Dámy a pánové,
říkám to nerad ale Ubuntu mě velice zklamalo a jako distro už ho doporučím jedině absolutní lamě (a to ještě budu váhat jestli nemám doporučit Fedoru nebo Mint)...
na Ubuntu mi vadilo
A) Cyklus. Je moc rychlý, takže smolařovi jako jsem já kterému se s Ubuntu nikdy nepovedl upgrade na vyšší verzi prostě časem odejdou nervy když to musí pořád reinstalovat.
B) Nevím čím to bylo, ale za dobu kdy jsem měl Ubuntu se mi celkem 3x stalo že po stažení aktualizací se mi nepovedlo dostat do x-serveru, třeba si vzpomínám že byl jednou problém v jádře které se aktualizovalo, takže jsem musel jet na starším...
C) Ubuntu se mi nepovedlo na některých počítačích vůbec nabootovat... což nedělá GNU/Linuxu zrovna dobrou reklamu když někomu doporučujete operační systém ve který věříte...
D) Finální kapka byla když jsem jednou upgradoval a zjistil jsem že my systém po naběhnutí žere celkem 800 MB RAM z mých 1024 (ještě si něco bere integrovaná grafika). Nebylo to ani jádrem, ani žádnym procesem, ani KDE4 které používám (testoval jsem to i v enlightementu). Možná to vypadá jako kravina, ale je to tak, taky jsem koukal jak puk...
Přešel jsem na Archlinux, který má mnohem odladěnější KDE4 (já teda mám KDEmod) a rolling-update. Zaskočila mě ale jedna věc...
Na Ubuntu (teda vlastně Kubuntu) když jsem v netbeans kliknul na nabídku tak trvalo 5 vteřin než se mi rozjelo menu, nemohl jsem to teda používat když to bylo takhle pomalý. Přisuzoval jsem to tomu že mám pomalé PC (i když giga ram, intel core 2 duo 1.5 Ghz... nevim).
Taky jsem chtěl hrát hru Sauerbraten, která my ale v epizodě (možná je to kampan, nevim) Army of One v první misi jela 14 fps, takže jsem se tak nějak smířil že hry prostě hrát nebudu...
Jenže na Archu mi jelo Netbeans v pohodě... dnes mě napadlo zkusit Sauerbraten... a světe div se, jelo to 40 FPS...
Ubuntu je vážně pomalé a má hrozně moc záporů... Kde je problém, že by v jádře?
Je to celkem škoda, Ubuntu mám rád, mám rád totiž grafické prostředí (bývalý widlák) a Ubuntu je skrz něj hezky konfigurovatelné a navíc jsem se na něm naučil prakticky všechno co umím...