Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Neúspěšné povýšení systému na 8.04  (Přečteno 9520 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Neúspěšné povýšení systému na 8.04
« kdy: 22 Července 2008, 16:13:25 »
Upgradoval jsem na 8.04 (správce aktualizací, internet). Vše probíhalo jak má. Instalace balíků se zastavila na 10 minut do konce, cca 75% hotovo, v terminálu:

nastavování lokálů ....
...cz-CZ...

nebo tak nějak a hodinu se nic nedělo, procesor na cca 100%. Musel jsem systém mormálně myší vypnout. Po nastarování nyní vždy naběhne pouze do okrové obrazovky se šipkou kurzoru... Pomocí Ctrl+Alt+F2 se nedostanu na zobák, ale pouze na blikající kurzor...

Co s tím? Prosím...

přeinstalovat komplet z CD?
spustit z Live CD?
spustit s nějakým parametrem?
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 13:26:11 od Anna Taliánová »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Re: Neuspěšné povýšení systému na 8.04
« Odpověď #1 kdy: 22 Července 2008, 18:36:23 »
Do recovery mode se dostanete? Aspoň se starým jádrem (to staré bude v GRUBu určitě, možná i nové, pokud se stihlo nainstalovat).

sandrick

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 22 Července 2008, 19:32:28 »
Jadro je v pohode (pokud se tedy dostatnete az do byt nefunkcniho grafickeho rezimu).

1. Prepnete se do jednoho z terminalu (ctrl+alt+F1)

2. Dejte
Kód: [Vybrat]
sudo atp-get update

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Července 2008, 08:50:13 »
Jadro je v pohode (pokud se tedy dostatnete az do byt nefunkcniho grafickeho rezimu).

1. Prepnete se do jednoho z terminalu (ctrl+alt+F1)

2. Dejte
Kód: [Vybrat]
sudo atp-get update

Když dám CTRL+ALT+F1 nebo F2, dostanu se na blikající kurzor (podtržítko) a nic se nedá napsat...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 23 Července 2008, 08:56:02 »
Do recovery mode se dostanete? Aspoň se starým jádrem (to staré bude v GRUBu určitě, možná i nové, pokud se stihlo nainstalovat).

GRUB se nezobrazuje a nevím, jak spustit Recovery.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 23 Července 2008, 09:01:37 »
Evidentně se GRUB nenainstaloval, takže recovery není možné.
Musíte GRUB obnovit, viz manuál na wiki.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

compaq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 23 Července 2008, 09:24:34 »
Evidentně se GRUB nenainstaloval, takže recovery není možné.
Musíte GRUB obnovit, viz manuál na wiki.
GRUB jsem úspěšně obnovil podle http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova, ale při startu se nezobrazuje, ani když mačkám na "e".

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 23 Července 2008, 09:28:43 »
Co znamená nezobrazí? Pokud se nenahraje Grub, neuděláte bez nějakého Live systému nic. Klávesa "e" se používá až po najetí Grubu, takže fachčit nemůže.
Kolik máte HDD? Máte nastavené bootování z toho správného? Nenahrál jste Grub na 2.HDD?

N. Á. V. O. D. Y.

compaq

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 23 Července 2008, 10:06:07 »
Co znamená nezobrazí? Pokud se nenahraje Grub, neuděláte bez nějakého Live systému nic. Klávesa "e" se používá až po najetí Grubu, takže fachčit nemůže.
Kolik máte HDD? Máte nastavené bootování z toho správného? Nenahrál jste Grub na 2.HDD?

Mám jen 1 HDD, jen
jeden oddíl Ext3, pouze Ubuntu, 1GB RAM 10 GB volných na HDD.

Nainstaloval jsem GRUB podle návodu na wiki.
Nezobrazí se.
Nainstaloval jsem ho ještě jednou pomocí CD auto super grub.
Nezobrazí se. Naběhle

test paměti BIOSu ... pár vteřin
černá obrazovka ... pár vteřin
Ubuntu splash ...
okrová obrazovka s kurzorem

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 23 Července 2008, 10:14:50 »
Zajímavé, na druhém monitoru se na vteřinku zobrazil a dostal jsem se do recovery...

root@ibm:

No nic, stahuju data na jiný disk a nainstaluju Ubuntu znovu na čistý disk...
« Poslední změna: 23 Července 2008, 10:20:38 od compaq »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 23 Července 2008, 10:27:20 »
Nevím, jestli se nejdříve stahují při aktualizaci data a pak se konfigurují, ale v "Recovery mode" zkuste zadat "dpkg --configure -a". Dokonfiguruje to balíky, které se nepovedly.

