Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dá se hlavní nabídka editovat ručně?  (Přečteno 2303 krát)

judeware

• Návštěvník
Dá se hlavní nabídka editovat ručně?
« kdy: 03 Června 2008, 23:20:40 »
Rozhodl jsem se přidat do hlavní nabídky spouštěč programu nvidia-settings, aby se nemusel zadávat ručně přes ALT+F2. První věc, která mě mírně séře jest ta, že grafický editor nabídky při stisku "Nová položka" schová okno "Vytvořit spouštěč" pod sebou a člověka to plete. Po úspěšném vytvoření spouštěče se mi zařadí položka "Nastavení NVIDIA" do Systém -> Volby, zároveň se vytvoří v Aplikace -> Ostatní, což nechci. Když to v Aplikace -> Ostatní vymažu, zmizí mi to i z Systém -> Volby a to se mi nelíbí. Zná někdo umístění obsahu hlavní nabídky, abych si jej mohl prohlédnout/zeditovat texťákem (jako znám umístění ve Windows např. \Documents and settings\Uzivatel\Nabídka start)? A co ty duplicity při vytvoření spouštěče?

3m9d

• Stálý člen
  • **
Re: Dá se hlavní nabídka editovat ručně?
« Odpověď #1 kdy: 04 Června 2008, 01:31:33 »
jak je to s vymažu vs. odškrtnu? Jinak v 8.04. (v 7.10 to myslím ještě nefungovalo) funguje metoda drag'n'drop - takže můžete spouštěč vytvořit třeba na ploše a přetáhnout do nastavení hlavní nabídky...
Vím, že neodpovídám přímo na vaši otázku, ale přímou odpověď neznám...
V nápovědě GNOME (klik na nabídku pravým -> nápověda) jsem se dočetl něco o souborech *.menu, dal jsem .menu hledat v systému souborů a něco to našlo, řekl bych, že relevantně - můžete zkusit se tam mrknout ;)  Je to v adresáři /etc/xdg . Hodně štěstí...
« Poslední změna: 04 Června 2008, 01:45:10 od 3m9d »
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

judeware

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Června 2008, 23:20:19 »
Tak v /etc/xdg jsem si moc nepočetl  ;D, ale zato jsem objevil spoustu jmen souborů známých programů
v /usr/share/applications. Připomíná mi to zástupce ve Win32, v grafickém prostředí je vidět ikona se
šipkou zástupce a jménem bez přípony, tentýž soubor viděný např. klasickým Nortonem má název ve tvaru
program.lnk a má textový obsah (ale i netextový blivajz). "Červíci" v /usr/share/applications se zobrazují jako
ikona s obrázkem červíka - jak jinak, dvojklik spouští hru a kliknutí pravým tl. nenabízí volbu
"Spustit jinou aplikací". Ovšem sekvence příkazů terminálu:

cd /usr/share/applications
ls

žádné červíky neukáže.
Jen soubor gnibbles.desktop, který se dá otevřít texťákem. Takže grafické prostředí obsah této složky
zdá se nějak interpretuje   :-\ Změny v souboru gnibbles.desktop k žádné změně spouštěče "Červíci"
nevedly, asi je to jen výchozí vzor a platný stav hlavní nabídky bude jinde. Dosud nevím kde.

pawlik

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2008, 12:40:10 »
Ahoj, taky bych potreboval z hlavni nabidky neco odstarnin a nevim jak. Nainstaloval jsem hru racer a nesla odinstalovat, tak sem ji proste nasel a smazal. Jedine co zbyloí je ikona v nabidce Aplikace > Oststni > Racer. Netusim vubec jak ji dat pryc. Dekuji za jakekoli typy.

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2008, 13:08:38 »
Systém>Volby>Hlavní nabídka - tam je vše, je možné spouštěče smazat nebo jenom 'zneviditelnit'.

judeware

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 15 Června 2008, 15:21:59 »

Nové poznatky jsou tyto:

Definice podsložek se nachází v "/home/uzivatel/.local/share/desktop-directories", kde uzivatel="sudo uživatel"
(alespoň v mém případě). Domníval jsem se, že hlavní nabídka je globální, ale asi to není pravda. Všechny dodatečně vytvořené účty měly nabídku shodnou do té doby, než jsem se začal vrtat v jednotlivých účtech  ;).
V Nautilu se obsah /home/uzivatel/.local/share/desktop-directories zobrazuje jako ikony s názvy, které odpovídají rozbalené hlavní nabídce. V terminálu jsou vidět soubory alacarte-made-x.directory (x je pořadové číslo), jsou
editovatelné.

Definice spouštěčů programů je v "/home/uzivatel/.local/share/applications", opět se liší obsah v Nautilu
resp. terminálu. V terminálu jsou editovatelné soubory *.desktop, buď se stejným názvem jako v  hlavní
nabídce (např. programy přesunuté z původní nabídky "Hry" do podnabídky "Dodané s instalací") nebo
s názvy alacarte-made.desktop (s pořadovými čísly), pokud jsou to spouštěče dodatečně vytvořené.

Obsahem "/home/uzivatel/.config/menus" je soubor applications.menu
(+ další s názvy applications.menu.undo-"pořadové číslo", asi historie změn). Definuje zařazení spouštěčů
do jednotlivých podnabídek.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.