Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaké máte zkušenosti s IT profíkama?  (Přečteno 14839 krát)

ufaak

• Závislák
Re: Jaké máte zkušenosti s IT profíkama?
« Odpověď #25 kdy: 28 Srpna 2008, 16:47:40 »
ntz: to bych tam musel mit i kybl... neni to jen na posrani, ale i na pobliti ;D
<< jako spravny pijan bys mel umet blit sedici na zachode mezerou mezi nohama :D

docela by me zajimalo technicke provedeni, ale videt bych to asi nechtel ;D

nicmene predevcirem jsem zrovna neco podobneho potreboval... byl jsem si na jedno pivo... 11 plzni :D
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Pavel Půlpán

« Odpověď #26 kdy: 28 Srpna 2008, 16:53:59 »
4ufaak: Jj to znám... člověk zajde na tři (na jedno se do hospody nechodí a dvě je škoda cesty)... a skončí v deliriu tremens. :D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #27 kdy: 28 Srpna 2008, 16:54:19 »
ntz: to bych tam musel mit i kybl... neni to jen na posrani, ale i na pobliti ;D
<< jako spravny pijan bys mel umet blit sedici na zachode mezerou mezi nohama :D

docela by me zajimalo technicke provedeni, ale videt bych to asi nechtel ;D

nicmene predevcirem jsem zrovna neco podobneho potreboval... byl jsem si na jedno pivo... 11 plzni :D
<< jj. za strizliva bych to nechtel videt ani u kamarada (a zkouset uz vubec ne)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #28 kdy: 28 Srpna 2008, 17:03:59 »
no tohle kdybych doma chtel zkouset, tak mam rozvod :)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #29 kdy: 29 Srpna 2008, 07:27:08 »
Jj, cekal jsem kdo to napise prvni :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #30 kdy: 29 Srpna 2008, 07:34:09 »
IT profici nikdy nezvraci z piva. U mne, jakozto klicoveho managera IT, vzdy vyvola chut k daveni borovicka, anebo vodka. Po vypiti nadmerneho mnozstvi piva, je to spolehlivy zpusob, jak se vyprazdnit - doporucuju - Premek Podlaha radi...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

ufaak

• Závislák
« Odpověď #31 kdy: 29 Srpna 2008, 07:51:07 »
Ja pivo piju v mnozstvi vetsim nez malem, ale jestli mi chutna jsem si nikdy nestacil vsimnout :)
Tvrdy alkohol nepiju prakticky vubec ;) Jen na horach nebo pri zvlastnich prilezitostech

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #32 kdy: 29 Srpna 2008, 22:15:16 »
mne napriklad pivo chuti tak prve 3 pollitraky potom uz mi to chuti jak chcanky. potom zvysok vecera prezivam na pushkine alebo hruske...
a rovnako ako pisal Hase, naduva ma z borovicky, vodky a podobnych vypalenych zemiakov

karel kudrna

• Stálý člen
  • **
  • skill :: googllama
« Odpověď #33 kdy: 29 Srpna 2008, 23:24:57 »
chlastat, to by Vás IT managery bavilo. Ale ocenit kreativitu  při hledání řešení, to ne. Byl jsem na pár konkursech na podobnou pracovní příležitost a zůstanu radši zedníkem... :D jo řemeslo má zlatý dno.
prostý user
...selským rozumem...

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #34 kdy: 30 Srpna 2008, 09:05:32 »
Je tady nejaky managor?  ;D

BTW remeslnik ma kolikrat vice nez ten IT clovicek,tak nam nechte aspon ten chlast  ;D
No tak to ja by som zase zvolil radsej menej penazi - od narodenia sa nekamaratim s fyzickou pracou a mat na pivo, ale byt kazdy den zadrbany od cementu, neni ziadna zivotna vyhra...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #35 kdy: 02 Září 2008, 11:12:12 »
Tak aby byla nějaká změna, já jsem abstinent.
Kubuntu forever :-)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #36 kdy: 02 Září 2008, 12:13:50 »
?? nechci nic namitat, ale pripada mi to jako pekny blabol .. sam v ramci firmy delam na vecech s pomerne vysokym utajenim (napr. banky, magorat jednoho nejmenovaneho mesta ..) a jsem presvedcen, ze ona interpretace zakona a jakekoliv dalsi dodatky jsou dany spis schopnostmi a znalostmi konkretnich lidi (a retorikou obchodniku) .. ;)

