Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Podle vás nejlepší video přehrávač  (Přečteno 34056 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re: Podle vás nejlepší video přehrávač
« Odpověď #25 kdy: 23 Června 2008, 15:48:40 »
A pokud jde o DivX, Xvid, MPEG1, MPEG2, MPEG4, tak mi netvrďte, že je 90% přehrávačů v linuxu v pohodě nepřehraje.

Většinu přehraje, ale už nepřehrajou VCD, SVCD, SVCD s menu a titulky, DVD, DVD s menu,

Nebo videosoubory přehrajou v horší kvalitě, než jsem byl zvyklý ze starého OS, (nebo spíše každý přehrávač každý typ souboru v jiné kvalitě)... nelze nastavit postprocesing, vyhlazování, deformace, histogram a další dynamické úpravy zpracování toho obrazu...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #26 kdy: 23 Června 2008, 15:54:58 »
Většinu přehraje, ale už nepřehrajou VCD, SVCD, SVCD s menu a titulky, DVD, DVD s menu,
Nebo videosoubory přehrajou v horší kvalitě, než jsem byl zvyklý ze starého OS, (nebo spíše každý přehrávač každý typ souboru v jiné kvalitě)... nelze nastavit postprocesing, vyhlazování, deformace, histogram a další dynamické úpravy zpracování toho obrazu...
Jojo, s tím se musí z části souhlasit. Nevím, jak u ostatních, ale např v mplayeru takovéto věci v gui zapnout opravdu nejdou (nebo jsem tedy nepřišel na to, jak). Zato když si člověk otevře konfikurák (/etc/mplayer/mplayer.conf nebo ~/.mplayer/config), najde tam opravdu mraky voleb, kterými lze zapnout kde co (třeba vyhlazování titulků, postprocessing do 100% vytížení procesoru a mnoho dalších, kterými jsem se ještě neprokousal)

EDIT: Je to v linuxu dost častá situace, že existuje poměrně mocný a vymakaný program pro příkazovou řádku, ale jeho gui opomíjí mnoho funkcí (a nazřídka je ještě navíc graficky hnusné či špatně řešené)
« Poslední změna: 23 Června 2008, 15:57:04 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #27 kdy: 23 Června 2008, 16:21:31 »
tiez ma to se.re - ta zbytocna hromada vselijakych formatov. Nehovorim, ze je to vzdy na nic, ale vacsinou tie rozne formaty neprinasaju ziadne lepsie moznosti a funkcne rozdiely - iba zposobuju komplikacie pri ich zpracovani a prehravani. To plati pre vsetko - fotky, video aj muziku. Namiesto aby sa vyrobcovia SW snazili ponuknut pri vyrobe svojho "genialneho programu" o vylepsene moznosti ohladne jedneho formatu, tak vymyslaju vselijake debilne koncovky, ktore zpracuje len ten ICH SW.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

compaq

• Závislák
« Odpověď #28 kdy: 23 Června 2008, 16:49:25 »
To je sice hezký, ale jsem zvyklej, si během přehrávání přidat šoupákem červenou, ubrat barvy, zvětšit trochu titulky nebo udělat obraz placatější.... a ne editovat konfigurák...

Myslím, že se toto (v Linuxu obecně) nikdy příjemně nastavovat nebude, protože programátoři, vývojáři a jiný guru to nemají rádi a upravují si rači konfiguráky a píšou skripty (baví je to víc, než výsledně koukat na ty filmy)...

Stejná situace by byla i v ostatních OS, ale tam naštěstí funguje obchodní oddělení a tlačí na to, aby se to dalo též prodat, takže donutí tato vývojová oddělení, udělat něco ZCELA proti jejich přesvědčení (příjemné a plně funkční GUI).
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #29 kdy: 23 Června 2008, 17:20:55 »
To je sice hezký, ale jsem zvyklej, si během přehrávání přidat šoupákem červenou, ubrat barvy, zvětšit trochu titulky nebo udělat obraz placatější.... a ne editovat konfigurák...

Myslím, že se toto (v Linuxu obecně) nikdy příjemně nastavovat nebude, protože programátoři, vývojáři a jiný guru to nemají rádi a upravují si rači konfiguráky a píšou skripty (baví je to víc, než výsledně koukat na ty filmy)...