Do Grubu se dostanete klávesou "Esc". Dokonce to tam i vypisuje.

Pokud nic nepomáhá, pak bych zazálohoval domovský adresář(včetně skrytých souborů) a nainstaloval znovu.
Asi nemáte /home na jiné partišně, což je škoda, pak přeinstalace je brnkačka. Viz instalace Ubuntu

Jak rozdeělit disk je mnohokrát řešeno i na fóru. A napadá mě, že bez /swap oddílu mohl mít upgrade problém...

N. Á. V. O. D. Y.

Krtko

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 23 Července 2008, 10:34:10 »
skus nabootovat z livecd 8.04. potom mount a chroot systemu na disku a aptitude dist-upgrade. pred tym upgradom este zmen obsah /etc/apt/sources.list aby vyzeral ako http://pastebin.com/m32b05608. resp. livecd mozes nahradit minimal install cd a ako parameter pri boote pouzit "rescue", ale pri tomto potrebujes funkcne pripojenie na net pomocou obycajnej sietovky.

btw: nechcem byt hnusny voci ludom co pisali navod upgradu na wiki (official/cz), ale pripada mi uplne na rit. od verzie 5.04 prechadzam az po HH cez dist-upgrade a nikdy som nemal vecsie problemy. akurat pri HH som skusil na matkinom NB ten ospevovany klikatkovy upgrade (aj so stupidnym metabalikom ubuntu-desktop) a potom som s tym zabil pol dna aby som to zase dostal do normalu.

compaq

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 23 Července 2008, 10:36:39 »
Nevím, jestli se nejdříve stahují při aktualizaci data a pak se konfigurují, ale v "Recovery mode" zkuste zadat "dpkg --configure -a". Dokonfiguruje to balíky, které se nepovedly.

Do Grubu se dostanete klávesou "Esc". Dokonce to tam i vypisuje.

Pokud nic nepomáhá, pak bych zazálohoval domovský adresář(včetně skrytých souborů) a nainstaloval znovu.
Asi nemáte /home na jiné partišně, což je škoda, pak přeinstalace je brnkačka. Viz instalace Ubuntu

Jak rozdeělit disk je mnohokrát řešeno i na fóru. A napadá mě, že bez /swap oddílu mohl mít upgrade problém...

Díky moc. Swap tam byl, protože jsem předchozí 7.10 instaloval na čistý disk, tak jak Ubuntu chtělo. Teď dělám to samé s 8.04. Data jsem přetáhl do jiného poče...

IBM monitor GRUB nezobrazoval. Po připojení PHILIPS monitoru tam na vteřinku problikl a dal se zastavit pomocí esc. Závěr? LCD IBM není kompatibilní s GRUBem :-)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 23 Července 2008, 10:38:35 »
Citace
...LCD IBM není kompatibilní s GRUBem :-)

Docela sranda. ;) Ale to mi připomíná, nemáte ho jako sekundární monitor?

N. Á. V. O. D. Y.

compaq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 23 Července 2008, 10:41:44 »
IBM má různé vrtochy a různá rozlišení grafiky a určité velikost textu prostě nezobrazuje, už jsem si zvykl...

Jinak nová instalace na čistý disk proběhla bleskově a bez problémů a už mám krásný čistý nový HH. Ještě 326 MB aktualizací....

Díky...

Luban

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 23 Července 2008, 10:51:24 »
Ještě 326 MB aktualizací....

Omlouvám se za OT: Když si stáhnu 8.04.1 tak taky bude takovýhle balík aktualizací?

compaq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 23 Července 2008, 11:11:20 »
Ještě 326 MB aktualizací....

