloval tak byste to musel znovu zkompilovat. To je to same jako ze budete instalovat znovu vsechny programu. Ale pote ce je naistalujte tak si ji sami automaticky nactou nastaveni ktere si zalohujete v /home/uzivatel/

Zálohu jsem si už před časem prohlížel, je to jak za doby Dosu i to GUI, fakt hrůůza, divím se že někdo už dávno neudělal něco jako fantastický "Acronis True Image" ve Win, fakt perfektní.
Tusim ze neco podobneho zde urcite taky pujde. Nikdy jsem to nezkousel ani po tom nepatral. Zkuste sam hledat zde na foru "zaloha systemu" atd. a uvidite.

Jinak co je to to připojení/přesměrování bod 2 D ? A vůbec celý bod 2 je nějaký složitý, co když bych to udělal takhle: home včetně skrytých adresářů si nahraju na flešku a pak si to zkopíruju do vytvořené partišny home, to by nešlo ?
Ano cely bod 2) je vicemene zkopirovani home. Takze by to slo i prez flasku, ale jeste musite systemu rict kde to /home ma najit. A to reknete systemu pridanim prislusneho radku do souboru  /etc/fstab. Pokud by jste se k tomu rozhodl tak bychom to jeste poresily co tam mate presne napsat.
[/quote]
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 02 Června 2008, 20:31:58 »
Pokud jste neco kompiloval tak byste to musel znovu zkompilovat. To je to same jako ze budete instalovat znovu vsechny programu. Ale pote ce je naistalujte tak si ji sami automaticky nactou nastaveni ktere si zalohujete v /home/uzivatel/

No právě toho jsem se obával, to už můžu skoro fakt dát reinstall a je pokoj, nebo si to nějak Ubuntu "ošahá" (to home) a pozná co jsem tam měl a nainstaluje mi to znovu ?
Jinak ve win to bylo v pohodě po instalaci oken jsem si tam nafičel veškerý sw, který jsem potřeboval a pak udělal image. No a obnova byla do pár minut. Ale je fakt, že kdybych chtěl přesunout jinde program file, musel bych ten sw instalovat znovu.  :(
Sakryš, tak teď mám v podstatě nřkolik možností:
1. neřešit to
2. vybrat si buď to šamanění s partišny a home
3. nebo se v rámci sebezdokonalení v linuxu vrhnu na reinstall a všechno si zase vyladím/vytuním

Ach jo, to všechno pro to, že jsem se pořádně nepodíval na wikinu a tudíž jsem se nějak nemohl dostat při instalaci přes vlastní nastavení hdd.
Nevěděl jsem totiž co je to ten přípojný bod, nějak mě to nenapadlo a tak když to nešlo, tak jsem to hodil všechno na celý odíl ... :-[

No, zapřemýšlím co a jak udělat, díky moc za rady a nasměrování.

Ještě taková otázečka:
když už budu mít ubuntu na NB, jde to nějak jednoduše přenést (jako image) na volnou partišn na stolnim PC ?

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #6 kdy: 02 Června 2008, 20:47:31 »
Ono to tak velký šamanění nebude:)
Prostě z toho CD zmenši oddíl s /...
nabootuj zpátky do linuxu, z prázdného prostoru vyrob oblasti, zkopíruj soubory z /home na tu novou oblast..
potom sem pošli výpisy:
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -la
sudo cat /etc/fstab tam dopíšeme dva řádky a bude to:)
a sebezdokonalování je spíš to šamanění, než reinstall:)

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #7 kdy: 02 Června 2008, 21:47:50 »
taky myslím, že reinstal není nutný...vždyť ty operace nejsou zas tak náročné ??? naopak odhalují skladbu systému.
prostý user
...selským rozumem...

truhlik

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 02 Června 2008, 21:53:58 »
Presne tak jak psal Vetinari.

A opravdu nejakej soft na zalohu systemu do image je akorat hoo neznam tak se podivejte po foru.

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 15 Června 2008, 15:36:00 »
Tak konečně po delší době jsem se k tomu konečně dostal.
Všechno jsem provedl a teď jsem u bodu zkopírování home na novou oblast:
"nabootuj zpátky do linuxu, z prázdného prostoru vyrob oblasti, zkopíruj soubory z /home na tu novou oblast.."
tady jsem nahraný, jak to mám udělat ?
Spustil jsem nautilus s root právy a zkopíroval jsem home do nově uvolněné partišny, která se mi teď hlásí jako "Medium 235 GB"
Je to tak správně ?

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Června 2008, 15:43:57 »
Tady jsou výpisy:
sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 250,0 GB, 250 059 350 016 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 30 401
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0xa8d32665

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1   *           1        1275    10241406   83  Linux
/dev/sda2            1276       29891   229858020   83  Linux
/dev/sda3           29892       30401     4096575   82  Linux swap/Solaris

a

sudo cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda1
UUID=f301c820-be8b-4539-bd0a-173b06b88841 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda5
UUID=35dece39-a6ab-4ff5-be79-94522a8ac289 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 15 Června 2008, 16:47:56 »
tak jsem to zkusil podle tohoto návodu a myslím že se zadařilo, ale nevím ... ???
http://www.ibm.com/developerworks/library/l-partplan.html
nový výpis:
sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 250,0 GB, 250 059 350 016 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 30 401
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0xa8d32665

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1   *           1        1275    10241406   83  Linux
/dev/sda2            1276       29891   229858020   83  Linux
/dev/sda3           29892       30401     4096575   82  Linux swap/Solaris

a

sudo cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda1
UUID=f301c820-be8b-4539-bd0a-173b06b88841 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda2
UUID= /home               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda5
UUID=35dece39-a6ab-4ff5-be79-94522a8ac289 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

bluewizard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 15 Června 2008, 19:22:22 »
Tak ještě jsem našel tohle: http://ubuntu.wordpress.com/2006/01/29/move-home-to-its-own-partition/

Nakonec jsem to udělal, ani už nevím jak ale celé se to povedlo. Konečně se mi ta partišna hlásí jako home a vše funguje jak má.

Díky všem.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.