Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak na vás působí styl fotografií spojených s Ubuntu?  (Přečteno 3835 krát)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
Jak na vás působí styl fotografií spojených s Ubuntu?
« kdy: 26 Července 2006, 00:00:33 »
Předem tohoto tématu bych rád poznamenal, že nemám v úmyslu zde zakládat žádný flame (a vzhledem k úrovni fóra ani nepředpokládám, že by vůbec jaký vznikl), ale pouze zjistit, jak vizuální styl (zéjména použité fotografie) propagující Ubuntu působí na jeho uživatele.

Takže jdeme na věc:
Náš nový zájemce se nejspíše dostane nejdřív na http://ubuntu.cz/, pokud je jazykově vybavenější a jde "přímo ke zdroji", ocitne se brzy na http://www.ubuntu.com/.
Na obou stránkách ho přivítají obligátní fotografie standardních SHPéček (Shinny Happy People), držících se vzájemně kolem ramen, případně za ruce. Jsou mladí, rozesmátí, skrznaskrz pozitivní a obracejí se většinou směrem k divákovi. Dále tu máme sympaticky vyhlížejícího operátora, který jen jen čeká, aby s úsměvem zodpověděl i ten nejhloupější dotaz (což bych od něj ostatně očekával i neznaje jeho vzhledu). Jako poslední bych si vzal na mušku skupinku neformálně oblečených mlaďochů na koberci, těsně obkličujících laptop, na jehož displayi se odehrává jakési bílomodro. Může to být stejně dobře logo Explo[d|r]eru jako KDE. Nebo cokoli jiného.

Co mají tyto fotografie v mých očích společného?

1. Zjevnou profesionalitu - fotografie jsou patřičně ostré, barevně vyvážené, dobře nasvětlené, kompozičně zvládnuté atd. Príma.
2. Zjevnou vstřícnost vůči návštěvníkovi - žádní korporátní kravaťáci, i ten operátor má kravatku nenápadnou a rozverně zelenkavou. Na druhou stranu to nejsou žádní hustí frikulíni. Bezva.
3. Částečně zvládnutou politickou korektnost. Máme tu klasicky různé národnosti a pohlaví, s věkem je to však už horší. Ustupující vlasy pána v růžové košili sice dávají tušit, že už lecos viděl, leč opravdový senior tu citelně schází. Cožpak moje babička není lidská bytost, hergot?!
4. Naprostou sterilitu a odosobněnost. A zde pro mne spočívá pověstné jádro pudla. Všichni ti krásní a šťastní lidé na fotografiích by mohli totiž stejně dobře prodávat mobilní telefony, hormonální antikoncepci, jakýsi "produkt" či snad "balíček" od nějaké finanční instituce nebo třeba nakládanou zeleninu. A mnozí z nich to i nepochybně dělají, stačí se podívat na reklamní materiály od výše zmíněných (snad vyjma té zeleniny). A proč to? Protože nežijí v našem světě, tedy světě lidských bytostí, pro které je Ubuntu primárně určeno. Obývají nějaký paralelní vesmír, ze kterého k nám vesele nahlížejí červími děrami v televizních obrazovkách a plakátech. No řekněte sami, znáte ve svém okolí někoho takového? Podívejte se do zrcadla, jste jim snad podobni? A vaši blízcí, vypadají snad jako oni?

Tak.
Po několika odstavcích plných zbytečně rozvitých přívlastků přichází má otázka:
Myslíte si vy osobně, že by Ubuntu více pomohl "civilnější" styl fotogafií, používaných na propagačních materiálech?

Mám na mysli fotografie lidí jako jste vy a já, o našich bližních nemluvě. Na fotografiích by pochopitelně vystupovali v čistém a upraveném oblečení, ovšem byly by to věci, které běžně nosívají. Usmívali by se tak, jak se usmívá běžný spokojený uživatel Ubuntu, když mu zrovna všechno klape (byli by to totiž samí běžní spokojení uživatelé Ubuntu, kterým zrovna všechno klape, v tom vidím ten hlavní fórek). Staří, mladí, ženy, muži, v plné síle či na invalidním vozíku. A tak dále.
Prostě Linux for Human beings se vším všudy.