z vlastni skusenosti vim, ze Linux se v enterprise resenich vyskytuje v porovnani s unixem jen okrajove, ale necht mi nekdo netvrdi, ze vyse citovany zakon je jakkoliv neexplicitne spjaty s MS .. to je proste hovadina.
Vim o cem JuraS mluví - spjatý úplně není, ale pro to aby to NBU scertifikoval tak je potřeba mít systém určitým způsobem nastavený. Pro W2K je toho asi dvacet stránek, plus sec šablona. (a většinou nutný tempestovaný hardware) No a pokud se to nastaví přesně podle tohoto postupu tak není žádný problém s certifikací. Což pro jiné systémy zatím není, před pár měsíci bylo něco podobného v přípravě pro XP (aktuální stav nevím). To že NSA to má jinak včetně SE Linuxu je jejich věc, ale tady platí národní pravidla, stejně jako třeba na parametry skartovaček.
« Poslední změna: 02 Září 2008, 12:15:41 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: 02 Září 2008, 12:45:49 »
Windows Xp je už certifikovaný bajwoko rok a půl...trvalo hodně dlouho aby se zjistilo jak zabezpečit data na počítači s tímto systémem. jinak nedělá to naše NBU ale mezinárodně uznávaná organizace. Kdo máte dostatek peněz a chutě tak se tady.. http://www.ncirc.gov/ můžete domluvit aby otestovali a certifikovali třeba ubuntu. No a když dostanete mezinárodní certifikát pak zažádejte naše NBU, aby pro čr certifikovalo ubuntu pro čr. No a pak orgány státní správy které nakládají se státním tajemstvím. Ty pak svými interními směrnicemi vytvoří podporu pro implementaci třeba ubuntu na určené počítače. protože adminové nejsou na tento systém vyškolení pak se budou hledat noví (pracovní místa) a budou se hledat školení (zisk pro firmy).

Takže vzhůru do toho...
« Poslední změna: 02 Září 2008, 13:45:51 od JuraS. »

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #38 kdy: 02 Září 2008, 13:37:38 »
Nejde jen o OS. Na ubuntu se těžko bude spouštět ms office. Státní správa o kterou tady jde používá v převážné většině právě ms office. proč asi ? kdo si pamatuje tak jako já ví, že ještě do nedávné doby lidi považovali office jako součást os windows a vůbec je nenapadlo, že má nějaká vlastnická práva a tedy že něco stojí. Office se kradli v čechách jako hrušky co spadnou ze soudedova stromu na moji zahradu. prostě naprosto normálně. tím se nastatrovala cesta ke stanovení standartu. Standartu dokumentů. Co je platné teď že oo je zadáčo a de-facto..to de-facto je s velikým otazníkem zvládne to stejné..jo možná zvládne, ale stejným klikem, trojhmatem či jinou mnemotechnickou pomůckou ? Převedou se moje scripry v excellu, stejné animace v powerpointu, šablony a formuláře, hromadné dopisy z wordu, a konečně moje databáze z accesu včetně výstupních sestav, formulářů  a dotazů...zlatý woči ! kulový tak leda.. a to bych měl nejen já ale i všichni ostatní zahodit svoji letitou práci a začít od začátku ? proč ? že je to zadarmo ? prdlajs zadarmo a co ty kurzy na které budeme muset poslat lidi ? jo a taky..vím, že to sem nepatří ale nedá mi to..na svým domácím kompu mám 3 disky 160 sata pro windows xp, 500 sata II pro linux a 640 sata II pro data...týden jsem bombardoval diskuze až mi na rootu poradili jak na jednom železe ale na rozdílných discích koexistovat s windows xp a linuxem. ozkoušeno a nastaveno..mám 64 bit dvoujádro intel a nvidii 7600gtx..nic světobornýho..zkoušel jsem ubuntu 32 bit i 64bit, kubuntu 32bit a 64bit, debiana etche 32 bit, debiana lenny 64 i 32 bit...instalace ok..rozchodit grafiku klikem nelze..šel do kytek a tak mám víc jak terabite pro windows...proč ? pro hh..jak to říct slušně..pokud nedokážu nainstalovat compa obyčejným vkládáním cd nebo dvd a jen potvrzováním případně jednoduchým a jednoznačným výběrem pak takovej systém nemá šanci..hardware se mi musí nainstalovat více či méně automaticky a být funkční a že mám exotický hardware který mi pod wokny jede normálně !! špekulovat a otravovat se můžu s nějakým jemnějším vyladěním, s nastavováním serverových služeb, ale na desktopu to musí být clik a hotovo..dovedete si představit jak bych se otravoval se těmi několika desítkami různých konfigurací počítačů v celkem cca 200 compech kdybych nedokázal rozchodit grafiku, tiskárnu, scanner, plotter a to u drtivé většiny compů bez připojení k internetu ? a nebo když tak s internetem před proxy a firewall kterej nějaký stahování jen tak nedovolí ? je rozdíl na "holý louce" poskládat učebnu ve škole se servrem a rozdíl dělat adminy na lokálech, sítích a různorodým hw..