Omlouvám se za OT: Když si stáhnu 8.04.1 tak taky bude takovýhle balík aktualizací?
Asi ne, instaloval jsem z CD, které jsem si koupil s příručkou Ubuntu. Jiné jsem po ruce neměl...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 23 Července 2008, 11:34:31 »
U 8.04.1 budou aktualizace menší, respektive ty, které vyšli až po této verzi...

N. Á. V. O. D. Y.

Luban

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 23 Července 2008, 13:13:30 »
Podruhé trošku OT:
Chystám se ze 7.10 na 8.04. Doporučená je čistá instalace se zálohovaným /home.
Převést chci celkem 3 ntb a jeden PC. Na každém jsou však naistalovány a vyladěny různé programy.
Pokud bych přešel na 8.04 pomocí aktualizace, tak bych si mohl ušetřit fůru času (nebo taky ne :) ).
Co byste doporučovali?

Spock lone wolf

• Aktivní člen
  • *
    • Hvozd - fotky přírody, foto zvířat
« Odpověď #19 kdy: 23 Července 2008, 13:27:15 »
Zazálohovat si /home tak jako tak a zkusit převést, když bude všechno funkční tak super, když ne, čistá instalace?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 23 Července 2008, 13:28:45 »
Já osobně, ponechám celý /home a zformátuju pouze OS v / (mám to rozdělené). Nastavení programů zůstane a systém je načisto. Pokud je problém s nějakým nastavením programu, tak smažu jeho nastavení v dom.adr.

Problém může nastat, pokud jsou upraveny nějaké "systémové" věci. Pak se musí zazálohovat a udělat znova.

Ale nic není černobílé, prostě administrace systémů nějaký čas zabere...

N. Á. V. O. D. Y.

Luban

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 23 Července 2008, 13:41:02 »
OK. Díky. Postupuji podobně jako Milhouse.
Upřesňuji dotaz. Jak řešíte situaci, kdy máte doinstalované různé programy. Sepíšete si někde jejich přehled, abyste je pak znovu naistalovali? Počítám, že v HH budou vyšší verze programů, než které jsou v GG, nastavení může a nemusí fungovat.
Jak to řešíte vy? Administrace win mi zabere času více a vždy jsem přechal pouze čistou instalací s formátem disku.
NA počítačích pracují různí uživatelé a není to nějaká šablona. Rád bych se vyvaroval větších problémů. Jiný systém u nich na compu není a rád bych aby to zůstalo :).

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 23 Července 2008, 14:06:00 »
Já si stále říkám, že si ty nainstalované aplikace napíšu, ale člověk je tvor líný a tak instaluje, jak si na ně vzpomene. ;) Jako inspirace pro seznam programů můžou posloužit skryté adresáře v /home/uživatel.

Kdysi jsem si vyjel všechny nainstalované programy, ale tam je nepohodlné, že se vypisují i všelijaké závislosti. Je v tom pak zmatek. Nevím, jak vyfiltrovat pouze názvy programů.

Spíš bych si položil otázku, zda je nutné dávat novější verzi. Pokud to nikdo nevyžaduje, nechal bych to.

N. Á. V. O. D. Y.

compaq

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 23 Července 2008, 14:20:07 »
Podruhé trošku OT:
Chystám se ze 7.10 na 8.04. Doporučená je čistá instalace se zálohovaným /home.
Převést chci celkem 3 ntb a jeden PC. Na každém jsou však naistalovány a vyladěny různé programy.
Pokud bych přešel na 8.04 pomocí aktualizace, tak bych si mohl ušetřit fůru času (nebo taky ne :) ).
Co byste doporučovali?

Nemohu nic špatného říci o klikacím updatu. Na jiném PC i na notebooku proběhl naprosto korektně. Popisovaný problém byl způsoben pravděpodobně mým hardwarem. Data bych ale přesto předtím zazálohoval.

Krtko

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 23 Července 2008, 14:24:38 »
na to je celkom jednoduchy liek:

1.) zalohovat aktualny sources.list
2.) dpkg --get-selections | grep -v deinstall > instaled_packages
3.) reinstall systemu a nakopirovanie zalohovaneho sources.list
4.) dpkg --set-selections < installed_packages
5.) spustits "dselect" a stlacit "i"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.