Tak co vy na to? ;)

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 26 Července 2006, 00:12:45 »
Hm, to je na me prilis filosoficke... Me spis zajima jestli na webu najdu informaci kterou hledam.
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:22:57 od Anna Taliánová »

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 26 Července 2006, 00:32:33 »
Citace: lukas.svoboda
Hm, to je na me prilis filosoficke... Me spis zajima jestli na webu najdu informaci kterou hledam.
Proto je to taky v "Obecné diskuzi o všem a o ničem". :)
Je to jen hra. Zkuste si představit, jaké by to bylo, najít na webu Ubuntu fotografie obyčejných spokojených lidí. Jak by to na vás zapůsobilo? Postrádali byste typické reklamní šťastlivce a pojali proto vůči nabízenému produktu podezření, nebo by vás to rozesmálo a potěšilo (a ponouklo si jej vyzkoušet)?
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:23:41 od Anna Taliánová »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 26 Července 2006, 08:31:23 »
No, ja si myslim, ze pokud cloveek na takovou stranku prijde, uvidi profesionalne vytvorenej site, tak ho zahreje u srdicka, ze se dostava k produktu, ktery ma silne hrace!
  Oproti, kdyby se dostavil na stranky, kde sice budou "lidstejsi" lide, ale nedychala by z toho profesionalita, pak je to zase jen dalsi "komunitni" Linux.

Proste se mi zda, ze 1. dojem je dulezity. A samo i dalsi pohledy v jadru stranky. Takze bych to asi tak nechal. Nejake ty foto vyvojaru tam obcas jsou, alespon na www.kubuntu.com byli.

Tot asi vse k filosofii. :)
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:24:28 od Anna Taliánová »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Července 2006, 09:39:25 »
bohužel ve věku konzumu a potřebě konkurovat MS by to vypadlo amatérsky a neznalý by si řekl- no potěš, to sou ale opravdu bastliči.
Zkuste vysvětlit 60letému šéfovi, že ten chlápek s propíchlým nosem a bradou, dredy a tričkem s nápisem "tráva je o svobobě, Linux je o svobodě taky" udělal skvělé cosi do toho Linuxu a proto musí celá firma přejít k němu. :-)))
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:25:18 od Anna Taliánová »

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #5 kdy: 31 Července 2006, 13:39:56 »
Teda moje fotka by určitě k Ubuntu nikoho nepřitáhla, spíše naopak, takže buďme rádi za ty "obyvatele paralelního vesmíru" kteří tam jsou místo nás.
Kubuntu forever :-)

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
« Odpověď #6 kdy: 31 Července 2006, 19:43:32 »
no, rekl bych, ze by to mohlo byt i horsi. fotky SHP jsou sice nutne zlo, ale porad jeste maji nejakou informativni hodnotu. kdyz srovnam ubuntu.com napriklad s http://linspire.com/ , ty fotky nejsou samoucelne.
ackoli, konkretne na ubuntu.com u toho ramecku s 'desktop', 'server', 'community', 'support' by sly fotky u dvou poslednich polozek nahradit nejakou ikonou - pusobilo by to ucelenejsim dojmem vedle dvou prvnich obrazku. ale to uz je konkretni pripad.
celkove provedeni stranek je na tom jeste stale lepe, nez u portalu vetsiny velkych korporaci - informacni architektura je jednoducha, transparentni a prehledna - a to se ceni. (na druhou stranu, Canonical nedela zas tolik produktu, aby potreboval giganticky portal typu IBM)
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:26:11 od Anna Taliánová »

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 31 Července 2006, 21:19:51 »
Citace: corwin78
Teda moje fotka by určitě k Ubuntu nikoho nepřitáhla...
Pevně doufám, že váš avatar není ničím jiným než vaším avatarem. :D

Citace: syntax_error
...konkretne na ubuntu.com u toho ramecku s 'desktop', 'server', 'community', 'support' by sly fotky u dvou poslednich polozek nahradit nejakou ikonou - pusobilo by to ucelenejsim dojmem vedle dvou prvnich obrázku...
Dobrý postřeh, také to na mne tak působí. Možná si vzpomenete, že v čase redesingnu stránky byly chvíli i na prvních dvou obrázcích též SHP. Jinak máte pravdu, stránky Linspire jsou opravdu bída, jsem rád, že Canonical projevil větší vkus a soudnost.

Dále, neměl jsem na mysli "amatérské" fotografie, ale profesionální s použitím skutečnějších modelů.
Proti současnému vzhledu webu a propagačních materiálů nemám větších výhrad, zajímá mne pouze, jak lidé z komunity vnímají reklamu a použití fotografií lidí v ní.

Za všechny vaše názory děkuji a těším se na případné další.