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #39 kdy: 02 Září 2008, 13:37:46 »
Co mam zkusenosti z praxe a i kolegove a exkolegove meli moznost zjistit taky,tak admin Unixu (BSD,Linux,..) vetsinou nema problem delat admina pro Windows.Opacne uz to je nepomerne horsi.Obcas premyslim,jestli v tom nemuze byt neco jineho,ale pak mne zase nektere dotazy zde na foru utvrdi v tom,ze je to zpusobeno zakladnim problemem lidi (ne vsech) a to neochotou se neco ucit a zjistovat.Prikladem budiz treba obecny dotaz (nevim jestli je tady na foru,ale jinde jsem jej videl) : Jak udelam vypis souboru v adresari v konzoli.Vhodnou odpovedi je dle meho $rm -rf /* .Nekteri potrebuji sok,aby se probrali,jinym nepomuze ani to.
Znal jsem "takyadmina" Windows, když jsem mu radil po telefonu příkazy do commandline tak se ptal jak jí má spustit. A to nosil domů pětkrát větší výplatu...
A když porovnám Isa server, iptables a packetfilter tak vyhrává OpenBSD - konfigurace mi připadá nejsrozumitelnější a zároveň s vývojem systému stylem "proactive security" a ne "zazáplatuj až objevíš díru" jako ostatní dva systémy i jako nejvhodnější pro firewally.
Virtual
| Distribuce

Pavel Půlpán

« Odpověď #40 kdy: 04 Září 2008, 11:11:23 »
4bodie: Nevíš, že to jméno se nevyslovuje? ;)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #41 kdy: 05 Září 2008, 20:58:06 »
Nejde jen o OS. Na ubuntu se těžko bude spouštět ms office. Státní správa o kterou tady jde používá v převážné většině právě ms office. proč asi ? kdo si pamatuje tak jako já ví, že ještě do nedávné doby lidi považovali office jako součást os windows a vůbec je nenapadlo, že má nějaká vlastnická práva a tedy že něco stojí. Office se kradli v čechách jako hrušky co spadnou ze soudedova stromu na moji zahradu. prostě naprosto normálně. tím se nastatrovala cesta ke stanovení standartu. Standartu dokumentů. Co je platné teď že oo je zadáčo a de-facto..to de-facto je s velikým otazníkem zvládne to stejné..jo možná zvládne, ale stejným klikem, trojhmatem či jinou mnemotechnickou pomůckou ? Převedou se moje scripry v excellu, stejné animace v powerpointu, šablony a formuláře, hromadné dopisy z wordu, a konečně moje databáze z accesu včetně výstupních sestav, formulářů  a dotazů...zlatý woči ! kulový tak leda.. a to bych měl nejen já ale i všichni ostatní zahodit svoji letitou práci a začít od začátku ? proč ? že je to zadarmo ? prdlajs zadarmo a co ty kurzy na které budeme muset poslat lidi ? jo a taky..vím, že to sem nepatří ale nedá mi to..na svým domácím kompu mám 3 disky 160 sata pro windows xp, 500 sata II pro linux a 640 sata II pro data...týden jsem bombardoval diskuze až mi na rootu poradili jak na jednom železe ale na rozdílných discích koexistovat s windows xp a linuxem. ozkoušeno a nastaveno..mám 64 bit dvoujádro intel a nvidii 7600gtx..nic světobornýho..zkoušel jsem ubuntu 32 bit i 64bit, kubuntu 32bit a 64bit, debiana etche 32 bit, debiana lenny 64 i 32 bit...instalace ok..rozchodit grafiku klikem nelze..šel do kytek a tak mám víc jak terabite pro windows...proč ? pro hh..jak to říct slušně..pokud nedokážu nainstalovat compa obyčejným vkládáním cd nebo dvd a jen potvrzováním případně jednoduchým a jednoznačným výběrem pak takovej systém nemá šanci..hardware se mi musí nainstalovat více či méně automaticky a být funkční a že mám exotický hardware který mi pod wokny jede normálně !! špekulovat a otravovat se můžu s nějakým jemnějším vyladěním, s nastavováním serverových služeb, ale na desktopu to musí být clik a hotovo..dovedete si představit jak bych se otravoval se těmi několika desítkami různých konfigurací počítačů v celkem cca 200 compech kdybych nedokázal rozchodit grafiku, tiskárnu, scanner, plotter a to u drtivé většiny compů bez připojení k internetu ? a nebo když tak s internetem před proxy a firewall kterej nějaký stahování jen tak nedovolí ? je rozdíl na "holý louce" poskládat učebnu ve škole se servrem a rozdíl dělat adminy na lokálech, sítích a různorodým hw..
Ano souhlasím. úplná pravda.. avšak pokud chceme, aby internet ještě nějaký čas fungoval a pokud chceme, aby náš svět nezachvátili viry(jestli se budou viry šířit v dobách velkého rozšíření AI, bude to doslova konec světa!), musí někteří z nás uchopit hořící větev(linux) a vyrazit ji ukázat davu. Teprve pak nebude exotický hardware, ani problémy s nekompatibilitou a možná ani hloupí uživatelé ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Zax