Stejná situace by byla i v ostatních OS, ale tam naštěstí funguje obchodní oddělení a tlačí na to, aby se to dalo též prodat, takže donutí tato vývojová oddělení, udělat něco ZCELA proti jejich přesvědčení (příjemné a plně funkční GUI).
Pak je pro tebe jiný OS jasnou volbou. A jak správně píšeš, existují tam obchodní oddělení, takže jim za tyto vymoženosti budeš muste zaplatit. Já mám buď tak špatné oči nebo tak dobrý monitor, že jsem za celý svůj život s počítačem nemusel barvy štelovat.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #30 kdy: 23 Června 2008, 20:32:55 »

heh na to se můžu jen zasmát, nedávno jsem právě dostal od kámoše celé dívko videí...:) já je na linuxu přehrál naprosto bezproblémů (mkv - asi H.264+AAC?) + plus jsem si přes skript převedl titulky do utf8 na jeden klik po spuštění videa.. načež kamarád s vistama říká, že si to zkopíruje a večer se koukne.. tak říkám klidně... sice si to zkopíroval, ale jeho přehrávač to zaboha nechtěl přehrát asi nějaký ten media player z win...tak po půl hodině bojů s kodeky, jsem mu řekl ať mi dá flashku, že mu na ní zkopčím GeeXBox, aby se večer mohl dívat... no a samo že se večer normálně díval, ale přes geexbox

compaq

• Závislák
« Odpověď #31 kdy: 23 Června 2008, 21:00:07 »
heh na to se můžu jen zasmát, nedávno jsem právě dostal od kámoše celé dívko videí...:) já je na linuxu přehrál naprosto bezproblémů (mkv - asi H.264+AAC?) + plus jsem si přes skript převedl titulky do utf8 na jeden klik po spuštění videa.. načež kamarád s vistama říká, že si to zkopíruje a večer se koukne.. tak říkám klidně... sice si to zkopíroval, ale jeho přehrávač to zaboha nechtěl přehrát asi nějaký ten media player z win...tak po půl hodině bojů s kodeky, jsem mu řekl ať mi dá flashku, že mu na ní zkopčím GeeXBox, aby se večer mohl dívat... no a samo že se večer normálně díval, ale přes geexbox

Podobné zkušenosti mám též, ale mluvil jsem o něčem úplně jiném...

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #32 kdy: 23 Června 2008, 23:23:44 »
ne nemluvil, psal jste, jak těžké je nastavit linux, že geekové nechávají systém furt těžký na nastavení atd. Ovšem to nedá takto říci. Jde o to, že linux jako takový je široce přizpůsobitelný systém. A lze ho nastavit i tak, aby byl jednoduchý.

compaq

• Závislák
« Odpověď #33 kdy: 24 Června 2008, 08:43:46 »
široce přizpůsobitelný systém. A lze ho nastavit i tak, aby byl jednoduchý.
Skvělé a neporadil byste mi jak nastavit v Ubuntu nějaký přehrávač videa tak, abych si během přehrávání filmu projektorem mohl myší měnit:

poměry barev (například, když někdo změní osvětlení v sále)
geometrii obrazu (lichoběžník atd), zkreslení, poměr stran
meze i křivku histogramu (změna osvětlení),
posprocesing (přizpůsobit procesoru), automatická úroveň postprocesingu
velikost i barvu titulků
předstih titulků
výběr z několika zvukových a titulkových stop
přepínat a kombinovat zvukové kanály, ovládat surrround a jiné efekty
atd. atd. atd. atd...

compaq

• Závislák
« Odpověď #34 kdy: 24 Června 2008, 08:49:57 »
Linux je skvělý systém, ale má své meze. Myslím, že je poctivé si je přiznat a nepřiživovat fámu, že v Linuxu je možné vše a závisí to jen na Vašich schopnostech...
Stále byla, je a bude drtivá většina lidí (99,99%), kteří si nikdy žádné skripty na cokoli psát nebudou. Pokud to nepůjde v GUI, nebudou se tím zabývat.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #35 kdy: 24 Června 2008, 09:00:56 »
široce přizpůsobitelný systém. A lze ho nastavit i tak, aby byl jednoduchý.
Skvělé a neporadil byste mi jak nastavit v Ubuntu nějaký přehrávač videa tak, abych si během přehrávání filmu projektorem mohl myší měnit:

velikost i barvu titulků
předstih titulků
atd. atd. atd. atd...