Skeletonix

• Host
« Odpověď #8 kdy: 31 Července 2006, 21:30:34 »
Hej...
co máš mě lidi příjdou fajn...pokud nekoukám zrovna po ránu do zrcadla také tak vypadám!!! ... za střízliva (jinak jsme schoulen v koutku a děsně slintám).
Stránky mi přijdou fajn a představa že při prvním kliknutí mi zamává 75letá důchodkyně...brrr to už bych se dalších klikátek štítil :p

jinak nejsem zas tak povrchní :D [/color]
« Poslední změna: 23 Července 2010, 09:11:37 od Anna Taliánová »

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 31 Července 2006, 22:20:28 »
Citace: Skeletonix
Stránky mi přijdou fajn a představa že při prvním kliknutí, mi zamává 75letá důchodkyně...brrr to už bych se dalších klikátek štítil :p
Takže oblíbená linuxová hardcore kombinace: hi-tech vzhled a lepé adolescentní děvy, hm, hm... :)

Důchodkyně by mne nejspíš odstrašila na stránkách nočního podniku, ale tohle má být Linux pro lidi, doufám tedy, že ne jen pro ty mladé, dynamické, flexibilní a "nebojící se vysokých výdělků" - ale zas až tak strašně na mne ty stránky taky nepůsobí...

...
Je to jak říkáte, pánové.
Každý se rád podívá na mladé a hezké lidi (vzpomínáte na balíček ubuntu-calendar? ;)), zvlášť když sám si svým mládím či krásou není zrovna jist. Mne nevyjímaje. Takhle prostě reklama funguje. A když prodá dobrou věc, jakou je Ubuntu, jsem jí to schopen snad i odpustit.
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:28:18 od Anna Taliánová »

Robert

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 31 Července 2006, 23:25:12 »
Podle mě je úspěch, že tam vůbec nějaký lidi jsou. Typická distro homepage vypadala ještě donedávna tak jako doteď vypadá třeba www.debian.org
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:28:43 od Anna Taliánová »

Juraj

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 01 Srpna 2006, 01:04:33 »
Citace: indianek
Podle mě je úspěch, že tam vůbec nějaký lidi jsou. Typická distro homepage vypadala ještě donedávna tak jako doteď vypadá třeba www.debian.org
Jednoduche, prehladne, bez zbytocnej vaty...
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:29:01 od Anna Taliánová »

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 01 Srpna 2006, 08:30:18 »
Citace: dratenik
Mám na mysli fotografie lidí jako jste vy a já, o našich bližních nemluvě. Na fotografiích by pochopitelně vystupovali v čistém a upraveném oblečení, ovšem byly by to věci, které běžně nosívají. Usmívali by se tak, jak se usmívá běžný spokojený uživatel Ubuntu, když mu zrovna všechno klape (byli by to totiž samí běžní spokojení uživatelé Ubuntu, kterým zrovna všechno klape, v tom vidím ten hlavní fórek). Staří, mladí, ženy, muži, v plné síle či na invalidním vozíku. A tak dále.
Prostě Linux for Human beings se vším všudy.

Tak co vy na to? ;)
Pokud by to bylo uděláno podle tebe dráteníku, tak si toho nikdo nevšimne. Protože je to běžné, přesně tak jak chceš. To nefunguje.
Tak jak je to uděláno ve skutečnosti je podle mne dokonalé a profesionální a navíc i slušné, což o mnoha jiných reklamách a poutačích pozornosti není možné říci. Važme si toho, že na straně tohoto projektu, Ubuntu, pracují lidé s takovou profesionalitou. I to je fakt, který o projektu vypovídá.
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:29:39 od Anna Taliánová »
» Linux Mint on mini-ITX boards «

webbot

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 04 Srpna 2006, 11:44:53 »
Citace: Juraj
Citace: indianek
Jednoduche, prehladne, bez zbytocnej vaty...
A neskutecne hnusne - ono dnes opravdu zalezi i na marketingu, at se nam to libi, nebo ne. A vzhled prodava.

PS: www.ubuntu.com vypada velmi profesionalne - takhle se prezentuje produkt
« Poslední změna: 17 Října 2007, 19:30:03 od Anna Taliánová »

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 04 Srpna 2006, 13:28:00 »
webbot: Ale no tak, zas tak neskutčně hnusný http://debian.org není. Kdo už uvažuje nad Debianem, zvažuje trochu jiné věci než vzhled jeho webových stránek (které jsou mimochodem opravdu přehledné).
To už to zmiňované http://linspire.com je na to mnohem hůře. Nejdřív jsem si myslel, že mi chtějí prodat takové ty modro-zelené splachovací náplně na WC. :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.