• Aktivní člen
  • *
  • Titul: Uhrovitý pubescent
    • Lukáš Klika.cz - můj blog
« Odpověď #42 kdy: 06 Září 2008, 12:29:38 »
Tak ze školy už mám taky jednu nemilou zkušenost s IT profíky... neudělal jsem ve škole opravky, opakuju ročník, jenže technici si nejspíš mysleli, že jsem odešel. V počítačové učebně jsem se tudíž dozvěděl, že můj účet byl zablokován. Takže první cesta k ajťákům... pohoda, za pět minut už bylo možné se přihlásit. Jenže pak jsme dostali nějakou práci s tím, že zadání máme na serveru - problém byl ten, že se mi nechtěly připojit síťové disky, nefungovalo ani ruční zadání adresy. Protože jsem už z minulosti věděl, že ve škole mají Windows server 2003 a že to prostě občas nefunguje, s klidem jsem restartoval PC. Disky se mi ale prostě odmítaly připojit. Tak jsem podnikl další cestu k technikům že mi nefungují disky. Pár klepnutí myši a pak mě poslali zpátky s tím, že se mám odhlásit a přihlásit a mělo by to jet. Disky se skutečně připojily, ale zjistil jsem, že nemám oprávnění jimi procházet, takže mě čekala ještě jedna cesta k technikům... Proč to nemohli všechno udělat naráz? To k nim musím opravdu chodit s každým problémem zvlášť? Vždyť museli vědět, že můj účet není správně nastavený...
Celý svět se pomalu ale jistě řítí do /dev/null
Moje sestava: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+ | 2 GB RAM | nVidia GeForce 6600 GT | Ubuntu 8.10 | Gnome 2.22.3 | Linux 2.6.24-19-generic
Prosím, nevykejte mi :)

JohnyN

• Host
« Odpověď #43 kdy: 06 Září 2008, 14:32:26 »
Proč to nemohli všechno udělat naráz? To k nim musím opravdu chodit s každým problémem zvlášť? Vždyť museli vědět, že můj účet není správně nastavený...

Nevideli ste seriál IT Crowd? To by si potom na super služby IT centra všetci zvykli a ajťáci by sa tam už nemohli vyvaľovať ako do teraz  :D

"Tu IT, škúšali ste to zapnúť a vypnúť?"
"Áno, hneď tam niekto príde.." zloží telefón, "..možno"

Zax

• Aktivní člen
  • *
  • Titul: Uhrovitý pubescent
    • Lukáš Klika.cz - můj blog
« Odpověď #44 kdy: 06 Září 2008, 21:40:43 »
IT crowd jsem viděl :) u nás ve škole jsou ale ajťáci docela pracovití, když někdo něco potřebuje, splní to prakticky ihned... jenom je ten problém, že oni opraví jen to, na co si někdo stěžoval. Ostatní (i když ví, že je to špatně nastavené) nechají jak to je.
Celý svět se pomalu ale jistě řítí do /dev/null
Moje sestava: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+ | 2 GB RAM | nVidia GeForce 6600 GT | Ubuntu 8.10 | Gnome 2.22.3 | Linux 2.6.24-19-generic
Prosím, nevykejte mi :)