tak zrovna tohle zvládne;) dám vám hint, tohle budou důležitá slova pro vás. VLC/MPlayer, Compiz, PulseAudio(Jack)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #36 kdy: 24 Června 2008, 09:01:26 »
Linux je skvělý systém, ale má své meze. Myslím, že je poctivé si je přiznat a nepřiživovat fámu, že v Linuxu je možné vše a závisí to jen na Vašich schopnostech...
Stále byla, je a bude drtivá většina lidí (99,99%), kteří si nikdy žádné skripty na cokoli psát nebudou. Pokud to nepůjde v GUI, nebudou se tím zabývat.
No, s tym percentom si to kapanek presvihol, ale v podstate suhlas! Siroka verejnost chce system ovladatelny klikatkami - pretoze jednoducho nema zaujem do systemu nejako "vidiet" a vrtat sa v nom - chcu ho jednoducho pouzivat tak, ako kazdu inu technicku sucast dnesneho zivota (auto, sijaci stroj, TV, sekacka na travu...)! Skalni linuxaci, bazirujuci na terminale, mozu namietat co chcu, ale Linux moze v sirsom meradle prerazit len ak bude mat spolahlive a JEDNODUCHE klikatka pre kompletnu spravu systemu v gr. prostredi. 

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #37 kdy: 24 Června 2008, 09:05:11 »

jinak k tomu, co tu píšete... myslím, že se na to díváte špatně. Málokdo krom vás, má takové požadavky jako vy, ale je důležité si uvědomit, že i tyto požadavky jsou splnitelné. Většina lidí si vezme Totem a budou rádi, za to že běhá a on běhá dobře.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #38 kdy: 24 Června 2008, 09:07:48 »
No, s tym percentom si to kapanek presvihol, ale v podstate suhlas! Siroka verejnost chce system ovladatelny klikatkami - pretoze jednoducho nema zaujem do systemu nejako "vidiet" a vrtat sa v nom - chcu ho jednoducho pouzivat tak, ako kazdu inu technicku sucast dnesneho zivota (auto, sijaci stroj, TV, sekacka na travu...)! Skalni linuxaci, bazirujuci na terminale, mozu namietat co chcu, ale Linux moze v sirsom meradle prerazit len ak bude mat spolahlive a JEDNODUCHE klikatka pre kompletnu spravu systemu v gr. prostredi. 

tím chcete snad napsat, že tedy Ubuntu na běžné pracovní úkony nelze ovládat z grafického prostředí?

Edit: jinak uvědomte si prosím, co znamená správa systému => tzn rozumět systému.
« Poslední změna: 24 Června 2008, 09:09:35 od Fracty »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #39 kdy: 24 Června 2008, 09:12:36 »

tím chcete snad napsat, že tedy Ubuntu na běžné pracovní úkony nelze ovládat z grafického prostředí?
Nie, Ubuntu je najrozsirenejsia distribucia prave preto, ze to jednoduche ovladanie ponuka - este vsak su dost velke medzery a v niektorych pripadoch sa do tej konzole vliezt musi!
Ale je jasne, preco je Ubuntu tak rozsirene, preco aj Suse a mandriva ma tolko uzivatelov....a preco Gentoo, RedHat ci Slackware, tak malo.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #40 kdy: 24 Června 2008, 09:14:46 »
Co sa tyka pojmu "sprava systemu", tak mozno som to nenazval pravym menom, ale myslel som tym v podstate ovladanie pocitaca - myslim, ze sa mi da rozumiet.

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #41 kdy: 24 Června 2008, 09:21:10 »
tak zrovna tohle zvládne;) dám vám hint, tohle budou důležitá slova pro vás. VLC/MPlayer, Compiz, PulseAudio(Jack)

Compaq to chce mít

a) v jednom přehrávači
b) ovladatelné myší za přehrávání..

(asi někde něco promítá a nechce se mu mít pokaždé jiné ovládání)

Já bych většinu toho svěřil spíš zobrazovacímu zařízení, ale to stojí peníze. Možná by nebylo od věci zkusit lirc a ovládat to dálkovým ovladačem - jde nastavit tak, aby stejnými čudlíky ovládalo různé přehrávače stejně (takže např. +/- je vždy hlasitost, bez ohledu na to zda hraje mplayer  nebo vlc), nicméně konfigurace lirc rozhodně není triviální úkon pro "naklikání v gui" (resp. může být, ale není to pravidlo :) )

Zkompilovat si vlastní mplayer radit nebudu :)

Ještě že jsem tak slepý a mám tak mizerné zobrazovadlo, že podobné problémy nemusím řešit :)

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #42 kdy: 24 Června 2008, 09:21:38 »
Co sa tyka pojmu "sprava systemu", tak mozno som to nenazval pravym menom, ale myslel som tym v podstate ovladanie pocitaca - myslim, ze sa mi da rozumiet.