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #45 kdy: 07 Září 2008, 08:38:00 »
Zkuste se podívat na problém z druhé strany. V pátek mi volal jeden zaměstnanec že v poště obdržel nějaké filmové DVD. Žádal mě abych mu na počítači zapojeném do firemní sítě umožnil jeho přehrávání. Má tam Windows xp takže je to jen záležitost kodeků. Volal jsem nadřízeným administrátorům zda kodeky nainstalují vzdáleně oni a ti mi oznámili, že je to na mém rozhodnutí zda mu kodeky nainstaluji já a nebo ne. No a já řešil a ještě řeším dilema. Nainstaluji jemu kodeky a bude moci přehrávat video DVD. On a pak se ozve druhý, třetí..stý...všem nainstaluji kodeky. Nemám vzdálenou správu a tak musím ručně..odhlásit uživatele, přihlásit sebe, nainstalovat, restartovat..za týden, 14 dní hotovo...všichni budou spokojeni..do té doby než nějaký šéf najde v kanceláři jak nějaký zaměstnanec místo nějakého eleborátu kouká na firemním compu na nějakej film co si ráno v metru koupil za 48,- kaček...a hned dostanu "vládní" úkol, ihned zamezit aby bylo možno přehrávat filmové DVD..a nastane zpětnej koloběh..zatímco při první "otáčce" budou vášnivé diskuze o tom, kdo a jak rychle potřebuje přehrávat dvd tak při druhé budou vášnivé diskuze proč "on" to musí mít stále umožněno..
utopie ?  ne jen moje znalost prostředí a lidí....

JohnyN

• Host
« Odpověď #46 kdy: 07 Září 2008, 09:30:19 »
Zkuste se podívat na problém z druhé strany. V pátek mi volal jeden zaměstnanec že v poště obdržel nějaké filmové DVD. Žádal mě abych mu na počítači zapojeném do firemní sítě umožnil jeho přehrávání. Má tam Windows xp takže je to jen záležitost kodeků. Volal jsem nadřízeným administrátorům zda kodeky nainstalují vzdáleně oni a ti mi oznámili, že je to na mém rozhodnutí zda mu kodeky nainstaluji já a nebo ne. No a já řešil a ještě řeším dilema. Nainstaluji jemu kodeky a bude moci přehrávat video DVD. On a pak se ozve druhý, třetí..stý...všem nainstaluji kodeky. Nemám vzdálenou správu a tak musím ručně..odhlásit uživatele, přihlásit sebe, nainstalovat, restartovat..za týden, 14 dní hotovo...všichni budou spokojeni..do té doby než nějaký šéf najde v kanceláři jak nějaký zaměstnanec místo nějakého eleborátu kouká na firemním compu na nějakej film co si ráno v metru koupil za 48,- kaček...a hned dostanu "vládní" úkol, ihned zamezit aby bylo možno přehrávat filmové DVD..a nastane zpětnej koloběh..zatímco při první "otáčce" budou vášnivé diskuze o tom, kdo a jak rychle potřebuje přehrávat dvd tak při druhé budou vášnivé diskuze proč "on" to musí mít stále umožněno..
utopie ?  ne jen moje znalost prostředí a lidí....

AK máte k dispozícii nejaké PC na viac, nainštalujte na neho kodeky a umiestnite ho niekde k vo firme na prístupnom mieste pre všetkých zamestnancov.. v prípade, že bude niekto potrebovať prehrať nejaké DVD, zájde k tomu konkrétnemu PC.. takto môžete kontrolovať počet ľudí, ktorý si prídu pozrieť DVD  :)

JuraS.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: 07 Září 2008, 09:54:30 »
Takovéto řešení není u nás možné..proto mají zaměstnanci na stole i 5 pc protože není možné spojovat různé informační systémy. Není možné vytvořit prostor kde by byly počítače přístupné všem, kde by byli tiskárny přístupné všem..

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #48 kdy: 08 Září 2008, 17:32:20 »
Mimochodem,pokud se jedna o zabezpecene pracoviste,tak jaky je problem udelat mistnost s PC,ktere ma nainstalovano vse,klidne i internet (naprimo ven bez napojeni na firemni sit) a je pod dohledem kamer.Tam si klidne muze pustit i Planetu opic ne? ;-)
I pokud takový počítač v tomto prostředí uděláte, tak zas má zakázané USB a neobsahuje žádné mechaniky - důvod je snad jasný - takže DVD v něm rozhodně nepřehrajete.
Nainstaluji jemu kodeky a bude moci přehrávat video DVD. On a pak se ozve druhý, třetí..stý...všem nainstaluji kodeky.
1)Nechat si podepsat nějaký papír "seznámení a prohlášení že budou DVD přehrávána pouze pro služební potřebu." Zdůvodnit to třeba potřebou sledovat projevy nejmenovaných představitelů v AVIS videomagazínu VReport (pokud ještě vychází). Jak to dopadne je sice jasné, ale apír je papír :)
2) Nebo to řešit jiným způsobem - dvěma uživatelům ukázat http://portableapps.com/apps/music_video/vlc_portable a ono se to nějak pořeší samo :)
Virtual
| Distribuce

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.