Dle mého právě ne, jde totiž o to, že to co si lidé představují pod správou systému je obvykle počítač s windows, kde oni provádějí správu systému (potom to také vypadá podle toho). Jenže to není správa systému. To je obvykle používání, kterému se přezdívá "správa systému". To že umím killnout explorer.exe a znovu nastartovat plochu, ještě neznamená, že tomu rozumím. Nehledě na to, že to samé se dá udělat v ubuntu killnutím nautilusu.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #43 kdy: 24 Června 2008, 09:38:03 »

Dle mého právě ne, jde totiž o to, že to co si lidé představují pod správou systému je obvykle počítač s windows, kde oni provádějí správu systému (potom to také vypadá podle toho). Jenže to není správa systému. To je obvykle používání, kterému se přezdívá "správa systému". To že umím killnout explorer.exe a znovu nastartovat plochu, ještě neznamená, že tomu rozumím. Nehledě na to, že to samé se dá udělat v ubuntu killnutím nautilusu.
Nemusime sa tu teraz chytat za slova - vsak si v podstate rozumieme - o tom som presvedceny. Pocitac v dnesnej dobe stale viac znamena beznu sucast kazdodenneho zivota a ludia ho chcu jednoducho pouzivat - pri tom vsak chcu jeho spolahlivost, stabilitu a nenarocnost na pouzitie. To je predsa uplne jasne. Rovnako ako u auta - preco napr. Toyota vitazi medzi beznymi autami, nad vsetkymi ostatnimi? Pretoze sa na tom jazdi bez problemov 10 rokov a do servisu sa zajde len na vymenu oleja a pneumatik. A tiez je na palubnej doske len par tlacitok, pacok a digitalnych ukazatelov, ktore je schopny ovladat kazdy! Myslim ze to prirovnanie vobec neni od veci a v informatike zase zvitazi len OS, ktory sa k tej Toyote bude co najviac priblizovat. 

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #44 kdy: 24 Června 2008, 09:40:17 »

velikost i barvu titulků
předstih titulků
atd. atd. atd. atd...

By mne, jen tak pro zajímavost, docela zajímalo, který přehrávač (free přehrávač) "v jiných OS" toto vše najednou dokáže. Myslím, že hlavně první dvě veci využije minimum uživatelů (část těchm, kteří k počítači připojují projektor - zbytek z nich si tyto věci nastaví na projektoru).

compaq

• Závislák
« Odpověď #45 kdy: 24 Června 2008, 11:29:20 »
No, s tym percentom si to kapanek presvihol
Počítal jsem celou zeměkouli včetně malých černoušků v Africe...

compaq

• Závislák
« Odpověď #46 kdy: 24 Června 2008, 11:35:27 »
Málokdo krom vás, má takové požadavky jako vy, ale je důležité si uvědomit, že i tyto požadavky jsou splnitelné. Většina lidí si vezme Totem a budou rádi, za to že běhá a on běhá dobře.
Chápu, ale na starém OS (který nemám rád) vše šlo pomocí Media Player Classic. Chápu, že nejde vše, jen mě mrzí, že to nikdo nepřizná...

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #47 kdy: 24 Června 2008, 11:41:05 »
Chápu, ale na starém OS (který nemám rád) vše šlo pomocí Media Player Classic. Chápu, že nejde vše, jen mě mrzí, že to nikdo nepřizná...
No, asi si schválně ve winech nainstaluju media player classic a zkusím, jestli toto všechno sám o sobě (bez nějakých dalších pluginů či podpůrných prográmků) dovede (netvrdím, že ne). Ale vždy, když jsem na tento přehrávač narazil, byl součástí nějakého balíku kodeků, přehrávačů a utilitek, takže je otázkou, co dovede MPC sám jako přehrávař, a co je výsledkem toho, že někdo udělal skriptíky a grafická udělátka, aby mu tuto funkčnost přidal.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #48 kdy: 24 Června 2008, 11:42:52 »
Málokdo krom vás, má takové požadavky jako vy, ale je důležité si uvědomit, že i tyto požadavky jsou splnitelné. Většina lidí si vezme Totem a budou rádi, za to že běhá a on běhá dobře.
Ano, Linux je nedokonaly a na p... Spokojen? ;D

compaq

• Závislák
« Odpověď #49 kdy: 24 Června 2008, 11:44:32 »
Myslím, že hlavně první dvě veci využije minimum uživatelů (část těchm, kteří k počítači připojují projektor - zbytek z nich si tyto věci nastaví na projektoru).
Pravda, nepotřebuje to skoro nikdo, ale kvůli tomu nebudeme tvrdit, že to v Ubuntu jde, nebo, že to na starém OS nejde... přece... přiznejme pravdu...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.